Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Kalgari referendumā tiek nobalsots pret 2026. gada olimpiādes rīkošanu

Kalgari referendumā tiek nobalsots pret 2026. gada olimpiādes rīkošanu
Foto: AP/Scanpix

Kanādas pilsētā Kalgari aizvadīts referendums par pieteikšanos rīkot 2026. gada ziemas olimpiskās spēles, un neoficiālie rezultātu liecina, ka 56% balsotāju ir pret šādu ieceri. Attiecīgi sagaidāms, ka Kalgari atsauks savu kandidatūru, kandidātu vidū atstājot tikai Stokholmu, kas renes sporta veidu sacensības iecerējusi rīkot Siguldā, kā arī Milānas un Kortīnas D`Ampeco apvienoto kandidatūru.

Kalgari pilsētas referendums pulcēja lielu balsotāju skaitu. Provizoriskie balsošanas rezultāti liecina, ka tajā piedalījās 304 tūkstoši iedzīvotāju, kas ir tikai par 80 tūkstošiem mazāk nekā pagājušā gada pašvaldības vēlēšanās. Referenduma rezultāti vēl nav oficiāli, bet pašreizējie dati liecina par vairākuma atbalstu olimpisko spēļu nerīkošanai – pret OS rīkošanu Kalgari nobalsoja 56%, bet par to balsi atdeva 43% iedzīvotāju.

Galīgo lēmumu par Kalgari OS rīkošanas kandidatūras likteni tuvākajā laikā pieņems pilsētas dome, taču sagaidāms, ka tiks ievēroti referenduma rezultāti un Kalgari atsauks savu kandidatūru. Pilsētas mērs iepriekš bija apliecinājis, ka zaudējums referendumā nozīmētu OS kandidatūras galu.

Kanādas Olimpiskā komiteja paziņojusi, ka ir vīlusies par referenduma rezultātiem jo OS rīkošana būtu bijusi lieliska iespēja iepazīstināt pasauli ar Kanādu, kurā cilvēki varētu izbaudīt olimpisko spēļu vienotības atmosfēru. Sakāvi atzina arī “Kalgari 2026” orgkomitejas vadītāja Mērija Morana, norādot, ka tagad pilsētai nepieciešams atrast savu nākamo lielo mērķi.

Kalgari referendums gan nav spožas ziņas arī Starptautiskajai olimpiskajai komitejai, jo šis ir jau devītais referendums pēc kārtas par iedzīvotāju atbalstu OS rīkošanai, kurā netiek atbalstīta pilsētas kandidatūra. Iepriekšējais referendums, kurā tika sniegts atbalsts savas pilsētas kandidatūrai, bija pirms sešiem gadiem Oslo.

SOK 2026. gada OS rīkotājpilsētu plāno nosaukt nākamvasar, un pēc Kalgari izstāšanās paliks vairs tikai divas oficiālās kandidātes – Milāna un Kortīna D`Ampeco Itālijā, kā arī Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma. Stokholmas kandidatūra paredz renes sporta veidu sacensības aizvadīt Siguldas trasē, taču jāpiemin, ka arī Stokholmas kandidatūras sakarā vēl nav pilnīgas skaidrības par pašvaldības atbalstu, tieši tāpat kā Itālijas pilsētās.

Izmantotie resursi:
https://calgaryherald.com/news/loca...
https://www.insidethegames.biz/arti...


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-11-14 12:16, pirms 5 gadiem
Manuprāt, SOK būtu jānolemj, ka OS notiks 2-3 vietās, kuras vienkārši rotēs, pa vienai vietai Z-Amerikā, Eiropā un Āzijā. Tādā veidā vismaz būtu jēga no infrastruktūras ilgtermiņā.
Ja tādas valstis kā Kanāda saka nē rīkošanai, tad tas jau ir nopietni.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-11-14 12:43, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Nekādas Āzijas!!! OS ir jārīko tikai un vienīgi Hokeja top valstīs!
Āzija ir liels tirgus, kuru nevajag ignorēt, turklāt ar iepriekš noteiktām lokācijām nevienam nebūtu rīkotājvalsts statuss nevienā sporta veidā.
, 2018-11-14 12:47, pirms 5 gadiem
Gudri cilvēki atsakās , bet mūsu lunohodi grib valsts (savu) naudu izmest vējā. Tāpēc staigā humpalās, un lepojas ar padupšeņu bļembām.
, 2018-11-14 12:50, pirms 5 gadiem
Assasinss' rakstīja: Manuprāt, SOK būtu jānolemj, ka OS notiks 2-3 vietās, kuras vienkārši rotēs, pa vienai vietai Z-Amerikā, Eiropā un Āzijā. Tādā veidā vismaz būtu jēga no infrastruktūras ilgtermiņā.
Ja tādas valstis kā Kanāda saka nē rīkošanai, tad tas jau ir nopietni.
20 gadus OS ziemas rotēja pēc šāda principa
, 2018-11-14 13:30, pirms 5 gadiem
strops rakstīja: Gudri cilvēki atsakās , bet mūsu lunohodi grib valsts (savu) naudu izmest vējā. Tāpēc staigā humpalās, un lepojas ar padupšeņu bļembām.
No ekonomiskā viedokļa Sigulda nav sliktākais variants. Pilsēta aug, pateicoties cilvēkiem, kuri bēg no Ušakova nolaistās Rīgas uz Siguldu, attiecīgi ciematu pēc spēlēm varēs iztirgot. Arī trases pārbūvē iztērētā nauda dos atdevi - varēs PK posmu Siguldā rīkot. Galvenais jāseko līdzi, lai izmanīgi ļaudis uz šī pasākuma rēķina neveic koruptīvas darbības.
, 2018-11-14 13:55, pirms 5 gadiem
Būt labi , ja tiktu Stokholmai- Siguldai, bet zviedri jau īpaši neatbalsta olimpiādi.
Tā kā visticamāk, ka tomēr Itālijai tiks!
, 2018-11-14 13:57, pirms 5 gadiem
Siguldai kā ziemas sporta centram un pašai pilsētai kā kurortpilsētai tas būtu liels solis attīstībai!
, 2018-11-14 14:08, pirms 5 gadiem
strops rakstīja: Gudri cilvēki atsakās , bet mūsu lunohodi grib valsts (savu) naudu izmest vējā. Tāpēc staigā humpalās, un lepojas ar padupšeņu bļembām.
Ja neko nerīkos, nekonsultēs, nebūvēs, neiepirks, tad kangari neko nevarēs nozagt. Zog nejau no budžeta seifa
, 2018-11-14 14:29, pirms 5 gadiem
Vispār interesanti, cilvēki ir gatavi apmeklēt ZOS, skatīties tās televīzijā utt, bet nevēlas, lai tās rīko viņu mājās. No vienas puses arī saprotams, jo lieli pasākumi sev līdzi nes dažādus riskus, gan finansiālus, gan ietekmes uz vidi, gan drošības, gan arī sadzīviskus. Acīmredzot, cilvēkiem ir pietiekams komforta līmenis un nav vēlmes, lai kāds ar pasākumiem to izjauc. Daudz ērtāk ir aizbraukt uz kādu pasākumu citā valstī. Līdz ar to gan ZOS, gan OS kopumā ir kļuvis par izrādīšanās instrumentu lielvarām valstīs, kur sabiedrības viedoklī neieklausās. Attiecībā uz Siguldu gan ir savādāk, jo faktiski tie būtu tikai renes sporta veidi ar salīdzinoši mazu delegāciju un skatītāju skaitu. Arī no infrastruktūras būtu tikai ieguvumi, jo trase ir jāpārbūvē. Vai vajadzēs būvēt papildu viesnīcas?! Ja jā, tad nebūtiski un tās tiešām pēc tam varēs iztirgot kā dzīvokļus, bez riska par pamestajiem olimpiskajiem ciematiem, kur vējš svilpo.
Bet ko vispār iesākt SOK ar olimpiskajām spēlēm?! Izsijāt un rīkot pa dažādiem reģioniem - slēpošana Oslo, hokejs Prāgā, kalnu slēpošana Alpos utt?! Tad varbūt rīkotāji rindā stāvētu. Bet zustu daļa no auras ar kopējām atklāšanas ceremonijām un tamlīdzīgām figņām. SOK būs ko padomāt. Bet vieglāk jau mūsdienās ir visu pārdot Ķīnai, lai tak rīko katru gadu un nauda arī ripo
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-11-14 15:07, pirms 5 gadiem
ivans_bargais_106311447049099 rakstīja: Arteemij, beidz dzert!!! OS nav tikai hokejs, vot pashi hokeja PC gan ir jaariko hokeja valstees, tam piekriitu
Olimpiskais hokeja turnīrs bez NHL spēlētājiem ir izsmiekls, no kura mierīgi var vispār atteikties.
, 2018-11-14 15:14, pirms 5 gadiem
Olimpiādes jēga jau sen ir zudusi. Agrāk tie bija galvenie starti, kamēr tagad - nu, tādas lielākas sacensības kalendārā, bet nekas īpašāks par PČ.

Visos lielajos sportos tāpat ir pietiekoši daudz alternatīvu OS, bet komandu sportos šīs alternatīvas jau sen ir pāraugušas olimpiādi. Līdz ar to, OS nav vajadzīgs. Ne ziemas, ne vasaras.

p.s.
OS Siguldā būs kaut kas grandiozāks kā Dienvidu tilts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
5

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.