Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Patrīcija Eiduka: "Slēpošanas sabiedrībā pret Covid-19 izturas relaksētāk"

Patrīcija Eiduka: "Slēpošanas sabiedrībā pret Covid-19 izturas relaksētāk"
Patrīcija Eiduka. Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) pagaidām nav atcēlusi nevienas lielās sacensības un Pasaules kausa sezonai jāsākas kā iepriekš plānots. Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka sarunā ar Sportacentrs.com norāda, ka slēpošanā, salīdzinot ar citiem sporta veidiem, pret Covid-19 izturas relaksētāk.

Jaunajai Pasaules kausa (PK) sezonai distanču slēpošanā jāsākas novembra pēdējā nedēļas nogalē Somijas kūrortā Rukā. Tur iecerējusi startēt arī 20 gadus vecā Eiduka. Viņas sezonas plānos ietilpst vairāki PK posmi un starts prestižajā "Tour de Ski".

Pagājušajā sezonā Eiduku šķīra nepilnu divu sekunžu tiesa līdz bronzai pasaules junioru čempionāta 15 kilometru brīvā stila slēpojumā ar kopēju startu. Nākamajā sezonā viņai būs jāstartē jau U-23 vecuma grupā un jācīnās ar jūtami vecākām meitenēm.

"U-23 čempionāts būs mani atbildīgākie mači sezonā. Pērn bija mans pēdējais gads junioros, un čempionātam gatavojāmies ļoti nopietni. Savukārt U-23 vecumā konkurence ir pavisam cita, jācīnās ar krietni vecākām meitenēm. Starpība šobrīd ir diezgan liela, bet jebkurā gadījumā tas būs sezonas galvenais starts," lai arī Eiduka būs starp jaunākajām dalībniecēm, viņa neatmet cerības pacīnīties par pieklājīgām vietām. Pasaules junioru un U-23 čempionāta rīkotāji poļi valstī strikto Covid-19 ierobežojumu dēļ aicinājuši pārcelt sacensības par vienu gadu, bet, iespējams, FIS izdosies atrast citu norises vietu. Tiesa, ja parasti šajās meistarsacīkstēs ir pilns klāsts disciplīnu, šoreiz abos slēpošanas stilos būšot tikai sacensības sprintā un ar intervāla startu.

Savukārt pieaugušo pasaules čempionāts februāra un marta mijā plānots Obersdorfā, Vācijā. "Tur būs viena distance, kas man ļoti patīk – desmit kilometru brīvā stila slēpojums ar intervāla startu. Kopumā mērķis jaunajā sezonā ir visās sacensībās startēt maksimāli labi."

Ja citos sporta veidos pandēmijas dēļ sacensības regulāri tiek atceltas vai pārceltas, FIS pagaidām ar šādiem soļiem nesteidzas. Protams, pirms sacensībām sportistiem būs jāveic Covid-19 tests, un tribīnēs nebūs līdzjutēju. Jaunajā sezonā par dažām dienām pārcelts arī "Tour de Ski" – tas sāksies 1. janvārī. Tomēr nekas atcelts kalendārā gan nav. Salīdzinājumā ar citiem sporta veidiem, slēpošanas sabiedrība pret Covid-19 izturas relaksētāk.”

Jaunajā sezonā Eiduka – līdzīgi kā pērn – nepiedalīsies visā "Tour de Ski" seriālā, kas tiek pielīdzināts riteņbraukšanas "Tour de France". Šī brīža plāns ir startēt ne vairāk kā trijos tā etapos.

"Sezona ir ļoti gara, un organisms nav radis pie tik lielām slodzēm, lai varētu aizvadīt pilnu "Tour de Ski". Savā vecumā vēl nespēju tik ātri atjaunoties kā pāris gadus vecākas slēpotājas," norāda Eiduka, kura otro gadu kopā ar spēcīgām ārzemju vienaudzēm trenējas titulētās polietes Justīnas Kovaļčikas komandā. Galavārds treniņprogrammās gan joprojām pieder talantīgās latvietes tēvam Ingum Eidukam.

Šobrīd talantīgā slēpotāja aizvada slēpošanas nometni Austrijas Alpos, no kuras atgriezīsies oktobra otrajā pusē un pirms jaunās sezonas pagūs iegriezties arī Latvijā. "Pa šo gadu esmu spērusi soli uz priekšu. Jūtos fiziski daudz spēcīgāka. Uz svaru stieņa varu uzspiest vairāk kilogramu, varu vairāk pievilkties. Arī skriešanā esmu pielikusi. Redzēs, kā tas viss atspoguļosies ziemā."

Eidukas galvenais mērķis ir 2022. gada Pekinas olimpiskās spēles, tāpēc pagaidām atlikts plāns par studijām medicīnā, ko apvienot ar tik nopietna līmeņa sportu nav iespējams. Šis jautājums noteikti kļūs aktuāls pēc Olimpiādes.


Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.