Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Viedoklis: Olimpiskās spēles Siguldā? Tikai par zviedru un IOC naudu

Viedoklis: Olimpiskās spēles Siguldā? Tikai par zviedru un IOC naudu
Siguldas trases ledus meistari
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Ja Latvijas Olimpiskā komiteja un Siguldas trases vadība panāks, lai bāzes attīstībai nepieciešamos līdzekļus nodrošina Zviedrija un Starptautiskā Olimpiskā komiteja (IOC), nav iebildumu kandidēt 2026. gada ziemas spēļu rīkošanai.

Zviedrijas Olimpiskā komiteja (SOK) ziemas spēles vēlas rīkot jau sen, taču iepriekšējie septiņi (!) mēģinājumi bijuši neveiksmīgi. IOC neatbalstīja Gēteborgu (1984), Fālunu (1988, 1992) un Estešundu (1994, 1998, 2002), bet Stokholma atsauca pieteikumu 2022. gada spēļu rīkošanai.

“Trīs kroņu” karalistē savulaik notika 1912. gada vasaras spēles un Melburnas spēļu sacensības jāšanas sportā (1956), taču kopš tā laika pie planētas lielākā foruma uzņemšanas nav izdevies tikt. Stokholma nesekmīgi pretendēja uz 2004. gada vasaras spēļu rīkošanu, toreiz zaudējot Atēnām.

Arī tagad zviedriem jāpārvar dažādi šķēršļi. Pirmais un lielākais – pret spēļu rīkošanu galvaspilsētā 2017. gada aprīlī iebilda Sociāldemokrātu partija. SOK sāka meklēt apvedceļus, izskatot iespēju rīkot Stokholmas spēles...ārpus galvaspilsētas. Iekšpolitiskā cīņa nav galā – janvārī paredzēta sarunu nākamā kārta.

Laika nav palicis daudz – oficiāls pieteikums Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai jāiesniedz līdz 2018. gada oktobrim. Ja tas izdosies, gaida deviņu mēnešu cīņa ar konkurentiem, visticamāk, Sionu (Šveice), Saporo (Japāna, rīkojusi spēles 1972. gadā), Soltleiksitiju (ASV, rīkojusi spēles 2002. gadā) un Kalgari (Kanāda, rīkojusi spēles 1988. gadā). Lēmums gaidāms 2019. gada jūlijā.

Aziātu izredzes pagaidām izskatās pieticīgas, kā nekā, šajā pasaules daļā notiks 2018. un 2022. gada spēles. Ziemeļamerikāņi globālo forumu rīkojuši jau agrāk, kamēr Siona un Stokholma pie tā vēl nav tikušas. Šveicē, kā jau ierasts, par piedalīšanos tiks lemts tautas nobalsošanā.

Tagad par praktisko pusi – izmaksām. Jespera Akingera (Jesper Ackinger) 2017. gada 27. janvārī publiskotais pētījums liecina, ka spēļu rīkošana izmaksās 1,38 miljardus eiro (13,6 miljardi zviedru kronu). Tobrīd zviedri lēsa, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas prasītā pieteikuma maksa (application fee) varētu būt 711 miljoni eiro (7 miljardi kronu).

Decembra vidū IOC delegācija apmeklēja Stokholmu iepazīšanās braucienā. Lozannas amatpersonas apstiprināja spēļu rīkošanas “griestus” 13 miljardu kronu apmērā un paziņoja, ka pieteikuma iesniegšanas laiks pārcelts no marta uz oktobri. Ne tik laba ziņa – pieteikuma maksas apmērs būs 902 miljoni eiro (8,88 miljardi kronu).

Praktiskie un racionāli domājošie zviedri sāka meklēt ceļus, kā ietaupīt. Viena no dārgākajām pozīcijām – bobsleja, kamaniņu un skeletona trases uzbūvēšana. Trases izveidošana Hammarbibakenā – tikai dažus kilometrus dienvidos no Stokholmas centra (Hammarbybacken) – izmaksātu 86,4 miljonus eiro (850 miljonus zviedru kronu).

Dārgi. Ļoti dārgi. Īpaši tāpēc, ka pašai Zviedrijai jebkurā gadījumā nebūtu vairāk par dažiem desmitiem bobslejistu, kamaniņnieku un skeletonistu. Tāpat kā Latvijai, Krievijai, Kanādai vai ASV. Turklāt pašreizējais Hammarbibakenas pakalns ir par zemu – lai ierīkotu trasi, tas jāpaaugstina par 20 metriem.

Zviedri turpina meklēt risinājumus. Viens no tiem – piedāvājums Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) kļūt par spēļu līdzrīkotāju. Savā ziņā unikāli. Latvija divas reizes kandidēja Olimpiskā kongresa rīkošanai (1942. gadā tas nebija iespējams Otrā Pasaules kara dēļ, 2009. gadā nācās zaudēt vēlēšanu cīņā), bet uz spēļu rīkošanu vēl nav pretendējusi. Izņēmums – 1980. gada Maskavas spēļu sacensības burāšanā, kuras beigās ieguva Tallinas apkaime Pirita.

SOK cer, ka Latvija pati segs spēļu sarīkošanai nepieciešamos izdevumus – “kāpēc lai mēs neietaupītu?” Izdevumi iekļaus Siguldas trases pielāgošanu bobsleja četrinieku sacensībām, infrastruktūras modernizāciju un IOC prasību izpildi.

Sarunas vēl priekšā – zviedru delegācijas pirmā viesošanās paredzēta janvāra vidū. Gribētos, lai Latvijas pārstāvji būtu tikpat pragmatiski un racionāli domājoši kā zviedri. Spēļu uzņemšana Siguldā jebkurā gadījumā būtu lētāka nekā Stokholmā, taču izmaksas Latvijas mērogiem tāpat būtu grandiozas, izšķērdīgas.

Izšķērdīgas, jo 2018. gadā Latvijas galvaspilsētā joprojām nav ne mūsdienīgas vieglatlētikas manēžas, ne nacionālā stadiona, ne specializētas basketbola halles. Respektīvi, trūkst infrastruktūras sporta veidos, ar kuriem nodarbojas nesalīdzināmi vairāk Latvijas iedzīvotāju. Iztērēt daudzus miljonus eiro no valsts budžeta – privātie investori līdzekļus nekad neatpelnīs – būtu nepieņemami.

Cita lieta, ja SOK un IOC apmaksātu 90% izdevumu. Arī šajā gadījumā Siguldas trases uzturēšana būs un paliks dārgs prieks. Manuprāt, dažas medaļas to neatsver.

Izmantotie resursi:
https://www.expressen.se/sport/vint...
Svenska OS-planen: Tävlingar i Lettland -...
https://www.sydsvenskan.se/2017-12-...
https://www.svt.se/sport/artikel/sok-bekraftar/?intcmp=svt.se:sport:sportkoll:29-december-sportkoll-pa-en-minut:blalank-brodtext:34&intcmp=svt.se:sport:sportkoll:29-december-sportkoll-pa-en-minut:blalank-brodtext:34
stockholmdirekt.se!PMdoxFsCKrEKkmx8ZcrIRA/

Latvijai jāuzņem 2026. gada OS

  • 361

  • 93

  • 18



Slēpts komentārs: dzo_tanto
, 2018-01-03 19:53, pirms 6 gadiem
Gaidām eksperta Dale viedokli šajā jautājumā !!!
, 2018-01-03 19:54, pirms 6 gadiem
dzo_tanto rakstīja: Grandioza pastalnieku domašana, labak atdosim milionus ministriem oligarhiem neka sarikosim olimpisko spēļu daļu kura vairak popularizes Latviju neka tie entie millioni kuri bija jau ieguldīti!!!!!!!!!!!!
Kas tev liek domāt, ka tas kaut ko popularizēs? Visiem tāpat Spēles notiks Zviedrijā, nevis Zviedrijā&Latvijā.

Kā arī - ko tu iesāksi ar to "potenciālo" popularitāti?
, 2018-01-03 19:58, pirms 6 gadiem
Es piekristu variantam, ka mēs ar zviedriem dalām Siguldas trases izmaksas uz pusēm 50:50. Nedomāju, ka zviedri piekritīs apmaksāt 90%. Attiecībā uz trases uzturēšanas izmaksām gribētu redzēt, cik tās ir lielas tagad un kādā veidā, no kādiem avotiem tiek nosegtas.
, 2018-01-03 20:01, pirms 6 gadiem
Kad sacensības nenotiek, trase ir slēgta un pietiek ar vienu apsargu. Kad notiek sacensības vai treniņi, izmaksas sedz sponsori un federācijas.
, 2018-01-03 20:14, pirms 6 gadiem
otins rakstīja: Es piekristu variantam, ka mēs ar zviedriem dalām Siguldas trases izmaksas uz pusēm 50:50. Nedomāju, ka zviedri piekritīs apmaksāt 90%. Attiecībā uz trases uzturēšanas izmaksām gribētu redzēt, cik tās ir lielas tagad un kādā veidā, no kādiem avotiem tiek nosegtas.
Ja uz pusēm, tad arī jādeklarē, ka OS notiek divās valstīs.Nez vai zviedriem tas būtu izdevīgi, bet 90% ir adekvāts risinājums.Zviedriem pēc spēlēm nebūs jāuztur vai jānojauc sava trase, kuras noslogojums būtu nulle.Neesmu dzirdējis par zviedru šļūcējiem nevienā no padsmit disciplīnām.
, 2018-01-03 20:17, pirms 6 gadiem
tas būtu tikai godīgi , ja bas puses pa 50% iztērē izdevumos , jo pašiem tak ar vajag beidzot salabot to trasi , jo renē ir visi lielāki panākumi Latvijas sportā un auditorija būtu milzīga , kas nāktu skatīties bobseju un skeletonu
, 2018-01-03 20:18, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Ja uz pusēm, tad arī jādeklarē, ka OS notiek divās valstīs.Nez vai zviedriem tas būtu izdevīgi, bet 90% ir adekvāts risinājums.Zviedriem pēc spēlēm nebūs jāuztur vai jānojauc sava trase, kuras noslogojums būtu nulle.Neesmu dzirdējis par zviedru šļūcējiem nevienā no padsmit disciplīnām.
ir vīru skeetonisti
, 2018-01-03 20:45, pirms 6 gadiem
Par kādiem 90% jūs te spriedelējat? Tā taču ir tikai Novika piedāvātā versija. OK, diskusiju, protams, vajag uzsākt, bet jālūko pēc kompetentāku cilvēku viedokļa.

Protams, ideāli, ja Latvijai nekas nebūs jāiegulda trases pārbūvē. Bet, manuprāt, būtu jāpiekrīt darījumam arī tad, ja daļa, bet varbūt pat viss būs jādara par Latvijas naudu.
, 2018-01-03 20:59, pirms 6 gadiem
Nekadus 90% vini taisas dod, vini tacu skatas kuriem mulkiem varetu nogrust lielos izdevumus, lai pasiem nebutu jaterejas. Sie nav sporta veidi, kur vares no skatitajiem ko iekaset, domaju nevajag mums so akmeni kakla, gadiem ilgi naksies atkopties.
, 2018-01-03 21:03, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Ja uz pusēm, tad arī jādeklarē, ka OS notiek divās valstīs.Nez vai zviedriem tas būtu izdevīgi, bet 90% ir adekvāts risinājums.Zviedriem pēc spēlēm nebūs jāuztur vai jānojauc sava trase, kuras noslogojums būtu nulle.Neesmu dzirdējis par zviedru šļūcējiem nevienā no padsmit disciplīnām.
pirms 8 gadiem arī Korejai, škiet, nebija neviena renes šļucēja.

p.s. PK posmos Siguldā, cik atceros, ir startējis zviedru kamaniņbraucējs
, 2018-01-03 21:06, pirms 6 gadiem
Zombijs rakstīja: Nekadus 90% vini taisas dod, vini tacu skatas kuriem mulkiem varetu nogrust lielos izdevumus, lai pasiem nebutu jaterejas. Sie nav sporta veidi, kur vares no skatitajiem ko iekaset, domaju nevajag mums so akmeni kakla, gadiem ilgi naksies atkopties.
kāpēc muļķiem??? tas varētu būt abpusēji izdevīgs darījums - lai vai kā, ieradīsies gana daudz viesu - sportisti, oficiālās delegācijas, u.t.t.
ņemot vērā, ka Siguldas trase ir jāpārbūvē, lai tur varētu startēt arī bobu četrinieki, tas varētu būt lielisks iegansts.
, 2018-01-03 21:10, pirms 6 gadiem
Abrags rakstīja: pirms 8 gadiem arī Korejai, škiet, nebija neviena renes šļucēja.
nop,jau no 90-tajiem sākuši piekopt šos veidus
, 2018-01-03 21:11, pirms 6 gadiem
Kas tie par debīliem atbilžu variantiem? Kur ir 50:50?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-01-03 21:19, pirms 6 gadiem
Ja Zviedri ar mieru kaut pusi finansēt trases pārbūvei - tas jau ir izdevīgi! Ja atteiksies - pierādīsim, ka tieši esam muļķi! Par Siguldas trases pārbūvi runā jau sen. Iespēja to izdarīt ar Zviedru līdzfinansējumu, iegūt Latvijai tūristu pieplūdumu + ielikt Siguldas trasi PK apritē! Sigulda un Latvija ieguvēji!
Ja atteiksies - tad gan jau pēc gada izdomās, ka vajag pārbūvēt Siguldas trasi, un maksāsim no savas kabatas, ne izmantosim izdevību..
, 2018-01-03 21:51, pirms 6 gadiem
Volx rakstīja: Man atkal liekas, ka jautājums ir jāstāda pavisam no citas puses. Ja jau pat olimpiskās speles nevar noorganizet ar peļņu, tad rodas jautājums vai vispār tādas ir jāorganizē? Parasti cilvēki atsaucas uz LV mazo tirgu utml. skaidro kāpēc vietējais sports ir zaudējumus nesošs, bet šeit tak ir planētas nozīmīgākais pasākums!!! Jautājumam bija jābūt - cik un kā Latvija pelnīs no šī pasākuma? Piemēram Vankūveras OS nopelnīja 1,9 miljonus CA$. Nav jau nekas pret citām autora pieminētajām celtnēm, bet tikai ja viņas nes peļņu, jo pretēja gadījumā tā ir apzināta zagšana. Man arī rodas sajūta, šito visu lasot, ka mūs jau sākotneji aicina zagt neizskatot nemaz citus variantus.
Kalgari pilsēta divdesmit gadus aptuveni maksāja par OS izdevumiem
, 2018-01-03 21:53, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: tas būtu tikai godīgi , ja bas puses pa 50% iztērē izdevumos , jo pašiem tak ar vajag beidzot salabot to trasi , jo renē ir visi lielāki panākumi Latvijas sportā un auditorija būtu milzīga , kas nāktu skatīties bobseju un skeletonu
Pilnīgi piekrītu. Vēl jo vairāk zinot, ka turpmāk arī LV notiktu PČ posms!
, 2018-01-03 22:09, pirms 6 gadiem
"2018. gadā Latvijas galvaspilsētā joprojām nav ne mūsdienīgas vieglatlētikas manēžas, ne nacionālā stadiona, ne specializētas basketbola halles."
Pilnīga nekompetence!!!

Daugavas stadiona teritorijas rekonstrukcijas projektā ir plānots uzbūvēt vieglatlētikas manēžu, tiks rekonstruēts pats stadions, kas arī būs nacionālais stadions tiks uzcelta multifunkcionāla halle, kur varēs spēlēt arī basketbolu, volejbolu un florbolu. Ja tik ļoti gribas "specializētu" basketbola halli, tad tā ir jābūvē LBS.

Valstis savu spēku rēķina Olimpisko Spēļu medaļu tabulā, cik Olimpisko medaļu ir renes braucējiem salīdzinājumā ar citiem sporta veidiem gan vasaras, gan ziemas spēlēs?
Neskatoties uz veicamo ieguldījuma apmēru ir jāizmanto šādas iespējas, jo līdz nākamajai šādai iespējai varēs gaidīt vel 100 gadus.

"Click bait" raksts, nekas vairāk.
, 2018-01-03 22:09, pirms 6 gadiem
Latvijas popularizēšanas tur nebūs, visi pie TV ekrāniem tāpat domās ka olimpiāde notiek Zviedrijā. Un olimpiskās biļetes iekļaus cenā arī bobsleju, bet visi ienākumi pienāksies zviedriem. Starp citu bobsleja trase būs pašiem jāpārtaisa par saviem līdzekļiem, tad priekš kam mums tas viss vajadzīgs. Lai zviedri paši būvē bobslej trasi.
, 2018-01-03 22:14, pirms 6 gadiem
Nu Latvijā būtu ieguvēji no šī visa kopumā , ja rīkos Olimpiskās spēles , es tā vismaz uzskatu .
, 2018-01-03 22:29, pirms 6 gadiem
dzo_tanto rakstīja: Grandioza pastalnieku domašana, labak atdosim milionus ministriem oligarhiem neka sarikosim olimpisko spēļu daļu kura vairak popularizes Latviju neka tie entie millioni kuri bija jau ieguldīti!!!!!!!!!!!!
Grandioza sūnu ciema domāšana, ka ragavas baigi popularizēs Latviju. Un ka jāpiedalās visur, kur vien var piedalīties, jāuzņem viss, ko dod, lai cik tas izmaksātu. Jo, redz, mūs pamanīšot.
, 2018-01-03 22:36, pirms 6 gadiem
Swordsman rakstīja: Grandioza sūnu ciema domāšana, ka ragavas baigi popularizēs Latviju. Un ka jāpiedalās visur, kur vien var piedalīties, jāuzņem viss, ko dod, lai cik tas izmaksātu. Jo, redz, mūs pamanīšot.
vot, sūnu ciema domāšana kā reizi Tev piemīt. Labāk dzīvosim savā sūnu ciemā nekā kaut ko darīsim, kad ir iespēja.
Vai "ragavas" popularizēs Latviju, it kā jau tieša veidā nē, taču to var izmantot...
, 2018-01-03 22:56, pirms 6 gadiem
Oscars-Cards rakstīja: "2018. gadā Latvijas galvaspilsētā joprojām nav ne mūsdienīgas vieglatlētikas manēžas, ne nacionālā stadiona, ne specializētas basketbola halles."
Pilnīga nekompetence!!!
Vot satiekamies rīt, aizved mani uz funkcionējošu vieglatlētikas manēžu, nacionālo stadionu vai specializētu basketbola halli.
Es teiktu, ka pilnīga nekompetence ir vienīgasi apzīmējums bez rupjības ko tu sev vari veltīt!
, 2018-01-03 23:05, pirms 6 gadiem
Zombijs rakstīja: gadiem ilgi naksies atkopties.
nu tie kādi 30 ļimaki eiro droši vien ko maksātu pārtaisīt to reni (maksājot pa gadiem kredītu) nekādu atkopšanos vajadzību Latvijai neizraisītu, uz valsts gada budžeta 9 miljardu izdevumu fona. Cita lieta, ka bija jau uzrakstīts kas mums sporta infrastruktūras jomā būtu vairāk vajadzīgs par Siguldas upgreidu un nav jēgas īpaši svaidīties ar naudu, kuru vajag citām lietām vairāk. Jā, protams, medaļas un nacionālā rene, bet... komandu sporta veidiem tiešām vajadzētu būt bišķi prioritātei man šķiet.
, 2018-01-03 23:07, pirms 6 gadiem
Zviedri ar šito ideju skrēja uz Norvēgiju, bet norvēģu tauta nobalsoja un pasūtīja viņus 3 mājas tālāk jo pārāk dārgi un neizdevigi tas esot.
Pastalniekiem neviens pat neprasīs, paši atnāks un visu izdarīs.
, 2018-01-03 23:08, pirms 6 gadiem
WreckLV rakstīja: Ja Zviedri ar mieru kaut pusi finansēt trases pārbūvei - tas jau ir izdevīgi! Ja atteiksies - pierādīsim, ka tieši esam muļķi! Par Siguldas trases pārbūvi runā jau sen. Iespēja to izdarīt ar Zviedru līdzfinansējumu, iegūt Latvijai tūristu pieplūdumu + ielikt Siguldas trasi PK apritē! Sigulda un Latvija ieguvēji!
Ja atteiksies - tad gan jau pēc gada izdomās, ka vajag pārbūvēt Siguldas trasi, un maksāsim no savas kabatas, ne izmantosim izdevību..
Protams, ka jāizvērtē un jāizspiež maksimāls labums. Bobslejs, skeletons, kamaninjas ir dārgs sporta veids, bet ja tas mums ir tad jaturpina attistit un kur nu vel labaku iespeeju. Ja Zviedriem 86mlj ir pa dargu, tad domaju kādus 10-15mlj vinji butu gatavi nolikt. Latvija iegutu, gan vārdu, gan treknu gabaliņu no OS, gan infrastrukturu gan Kapitāli atjaunotu trasi!
, 2018-01-03 23:08, pirms 6 gadiem
Janis Cietsmaidis rakstīja: nu tie kādi 30 ļimaki eiro droši vien ko maksātu pārtaisīt to reni (maksājot pa gadiem kredītu) nekādu atkopšanos vajadzību Latvijai neizraisītu, uz valsts gada budžeta 9 miljardu izdevumu fona. Cita lieta, ka bija jau uzrakstīts kas mums sporta infrastruktūras jomā būtu vairāk vajadzīgs par Siguldas upgreidu un nav jēgas īpaši svaidīties ar naudu, kuru vajag citām lietām vairāk. Jā, protams, medaļas un nacionālā rene, bet... komandu sporta veidiem tiešām vajadzētu būt bišķi prioritātei man šķiet.
un kam mums 30 sporta veidus , kuros mēs necīnāmies par medaļām, bet vajag tērēt līdzekļus?
, 2018-01-03 23:10, pirms 6 gadiem
Oscars-Cards rakstīja: Valstis savu spēku rēķina Olimpisko Spēļu medaļu tabulā
Tādas valstis kā Krievija, Baltkrievija, Ziemeļkoreja, iespējams Ķīna. Var jau būt, ka amerikāņi vismaz daļēji, jo ir pieraduši jau daudz ko visur vinnēt (lai gan cik atceros nekādas prēmijas ASV par medaļām OS sportistiem nemaksā un auto nedāvina). Eiropā vispār pajāt par tiem visādiem rangiem, pajautāsi zviedram par kādu valstu spēka sacensību OS viņš pasmiesies un pateiks, ka lai jau tie viņu čaļi un dāmas tur sitas un kaut ko vinnē, viņš šos apsveiks un labi būs - ja nevinnēs tad nevinnēs...
Nevajag Krievijas vai padomju izpratni par sportu pielīdzināt pasaules praksei. Anglijā pat par futbola izlases iespējamajiem sasniegumiem vai nesasniegumiem ir pajāt, te es nerunāju individuāli ko tur katrs čavs domā un ultra, bet valstiskā līmenī ne karalienei, ne prinčiem un Mejai, atšķirībā no Putiniem un Lukašenko, pilnīgi poh&& vai tur futbolisti ko vinnē vai nē
, 2018-01-03 23:13, pirms 6 gadiem
teamo rakstīja: Zviedri ar šito ideju skrēja uz Norvēgiju, bet norvēģu tauta nobalsoja un pasūtīja viņus 3 mājas tālāk jo pārāk dārgi un neizdevigi tas esot.
Pastalniekiem neviens pat neprasīs, paši atnāks un visu izdarīs.
atradis ar ko salīdzināt, tas būtu tas pats kas zviedri pie mums atbrauktu un piedāvātu uzbliezt kērlinga centru par n-tajiem miljoniem... vai zirgu izjādes arēnu vasaras spēlēm. Norvēģijā tas sports, tāpat kā Zviedrijā ir 0, kamēr mums no turienes nāk vienīgie medāļi iespējams šobrīd vispār jebkādās OS. Faktiski rene Latvijai ir nr.1 sports abās olimpiādēs, kamēr skandināviem viņš ir kaut kur pirmspēdējā vietā pirms vasaras beisbola.
, 2018-01-03 23:15, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: un kam mums 30 sporta veidus , kuros mēs necīnāmies par medaļām, bet vajag tērēt līdzekļus?
tāpēc, ka galvenais sporta uzdevums NETOTALITĀRĀS VAI AUTORITĀTĀS valstīs ir audzināt veselīgu jaunatni un ik pa laikam varbūt, ja tur ir kāds superstārs - nu ok, lai ir superstārs. Rene audzina varbūt 20 čaļus kopā pa visiem veidiem veselīgus - un arī tur faktiski savāc no citiem sportiem, basketbols un futbols pa 10 000 katrs un hokejs ar vieglatlētiku - vēl pāris štukas.
Un galvenais infrastruktūras uzlabošanas mērķis valstiski ir lai tiem bērniem un jauniešiem būtu motivācija sportot un nevajadzētu kājas lauzt izdauzītos celiņos vai salt švaki apkurinātās vecās hallēs, nevis lai Melbārdis var ar četrinieku nobraukt un būtu trase stabili PK apritē. Lai gan saprotu, ka ja mēs tur ņemam medaļas un šie čaļi iedvesmo letiņus ar savu paraugu, tad varbūt arī vajadzētu upgreidu
, 2018-01-03 23:16, pirms 6 gadiem
Janis Cietsmaidis rakstīja: nu tie kādi 30 ļimaki eiro droši vien ko maksātu pārtaisīt to reni (maksājot pa gadiem kredītu) nekādu atkopšanos vajadzību Latvijai neizraisītu, uz valsts gada budžeta 9 miljardu izdevumu fona. Cita lieta, ka bija jau uzrakstīts kas mums sporta infrastruktūras jomā būtu vairāk vajadzīgs par Siguldas upgreidu un nav jēgas īpaši svaidīties ar naudu, kuru vajag citām lietām vairāk. Jā, protams, medaļas un nacionālā rene, bet... komandu sporta veidiem tiešām vajadzētu būt bišķi prioritātei man šķiet.
Šaubos, vai runa ir par tik lielu summu - 30 miljoniem. Jāpaciešas līdz janvāra beigām, kad zviedri atbrauks uz Siguldu, tad varbūt būs vairāk informācijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-01-03 23:23, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Šaubos, vai runa ir par tik lielu summu - 30 miljoniem. Jāpaciešas līdz janvāra beigām, kad zviedri atbrauks uz Siguldu, tad varbūt būs vairāk informācijas.
nu es bišķi pieliku, sākumā domāju 15-20, bet varbūt pat mazāk ja tikai kādas virāžas tur jāpalabo. Ja tie būtu kādi 10 miljoni eiro, tad būtu ok, jo tā ir vienas OC multihalles + ledus halles cena mūsdienās Ventspilī vai Liepājā, ja celtu. Bet man šķiet, ka tur ir vairāk, jo ja tie būtu tikai 10 ļimaki, tad takš sen jau būtu tur viss pārbūvēts... vai tad renes lobisti nevar naudu izsist, kad Rēzekne var 15 miljonus olimpiskajam centram...
, 2018-01-03 23:23, pirms 6 gadiem
Swordsman rakstīja: Grandioza sūnu ciema domāšana, ka ragavas baigi popularizēs Latviju. Un ka jāpiedalās visur, kur vien var piedalīties, jāuzņem viss, ko dod, lai cik tas izmaksātu. Jo, redz, mūs pamanīšot.
Nē, labāk ierakties sūnu ciemā, un ar galvu smiltīs sēdēt, ne izmantot izdevības. Ko var gvelzt par izdevumiem, ja pat nav zināms, ko Zviedri ir gatavi piedāvāt? Zviedriem šobrīd nav daudz variantu, tā kā domāju, ka viņi ir ieinteresēti rast kompromisu..
Par to, ka mums trūkst daudz citu lietu - un? Tāpēc, ka trūkst citas infrastruktūras mums nevajag bobsleja trasi sataisīt? Interesanta pieeja. Saprastu, ja būtu plānots būvēt ko citu, un tad, dēļ bobsleja trases pārbūves nāktos šīs citas būves atcelt vai tamlīdzīgi.. Bet nē.. galvenais ir muldēt pirms vispār ir kas zināms.
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
5

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.