Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Eiduka: "Pāreju uz biatlonu biju izslēgusi jau iepriekš"

Eiduka: "Pāreju uz biatlonu biju izslēgusi jau iepriekš"
"Lidojošā latviete" - tā mūsu talantīgā slēpotāja un arī darbarūķis Patrīcija Eiduka pēc lieliskā snieguma Pasaules kausa posmā Davosā tika nodēvēta ārvalstu medijos.

Diezgan plaši medijos izskanēja Patrīcijas Eidukas lieliskais veikums sprintā pirmajā dienā Pasaules kausa posmā Davosā, jo pirmo reizi kādam no mūsu slēpotājiem izdevās sasniegt ceturtdaļfinālu, taču vēl lielāku rezonansi Kokneses novada pārstāve izpelnījās par vēl vienu vēsturisku panākumu – 8.vietu 10km brīvajā stilā, pirmo reizi Latvijas vārdu ierakstot labāko desmitniekā, kas ne tikai pirms dažiem gadiem, bet pat vēl šī gada rudenī šķita kaut kas neticams. Tas atkal vairākos sporta līdzjutējos, kam tuvs ir biatlons, uzjundīja vēlmi viņu redzēt šajā sporta veidā. Jau četrus ar pusi gadus Eiduka nodarbojas un startē tikai slēpošanā, un tā kā viņa šogad sevi ir pieteikusi distanču slēpošanas elitei, iespējama pāriešana uz biatlonu, ar ko viņa kādreiz nodarbojās paralēli un papildu slēpošanai, nav vairs aktuāla, jo tajā nesaskata ne jēgu, ne nepieciešamību.

Patrīcija Eiduka papildu ir nodarbojusies arī ar biatlonu, tad arī šī ziemas sporta veida iemaņas viņai nav svešas. Ne tikai slēpošanā, bet arī biatlonā, neskatoties uz ne tik precīzu šaušanu, jo šaušanas treniņiem bija sanācis veltīt ļoti maz laika, viņa tik un tā bieži ir bijusi labākā. Biatlonā Patrīcija vēl startēja 2016. gada pirmajā pusē, piedaloties janvāra beigās pasaules čempionātā jauniešiem un pēc tam marta vidū Eiropas čempionātā junioriem. Būdama visjaunākā Latvijas komandā, tik un tā kuplās Eiduku ģimenes atvase visos startos bija labākā no mūsu pārstāvēm, krietni aiz muguras atstājot šobrīd pasaules kausos piedalošās Latvijas pārstāves Jūliju Matvijenko, Anniju Sabuli, Ievu Pūci.

Eiropas čempionātā jauniešiem 2016.gada janvāra beigās savas 16.dzimšans dienas priekšvakarā Eiduka, kas bija viena no visjaunākajām sacensību dalībniecēm, ar 4 kļūdām šaušanā (visas pieļautas otrajā šaušanā stāvus – aut.piez.) 6km sprintā ieguva 40.vietu (+2:44) 91 dalībnieces vidū un vienīgā no Latvijas pārstāvēm spēja kvalificēties iedzīšanai jeb iekļūt sešdesmitniekā. Šajā 6km sprintā Eiduka par divām vai vairāk minūtēm apsteidza savas vecākās komandas biedrenes (gadu vecāko Noru Osīti un trīs gadus vecākās Anniju Sabuli un Jūliju Matvijenko), kuras šāva nedaudz labāk nekā tobrīd vien 15 gadus jauniņā sportiste no Vecbebriem. 10km individuālajā distancē ar 7 kļūdām tika ieņemta 53.vieta (+7:22). Vistuvāk, 20 sekunžu attālumā bija piecas soda minūtes mazāk nopelnījusī Osīte, bet labāk šāvušās Sabule un Matvijenko no Patrīcijas atpalika attiecīgi pusotru un trīs minūtes.

2016.gada martā Eiropas junioru čempionātā, kas Patrīcijai bija pēdējās sacensības biatlonā, 7,5km sprintā ar 4 kļūdām tika iegūta 48.vieta (+5:28) no 76 dalībniecēm un vairāk nekā par minūti apsteigta tikpat kļūdas pieļāvusī Ieva Pūce. 12,5km individuālajā distancē ar 6 soda minūtēm sanāca 51.vieta (+13:06), par trīs ar pusi minūtēm priekšā 9 sodas minūtes nopelnījušajai Pūcei.

Lai arī Patrīcija bija labākā no mūsējām jaunietēm un juniorēm biatlonā, tomēr 2016.gada pirmajā pusē tika pieņemts lēmums likt mieru biatlonam un koncentrēties tikai uz slēpošanu. Šādu lēmuma viņa kopā ar savu tēvu un treneri Ingu Eiduku pieņēma pēc starta distanču slēpošanā Jauniešu Olimpiskajās spēlēs Lillehammerē, kur 5km distancē brīvajā stilā cīņā ar gadu un divus vecākajām konkurentēm ieguva 21.vietu. Un lēmuma pamatā nebija iegūtās vietas vienā vai otrā ziemas sporta veidā. Un tāpat nebija izšķiršanās starp slēpošanu un biatlonu. Jautājums pastāvēja, vai turpināt pamatnodarbei distanču slēpošanai papildu nodarboties arī ar biatlonu, jo tas varētu traucēt nepieciešamajam progresam slēpošanā.

“Mēs neskatījāmies ar aprēķinu, kur būtu labāk vai izdevīgāk. Godīgi sakot, pat nepastāvēja jautājums, kuru no šiem diviem sporta veidiem izvēlēties, bet drīzāk, vai papildu pamata un galvenajam sporta veidam distanču slēpošanai turpināt papildu darboties arī biatlona lauciņā,” atklāti pastāsta olimpiete no Vecbebriem un turpina: “Jauniešu vecumā vēl varēju ar labo slēpošanu kompensēt kļūdas šautuvē. Tā kā ar to pietika, lai Latvijā būtu labākā vai arī iegūtu godalgotas vietas savā vecumā, tad dažu gadus paralēli darbojos arī biatlonā. Taču, kad man palika 16, sapratām, ka, ja turpināšu divās frontēs, tad laika veltīšana biatlonam atņems laiku slēpošanai un tāpēc vajadzīgo izaugsmi slēpošanā nesasniegšu. Tāpēc kopā ar tēti, kas ir arī mans treneris, izlēmām biatlonu likt malā,” atceras šī gada ceturtā labākā juniore pasaulē distanču slēpošanā. “Distanču slēpošana man ļoti patīk, un vienīgi tajā arī vēlējos turpināt savu karjeru,” godīgi pasaka 20 gadus vecā panākumus guvusī Latvijas slēpotāja un piebilst: “Nav jau tā, ka man nepatīk biatlons, vienīgi bija sevi jāpiespiež uz šaušanu. Tādā ziņā nenoliedzami slēpošana ir man tuvāka sirdij. Tā sagādā prieku un baudu.”

Tagad, kad tik jaunā vecumā Eiduka ir izsitusies līdz elitei slēpošanā, nu jau vairākas reizes iekļūstot Top30 un tagad vēl augstāk (desmitniekā), tad nav nekāda iemesla vai motivācija, ne arī loģiska pamatojuma mainīt sporta veidu un pāriet uz biatlonu. Šobrīd ir pirmā reize, kad distanču slēpošanā pasaules kausa posmos mums ir augstākas vietas nekā biatlonā. “Protams, es negribētu teikt tādus kategoriskus vārdus kā “nekad”. Šobrīd ļoti daudz kas no nepieciešamā sagatavošanās procesā slēpošanā, man tiek nodrošināts, jo ļoti palīdz ilggadējie atbalstītāji – būvkompānija “Merks”, Latvijas Olimpiskā vienība, Kokneses novada pašvaldība, “Virši”, kā arī šogad pievienojušies “Nateo D” un “Skandi motors”, tāpēc es varu daudz labāk un kvalitatīvāk trenēties nekā iepriekš. Slēpju smērēšanā, kas ir dārgs process, liels atbalsts nāk arī no Olimpiskās čempiones Justīnas Kovaļčikas vadītās poļu komandas, kurā esmu otro gadu. Līdz ar to jāturpina tālāk iesāktais, un tāpēc domu par biatlonu neapsveru. Ja jutīšu, ka slēpošanā vairs nevarēšu progresēt vai noturēties elitē, tad iešu mācīties,” nākotnes redzējumu ieskicē pretendente uz gada sportistes titulu.


Slēpts komentārs: otins
, 2020-12-18 22:56, pirms 3 gadiem
Ja viñai izdosies iekłût pasaules slépośanas elité, iegût vietas vismaz pirmajã 20 , varbût pat 10. tad nav ko domãt par biathlon. To més redzésim tuvãkajos gados. To 8.vietu Śveicé gan nevajag pãrvértét, jo nepiedalïjãs Skandinãvijas slépotãjas.
, 2020-12-18 22:56, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Pareizi vien ir, nevajag sievietēm ar plintēm nēsāties apkārt. Nevis tāpēc, ka nevarētu, bet nepiestāv.
pa reni gan jau nolaistu...
, 2020-12-18 23:47, pirms 3 gadiem
Skaistas sievietes biatlonā ir super. Pat ļoti simpātiski
, 2020-12-18 23:48, pirms 3 gadiem
Slēpošanā Eidukai nespīd pasaules tops. Biatlonā varbūt arī kaut kas varētu sanākt
, 2020-12-18 23:58, pirms 3 gadiem
fkscd rakstīja: Slēpošanā Eidukai nespīd pasaules tops. Biatlonā varbūt arī kaut kas varētu sanākt
ne jau vates pauris fkscd kaut ko lems
, 2020-12-19 07:45, pirms 3 gadiem
Slēpošanā viņa pati minēja, ka tik augsts rezultāts ir tikai tāpēc ka nepiedalījās daudzas vadošās slēpotājas, nevajag tagad sacerēties, un tad kad būs 30 tad liet naidīgos komentārus meitenei virsū!
, 2020-12-19 09:27, pirms 3 gadiem
fkscd rakstīja: Slēpošanā Eidukai nespīd pasaules tops. Biatlonā varbūt arī kaut kas varētu sanākt
Diez vai,viena vienīgā iemesla dēļ.Kā redzam no Bendikas un Rastorgujeva,ātrās kājas neko nedod,ja nevar iemācīties šaut,ātra pulsa gadījumā.
, 2020-12-19 10:24, pirms 3 gadiem
alguns rakstīja: Diez vai,viena vienīgā iemesla dēļ.Kā redzam no Bendikas un Rastorgujeva,ātrās kājas neko nedod,ja nevar iemācīties šaut,ātra pulsa gadījumā.
Baibuks viņas vecumā bija otrajā simtā slēpošanas ātrumā biatlonā. Vēl pirms pāris gadiem, iekš LČ Patrīcija Baibu izvazāja
, 2020-12-19 11:25, pirms 3 gadiem
evil11 rakstīja: Baibuks viņas vecumā bija otrajā simtā slēpošanas ātrumā biatlonā. Vēl pirms pāris gadiem, iekš LČ Patrīcija Baibu izvazāja
Sprinta 7,5 km Eiduka vabūt būtu kādas 30 sekundes ātrāka par Bendiku. Par viena soda apļa tiesu.
, 2020-12-19 11:45, pirms 3 gadiem
Ko tad šī šodien sprintā nestartē ?
, 2020-12-19 12:27, pirms 3 gadiem
Dzimmiy rakstīja: Slēpošanā viņa pati minēja, ka tik augsts rezultāts ir tikai tāpēc ka nepiedalījās daudzas vadošās slēpotājas, nevajag tagad sacerēties, un tad kad būs 30 tad liet naidīgos komentārus meitenei virsū!
Nevajag pārvērtēt skandināvieties brīvajā stilā, varbūt viena vai divas somietes un pa kādām 4-5 zviedrietēm un norvēģietēm būtu labākas. Ar viņām nebūtu top 10, bet varbūt top 15. Bet noteikti nebūtu tā, ka visas būtu priekšā. Tās pašas krievietes un amerikānietes, ar kurām Eiduka noslēpoja vienā līmenī, regulāri ir top 10 un pat uz pjedestāla ar visām skandināvietēm.
, 2020-12-19 12:52, pirms 3 gadiem
Bendika nav tā ātrākā starp biatlonistēm. Eiduka teorētiski varētu būt tuvāk ātrākajām biatlonistēm slēpošanas ātrumā. Eiduka nav pa īstam izmēģinājusi spēkus biatlonā, lai varētu teikt, ka neizdosies. Bet iespēja pastāv, ka izdotos. Slēpošanā tomēr ir griesti, objektīvi vērtējot, ka starp medaļniecēm Eiduka nav potenciāla
, 2020-12-19 14:24, pirms 3 gadiem
Visi te lieli spriedelētāji. Slepošana ir izturības sports, bet Patrīcijai tikai 20 gadi. Jau tagad viņa brīvsolī ir ļoti konkurentspējīga. Viņas klasika gan vēl atpaliek, tajā tik labas vietas no viņas nav pamata pagaidām gaidīt. Ja startētu skandināvietes, nu būtu viņa ap 15 vietu. Ne tas savrīgi. Uzvarētāja amerikāniete ir TOP3 (ieskaitot norvēģietes) tieši brīvajā solī un no viņas Patrīcija atpalika mazāk par minūti. Ļoti cienījami. Redzams, ka treniņi slavenās Kovaļčikas grupā ir nākuši par labu. Patrīcijai vēl daudz iespējas progresēt tieši slēpošanā. Nav ko pa tukšo te biatlonu piesaukt.
, 2020-12-19 18:14, pirms 3 gadiem
Ļoti pareizi. Slēpošana - tā ir klasika, tā ir augstākā līga. Biatlons tomēr kārtu zemāk, ar to sāk niekoties tie, kas negrib/nevar turēt konkurenci slēpošanā.
, 2020-12-19 19:34, pirms 3 gadiem
Swordsman rakstīja: Ļoti pareizi. Slēpošana - tā ir klasika, tā ir augstākā līga. Biatlons tomēr kārtu zemāk, ar to sāk niekoties tie, kas negrib/nevar turēt konkurenci slēpošanā.
nosauc konkrētus skaitļus!
te ir arī ambāļi kas šļūkāšanu pa reni uzskata par orgasmu, kas to redz!
, 2020-12-19 21:41, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: nosauc konkrētus skaitļus!
te ir arī ambāļi kas šļūkāšanu pa reni uzskata par orgasmu, kas to redz!
Ne jau visur, bet tiem pašiem norvēģiem uz biatlonu iet tie, kas netur līdzi slēpošanā.
, 2020-12-19 22:32, pirms 3 gadiem
No skatāmības viedokļa biatlons ir piesaistošāks. Top biatlonisti arī slēpošanā ir starp vadošajiem. Savukārt daudziem slēpotājiem biatlonā nebūtu variantu, jo savienot slēpošanu ar precīzu šaušanu ir īpaša māka
, 2020-12-20 14:08, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Ne jau visur, bet tiem pašiem norvēģiem uz biatlonu iet tie, kas netur līdzi slēpošanā.
tu tā domā? jeb reali ir?
pilniga tufta
norgem ir atseviski
, 2020-12-20 16:57, pirms 3 gadiem
Lai meitēns dara, ko sirds liek! Pašlaik viss notiek pareizā virzienā.

Cita lieta, ka šeit redzams, ko dod sistemātisks un pareizs darbs kombinācijā ar darba spējām. Un tā ir atbilde biatlona neveiksmēm.

Par atpalicību runājot - kāds vienmēr vinnēs, kādam būs jāzaudē. Bet ja atpalicība ir bezmaz gaismas gadi un mazāka nepaliek, tad lielais jautājums - a vai ir vērts?
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.