Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

2026. gada OS skeletonā un kamaniņās ievieš jaunas medaļu disciplīnas

2026. gada OS skeletonā un kamaniņās ievieš jaunas medaļu disciplīnas
Foto: LKSF

Pagājušās nedēļas beigās Starptautiskās Olimpiskās komitejas valde pieņēmusi lēmumu, sākot ar nākamajām olimpiskajām spēlēm, papildināt kamaniņu sportu un skeletonu ar papildus disciplīnām. Turpmāk kamaniņās startēs arī sieviešu divvietīgās ekipāžas, bet skeletonā jauktās komandas.

Līgo svētku laikā jaunas olimpisko spēļu disciplīnas ieviestas kamaniņu sportā un skeletonā, ziņo atbildīgo sporta veidu organizācijas. 2026. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Milānā un Kortīnā kamaniņu sports tiks papildināts ar sieviešu divvietīgo ekipāžu sacensībām, bet skeletons ar jaukto komandu sacensībām.

Starptautiskā kamaniņu sporta federācija (FIL), kuru vada Einārs Fogelis, uzskata, ka šis kļūs par milzu soli dzimumu līdztiesības virzienā šajā sporta veidā. Līdz šim divnieku sacensībās piedalījās tikai vīrieši. Pie tam, tas nozīmētu vēl vienas medaļas izcīnīšanas izredzes Latvijai. 2022. gadā junioru pasaules čempionātā abas Latvijas sieviešu divnieku ekipāžas iekļuva labāko trijniekā, piekāpjoties tikai vācietēm. Marta Robežniece un Kitija Bogdanova izcīnīja otro vietu, bet Viktorija Ziediņa un Selīna Zvilna bronzu.

''Kopš brīža, kad kamaniņu sportā tika izveidota jaunā disciplīna - sieviešu divvietīgā ekipāža, esam ieguldījuši lielu darbu šo divnieku izveidē. Šobrīd Latvijā ir trīs augstas klases sieviešu divnieki, kā arī divas tikko izveidotas sieviešu ekipāžas. Varu teikt, ka mēs savu mājas darbu esam ļoti labi paveikuši, lai būtu gatavi kvalificēties 2026. gada ziemas olimpiskajām spēlēm un cīnīties par augstākajām godalgām,'' Latvijas izredzes un padarīto mājasdarbu vērtēja Latvijas junioru un jauniešu izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns.

Tikmēr skeletonā pēc četriem gadiem notiks jauktās komandas sacensībās, tajā piedaloties vienam vīrietim un vienai sievietei. ''Mūsu skeletona ģimenei šis ir nozīmīgs brīdis, jo pēc četriem gadiem visiem sportistiem būs iespēja piedalīties divās sacensībās. Šis pierāda nozīmīgo darbu, kuru paveikusi Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) un nacionālās federācijas,'' IBSF mājaslapā citēts prezidents Ivo Feriāni.

No 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēm Ķīnā Latvija mājās pārbrauca ar vienu medaļu, kas tika izcīnīta kamaniņu sporta komandu stafetē. Latviju tajā pārstāvēja Kristers Aparjods, Elīza Tīruma, kā arī Mārtiņš Bots un Roberts Plūme.

Izmantotie resursi:
https://www.ibsf.org/en/news/9-skel...
Sieviešu divvietīgo ekipāžu disciplīna iekļauta...


, 2022-06-27 17:44, pirms 2 gadiem
Vēl varētu ieviest sēdus braukšanu vieniniekiem un divniekiem gan vīriem, gan sievām... Skeletonisti varētu ducināt gan uz labā, gan kreisā sāna, tā saucamajā vaļīgajā stilā... būtu vairāk medaļu...
, 2022-06-27 17:49, pirms 2 gadiem
Kā Lov nauda griezīsies. Jeziņ
, 2022-06-27 18:21, pirms 2 gadiem
ja uzsver dzimumu līdztiesību, tad lai startē visi kopā
, 2022-06-27 18:24, pirms 2 gadiem
kamanās vajag jaukto ekipāžu....daiļslidošanā ir, bet kamanās nav...
Slēpts komentārs: damokla_zobens_22
Slēpts komentārs: damokla_zobens_22
, 2022-06-27 18:53, pirms 2 gadiem
Starp citu, tieši aizbildinoties ar dzimumu līdztiesību, no OS grib dabūt ārā vienu no senākajiem ziemas sporta veidiem ziemeļu divcīņu, jo tā OS esot tikai puikām, bet metenes negribot laist klāt, jo tad augšot dalībnieku skaits un slēpošanas disciplīnām jau tā esot daudz medaļu. Tā kā ziemeļu divcīņa nav komerciāli ienesīgs sporta veids, tad šāds pavērsiens, domājams, nozīmēs ziemeļu divcīņas izbeigšanos, jo valstis vairs neieguldīs sporta veidā, kur nedala OS medaļas.
, 2022-06-27 19:00, pirms 2 gadiem
Izskatās pēc divām pretējām tendencēm ziemas un vasaras OS - kamēr vasarā notiek sacensību, formātu un sporta veidu mazināšana, tikmēr ziemā rada jaunas disciplīnas. Gan slēpošanā, gan biatlonā ir jauktās stafetes u.c. Vasarā diskutē par cīņas izslēgšanu, īsina kategorijas svarcelšanā, modernā pieccīņa vairs par tādu nav saucama, kā arī - vieglatlētikas normatīvi ir ļoti augsti, kas samazina iespējas tos izpildīt utt.
, 2022-06-27 19:29, pirms 2 gadiem
kasagrande rakstīja: Starp citu, tieši aizbildinoties ar dzimumu līdztiesību, no OS grib dabūt ārā vienu no senākajiem ziemas sporta veidiem ziemeļu divcīņu, jo tā OS esot tikai puikām, bet metenes negribot laist klāt, jo tad augšot dalībnieku skaits un slēpošanas disciplīnām jau tā esot daudz medaļu. Tā kā ziemeļu divcīņa nav komerciāli ienesīgs sporta veids, tad šāds pavērsiens, domājams, nozīmēs ziemeļu divcīņas izbeigšanos, jo valstis vairs neieguldīs sporta veidā, kur nedala OS medaļas.
Man gan ziemeļu divcīņa interesē. Negribētos, lai notiek Tevis pieminētais pesimistiskākais variants, kaut gan neko sīkāk nezinu, neesmu interesējies.
, 2022-06-27 19:31, pirms 2 gadiem
Ir zināms par vēl vienu jaunu medaļu komplektu, kas pirmo reizi tiks izcīnīts 2026.g. OS - sieviešu individuālās sacensības uz lielā tramplīna.
, 2022-06-27 19:36, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Ir zināms par vēl vienu jaunu medaļu komplektu, kas pirmo reizi tiks izcīnīts 2026.g. OS - sieviešu individuālās sacensības uz lielā tramplīna.
jā, par to šķiet arī kometētāji runāja spēļu laikā.
, 2022-06-27 19:47, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: jā, par to šķiet arī kometētāji runāja spēļu laikā.
Oficiāli tas tika paziņots tikai nesen. Tu par LTV komentētājiem? Melderi taču nevar uztvert nopietni tramplīnlēkšanas sakarā.
, 2022-06-27 19:49, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Man gan ziemeļu divcīņa interesē. Negribētos, lai notiek Tevis pieminētais pesimistiskākais variants, kaut gan neko sīkāk nezinu, neesmu interesējies.
Es par to nejauši izlasiju vienu dienu kļūdaini ieejot igauņu Delfos un tur pamanot virsrakstu..
, 2022-06-27 19:49, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Oficiāli tas tika paziņots tikai nesen. Tu par LTV komentētājiem? Melderi taču nevar uztvert nopietni tramplīnlēkšanas sakarā.
nē, kad Sokolova komentēja. Var jau būt, ka kļūdos, bet kādā no pārraidēm viņa diezgan daudz stāstīja par sieviešu tramplīnlēkšanas nākotnes iespējam.
, 2022-06-27 19:53, pirms 2 gadiem
, 2022-06-27 19:56, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: nē, kad Sokolova komentēja. Var jau būt, ka kļūdos, bet kādā no pārraidēm viņa diezgan daudz stāstīja par sieviešu tramplīnlēkšanas nākotnes iespējam.
Var jau būt. Es LTV7 visas tramplīnlēkšanas pārraides neskatījos, jo labāk skatījos tiešraidē Eurosportā.
, 2022-06-27 21:18, pirms 2 gadiem
ko tik neizdomās, lai kaut kādi pseidosporti vilktu naudu no valstu budžetiem.
mudaki nevar noorganizēt labāko šaibas dauzītāju piedalīšanos, bet visādu huiņu aktīvi ievieš.
, 2022-06-27 22:40, pirms 2 gadiem
Patīkami jaunumi renes sportā.
, 2022-06-27 22:53, pirms 2 gadiem
Piekrītu, Latvijai būs labas iespējas palielināt medaļu ražu nacionālajos sporta veidos. Bet skauģi un pseidolīdzjutēji lai iet bekot
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
5

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.