Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Uz jauniem rekordiem – Eidukai parādījušās iespējas "Tour de ski" pabeigt desmitniekā

Uz jauniem rekordiem – Eidukai parādījušās iespējas "Tour de ski" pabeigt desmitniekā
Patrīcija Eiduka. Foto:Nordic/Focus

Labi veicot priekšpēdējo posmu sestdien 15km klasiskajā stilā ar masu startu, kā arī vienas no līderēm Kristas Permekoski (Somija) izstāšanās ir radījušas iespēju Baltijas vadošajai distanču slēpotājai Patrīcijai Eidukai paveikt vēl vienu varoņdarbu – pabeigt “Tour de ski” desmitniekā. Turklāt svētdien atsevišķi pēdējā posmā – Alpe Cermis iekarošanā – pasaules U23 vicečempione no Vecbebriem var sasniegt arī vēl kādu ļoti augstu rezultātu. Sākums 12:00.

Iepriekš ziņojām, ka pirms trim dienām sakarā ar pozitīvu Covid-19 testu izstāties bija spiesta viena no šobrīd vadošajām Norvēģijas slēpotājām Anna Čersti Kalvo, kura kopvērtējumā pēc četriem posmiem atradās trešajā vietā. Tāds pats liktenis diemžēl piemeklējis arī vienu no divām vadošajām Somijas slēpotājām – olimpisko spēļu medaļnieci Kristu Permekoski, kura tāpat kā Kalvo atradās trešajā vietā, tikai jau pēc pieciem posmiem.

Šāds te pavērsiens un arī pašas sniegums pavēris iespējas Patrīcijai Eidukai iekļūt kopvērtējumā desmitniekā, kas būtu jauns vēsturisks sasniegums. To neviens no Baltijas nav vēl paveicis. Pirms pēdējā posma slēpotāja no Aizkraukles novada atrodas 16.vietā (+5:39), no desmitnieka šķirot 42 sekundēm. Desmitnieku noslēdz Silje Teodorsena, kura 2017. un 2015. gadā startēja Skandināvijas kausā “Smeceres sila” trasē Madonā. Norvēģietei šī ir otrā tūre, bet pērn debijā “Tour de ski” viņa pēdējā posmā pret kalnu vadošajām zaudēja vairāk nekā divas minūtes, tāpēc Patrīcijai ir iespējas viņu apsteigt.

Tomēr līdz desmitniekam priekšā Latvijas pārstāvei ir vēl piecas citas konkurentes, kuras apsteidz britu komandā trenējošos latvieti amplitūdā no 16 līdz 39 sekundēm. Par vācietes Lauras Gimleres un slovēnietes Evas Urevcas spējām grūti spriest, jo viņas līdz šim “Tour de ski” seriālos ir startējušos pirmajos pāris posmos un līdz pēdējam grūtākajam posmam ir nonākušas pirmo reizi. Somiete Anne Kilonena un Šveices lieliskā sprintere Nadīne Fēndriha līdz šim nav “spīdējušas” pēdējā posmā. Tieši priekšā esošā Džesika Diginsa, kura Patrīciju apsteidz par 16 sekundēm, pirms diviem gadiem uzvarēja tūres kopvērtējumā, taču šogad amerikāniete ir tālu no ierastās formas, ja neskaita sniegumu ceturtajā posmā, kurā arī Latvijas slēpošanas “raķete” parādīja iespaidīgu sniegumu. Turklāt Diginsa arī pērn kalnu slēpošanas trasē finišu sasniedza tikai piecpadsmitā (+2:06).

Tagad iespējas tikt desmitniekā ir kļuvušas reālākas. Ja Permekoski tūri turpinātu, tad desmitnieku devītajā un desmitajā vietā noslēgtu Heidi Venga un Terēza Štadlobere, bet norvēģiete ar austrieti latvietei ir jau pārāk tālu priekšā – ap 1:50. Tad desmitnieks nebūtu īsti reāli sasniedzams. Taču te nedrīkst aizmirst par vienu nozīmīgu slēpotāju, kas pagaidām ir aiz Eidukas – Delfīni Klodēlu. Lieliskā “kāpēja” no Francijas zaudē 18 sekundes, un viņa ir tā, kura pēdējās divās tūrēs noslēdzošajā posmā uzrādījusi trešo laiku. Tā kā cīņa par desmitnieku teicamus panākumus guvušajai Eidukai būs ļoti grūta un arī spraiga.

Atgādināsim, ka šis “Tour de ski” Patrīcijai Eidukai ir jau piektais, bet finišējusi ir tikai vienreiz – 2021. gadā iekļūstot kopvērtējumā trīsdesmitniekā un izcīnot 24.vietu. Ja nenotiks nekas ārkārtējais, tad jau divdesmitniekā noteikti jānoturas un labākais rezultāts tiks sasniegts, taču jāmēģina izvirzīt maksimālais mērķis un jāmēģina pacīnīties par desmitnieku.

Atceroties 2021. gadu, kad Patrīcija pēdējā posmā finišēja desmitā, tobrīd otro reizi karjerā tiekot desmitniekā, un ņemot vērā šogad tūrē parādīto sniegumu, rodas pamatotas cerības uz ļoti augstu vietu pēdējā posmā. Viņas vieglais un nelielais augums šajā gadījumā ir priekšrocība. No karjeru vēl nebeigušām slēpotājām iztrūkst vienas no labākajām Alpe Cermis iekarotājām – zviedrietes Ebas Andersones. Līdz ar to uz uzvaru septītajā posmā pretendēs pagājušajā gadā pēdējā posmā finiša līniju pirmā šķērsojusī Heidi Venga, kura arī citus gadus ir viena no pašām ātrākajām. Taču norvēģiete šogad tūrē nav tajā labākajā formā.

Jārēķinās ar iepriekš minēto francūzieti Klodēlu, ar pērn 5.laiku uzrādījušo amerikānieti Sofiju Laukli, kā arī 8.laiku uzrādījušo somieti Kertu Niskanenu. Līdz “monstra kalnam” vēl nekad iepriekš nav tikusi pašreizējā kopvērtējuma līdere un galvenā favorīte uz titulu – Frīda Karlsone. Ņemot vērā zviedrietes sniegumu šī gada tūrē, viņa varētu būt viena no labākajām šodien. Neviena cita no tūrē palikušajām iepriekšējos gados nav izcēlušās pēdējā posmā, bet varbūt kāda no viņām pārsteigs.

Pirms diviem gadiem Eiduka noslēdzošajā posmā pret kalnu slēpošanas trasi uzvarētājai Vengai zaudēja pusotru minūti. Šogad rezultātam vajadzētu būt vēl labākam, tā kā ir iespējas pacīnīties par ļoti augstu vietu – vēlreiz mēģināt tikt sešiniekā, bet veiksmes gadījumā arī sasniegt jaunu rekordu.

Izmantotie resursi:
Infoski.lv


, 2023-01-08 08:54, pirms gada
Skaists stāsts, pietrūkst tikai viena - cikos šīs jaukās meitenes dosies kalnā...
, 2023-01-08 09:02, pirms gada
Ulllis rakstīja: Skaists stāsts, pietrūkst tikai viena - cikos šīs jaukās meitenes dosies kalnā...
Apcerējums par tēmu,ja visi izstāsies! Pietiktu ar protokolu.
, 2023-01-08 09:24, pirms gada
Prieks par Eiduku. Interesanti, kā Patrīcijai izdosies situācijā, kad līdzjutēji gaida no viņas ļoti labu rezultātu, un droši vien arī pati saprot, ka šodien viss ir iespējams?
, 2023-01-08 09:26, pirms gada
Bet negribētos, lai kādai no ar jauno koronavīrusu sasirgušajām sportistēm slimības dēļ beigtos šī sezona vai pat karjera. Par ļaunāko nemaz negribu domāt (tpu, tpu, tpu)...
, 2023-01-08 09:38, pirms gada
Nu ļautiņi,kur jums slēpošanu, Eiduku apbizo..i par slēpēm un biatlonu kārtīgi prevju raksteli par Siguldas kamanām un pirmo letinu 4nieku startu apala baranka...
, 2023-01-08 09:48, pirms gada
ice F-1 rakstīja: Nu ļautiņi,kur jums slēpošanu, Eiduku apbizo..i par slēpēm un biatlonu kārtīgi prevju raksteli par Siguldas kamanām un pirmo letinu 4nieku startu apala baranka...
Par renes "preview" rakstu neesamību pievienojos. Pozitīvais, ka SC Siguldā taisa intervijas ar mūsējiem.
, 2023-01-08 10:00, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Par renes "preview" rakstu neesamību pievienojos. Pozitīvais, ka SC Siguldā taisa intervijas ar mūsējiem.
Ja,bet lai kāds Lv zurnaluga beidzot nointervetu kādu ārzemju parstavi,līdz tam laikam būs japagaida līdz nākamajai dzīvei..
, 2023-01-08 10:12, pirms gada
Ulllis rakstīja: Skaists stāsts, pietrūkst tikai viena - cikos šīs jaukās meitenes dosies kalnā...
https://www.fis-ski.com/DB/general/...
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.