Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Eiduka uzsāk "Tour de Ski" ar 15. vietu sprinta kvalifikācijā, Vīgantam karjeras rekords

Eiduka uzsāk "Tour de Ski" ar 15. vietu sprinta kvalifikācijā, Vīgantam karjeras rekords
Patrīcija Eiduka. Foto: Dailyskier.com

Jaunā gada pirmajā dienā Val Mustairā, Šveicē, iesākās 15. "Tour de Ski" slēpošanas seriāls, kurā arī šogad piedalās divi Latvijas distanču slēpotāji - Patrīcija Eiduka un Raimo Vīgants. Ļoti veiksmīgi 1.4 km sprinta sacensības slidsolī uzsāka izcili šosezon startējošā Eiduka, uzrādot 15. vietu kvalifikācijā un otro reizi karjerā iekļūstot ceturtdaļfinālā. Tāpat labs starts padevās arī Vīgantam, kurš savā "Tour de Ski" debijā sasniedza jaunu PK rekordu.

Pēc diviem izlaistiem Pasaules kausa posmiem decembrī Jaunajā gadā atpakaļ uz starta ir atgriezušies Zviedrijas un Somijas distanču slēpotāji, palielinot konkurenci citu valstu pārstāvjiem, īpaši sieviešu konkurencē, kur zviedrietes Eba Andersone, Frīda Karlsone, Linna Svāna un Maja Dālkvista ir starp galvenajām favorītēm uz uzvaru katrā posmā. Tikmēr Norvēģijas izlase izlaiž arī šī gada "Tour de Ski" sacensības, sezonas galveno startu pasaules čempionātu joprojām saglabājot kā savu vienīgo šīs sezonas prioritāti.

Mīnus 10 grādu aukstumā šorīt iesākās 1.4 km sprints brīvajā stilā sievietēm, un starp 66 dalībniecēm ar 45. numuru distancē devās 20 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kura pirms divām nedēļām Davosā guva lielāko panākumu Latvijas distanču slēpošanas vēsturē, izcīnot 8. vietu Pasaules kausa posmā 10 km distancē (līdz pjedestālam latvietei pietrūka vien 18.2 sekundes). Šorīt Eiduka atkal demonstrēja lielisku sniegumu sev parocīgajā slidsolī. Pusdistancē (700 m) latvietei izdevās uzrādīt ceturto (!) labāko rezultātu, no līderes Majas Dālkvistas atpaliekot vien par 1.8 sekundēm, turklāt šajā brīdī viņa bija priekšā gan talantīgajām zviedrietēm Frīdai Karlsonei un Linnai Svānai, gan arī mājinieču cerībai Nadīnei Fēndrihai.

Distances otrajā pusē iepriekš minētās sportistes gan parādīja lielāku ātrumu, tomēr Eiduka finišu sasniedza augstajā 15. vietā par 9.42 sekundēm atpaliekot no uzvarētājas (3:40.28). Jāatgādina, ka tas ir vēl labāks sniegums nekā pirms divām nedēļām Davosā, kad Eiduka bez Zviedrijas un Somijas dalības sprinta kvalifikācijā ierindojās 14. pozīcijā.

Par kvalifikācijas uzvarētāju kļuva zviedriete Maja Dālkvista (3:30.86), bet uzreiz aiz viņas ierindojās tautiete Linna Svāna (+2.84) un šveiciete Nadīne Fēndriha (+4.25).

Vīriešu kvalifikācijā savukārt piedalījās 84 slēpotāji - kā 54. trasē devās madonietis Raimo Vīgants, kuram tā bija debija "Tour de Ski" (iepriekšējos gados Latviju vīriešu konkurencē pārstāvēja Indulis Bikše, kurš šogad gan nepiedalās finansiālu apstākļu dēļ, bet solās būt atpakaļ PK apritē janvāra otrajā pusē). Pirmos 700 m 21 gadu vecais Vīgants veica 1:35.9 minūtēs (+5.5), kas bija 43. rezultāts, savukārt līdz finišam tika 3:14.96 minūtēs, līderim zaudējot 12.77 sekundes un ierindojoties 44. pozīcijā. Lai gan tas viņam neļāva kvalificēties pamatsacensībām (līdz trīsdesmitniekam viņam pietrūka 3.54 sekundes), tomēr sasniegtais rezultāts ir līdz šim labākais Pasaules kausa sacensībās Vīganta karjerā. Iepriekšējās trijās reizēs, startējot PK, Vīgants labāko rezultātu uzrādīja pirms divām nedēļām Davosā, kad 15 km brīvā stila distancē pirmoreiz iekļuva labāko piecdesmitniekā (48. vieta).

Par kvalifikācijas uzvarētāju kļuva Itālijas sprinta speciālists Federiko Pellegrīno (3:02.19), tuvākos sekotājos apsteigdams par vairāk kā divām sekundēm. Otro un trešo pozīciju ieņēma Krievijas pārstāvji Aleksandrs Boļšunovs (+2.34) un Artjoms Maļcevs (+2.62). Par nelielu pārsteigumu parūpējās britu sportists Džeimss Klagnets, uzrādot piekto rezultātu (+3.48), bet titulētais šveicietis Dario Kolonja savā dzimtajā vietā ieņēma devīto vietu (+5.24).

Eidukai šis ir jau trešais starts "Tour de Ski" sacensībās karjerā, un viņa jau tagad ir krietni pārspējusi savu līdz šim labāko sasniegumu šīs tūres ietvaros, proti, 37. vietu 10 km brīvā stila distancē 2019. gada 31. decembrī Toblahā, Itālijā. Viņa tikusi ielozēta ceturtajā no pieciem ceturtdaļfināliem un startēs kopā ar iepriekš minēto Svānu, kā arī Čehijas pārstāvi Kateržinu Janatovu, amerikānieti Sofiju Koldvelu, zviedrieti Emmu Rībomu un krievieti Hristinu Macokinu.

Starts dāmu ceturtdaļfināliem paredzēts pulksten 12:45 pēc Latvijas laika.


Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.