Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Talantīgais Lūkass Brotens pārsteidzoši izcīna pirmo uzvaru karjerā

Talantīgais Lūkass Brotens pārsteidzoši izcīna pirmo uzvaru karjerā
Lūkass Brotens. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Šorīt uz Retenbahas ledāja Zeldenā jauno Pasaules kausa sezonu kalnu slēpošanā uzsāka arī vīrieši, sacenšoties milzu slalomā. Pārspējot galvenos favorītus, pirmo uzvaru karjerā izcīnīja 20 gadus vecais Norvēģijas sportists Lūkass Brotens.

Pagājušajā sezonā Zeldenas mizlu slalomā vīriešiem pirmās divas vietas ieņēma Francijas slēpotāji Aleksi Pinturo un Matjē Fevrs. Patiesībā jāsaka, ka Pinturo bija uzvarējis Zeldenā arī 2016. gadā - tātad pēdējās divas reizes, jo 2017. un 2018. gadā laikapstākļu dēļ šīs sacensības tika pārceltas uz citurieni. Pinturo bija viens no galvenajiem favorītiem uz uzvaru arī šajā reizē, pagājušajā sezonā svinēdams uzvaras trijos no septiņiem milzu slalomiem. Viņa galvenais konkurents - norvēģis Henriks Kristofersens, kurš pērn šajā disciplīnā ieguva Mazo kristāla globusu, vien par sešiem punktiem pārspējot tieši Pinturo. Jāpiemin, ka Kristofersens šajā vasarā netrenējās kopā ar Norvēģijas izlasi, turklāt kļuvis par septiņiem kilogramiem smagāks, lai uzlabotu savu ātrumu trasē.

Jau aizvakar tika ziņots par pirmo Covid-19 inficēšanās gadījumu Zviedrijas izlasē, kad ar vīrusu inficējies viens no izlases treneriem norvēģis Ūla Māsdāls. Savukārt šodien dalību no sacensībām atsauca visa Krievijas izlase trīs sportistu sastāvā. Aizdomas par inficēšanos ar vīrusu ir diviem Krievijas vīriešu izlases treneriem, kuri veikuši arī atkārtotu testu un šobrīd gaida rezultātus.

1. brauciens

Gaisa temperatūra bija aptuveni tāda pati kā vakar (no mīnus trim līdz mīnus astoņiem grādiem), tomēr šodien debesīs nebija neviena mākoņa, un apstākļi bija tuvu ideāliem. Kā pirmais trasē devās slovēnis Žans Kraņecs, tādējādi kļūstot par pirmo Slovēnijas kalnu slēpotāju vēsturē, kurš atklājis jauno sezonu. Brauciens 27 gadus vecajam ļubļanietim padevās teju nevainojams, īpaši trases stāvajā daļā, kas vēlāk atspoguļojās arī ar otro vietu pēc pirmā brauciena (1:08.19). Ar trešo starta numuru trasē devās pērnās sezonas Lielā kristāla globusa ieguvējs Aleksandrs Omots Kilde, taču jau trases augšdaļā piedzīvoja vilšanos - vēla izeja no pagriezieniem noveda pie līdzsvara zaudēšanas, bet pēc tam, atraisoties vienam no stiprinājumiem, tika pazaudēta arī slēpe.

Jāatzīmē, ka trasi pirmajam braucienam sagatavoja viens no franču treneriem Frederiks Perēns, kas zināmas priekšrocības noteikti atvēlēja Pinturo, kurš arī veica labu pirmo braucienu, ierindojoties ceturtajā vietā (1:08.28). Starp Kraņecu un Pinturo trešajā vietā bija norvēģis Henriks Kristofersens (1:08.23), kamēr viņa tautieši Leifs Nestvolds-Haugens un 20 gadus vecais Lūkass Brotens arī varēja būt priecīgi. Tomēr vispriecīgākais ar pirmo braucienu varēja būt Šveices pārstāvis Džino Kaviecels, ar 12. starta numuru un arī ne visai tīru braucienu negaidīti pārspējot Kraņecu par sešām sekundes simtdaļām (vēl pie otrās atzīmes viņš bija iedzinējos par 0,24 sekundēm).

Tikmēr rezultātu krīze pēc Marsela Hiršera karjeras beigšanas turpinās Austrijas izlasē, kuras labākais pārstāvis pēc pirmā brauciena bija 18. vietā esošais Štefans Brenšteiners, kurš no līdera atpalika par 1,40 sekundēm. Uzreiz aiz viņa bija arī Matiass Maijers (+1,41).

"Zeldena nekad nav bijusi mana mīļākā trase. Pati vieta ir ļoti jauka, bet man šeit nekad nav bijuši labi rezultāti. Domāju, ka brauciens bija veiksmīgs, un pagaidām varu būt apmierināts. Noteikti, ka ir iespējams vēl vairāk. Trešā vieta un tikai desmitdaļas zaudējums ir vairāk nekā pietiekami," cerīgs pirms otrā brauciena intervijā norvēģu televīzijas kanālam TV2 bija Kristofersens.

2. brauciens

Otrais brauciens izvērtās ļoti aizraujošs blīvo rezultātu dēļ - vienas sekundes robežās pēc pirmā brauciena bija pat septiņpadsmit slēpotāji. Lielāko kāpumu veica itālietis Džovanni Borsoti un vācietis Štefans Luics, abi paceļoties par deviņām vietām augstāk. Borsoti bija trešais ātrākais otrais brauciens (1:06.24), bet Luicam - ceturtais (1:06.33).

Pirmais pārsteigums bija četrkārtējā Zeldenas milzu slaloma uzvarētāja Teda Ligetija izstāšanās, kad pagrieziena laikā atraisījās viņa kreisās (ārējās) slēpes stiprinājums, līdzīgi kā Kildem pirmajā braucienā. Izcilu otro braucienu aizvadīja 23 gadus vecais Šveices sportists Marko Odermats (1:06.02), tādējādi pakāpjoties no septītās vietas uz otro. Uz Odermata braucienu sekmīgi atbildēja arī novēģis Brotens, kurš trases vidusdaļā iekrāja gandrīz pussekundes pārsvaru, tomēr, pieļaudams kļūdu vidusdaļā, finišā divu braucienu summā izrādījās vien par 0,05 sekundēm ātrāks kā šveicietis. Starts gan vēl bija palicis visiem galvenajiem favorītiem.

Abiem jaunajiem un talantīgajiem sportistiem viens pēc otra piekāpās gan titulētie Aleksi Pinturo un Henriks Kristofersens, gan pieredzējušais Žans Kraņecs, gan arī pirmā brauciena līderis Džino Kaviecels. Līdz ar to Brotens, kura mamma ir brazīliete, bet tēvs norvēģis, ne vien pirmoreiz karjerā izcīnīja uzvaru PK posmā, bet arī pirmoreiz kāpa uz goda pjedestāla. Viņš kļuva tikai par otro norvēģi vēsturē, kas uzvarējis Zeldenas sacensībās (2007. gadā to paveica arī Aksels Lunds Svindāls). Pirmoreiz karjerā uz pjedestāla stāvēja arī Kaviecels, bet Odermatam tā bija jau piektā reize.

Milzu slaloms vīriešiem, PK 1. posms Zeldenā (Austrija)

V.SportistsValsts1. brauciens2. brauciensKopā
1.Lūkass BrotensNorvēģija1:08.371:06.042:14.41
2.Marko OdermatsŠveice1:08.441:06.02+0.05
3.Džino KaviecelsŠveice1:08.131:06.74+0.46
4.Aleksi PinturoFrancija1:08.281:06.62+0.49
5.Loīks MeilārsŠveice1:08.411:06.56+0.56
5.Henriks KristofersensNorvēģija1:08.231:06.74+0.56

Nākamais Pasaules kausa posms norisināsies 13. un 14. novembrī, kad Lehā/Cīrsā (Austrija) sportisti sacentīsies paralēlajā milzu slalomā.


, 2020-10-18 14:00, pirms 4 gadiem
Kā var nozagt vadību?
, 2020-10-18 23:57, pirms 4 gadiem
Pats redzēju 1.braucienus gan vakar, gan šodien. Ļoti labi aprakstīts, ne tikai par pjedestālu. Tā turēt visu sezonu, jo ne visu sanāk noskatīties.
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.