Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Aparjods pilnībā atguvies no traumas: "Nedrošības sajūtas vairs nav"

Aparjods pilnībā atguvies no traumas: "Nedrošības sajūtas vairs nav"
Kristers Aparjods. Foto: Tass/Scanpix

Viens no vadošajiem Latvijas kamaniņu braucējiem Kristers Aparjods ir pilnībā atguvies no pagājušajā gadā gūtās kājas traumas, sarunā ar portālu Sportacentrs.com norāda sportists. Ja vēl pirms kāda laika viņš braucienos izjuta nedrošību, tad tagad tās vairs neesot.

Pērn decembrī Aprajods treniņos Oberhofā lauza kājas apakšstilba kaulu, un sezona viņam bija noslēgusies jau pirms sezonas trešā Pasaules kausa posma. Sezonas pašās beigās gan viņš vēl paguva aizvadīt treniņbraucienus Siguldas trasē.

“Kaut gan izlaidu gandrīz visu iepriekšējo sezonu, man šobrīd nav sajūtas, ka es būtu bijis prom no komandas vai kādu laiku nebūtu braucis. Pašās sezonas beigās ielēcu kamanās ar ne līdz galam saārstētu kāju, tāpēc psiholoģiski nebija viegli: “Nedod Dievs, kaut kur vēl to atsitīšu!” Pāris braucienos no dāmu starta nobraucu, pavizinājos, lai atgūtu sajūtas. Neko vairāk gan netrakoju,” atceras 23 gadus vecais Aparjods.

Arī vasarā sportists braucis pa Siguldas trasi, un tobrīd jau vairs nedrošības sajūtas neesot bijis. Tāpat ir arī tagad, kad kamaniņu braucēji trenējas jau ledus trasēs. “Sāpes kājā vairs nejūtu. Tas viss ir vēsture.”

Jaunā Pasaules kausa sezona sāksies novembra vidū olimpiskajā Pekinas trasē. Tad būs pagājis teju gads, kopš Aparjods nav piedalījies sacensībās. Viņš gan piebilst, ka nekur tālu no kamaniņu sporta viņš rehabilitācijas laikā nebija aizgājis.

“Turpināju aktīvi sekot kamaniņu sportam. Janvārī Siguldā notika Eiropas čempionāts, un man ļoti gribējās tajā startēt. Bija cerība līdz tam tikt uz kājām, bet trauma bija decembrī. Līdz Siguldai tobrīd bija palikušas tikai kādas 4-5 nedēļas,” ārsti Aparjodu gan diezgan ātri apsēdinājuši, pasakot, lai viņš aizmirstot par šādu ideju. “Ticība pašam sevī gan bija, ka pagūšu uz šīm sacensībām, un pēc tam sezonai mestu mieru, taču vienojāmies, ka nav ko ārdīties un labāk jāsagatavojas olimpiskajai sezonai. Šajā laikā varēju sakārtot domas un padomāt arī par citām lietām, ne tikai trasi. Laika ar sevi bija diezgan daudz, un to es izmantoju. Cerams, pozitīvi.”

Kamaniņu braucēji šobrīd Siguldā aktīvi gatavojas jaunajai sezonai, kas būs olimpiskā – četrgades nozīmīgākās sacensības Pekinā būs februārī. Savukārt jau novembra sākumā sportisti dosies uz Ķīnu, kur trīs nedēļu laikā iemēģinās trasi un arī aizvadīs pirmo Pasaules kausa posmu.

“Šai sezonai negatavojos īpašāk tikai tāpēc, ka priekšā olimpiskās spēles. Starpsezonā piemeklējušas dažādas likstiņas – sadzīves traumas un apslimšanas. Tas mani nedaudz izsita no treniņu plāna, tāpēc sanāca nedaudz iekavēt. Ar treneriem, protams, visu salikām pa plauktiem un atradām risinājumu, kā ielēkt vagonā ar pārējiem. Fiziskajā ziņā visam jābūt kārtībā. Pēc pirmajiem starta treniņiem gribētos teikt, ka ir uzlabojumi,” cerīgā noskaņojumā ir Aparjods.

Līdzīgi kā uz iepriekšējām, arī uz šo sezonu Aparjodam ir jauna kamana, jo šajā sporta veidā tehnika attīstās ļoti strauji, tāpēc jādomā par inovācijām. “Jaunās kamanas pagaidām izskatās ļoti labi, bet redzēs, kā būs, jo vēl nav gūts pietiekami daudz iespaidu. Vēl jāpabrauc. Ļoti svarīgi ir braukt pa citām trasēm, un ļoti labi, ka novembrī brauksim uz Ķīnu. Tas būs viens no svarīgākajiem atskaites punktiem – kā tur uzvedīsies tehnika un viss pārējais. Siguldā tomēr braukts tik daudz braucienu, ka šajā trasē varētu nobraukt ar jebko. Ķermenis visam ir tā pielāgojies, ka nianses īsti pats vairs nepamani. Tāpēc vajag patrenēties citās trasēs, lai varētu izdarīt pirmos secinājumus.”

Vīriešu konkurencē Latvijas izlasē šobrīd ir Aparjods, Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis un Gints Bērziņš. Ja komandai izdosies tikt pie maksimālā olimpisko kvotu skaita, uz Pekinas spēlēm varēs braukt tikai trīs no viņiem, līdz ar to viens no šīs četrotnes būs lieks.

“Šobrīd par tikšanu uz olimpiskajām spēlēm nedomāju. Koncentrējos uz savu sniegumu. Man ir tāda filozofija – nevis vienkārši centīšos tikt uz spēlēm, bet gribu katrā Pasaules kausā maksimāli no sevis izspiest sulu. Lai es būtu gatavs olimpiskajām spēlēm. Gribu sevi parādīt katrā Pasaules kausā, nevis tikai kaut kā tur piedalīties,” uzsver Aparjods.

“Mērķi vienmēr ir tikai tie augstākie. Man nav interesanti tikai piedalīties un finišēt. Ar treneriem strādājam pietiekami normālā līmenī. Tas godalgoto trijnieks ir tas, uz ko ejam, un nav nekāda atkāpšanās ceļa. Intensīvi strādāsim, lai līdz tam tiktu,” pirms jaunās sezonas ambīcijas neslēpj sportists.


, 2021-10-21 19:38, pirms 2 gadiem
Tikai uz priekšu, pirms OS sezonas.
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.