Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Pirmo reizi Latvija piedalīsies pasaules čempionātā slēpošanā stafetē

Pirmo reizi Latvija piedalīsies pasaules čempionātā slēpošanā stafetē
I.Bikše (Nr.29) gaida startu komandu sprintā. Šodien viņam otrais posms, bet pirmais uzsāks R.Vīgants. Foto: Jānis Puida.

Pasaules čempionātos daudzu gadu garumā mēs esam sekojuši līdzi mūsu slēpotāju startiem individuālajos startos un nu jau otro reizi arī komandu sprintā, taču šodien būs pirmā reize, kad slēpošanas līdzjutēji varēs ieraudzīt Latvijas komandu stafetē. Droši vien par lielu panākumu to nevarētu uzskatīt, jo principā komandu uzlikt var gandrīz jebkurš, taču jebkurā gadījumā tas ir zīmīgs fakts, jo tas mums notiek pirmo reizi, tāpēc arī ir atbildīgs brīdis stafetes dalībniekiem, lai pēc iespējas ilgāk neļautu līderiem sevi noķert.

Nav jau bijis gluži tā, ka mēs nevarējām uzlikt stafetes komandu iepriekšējos čempionātos. Sākot jau ar 1999.gadu, kad trim Nagano olimpiešiem Jānim Hermanim, Jurim Ģērmanim un Robertam Raimo gan jau atrastos vēl ceturtais. 2005. un 2007.gadā pasaules čempionātā individuālajās distancēs vai nu abas reizes, vai vienu startēja Intars Spalviņš, Jānis Sukaruks, Valts Eiduks un Aigars Kalnupss. Intars vienīgais nopelnīja zem 100 FIS punktiem, vienreiz pat 77, bet pārējie uzrādīja rezultātus robežās no 130-145 FIS punktiem. Spalviņa 2007.gada veikumu ne vietu, ne snieguma ziņā šogad šajā distancē neviens no mūsējiem nesasniedza, kaut arī vietu izteiksmē nebija tālu. Pārējo trīs mūsu slēpotāju tā laika rezultāts parāda, ka 2005. un 2007.gadā mums Latvijas slēpošanas līmenim sanāktu laba komanda.

Tad 2011.gadā bija iespējas uzlikt tādu kvartetu kā Jānis Paipals, Arvis Liepiņš, Pāvels Ribakovs un Raivis Zīmelis, kurš pēc biatlonista karjeras beigām daudz startēja distanču slēpošanā, piedaloties un nostartējot priekš tā laika trenētības līmeņa atzīstami arī 2011.gada pasaules čempionātā 50km distancē. Kādu no šī kvarteta varēja aizstāt ar togad čempionāta startējušajiem Oskaru Muižnieku un Robertu Slotiņu, kuru tajā laikā biežāk varēja manīt distanču slēpošanas sacensībās. Tajā laika posmā atgriezās Latvijas vērtīgākos rezultātus Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos sasniegušais Juris Ģērmanis, kurš kopā ar komandas biedru Paipalu, kā arī Liepiņu un Zīmeli vai Ribakovu veidotu prasmīgu kvartetu. Pirms desmit, divpadsmit gadiem veidojās arī daudzsološā jaunā paaudze – Rinalds Kostjukovs, Mārcis Jakovičs, Arnis Pētersons, Nauris Biķernieks, kuri diemžēl salīdzinoši ātri lika punktu slēpošanai, bet stafetē noteikti varēja nostartēt. Pat atsevišķi talsinieki pirms kādiem četriem gadiem varēja uzlikt četrinieki – Kārlis Vanags, Juris Damškalns, Gints Lūsis, Jānis Šņoriņš. Varbūt pārāk liela paškritika, ka neizdotos nostartēt bez apdzīšanas pa apli, vai arī pasaules čempionāta saplānotā loģistika saistībā ar izmaksām pasaules čempionātā vietā, nebija ļāvusi stafetes dienā čempionātā atrasties četriem mūsu slēpotājiem. Līdz ar to arī līdz šim Latvija stafetē nebija pārstāvēta.

Šodien Obertsdofā būs iespēja pirmo reizi redzēt Latviju stafetē. Mūsu četrinieku veidos madonieši – Raimo Vīgants, Indulis Bikše, Niks Saulītis un Lauris Kaparkalējs. Loģiski, ka abi stiprākie ir ielikti pirmajos divos posmos, jo citādi varētu arī netikt līdz startēšanai. Raimo skiatlona klasikas daļā ļoti labi noturējās, zaudējot līderiem uz 15km tikai divas minūtes. Grūti pateikt, kā šoreiz izvērtīsies sākuma posms un kurā brīdī īsto ātrumu ieslēgs līderi, jo reizēm desmitnieks pēc pirmā posma satilpst mazāk nekā 10 sekundēs, bet reizēm jau 5.vieta līderiem zaudē pusminūti. Maz ticams, ka līderi ļaus pārējiem tik maz zaudēt kā skiatlonā, bet varbūt. Apļa garums ir 3,3km, kas klasikā aizņems aptuveni 8 minūtes, bet slidsolī nedaudz mazāk. Abi mūsējie labi veica komandu sprintu, un jācer, ka arī stafetē tāpat nostartēs. Taču jāņem vērā, ka reizēm pat tādas komandas kā Kanāda ar pasaules čempionātu medaļniekiem A.Hārveju un D.Keršovu sastāvā ir apdzītas pa apli. To pašu piedzīvoja arī igauņi 2017.gadā.

No pieteiktajām 18 komandām mums ir labas iespējas pārspēt ungārus, lietuviešus un brazīliešus un sasniegt Top15. Sākums plkst.14.15 pēc Latvijas laika.


, 2021-03-05 10:17, pirms 3 gadiem
Malači, ka uzdrīkstējās! Jāpiekrīt autoram par loģistiku. Šoreiz sanāca tā, ka visi četri mūsējie tika 15 km fināla un līdz stafetei palika tikai viena diena starpā (divas liekas naktis).

Brazīliju, Lietuvu un Ungāriju, domāju, mierīgi apsteigs. Ja poļiem neslīdēs, varbūt var paspēkoties ar viņiem? Bet aprēķini rāda, ka Latvija, visticamāk, par apli tiks apsteigta Saulīša trešajā aplī (un to izdarīs Klebo?).
, 2021-03-05 10:23, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Bet aprēķini rāda, ka Latvija, visticamāk, par apli tiks apsteigta Saulīša trešajā aplī (un to izdarīs Klebo?).
Klebo būs 4.posmā.
, 2021-03-05 10:28, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Klebo būs 4.posmā.
Viss pareizi - Saulītis tobrīd būs 3.posmā, Klebo 4.
, 2021-03-05 10:48, pirms 3 gadiem
RobertsK rakstīja: Viss pareizi - Saulītis tobrīd būs 3.posmā, Klebo 4.
Jā, tā laikam būs.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.