Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Martins Dukurs – joprojām skeletona karalis

Martins Dukurs – joprojām skeletona karalis
Martins Dukurs
Foto: Reuters/Scanpix

Ar bobsleja četrinieku sacensībām noslēgusies starptautiskā bobsleja un skeletona sezona. Latviešu sportistiem tā bijusi bagāta gan ar panākumiem, gan ar ne tik veiksmīgiem brīžiem. Šajā rakstā piedāvājam atskatīties uz aizvadīto gadu skeletonā.

Martinam pirmsolimpiskā eksperimentu sezona izdevusies

Martins Dukurs aizvadīto sezonu neiesāka tik spīdoši, kā nezinātājam varētu šķist. Jaunākais no brāļiem Dukuriem pirmos divus posmus Vistlerā un Leikplesidā noslēdza attiecīgi ceturtajā un piektajā vietā. Interneta kuluāros līdzjutējus šad un tad sāka mākt zināmas bažas, tomēr, kā vēlāk izrādījās, tām tomēr nebija pamata.

Nākamajā posmā Altenbergā Martins izcīnīja otro vietu, taču nākamajos divos posmos Vinterbergā (reizē arī Eiropas čempionāts) un Sanktmoricā jaunākais no brāļiem Dukuriem triumfēja. Neliels klupiens gadījās Kēnigszē posmā, kur sestais rezultāts, taču Īglsā Martins atkal bjia zirgā.

Jau daudzas sezonas būdams pasaules skeletona apritē un sasniedzis tik daudz, kā neviens cits, Dukurs savu lielāko atpazīstamību ieguva, iespējams, tieši šosezon. Dukuru ģimene pirmā iestājās par to, lai Pasaules čempionāts tiktu pārcelts no Soču olimpiskās trases uz kādu citu Krievijas sportistu iespaidīgā dopinga skandāla dēļ.

Martins tika intervēts tādās televīzijas programmās kā CNN, un galu galā latvieši tika sadzirdēti – PČ pārcelts uz Kēnigzsē trasi. Kā pats Dukurs atzina, šī trase ir viena no grūtākajām. Taču latvietis ar to tika galā nevainojami, savā pēdējā Pasaules čempionātā izcīnot piekto čempiontitulu karjerā.

Tomēr jau pirms sezonas Martins medijiem ziņoja, ka šī, kā jau pirmsolimpiskā, būs arī tehnikas eksperimentu sezona. Galvenokārt tieši tāpēc ar lielu nepacietību tika gaidīts sezonas pēdējais posms olimpiskajā trasē Dienvidkorejā. Tieši tur tika gūta sezonas pati saldākā uzvara – par 0,01 sekundi izdevās apsteigt mājnieku Sunbinu Junu, nodrošinot uzvaru arī kopvērtējumā.

Martins Dukurs jau atkal ir attaisnojis skeletona karaļa piedēvēto ''titulu''. Astoto sezonu pēc kārtas izcīnīdams Pasaules kausu, piekto reizi karjerā un trešo pēc kārtas kļūstot par Pasaules čempionu. Olimpiskā sezona jau vairs nav aiz kalniem, un Martins ar pamatotām cerībām un ambīcijām dosies pēc vienīgā sasnieguma, kā nav viņa biogrāfijā – olimpiskā zelta.

Tomasam sezona neveiksmīgāka par iepriekšējo, taču noslēgta uz pozitīvas nots

Vecākais no brāļiem Dukriem Pasaules kausa kopvērtējumā ierindojās devītajā pozīcijā. Pavisam skaidrs, ka Tomasam pakāpties augstāk neļāva divi neveiksmīgie posmi Vistlerā un Īglsā. Vistlerā Dukurs ieņēma 13. vietu, taču Īglsas posmā tika pie diskvalifikācijas, jo bija izmantojis neatļautas slieces.

Tomass šosezon uz goda pjedestāla kāpa divreiz – otro vietu izcīnot Eiropas čempionātā Vinterbergā un trešo pēdējā posmā Phjončhanā. Tieši veiksmīgais pēdējais posms vairo optimismu Dukura sakarā. 36 gadus vecais Tomass ir pieredzējušākais skeletonists Pasaules kausa apritē.

Skaidrs, ka Tomasam kļūst arvien grūtāk konkurēt ar līderiem startā, taču latvietis ir viens no labākajiem tieši braukšanas ziņā. Ja vēl izdosies atrast vēl kādas inovācijas tehnikas ziņā, Tomasu noteikti būs jāpieskaita arī medaļu pretendentiem Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nākamgad.

Konkurentu nometnēs iekšējās cīņas, izkristalizējas favorīti olimpiskajās spēlēs

Ja runājam par iekšējām cīņām, noteikti kā pirmā jāmin Krievijas skeletona izlase. Ilggadējais tās līderis Aleksandrs Tretjakovs, kura vārds arvien biežāk tiek piesaukts olimpisko spēļu dopinga sakarā, sezonu noslēdza kopvērtējuma trešajā vietā, taču arvien vairāk viņam uz papēžiem min vien 22 gadus vecais Ņikita Tregubovs.

Turklāt Tregubovs, kurš šogad Siguldā izcīnīja Pasaules junioru čempiontitulu, Tretjakovu jau vienās nozīmīgās sacensībās pārspējis. Pasaules čempionātā gados jaunais krievs tika pie bronzas medaļas, savukārt viņa pieredzējušākais kolēģis palika soli aiz medaļām. Pēdējā PK posmā Phjončhanā gan augstāku vietu, ceturto, ieņēma Tretjakovs, kura rīcībā gan joprojām ir labāka tehnika.

Arī Vācijas izlasē iekšējā konkurence saasinājusies. Pēdējo trīs sezonu izlases līderis bijis Aksels Jungs, kurš Pasaules čempionātā Kēnigzsē tika pie sudraba. Kristofers Grotērs šosezon izcīnīja pirmo uzvaru karjerā, triumfējot Altenbergas posmā. Savukārt Phjončhanā visaugstāko rezultātu – sesto vietu – sasniedza Aleksandrs Gasners, kurš olimpiskās trases līkločus no vācu skeletonistiem bija atkodis vislabāk .

Arvien vairāk savas ambīcijas uz olimpiskajām medaļām nākamsezon samazinājis Soču bronzas medaļnieks Metjū Antuāns. Ja trīs sezonas atpakaļ amerikānis vēl bija konkurētspējīgs startā, tad nu jau vairs ne. Šosezon Antuāns sevi drīzāk apliecinājis kā stabilu desmitnieka braucēju, labāko trijnieku sasniedzot vien abos Ziemeļamerikā notikušajos posmos.

Ja bobslejā Kanādas sportistiem izdevies veikt milzīgu progresu, tad skeletonā drīzāk kļavu lapu zemes sportisti palikuši uz vietas. Vienīgais kanādietis, kurš šosezon ir spējis kādā posmā iebraukt labāko desmitniekā, ir Barets Martino. Martino tas izdevās mājas trasē Vistlerā (10.v.) un Altenbergā (8.v.). Kanādietim bija visas iespējas to pašu atkārtot Dienvidkorejā, taču sliktais otrais brauciens Martino atmeta uz 19. vietu.

Skaidrs, ka viens no diviem galvenajiem pretendentiem uz zeltu olimpiskajās spēlēs būs dienvidkorejietis Sunbins Juns. Cīņa starp Junu un Dukuru jaunāko par uzvaru PK kopvērtējumā ritēja visas sezonas garumā, un tās liktenis izšķīrās vien pēdējā posmā Juna mājas trasē, kur saldu uzvaru izcīnīja Martins. Juns šosezon izcīnīja vienu uzvaru – pirmajā posmā Vistlerā. Tomēr zemāk par piekto vietu korejietis šosezon nemaz nenokrita, trijos posmos palikdams arī otrais.

Turklāt, lai labāk sagatavotos Phjončhanas posmam, Juns upurēja Pasaules čempionātu. Startā korejietis ir ļoti ātrs, arī ir apveltīts ar braukšanas talantu, taču vienā aspektā Martins Dukurs Junam ir tālu priekšā, un tā ir mentālā noturība. Juns nespēja noturēt visai pārliecinošu 0,16 sekunžu vadību, finišā Martinam zaudējot 0,01 sekundi.
Tomēr skaidrs ir viens – šis zaudējums korejietim sāp, un viņš noteikti maksimāli daudz centīsies piebraukt Phjončhanas trasi, lai nevajadzētu domāt par tuvojošiem konkurentiem.

PK skeletonā vīriešiem, 2016./17. gada sezonas kopvērtējums

V.SportistsValstsPunkti
1.Martins DukursLatvija1662
2.Sunbins JunsDienvidkoreja1623
3.Aleksandrs TretjakovsKrievija1454
4.Aksels JungsVācija1448
5.Kristofers GrotērsVācija1425
6.Aleksandrs GasnersVācija1392
7.Metjū AntuānsASV1322
8.Ņikita TregubovsKrievija1256
9.Tomass DukursLatvija1218
10.Dominiks PārsonssLielbritānija1144

Priedulēnai aiz muguras pirmā pilnā PK sezona karjerā

Vienīgajai Latvijas skeletonistei Leldei Priedulēnai šī bija pirmā pilnā Pasaules kausa sezona karjerā. Ja gadu atpakaļ Lelde Ziemeļamerikā notikušos trīs posmus izlaida, tad šosezon abos piedalījās, Vistlerā ieņemot devīto, bet Leikplesidā – septīto vietu.

Iepriekšējā sezonā Priedulēnas augstākā vieta bija ceturtā, ko izdevās izcīnīt abos Kēnigszē trasē notikušajos posmos, taču šosezon augstāk par piekto vietu latvietei neizdevās pakāpties, to iegūstot Altenbergas un Kēnigszē posmos. Pasaules čempionātā Lelde uzrādīja septīto labāko rezultātu.

Diemžēl Leldei neizdevās savu potenciālu realizēt Phjončhanas posmā, kur skeletoniste ieņēma 14. pozīciju. Abi braucieni bija stabila desmitnieka līmenī pēc kvalitātes, taču braucienu beigās Priedulēna ātrumā nespēja konkurēt ar līderēm. Lelde gan joprojām ir viena no mazpieredzējušākajām skeletonistēm. Pasaules kausa kopvērtējumā Priedulēna ierindojās septītajā pozīcijā, pārspējot pagājušā gada rezultātu par sešām vietām.

Vāciešu lidojošās kamanas

Pirmās divas vietas PK kopvērtējumā aizņēma vācu sportistes – par titula ieguvēju kļuva Žaklīna Lēlinga, savukārt otro vietu izcīnīja Tīna Hermane. Gan Hermanes, gan Lēlingas lielākais un principā vienīgais mīnuss ir vājais starts. Taču to izdevies kompensēt gan ar braukšanas māku, gan ar fenomenālajām kamanu ātruma īpašībām, kas pierādījās arī pēdējā posmā Phjončhanā, kur triumfēja pasaules čempione Lēlinga.

Trešo un piekto pozīciju kopvērtējumā aizņēma Kanādas sportistes – attiecīgi Mirela Raneva un Elizabete Vatje. Pašreizējā olimpiskā čempione, Lielbritānijas pārstāve Lizija Jārnolda ierindojās kopvērtējuma devītajā pozīcijā.
Phjončhanas posmā pārsteigumu sagādāja jaunā holandiete Kimberlija Bosa, izcīnot trešo vietu, kā arī neveiksmīgu sezonu aizvadījusī krieviete Jeļena Ņikitina, kura ar starta rekordu finišēja otrā.

PK skeletonā sievietēm, 2016./17. gada sezonas kopvērtējums

V.SportisteValstsPunkti
1.Žaklīna LēlingaVācija1591
2.Tīna HermaneVācija1493
3.Mirela RanevaKanāda1475
4.Janīna FlokaAustrija1449
5.Elizabete VatjeKanāda1386
6.Laura DīsaLielbritānija1240
7.Lelde PriedulēnaLatvija1224
8.Anna FernštedaVācija1192
9.Lizija JārnoldaLielbritānija1162
10.Anna OšīASV1058

Izmantotie resursi:
IBSF | International Bobsleigh & Skeleton...


, 2017-03-19 20:03, pirms 7 gadiem
Paredzu,ka favorītu pulkam nākamsezon vēl varētu piebiedroties klāt kombekeris Deilijs..jo gan jau ,ka jeņķi atkal pēkšņi kaut ko brīnumaini labu izvilks no tehnikas arsenāla,kā tas bija arī Soču OS sezonā...
, 2017-03-19 20:10, pirms 7 gadiem
jā,bet britu vīri gan kkā pēc Bromlija aiziešanas pensijā ar neko īpašu neizceļas...Pārsons regresējis,jaunie arī vēl nenāk klāt....tehnikā arī neko ekstrā labu nav izgudrojuši....
, 2017-03-19 20:15, pirms 7 gadiem
un gan jau Gaspāri un Tornberijs arī nāks vēl tuvāk spicei.....sliktais starts viņus iegāž...ja to uzlabotu,ta jau būtu potenciāli TOP-6 šļūcēji
, 2017-03-19 21:55, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: un gan jau Gaspāri un Tornberijs arī nāks vēl tuvāk spicei.....sliktais starts viņus iegāž...ja to uzlabotu,ta jau būtu potenciāli TOP-6 šļūcēji
Tornberijs pēc korejas posmu lidos uz Kalgarī , lai trenētu startu
, 2017-03-19 21:57, pirms 7 gadiem
Amerikāņus nevajag norakstīt, uz OS starts gan vīriem, gan sievietēm būs labāks , jo satrenēsies pa vasaru, tas pats Antuāns ar Daily vienu desmitdaū stabii var pielikt startā
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
5

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.