Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Pārmaiņām bagātā stafetē uzvar Norvēģija, Latvija debijā noturas līdz trešā posma vidum

Pārmaiņām bagātā stafetē uzvar Norvēģija, Latvija debijā noturas līdz trešā posma vidum
R.Vīgants ar I.Bikši nodrošināja vietu piecpadsmitniekā un tikšanu līdz trešajam etapam. Foto:.Jānis Puida.

Pasaules čempionātā distanču slēpošanā pārmaiņām bagātā un intriģējošā 4x10km stafetē vīriešiem titulu nosargāja Norvēģija, izcīnot uzvaru jau 11.čempionātu pēc kārtas. Pirmo reizi stafetē debitējusī Latvijas komanda atzīstami cīnījās, bet trešajā posmā tika noķerta pa apli, taču 18 izlašu konkurencē spēja apsteigt trīs un ieņemt plānoto 15. vietu.

Raimo Vīgants ļoti labi turējās līdzi vadošajiem. Ātri slēpojošajam Červotkinam viņš piekāpās ap pusotro minūti, bet no pamatgrupas atpalika tikai 45 sekundes, nodot stafeti 14.vietā tikai vienu sekundi aiz igauņiem. Indulis pirmo pusotru kilometru nobrauca pat vienādi ar līderi Jakimuškinu, bet turpinājumā madonieša temps kritās, taču stabila 14.vieta tika saglabāta, no līderiem atpaliekot nepilnas četras ar pusi minūtes, bet vairāk nekā pusotru minūti esot priekšā poļiem. Tajā brīdī bija skaidrs, ka trešais posms būs mums pēdējais un ka Laurim Kaprkalējam nesanāks doties trasē. Pēdējā gada juniors Niks Saulītis noturējās sešus kilometrus, pirms tam jau pēc 4km palaižot priekšā poļus. Tādējādi Latvijai pirmajā reizē stafetē labs sniegums un plānotā 15.vieta, jo tika pārspēti pirms tam jau apriņķotie pa apli brazīlieši, ungāri un lietuvieši.

Pēc vakardienas sieviešu stafetes, kur zelta medaļu liktenis smēru dēļ bija izšķirts jau otrā posma vidū, šodien slēpošanas līdzjutēji gaidīja intrigu līdz pašām beigām. Pirmajā posmā (3x3,3km) pēc veiktajiem 8km, kad lieliski slēpojošā krieva Alekseja Červotkina pārsvars pieauga līdz 58 sekundēm, šķita, ka otrajā dienā zelta liktenis būs izšķirts jau pirmajā posmā. Taču pusotru kilometru līdz stafetes maiņai strauji ātrumu kāpināja šī gada pasaules U23 čempions Hugo Lapalū no Francijas, iedvesmojot un “pamodinot” arī pārējos desmit ar tādu kā nolemtības sajūtu slēpojušos konkurentus pamatgrupā. Līdz ar to Krievijas pārsvars uz pirmo stafetes maiņu nebija pārsniedzis minūti, bet sarucis līdz 45 sekundēm, saglabājot nelielu intrigu.

Lai arī tādiem klasikas meistariem kā Ivo Niskanens, Dario Kolonja, Emīls Iversens un Moriss Maņifikā, kas brauca savu komandu otrajos posmos, bija labas iespējas samazināt deficītu, tomēr neviens negaidīja, ka Ivanu Jakimuškinu pakaļdzenošā grupa noķers jau līdz otrā posma 4km. Červotkina darbs bija vējā. Turpinājumā daudz strādāja Niskanens, aiz kura muguras vairāki gribēja “atpūsties”, vienu brīdi kāpumā somam pat apstājoties. Tomēr pašās beigās soms ar norvēģi Iversenu nedaudz atrāvās un nodeva stafeti 12 sekundes priekšā tuvākajiem sekotājiem. Trešā posma sākumā sekotāji tuvojās, taču pēc 3,5km pasaules čempions Hans Kristers Holunds kāpināja tempu un vienatnē noslēpoja atlikušo daļu, nododot stafeti Johannesam Klēbo ar 25 sekunžu pārsvaru, kamēr galvenie norvēģu konkurenti krievi atpalika 35 sekundes.

Pirmos divus kilometru visi brauca mierīgi, bet tad citu ātrumu ieslēdza Boļšunovs, un palika tikai laika jautājums, kad viņš mierīgā tempā slēpojošo Klēbo noķers. Tas notika pēdējā posma vidū ap 4,5km. Līdz ar to gaidītā intriga jau kārtējo reizi atjaunojās. Lai arī Klēbo ir labs distancē un lielisks finišētājs, tomēr šajā brīdī nāca prātā Simena Krīgera atstāšana malā, jo divas sudraba medaļas Obertsdorfā izcīnījušais Krīgers tāpat kā Holunds varētu noturēt pārsvaru. Norvēģiem atlika cerēt uz sprinta čempiona lielisko finišu. Lai arī dažas reizes Boļšunovs mēģināja kāpināt tempu, tomēr ierasto norvēģu “mugursomu” nevarēja nomest. Pirms pēdējā kāpuma priekšplānā izvirzījās Klēbo, apzināti kāpuma sākuma samazinot tempu, bet pēc tam ļoti strauji kāpinot, uz ko čempionāta otrajā pusē saguruma pazīmes rādošais Boļšunovs, lai kā arī centās, nespēja atbildēt.

Tādējādi norvēģi svinēja uzvaru jau vienpadsmito čempionātu pēc kārtas, bet krieviem trešais sudrabs pēc kārtas. Ja Norvēģijas izlasē no pagājušā čempionāta bija divi – Klēbo un Iversens, tad Krievijai tikai Boļšunovs. Lapjēra centieni pēdējā posmā nodrošināja Francijai atkal bronzu. Tādējādi pirmais trijnieks Oberstdorfā identiski atbilda Zēfeldei 2019.gadā.

Šīsdienas apstākļi bija sarežģīti, tāpēc slēpotāji nevarēja parādīt ierasto ātrumu un uzvarētāju laiks pārsniedz stundu un piecdesmit minūtes. Pēdējo reizi, kad tik ilgs laiks bija nepieciešams uzvarai 4x10km stafetē pasaules čempionātos, kaut kas tāds tika fiksēts 1985.gadā.

Pasaules čempionāts distanču slēpošanā, 4x10km stafete vīriešiem, Obertsdorfa (Vācija), 18 komandas

V.Valsts (sastāvs)Rezultāts
1.Norvēģija (P.Gulbergs; E.Iversens; H.K.Holunds; J.H.Klēbo)1:52:39.0
2.Krievija (A.Červotkins; I.Jakimuškins; A.Maļcevs; A.Boļšunovs)+12.0
3.Francija (H.Lapalū; M.Maņifikā; K.Parise; Ž.Lapjērs)+1:12.6
4.Zviedrija (J.Hegstrēms; O.Svensons; J.Burmans; V.Poromā)+1:16.5
5.Šveice (B.Klē; D.Kolonja; J.Ruešs; R.Furgers)+1:32.2
6.Somija (R.Hakola; I.Niskanens; P.Hivarinens; J.Meki)+1:49.4
15.Latvija (R.Vīgants; I.Bikše; N.Saulītis; L.Kaparkalējs)Lapped

, 2021-03-05 18:01, pirms 3 gadiem
Klēbo klasiski izģērba krievu, tas bija skaisti
, 2021-03-05 18:16, pirms 3 gadiem
Vienmēr ir riebusies norvēģu "pussprāgušās mugursomas" taktika. Šoreiz pat mazāk Klēbo, kurš vismaz apli brauca pa priekšu, bet pirmajos etapos, soms un francūzis gandrīz apstājas uz vietas, bet mugursomas kā nelien, tā nelien priekšā, sak, strādājiet muļķīši, es te jums astē atpūtīšos... Un tā jau gadu no gada. Prieks par frančiem, tāpat kā vakar par somietēm.
, 2021-03-05 18:18, pirms 3 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Vienmēr ir riebusies norvēģu "pussprāgušās mugursomas" taktika. Šoreiz pat mazāk Klēbo, kurš vismaz apli brauca pa priekšu, bet pirmajos etapos, soms un francūzis gandrīz apstājas uz vietas, bet mugursomas kā nelien, tā nelien priekšā, sak, strādājiet muļķīši, es te jums astē atpūtīšos... Un tā jau gadu no gada. Prieks par frančiem, tāpat kā vakar par somietēm.
Man arī prieks par Franciju, kaut gan vairāk biju par Šveici.
, 2021-03-05 18:28, pirms 3 gadiem
Vīgants ļoti labi noslēpoja savu posmu. Saulītis gan pamatīgi saēdās smagajā ar svaigu sniega putru klātajā trasē, 6,6 kilometros norvēģim Holundam zaudējot 4:50.

Ne tik bieži skatos slēpošanu. Baigās taktiskās cīņas stafetē. Červotkins pirmajā etapā atveda gandrīz minūtes pārsvaru, bet tam principā nebija nekādas nozīmes. Var jau būt, ka no tā būtu kaut kāds ieguvums, ja Krievijas otrajam numuram Jakimuškinam nebūtu tādu problēmu ar slēpēm (čalis pēc finiša intervijā divas minūtes žēlojās, ka vispār nav slīdējis, un redzēju distancē, ka sita arī atpakaļ). Interesanti, ka otrajā etapā veči slēpoja ātrāka par Červotkinu (krieva laiks bija 27:30,4, bet norvēģis Iversens savus 10 km veica 26:58,7).
, 2021-03-05 18:29, pirms 3 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Vienmēr ir riebusies norvēģu "pussprāgušās mugursomas" taktika. Šoreiz pat mazāk Klēbo, kurš vismaz apli brauca pa priekšu, bet pirmajos etapos, soms un francūzis gandrīz apstājas uz vietas, bet mugursomas kā nelien, tā nelien priekšā, sak, strādājiet muļķīši, es te jums astē atpūtīšos... Un tā jau gadu no gada. Prieks par frančiem, tāpat kā vakar par somietēm.
Īsti nesapratu to ākstīšanos. Krievs taču tikmēr muka prom. Viņi bija tik pārliecināti, ka spēs noķert Krieviju?
, 2021-03-05 19:10, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Īsti nesapratu to ākstīšanos. Krievs taču tikmēr muka prom. Viņi bija tik pārliecināti, ka spēs noķert Krieviju?
Goldbergs jau neākstijās,viņam bija reālas problēmas ar slēpēm,jo bezmaz vai vienīgais bija izvēlējies klīsteri kamēr pārējie izmantoja zero slēpes.
, 2021-03-05 19:40, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Īsti nesapratu to ākstīšanos. Krievs taču tikmēr muka prom. Viņi bija tik pārliecināti, ka spēs noķert Krieviju?
Tu tomēr esi krieveļu fanupuika, principā tavs vienīgais mīnuss. Jakimuškinam nabadziņam neslīdēja, bet Goldbergs ākstās
, 2021-03-05 20:55, pirms 3 gadiem
Gribējās, lai somi dabū 3.vietu Niskanena dēļ, bet neko, franči arī malači, ar diezgan neizteiksmīgu sezonu dabūja medaļu stafetē.
Rīt zviedru smērētājiem iespēja reabilitēties, Ebba un Frīda gan jau pacīnīsies par uzvaru.
, 2021-03-05 21:05, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Gribējās, lai somi dabū 3.vietu Niskanena dēļ, bet neko, franči arī malači, ar diezgan neizteiksmīgu sezonu dabūja medaļu stafetē.
Rīt zviedru smērētājiem iespēja reabilitēties, Ebba un Frīda gan jau pacīnīsies par uzvaru.
Francijai pēdējos vairākos gados jau ierasta lieta paņemt medaļas vīru stafetē gan PČ, gan OS.
, 2021-03-05 21:16, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Gribējās, lai somi dabū 3.vietu Niskanena dēļ, bet neko, franči arī malači, ar diezgan neizteiksmīgu sezonu dabūja medaļu stafetē.
Rīt zviedru smērētājiem iespēja reabilitēties, Ebba un Frīda gan jau pacīnīsies par uzvaru.
Ceru, ka trijnieks nebūs identisks kā skiatlonā un 10 km - 1.Juhauga, 2.Karlsone, 3.Andersone.
, 2021-03-05 21:17, pirms 3 gadiem
"Pēdējā gada juniors Niks Saulītis noturējās sešus kilometrus, pirms tam jau pēc 4k palaizot priekšā poļus."

Pirms noņēma no trases vēl paspēja priekšā esošos poļus palaizīt. Trakais, cīnījās kā vien spēja, pat ar mēli, ja vajadzīgs.
, 2021-03-05 22:04, pirms 3 gadiem
v-mann rakstīja: Goldbergs jau neākstijās,viņam bija reālas problēmas ar slēpēm,jo bezmaz vai vienīgais bija izvēlējies klīsteri kamēr pārējie izmantoja zero slēpes.
Es nebiju domājis atsevišķi Golbergu. Tur taču neviens negribēja strādāt. Tas likās jocīgi, jo distance tikai 10 km ( tātad, nav kam taupīties), bet krievs tikmēr mūk prom.
, 2021-03-05 22:11, pirms 3 gadiem
neputns rakstīja: Tu tomēr esi krieveļu fanupuika, principā tavs vienīgais mīnuss. Jakimuškinam nabadziņam neslīdēja, bet Goldbergs ākstās
Redz, te nostrādāja klasiskais neitrālā līdzjutēja sindroms - fanot pret favorītiem (bukmeikeri deva apmēram 83% varbūtību, ka uzvarēs Norvēģija).

Tu taču zini vēl vismaz divus manus mīnusus - totalizators un uzskati, kas ir pretēji oficiālajam viedoklim, par kādu šobrīd aktuālu "slimību"...
, 2021-03-05 23:12, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Redz, te nostrādāja klasiskais neitrālā līdzjutēja sindroms - fanot pret favorītiem (bukmeikeri deva apmēram 83% varbūtību, ka uzvarēs Norvēģija).

Tu taču zini vēl vismaz divus manus mīnusus - totalizators un uzskati, kas ir pretēji oficiālajam viedoklim, par kādu šobrīd aktuālu "slimību"...
Kas tad ar toto? Par to man nekas nav zināms.

Par kovidu zinu, joprojām uzskati, ka tas viss izdomāts? Lai vai kā, kopumā mani vispār nesatrauc viedokļu dažādība, patiesībā, mani tā pat fascinē un ar atšķirīgu uzskatu cilvēkiem pat ir interesantāk komunicēt, bet tikai tad, ja viņi spēj savu nostāju konstruktīvi un racionāli pamatot.
, 2021-03-06 00:11, pirms 3 gadiem
neputns rakstīja: Lai vai kā, kopumā mani vispār nesatrauc viedokļu dažādība, patiesībā, mani tā pat fascinē un ar atšķirīgu uzskatu cilvēkiem pat ir interesantāk komunicēt, bet tikai tad, ja viņi spēj savu nostāju konstruktīvi un racionāli pamatot.
Es arī saprotu, ka okupanti slikti, bet bez krieviem šodien tur vispār nebūtu ko redzēt. Šodien TV bija aizņemts un nācās straumi skatīties, kāreiz vaņkas. Driš viņi pa rubuli, ciena spēcīgākos un slavē savējos.
Tā kā, ja grib, lai ciena, jādod pa muti

Bet labākais bija Holunds, kurš izkārtoja komfortablu zeltu.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.