Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Švarcs simtdaļu cīņās neļauj Penturo nosargāt titulu kombinācijā

Švarcs simtdaļu cīņās neļauj Penturo nosargāt titulu kombinācijā
Marko Švarcs izcīna pirmo zeltu. Foto: Olympic channel.

Pasaules čempionātā kalnu slēpošanā, kas norisinās Kortīnā d’Ampeco (Itālija), vīriešiem Alpu kombinācijā (supergigants+slaloms), kas beigās izvērtās daudz spraigāka nekā sievietēm, 2019.gada pasaules čempions Aleksis Penturo (Francija) par 0,04 sekundēm piekāpās austrietim Marko Švarcam, kurš izcīnīja savu pirmo zelta medaļu. Līdz ar to pēdējā desmitgadē tā ir otrā reize, kad pirmos divus šķir tik maza atstarpe, jo 2017.gadā Luka Aerni no Šveices austrieti Marselu Hiršeru apsteidza par 0,01 sekundi (togad pirmie trīs satilpa 0,06 sekundēs –aut.piez.).

Šo pirmdienu pasaules čempionātā kalnu slēpošanā varēja dēvēt par kombinācijas dienu jeb vispusīgākā slēpotāja noskaidrošanu, jo vīriešiem no pagājušās trešdien pārcelto Alpu kombināciju ielika vienā dienā ar sievietēm. Ja sākotnēji laika apstākļu dēļ bija plānots pamainīt ierasto kārtību, proti, iesākt ar slalomu, tad tagad viss norisinājās kā parasti, sākoties ar ātrumdisciplīnu. Kā allaž arī šoreiz priekšrocība bija slaloma speciālistiem, jo nebija tik grūta un gara ātrumdisciplīnas trase, bet slaloms gan bija sarežģīts.

Kā jau Sportacentrs.com no rīta vēstīja, tad vīriešiem galvenais favorīts bija pašreizējais čempions Aleksis Penturo, kurš lieliski veica supergigantu, uzrādot otro laiku un apsteidzot arī abās ātrumdisciplīnās zeltu izcīnījušo Vincentu Krihmairu, piekāpjoties tikai 0,08 sekundes 23 gadus vecajam kanādietim Džeimsam Korvfordam. Šādas pozīcijas titula aizstāvētājam izskatījās daudzsološas, tomēr slaloma brauciens neizdevās no tiem labākajiem. Arī šosezon 7 reizes slalomā trijniekā tikušai Švarcs pieļāva kļūdiņas, tomēr 29 gadus veco francūzi beigās apsteidza par četrām sekundes simtdaļām. Līdz ar to 2019.gada bronzas medaļas ieguvējs atkārtoja sava tautieša Marsela Hiršera panākumu 2015.gadā un nopelnīja pilnu pasaules čempionātu medaļu komplektu, jo iepriekš Marko bija ieguvis sudrabu komandu sacensībās.

Arī Olimpiskais vicečempions Penturo nopelnīja tagad pilnu komplektu pasaules čempionātos, jo trim bronzas un divām zelta medaļām viņš pievienoja pirmo sudrabu. Tikmēr tikai pie pirmās medaļas pieaugušo konkurencē tika 24gadus vecais Luks Meijārs. 2015. un 2017.gada pasaules junioru čempions Alpu kombinācijā varēja atkārtot to pašu arī pieaugušajiem, jo lieliski iesāka slaloma braucienu, pirmajā kontrolatzīmē pietuvojoties līdz vienas sekundes simtdaļas atstatumam, taču kļūdījās turpat kur Penturo un tautietis Luka Aerni, tāpēc beigās piekāpās vairāk nekā sekundi, tomēr trešo vietu nosargāja. Līdz ar to Šveicei jau nopelnītas septiņas medaļas šajā čempionātā, tikai vienā disciplīnā (vīriešu supergigants) no pagaidāms sešām notikušajām netiekot trijniekā.

Divas sekundes desmitdaļas līdz medaļai pietrūka Krovfordam, kurš iepriekš augstāk par 14.vietu nebija ticis. 2016.gada pasaules junioru vicečempions supergigantā no Kanādas pēdējos divus gadus starptautiskajās sacensībās ir piedalījies tikai ātrumdisciplīnās, tomēr nebija piemirsis tehnisko disciplīnu iemaņas, kas viņam savulaik pasaules čempionātā junioriem palīdzēja iegūt 5.vietu slalomā un milzu slalomā. Tikmēr savā otrajā startā pasaules čempionātos ar piekto vietu pirmo reizi desmitniekā iekļuva 24 gadus vecais vācietis Simons Johers, kurš arī pasaules kausos nav bijis desmitniekā, bet tikai divreiz divdesmitniekā. Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Viktors Mufā-Žandē noslēdza sešinieku, tā arī netiekot pie iespējas kāpt uz goda pjedestāla pasaules čempionātos, jo nesekmīgi iesāka Alpu kombināciju, supergigantā uzrādot vien 24.laiku.

Lai arī Krihmairam nebija reālu iespēju pacīnīties par trešo godalgu šajā čempionātā, tomēr austrietis slalomā nefinišēja tāpat kā viņa tautietis Matiass Maijers, kuram, šķiet, melns kaķis paskrējis ceļu pirms čempionāta. Kad izstājās Aerni un daudz laika kļūdas dēļ zaudēja Meijārs, mājiniekiem parādījās cerības uz pirmo medaļu, jo laika izteiksmē pārāk daudz neatpalika 10.vietā esošais Rikardo Toneti, tomēr 2019.gada pasaules čempionāta 4.vietas ieguvējs kombinācijā aizvadīja kļūdām pilnu slaloma braucienu, beigās paliekot 7.vietā. Vīriešiem finišēja 23 kalnu slēpotāji, kuru vidū nebija slalomā vienīgā Baltijas valstu pārstāvja Juhana Luika, kurš izstājās slalomā.

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, Alpu kombinācija vīriešiem, Kortīna d’Ampeco (Itālija), 44 dalībnieki

V.SportistsValstsSupergigants (vieta)Slaloms (vieta)Rezultāts
1.Marko ŠvarcsAustrija1:20.35 (5)45.51 (1)2:05.86
2.Aleksis PenturoFrancija1:20.03 (2 )45.87 (2)+0.04
3.Luks MeijārsŠveice1:20.38 (6 )46.60 (3)+1.12
4.Džeims KrovfordsKanāda1:19.95 (1)47.24 (5)+1.33
5.Simons JohersVācija1:20.61 (9)47.71 (6)+2.46
6.Vikors Mufā-ŽandēFrancija1:21.95 (24)47.10 (4)+3.19

Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.