Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Skaidrojam: kādas ir atslēgas vietas Altenbergas trasē?

Skaidrojam: kādas ir atslēgas vietas Altenbergas trasē?
Latvijas kamaniņu braucējs Kristens Rozītis Altenbergas trasē. Foto: EPA/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē "Sportacentrs.com TV" un portālā varēs vērot Pasaules kausa kamaniņu sportā ceturto posmu. Arī tajā Latvijas sportisti cīnīsies par augstākajām vietām, bet kuras un kādas ir šīs trases atslēgas vietas? Skaidrojam!

# Altenbergas trases būvniecība tika noslēgta 1986. gadā, bet tās kopējais garums ir 1413 metri.

# Altenberga ir tikai viena no divām Pasaules kausa apritē esošajām trasēm, kurās katrai disciplīnai – vīriešiem, sievietēm un divniekiem – ir sava starta vieta.

# Viszemāk starts ir divniekiem, kas trasē iebrauc no 7. virāžas ieejas.

# Vīriešiem maksimālais ātrums ir ap 120 kilometriem stundā, meitenēm - ap 115, bet divniekiem - līdz 110.

# Vīriešiem starta estakāde ir pati lēzenākā Pasaules kausa apritē. Startā svarīgi ir kamanā iegulties laicīgi, jo pēc estakādes jāiegriežas līkumā, lai pareizajā brīdī trāpītu 1. virāžā. Estakāde ir plakana, un priekšrocības pieder tiem, kuriem ir spēcīgs un ātrs starts.

# No vīriešu starta pirmā atslēgas vieta ir pāreja no 4. uz 5. virāžu – tā saucamā “omega”, ko bieži piemin arī bobslejā un skeletonā. 4. virāžas izejā ir svarīgi kamanu nepalaist pārāk augstu, pretējā gadījumā 5. virāžas ieejā tā būs jau uz sāna.

# Trases vidusdaļā jau ir diezgan liels ātrums, bet tur izbraukt nav liela problēma. Visās disciplīnās svarīga vieta ir aplis, kas ir jāizbrauc ar viļņiem jeb šūpošanos. Augstums, kādā sportisti atrodas pirms apļa izejas, ir ļoti svarīgs – jumtā ir iekarināta sarkana lupata kā orientieris, lai sportists saprastu, kurā vietā viņam jābūt pietiekamā augstumā.

# Apļa izeja visās trīs disciplīnās ir svarīgākā vieta trases vidusdaļā. Ja tur viss ir kārtībā, tad tālākās virāžas var izbraukt bez lielām problēmām.

# No dāmu starta trases augšdaļa ir diezgan lēzena, 5. virāžas sākumdaļa pat mazliet iet pret kalnu. Izņemot apli, pārējais viss ir izbraucams gana vienkārša, varbūt izņemot 14. virāžas izeja uz taisni.

# Divnieki startē no 7. virāžas ieejas, viņiem ir sava estakāde. Ekipāžām grūtākā virāža – iespējams, viena no sarežģītākajām pasaulē – ir devītā, jo tajā nav liela ātruma. Ieeja tur ir ļoti plata, tāpēc iebraukt var dažādos veidos, tāpēc ir svarīgi īstajā brīdī izbraukt no tās.

# Pēc 9. virāžas ir gara taisne, un reti kurš no divniekiem izbrauc pa vidu. Pārsvarā visus met pie labā borta. Pēc tam jau svarīga meistarība – kā piebraukt pie borta, lai pret to neatsistos. Ja atsitīsies, sekos trieciens pret kreiso bortu un atpakaļ, un tādā veidā var aizbraukt līdz pat apļa ieejai…

# Divniekos pēc starta estakādes ir svarīgi laicīgi pagriezt kamanas, iebraucot 7. virāžā. Nereti kāda ekipāža no nokavē un uzsitas pret bortu, pazaudējot daudz laika.

# Altenbergas trasē no vīru starta ir 17 virāžas, un uzreiz pēc finiša ir astoņpadsmitā, kas laikā netiek ieskaitīta. Šo virāžu gan ņem vērā stafetes sacensībās, jo klape atrodas pēc tās. Tāpēc ir svarīgi izbraukt 17. virāžu, lai finišā būtu pa vidu.

# Stafete notiek no divnieku starta, bet vieninieku kamanas stūrējas nedaudz labāk, tāpēc sarežģītajā 9. virāžā viņiem ir vieglāk.


Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.