Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Vrubļevskis: "Stokholmas kandidatūras mīnusi visiem bija zināmi"

Vrubļevskis: "Stokholmas kandidatūras mīnusi visiem bija zināmi"
Aldons Vrubļevskis. Foto: olimpiade.lv

Visiem bija zināms, ka ne Zviedrijas valdība, ne Stokholmas pašvaldība nesniedz garantijas 2026. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanai, tāpēc tas, iespējams, bija izšķiroši, ņemot vērā, ka divas trešdaļas balstiesīgo nemaz nezina, kas ir sniegs, sarunā ar Sportacentrs.com saka Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Pirmdien ar zaudējumu noslēdzās Latvijas pirmā pretendēšana uz olimpisko spēļu rīkošanu - Stokholmas un Ores apvienotā kandidatūra, kurā ledus trašu sacensības notiktu Siguldā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) biedru balsojumā ar 34:47 piekāpās Milānas un Kortīnas d'Ampeco kandidatūrai.

"Mēs visam piegājām diezgan emocionāli, darījām visu maksimāli iespējamo, bet mīnusi, kas jau bija zināmi visiem, nav nekāds noslēpums - sen bija zināms, ka Stokholma nepiedalās līguma parakstīšanā, ka nav valdības garantiju. Nezinām, vai tie bija izšķirošie mīnusi, bet tos nevarēja izlabot," Vrubļevskis atgādina par finansiālajām neskaidrībām Zviedrijas pusē. Kaut uz SOK mītni bija devušies gan Zviedrijas premjers, gan Stokholmas mēre, šīs puses nebija sniegušas garantijas. "Premjera runa no tribīnes nav valdības garantija - rakstisks dokuments būtu saistošs arī nākamajām valdībām, bet vienkārša runa nav šāds dokuments. Tāpat arī ar Stokholmas mēri, kas ne reizi nepateica, ka pilsēta uzņemtos kādas saistības. Viens pats Ores pašvaldības paraksts acīmredzot bija nepietiekams. Līdzīgi ir arī ar uzņēmējiem, kuri pauda atbalstu spēļu rīkošanai - viņi tikai runā. Saistībā ar potenciālo olimpisko ciematu būvi bija tikai nodomu protokols, kas parakstīts ar attiecīgajām pašvaldībām, bet nodomu protokols ir saistošs tikai tad, ja apņemšanās tiek nostiprināta līgumos."

Tomēr Vrubļevskis uzskata, ka no pēdējo mēnešu pieredzes ieguva gan Latvija kopumā, gan Sigulda. "Pilsēta bija spiesta vairāk un ātrāk padomāt par attīstības plāniem pie pieaugošā iedzīvotāju skaita. Ceram, ka viņi vairs neatkāpsies. Tāpat valsts ir apņēmusies pilnveidot Siguldas trasi atbilstoši mūsdienu prasībām neatkarīgi no tā, vai spēles būs. Ja tas netiks darīts, trasē nenotiks bobsleja un skeletona sacensības, tā pārvērtīsies par provinciālu kamaniņu treniņu trasi. Valdība pateikusi, ka trasē tiks ieguldīti līdzekļi. Jā, tie, iespējams, būs nedaudz mazāki nekā gadījumā, ja notiktu olimpiskās spēles, tomēr trase būs derīga arī bobsleja četriniekiem."

"Divas trešdaļas no balsotājiem nezina, kas ir sniegs un ziemas sports. Iespējams, viņiem formālie apstākļi šķiet daudz svarīgāki nekā lietas būtība. Āfrikas, Āzijas, Dienvidamerikas valstu pārstāvjiem, kuru sportisti nepiedalās ziemas olimpiskajās spēlēs, ir vienalga, kur spēles notiek," saka LOK prezidents.

Kaut Siguldas mērs Uģis Mitrevics izteicies, ka bijušas runas, ja Stokholma netiek pie 2026. gada olimpiskajām spēlēm, automātiski iegūst četrus gadus vēlāk gaidāmās nākamās, Vrubļevskis pauž, ka par to nekas nav runāts. "Šoreiz nebija tā, kā saistībā ar 2024. un 2028. gada spēlēm, kad SOK paziņoja, ka sadalīs abas spēles," saka Vrubļevskis, paužot, ka ar Stokholmu par nākotni vēl nav domāts. "Viņiem vēl jānorij šis zaudējums, jāizraud asaras un tad droši vien domās."


, 2019-06-24 21:34, pirms 5 gadiem
Nu Āzijas valstis nepieskatu pie tūristiem! Daiļslidošana , šortreks ,aeriāls, snowbordā uz rampas ir ķertas medaļas
, 2019-06-24 21:42, pirms 5 gadiem
"Divas trešdaļas no balsotājiem nezina, kas ir sniegs un ziemas sports" - šis ir labs. Varbūt viņi jāved ekskursijā? Bet te jau arī var būt tas moments, ka tur no tām valstīm jau pa kādam sportistam ir, kas, braucot uz Eiropu, apmetās kaut kur Alpu reģionā, kur daudzkārt ir bijuši, kur viņiem kaut kādas iestrādes. Skaidrs, ka no šādām valstīm SOK loceklis, iespējams, arī pajautās savam vienīgajam slēpotājam, ko viņš par to domā!
, 2019-06-24 21:50, pirms 5 gadiem
comon88 rakstīja: Nu Āzijas valstis nepieskatu pie tūristiem! Daiļslidošana , šortreks ,aeriāls, snowbordā uz rampas ir ķertas medaļas
un protams arī skeletonists Koši
, 2019-06-24 22:04, pirms 5 gadiem
Diezvai Stokholma vēl ko piedāvās, uzcels trasi un sarīkos ja gribēs OS! cits viņiem nespīd laikam variants, kā redzams!
, 2019-06-24 22:43, pirms 5 gadiem
comon88 rakstīja: Nu Āzijas valstis nepieskatu pie tūristiem! Daiļslidošana , šortreks ,aeriāls, snowbordā uz rampas ir ķertas medaļas
Tramplīnlēkšanā un ziemeļu divcīņā arī ir medaļas pavisam nesenā pagātnē, ātrslidošanā 2018.g. OS bija vairākas medaļas.
, 2019-06-24 23:07, pirms 5 gadiem
Nebiju sekojis līdzi. Ja nebija valdības un pašvaldību garantijas, tad diezgan pamatots rezultāts un nav tur ko īpaši pārdzīvot, būtu dīvaini, ja balsojuma rezultāts būtu citāds.
, 2019-06-24 23:08, pirms 5 gadiem
Man šie mīnusi, ko piemin Vrubļevskis, nebija zināmi. Žurnālisti slikti strādā. Būtu zinājis, būtu mazākas cerības un mazāka vilšanās.
, 2019-06-25 00:15, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Man šie mīnusi, ko piemin Vrubļevskis, nebija zināmi. Žurnālisti slikti strādā. Būtu zinājis, būtu mazākas cerības un mazāka vilšanās.
nevis slikti, bet vispār nav strādājuši pie šīs tēmas,,. it kā tik liels notikums,bet nevienas pašas intervijas, diskusijas,analīzes šomēnes nebiju manījis...intervē tik tos basketbolistus,hokejistus līdz vēmienam..
, 2019-06-25 02:59, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Man šie mīnusi, ko piemin Vrubļevskis, nebija zināmi. Žurnālisti slikti strādā. Būtu zinājis, būtu mazākas cerības un mazāka vilšanās.
Tātad švaki seko līdzi - pirms kāda laika parādījās presē, ka Stokholma kā pilsēta negrib investēt OS, atspēlē visu valdībai, savukārt tā atpakaļ, tāds tur pingpongs biš bija viņiem..
, 2019-06-25 09:23, pirms 5 gadiem
Būtu neprāts uzticēt olimpiskās spēles divu sādžu pašvaldībām: Orei un Siguldai ! Ne Stokholma, ne Zviedrijas valdība nedeva naudiņu. Vienīgi mūsu valdības bāleliņi bija gatavi būvēt kaut ko līdzīgu zelta tiltam.( lasi renei )
, 2019-06-25 11:53, pirms 5 gadiem
ficuks rakstīja: Tātad švaki seko līdzi - pirms kāda laika parādījās presē, ka Stokholma kā pilsēta negrib investēt OS, atspēlē visu valdībai, savukārt tā atpakaļ, tāds tur pingpongs biš bija viņiem..
Es rūpīgi visam sekoju līdzi. Sākumā Stokholmas pašvaldība negribēja rīkot OS, bet tad tur notika pašvaldības vēlēšanas un situācija mainījās uz labo pusi. Bet kā redzams, tad ne pietiekami lielā mērā.
, 2019-06-25 11:54, pirms 5 gadiem
Kādā sakarā, lai uzticētu tik nozīmīgu pasākumu kaut kādai pilsētiņai ar pārdesmit k iedzīvotājiem Latvijā un pusotru štuku Zviedrijā?? Esam taču reāli - tas vienkārši nav nopietni. Ja Stokholma pati nevēlas, tad ir tikai loģiski, ka vinnē tas, kurš to vēlas.
, 2019-06-25 13:09, pirms 5 gadiem
Zviedrijas valdība nesniedza garantijas, jo saprot, ka organizēt mūsdienās olimpiskās spēles nav ekonomiski pamatoti. Itāļiem vēl ir kādas ilūzijas par šo jautājumu.
, 2019-06-25 14:58, pirms 5 gadiem
Pseidožurnālistelim būtu jājēdz, ka Latvijai tas nav zaudējums, bet uzvara !!! Šauram cilvēku loka izklaidei nav jādod nauda. Dodiet bērnu sportam. kurš palīdz gūt stāju, veselību.To jau jauneklis Megnis ar liekajiem 35.kg. nespēj saprast.
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.