Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Boļšunovs finiša spurtā apsteidz Krīgeru un uzvar 50 km klasikā miglainajā Oslo

Boļšunovs finiša spurtā apsteidz Krīgeru un uzvar 50 km klasikā miglainajā Oslo
Aleksandrs Boļšunovs izcīna uzvaru. Foto: EPA/Scanpix.

Krievijas vadošais distanču slēpotājs Aleksandrs Boļšunovs izcīnīja saspringtu uzvaru sarežģītos laika apstākļos 50 km maratonā Oslo. Pašā finiša taisnē pēc vairāk kā divu stundu cīņas viņš apsteidza norvēģi Simenu Hegstadu Krīgeru un vēl vairāk pietuvojās Lielajam kristāla globusam.

Šodien Norvēģijā daudzviet ir ļoti nelabvēlīgi laikapstākļi. Ja Kvitfjellas trasē paredzētais Pasaules kausa posms kalnu slēpošanā tika atcelts spēcīga lietus un vēja dēļ, tad Oslo notiekošās distanču slēpošanas sacensības "Femmila i Holmenkollen" atceltas netika, taču norisinājās ļoti biezā miglā un arī lietū. Turklāt arī pie tukšām tribīnēm, lai pasargātos no koronavīrusa izplatīšanās (trases malā skatītājiem gan bija atļauts stāvēt, un tik sliktos laikapstākļos līdzjutēju bija pat pārsteidzoši daudz). Sacensību laikā gan laiks uzlabojās, beidzoties lietum, tomēr migla saglabājās.

Interesanti, ka pie pirmās laika atzīmes (1,5 km) līderis bija ar pēdējo, 57. starta numuru startējušais Ķīnas slēpotājs Maovulietibieke Entemake. Pavisam drīz viņu, protams, apsteidza Norvēģijas, Krievijas un Somijas slēpotāji. Jāpiemin, ka vienīgais no pieteiktajiem sportistiem, kurš šodien uz starta neizgāja, bija krievs Andrejs Larkovs, kuram ir paaugstināta temperatūra un tiks veiktas koronavīrusa pārbaudes. Pirmos 15 sprinta bonusa punktus ieguva Īvo Niskanens, kurš spēja aiz sevis atstāt Aleksandru Boļšunovu (12), Alekseju Červotkinu (10) un Polu Golbergu (8).

Kā jau varēja paredzēt, šādos laikapstākļos neviens no līderu grupas lielāko trases daļu "aizbēgt" nevēlējās. Neviens no slēpotājiem arī nevēlējās pieļaut vakardienas Terēses Jūhaugas kļūdu, nenomainot slēpes, un šo iespēju izmantoja visi sportisti. 23. kilometrā uzreiz pēc vēl viena bonusa sprinta, kurā uzvarēja Golbergs, sākās spēcīgāko sportistu atrāviens, un izveidojās 20 slēpotāju līderu grupa, kurā iekļāvās visi favorīti. Šīs grupas pārsvars pār sekotājiem turpināja palielināties, un tā saglabāja savu sastāvu līdz 31. kilometram. Šajā brīdī atrāvienu izdarīja Didriks Tēnsets un Pols Golbergs, kuriem līdzi centās turēt vēl 10 slēpotāji. Tiesa, abus norvēģus jau pavisam ātri noķēra, un līderu grupā atkal iekļāvās 20 cilvēki.

Nākamais līderu atrāviens notika jau tikai 48. kilometrā, kad no grupas aizbēga Simens Hegstads Krīgers un viņam līdzi arī Aleksandrs Boļšunovs. Abi slēpotāji pie 48,6 km atzīmes bija iekrājuši jau 17 sekunžu pārsvaru, un bija zināms, ka tieši viņi cīnīsies par uzvaru. Tā tas arī notika, un uzvarētāja liktenis pēc 50 km veikšanas tāpat kā vakardienas dāmu sacensībās izšķīrās finiša sprintā. Boļšunovs tajā izrādījās spēcīgāks un par mazāk kā sekundi apsteidza Krīgeru, kamēr trešo vietu tikpat sīvā cīņā izcīnīja norvēģis Emīls Iversens. Līdz ar to krievu sportists izcīnīja savu otro uzvaru pēc kārtas "Femmila i Holmenkollen" sacensībās, kā arī praktiski nodrošināja Lielo kristāla globusu šajā sezonā. Ja tas izdosies, viņš kļūs tikai par otro Krievijas distanču slēpotāju, kurš izcīnījis šo balvu (pirmais bija PSRS izlases sportists Aleksandrs Zavjalovs, kuram tas padevās pat divreiz - 1981. un 1983. gadā).

Kā jau vakar tika ziņots, šīs varētu būt pēdējās "Femmila i Holmenkollen" sacensības vēsturē. Holmenkollenas "Femmila" slēpošanas maratons ir viens no vēstures bagātākajām sacensībām ziemas sportā. Pirmoreiz tās notika tālajā 1888. gadā, bet šogad tās bija jau 113. sacensības vēsturē. Nākamajās sezonās Starptautiskā slēpošanas federācija (FIS) varētu atteikties no 50 km garā slēpošanas maratona iekļaušanas PK kalendārā. FIS sacensību direktors Pjērs Minjerī šādu varbūtību skaidro ar vairāku sportistu atteikšanos piedalīties tik sarežģītā izaicinājumā, kā arī Norvēģijas slēpotāju ievērojamo pārsvaru. Minjerī uzsver, ka no Somijas šī gada maratonā bija pieteikti tikai trīs sportisti, bet no Francijas - neviens. "Vai tiešām vajadzīga 50 km distance Holmenkollenā? Mums kaut kas ir jādara, jo šādi turpināties nedrīkst. Ja distance būtu īsāka, sacensībās piedalītos lielāks valstu skaits, jo 50 km ir pārāk gara distance." Minjerī arī pieminēja, ka pēdējos gados dalībnieku skaits tikai sarūk, taču tā nav patiesība, jo šī gada sacensībās piedalījās kopumā 56 slēpotāji, kamēr pirms gada - tikai 45.

Vīriešu 50 km (klasiskais stils), PK 30. posms Holmenkollenā, Oslo

V.SportistsValstsRezultāts
1.Aleksandrs BoļšunovsKrievija2:08:05.3
2.Simens Hegstads KrīgersNorvēģija+0.9
3.Emīls IversensNorvēģija+19.5
4.Eiriks Svēdrups AugdālsNorvēģija+20.3
5.Hanss Kristers HolundsNorvēģija+20.8
6.Dario KolonjaŠveice+21.3
7.Šūrs RēteNorvēģija+22.3
8.Jenss BūrmansZviedrija+26.7

Tagad pasaules vadošie distanču slēpotāji pārcelsies uz Ziemeļameriku, kur paredzētas sezonas pēdējās svarīgās sacensības - Ziemeļamerikas sprinta tūre. 14. martā klasiskā sprinta sacensības notiks Kanādas pilsētā Kvebekā.


, 2020-03-08 16:53, pirms 4 gadiem
Mīkstie. Piedevām vēl 2 pāri slēpju, ko mainīt un tad čīkst par 50km.

Boļšunovs pelnīti paņēma, visu laiku vilka pārējos.
Mazliet vairāk cieņas no manis Klēbo, malacis, ka neatteicās no klasikas.
, 2020-03-08 19:13, pirms 4 gadiem
Kur tie laiki, kad 50 km slēpoja ar atsevišķu startu... Bet tagad pat 50 km ar kopēju startu ir traucēklis. Kauns, kauns, kauns.
, 2020-03-08 21:24, pirms 4 gadiem
kasagrande rakstīja: Kur tie laiki, kad 50 km slēpoja ar atsevišķu startu... Bet tagad pat 50 km ar kopēju startu ir traucēklis. Kauns, kauns, kauns.
manuprāt, ņemot vērā pieprasījumu, proti, skatītājus, kuru nav un diezvai globāli šim sporta veidam tuvākajā laikā arī būs, TV turpinās pieprasīt īsa satura sacīkstes, ko rādīt..
nebūs mums the ultimate endurance sacīkstes - 50 km ar atsevišķo startu. Jau šobrīd sportisti kurn par šo 50km distanci un dalibnieku skaits arī šajā distancē samazinās..
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.