Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Kamaniņu izlase ar paaudžu maiņu, jauniem noteikumiem un augstiem mērķiem

Kamaniņu izlase ar paaudžu maiņu, jauniem noteikumiem un augstiem mērķiem
Foto: FIL/Mareks Gaļinovskis

LKSF jaunais ģenerālsekretārs Kristaps Mauriņš intervijā Sportacentrs.com atzīmēja Latvijas kamaniņu sporta izlases šovasar paveikto darbu un uzsvēra, ka, lai arī vairāki lielākus panākumus guvuši sportisti ar brāļiem Šiciem priekšgalā ir noslēguši karjeras, Latvijas izlase nekādu atslodzes un pieredzes uzkrāšanas sezonu neplāno un par prioritāti izvirza augstu vietu izcīnīšanu. PK sezonas kalendāram klāt nākušas sieviešu divnieku sacensības, turklāt vasarā pārstrādāti tehniskie noteikumi, kam teorētiski vajadzētu mazināt līmeņu atšķirību starp dažādu komandu sagatavotajām kamanām, sniedzot plašākas iespējas sevi pierādīt mazo valstu sportistiem.

"Sākoties jaunajam olimpiskajam ciklam, galvenā lieta, kas jāņem vērā, ir tā, ka mums ir notikusi paaudžu maiņa, turklāt visnotaļ izteikta paaudžu maiņa," teica Latvijas Kamaniņu sporta federācijas ģenerālsekretārs Kristaps Mauriņš. "Visiem zināms, ka brāļi Šici beiguši karjeras, tāpat Tīruma, Zirne, Rozītis un Dārznieks, tad nu šobrīd izlase palikusi bez vairākiem pieredzējušiem sportistiem. Mums būs ļoti jauna komanda, kurai tagad klāt nāks divnieks ar jaunajiem puišiem Eduardu Ševicu-Mikeļševicu un Lūkasu Krastu. Viņi pārnāk no junioru grupas, viņi ir talantīgi un perspektīvi, būs interesanti redzēt, kā viņiem veicas pieaugušo konkurencē."

"Un tad vēl ir viens liels jaunums, kas gan skar visas nācijas, proti, sieviešu divnieku sacensības apstiprinātas OS programmā, tad nu mums izlases sastāvā būs arī šo sacensību pārstāves," turpināja Mauriņš, kurš iepriekš bija arī izlases menedžeris. "Šogad izlasē būs Sanija Ozoliņa un Anda Upīte, kuras startēs Pasaules kausa posmos."

"Provizoriskais formāts būs tāds, ka divnieki startēs kopā, proti, vispirms būs vīriešu divnieku pirmais brauciens, uzreiz pēc viņiem trasē dosies dāmu divnieki, kam sekos trases apkopšana un tādā pašā secībā arī otrie braucieni. Sanāks, ka sieviešu divnieki nestartēs pa pašu svaigāko ledu, un vēl pirmajā gadā būs tāds kā testa režīms."

Mauriņš toties vēl nezināja precīzi teikt, kāds būs PK formāts komandu stafetē. Skaidrs, ka sieviešu divnieki būs OS2026 stafetē, taču šosezon vēl varētu tikt saglabāts iepriekšējais stafetes formāts ar trim braucieniem – vīriešu vieninieku, sieviešu vieninieku un vīriešu divnieku. "Jāsaprot jau, cik vispār tur būs dalībnieču. Jo tas jau var ļoti iespaidot, kurām valstīm vispār sanāk pilns pieteikums stafetei – ja nav sieviešu divnieka, tad nemaz nevarētu startēt."

Latvijas izlasē kopā ar Mihailu Arhipovu kā fiziskās sagatavotības treneris tagad strādā arī Daniels Fogelis, iepriekš brāļu Šicu treneris. "Liekas, ka šovasar šajā ziņā ir paveikts labs darbs. Bijušas vairākas izbraukuma nometnes ārpus Siguldas, kur notika treniņu galvenais process, bijām Dobelē un divreiz Ventspilī. Tas darbiņš ir labi padarīts, tagad vēl jāstrādā pie tehnikas un ātruma. Šogad gan bija nedaudz citāds fiziskās sagatavotības treniņu plāns, jo ar treneriem izrunājām, ka tagad, olimpiskā cikla sākumā, ir vairāk vietas eksperimentiem un iespējas pamēģināt kaut ko jaunu."

PK sezona sāksies decembrī Austrijā, kam sekos divi Ziemeļamerikas posmi Vistlerā Kanādā un Pārksitijā ASV. Mauriņš norādīja, ka Latvijas izlase noteikti plāno tajos piedalīties: "Varbūt ne pavisam pilnā sastāvā. Pārdomas ir par sieviešu divnieku ekipāžu, un šajā sakarā pagaidām vairāk sliecamies uz to, ka uz Ziemeļamerikas posmiem viņas neņemsim. Tas vairāk piesardzības dēļ, jo vēlamies redzēt, kā viņām vispār sokas, un šīs divas Kanādas un ASV trases ir tehniski ļoti sarežģītas. Viņas tur vēl nav bijušas, un droši vien vairāk par 4-5 treniņbraucieniem pirms starta nebūtu. Liekas, ka viņas varētu vēl nebūt tam gatavas."

"Taču par pārējiem šaubu nav – katrā disciplīnā mums ir spēcīgi sportisti, kuri gatavojas cīnīties par augstu vietu kopvērtējumā. Ja izlaižam Ziemeļamerikas posmus, tad sezonas kopvērtējumā par trijnieku vai sešinieku, cīnīties vairs nevarētu," teica Mauriņš, uzsverot, ka pieminētā izlases sastāva atjaunināšanas dēļ negrasās šo sezonu norakstīt pieredzes iegūšanai un eksperimentiem. "Rezultātu ziņā tāpat iesim uz maksimumu."

"Protams, galvenais uzsvars būs uz pasaules čempionātu Oberhofā, kur trase ir nosacīti līdzīga Siguldai, kur arī visu laiku jāstrādā un nevar tā vienkārši laist kamanu. Liekas, ka mums tā būs parocīga trase. Un arī Eiropas čempionāts Lillehammerē, kur septembra beigās plānojam doties uz treniņnometni. Šīs tad būs divas galvenās sacensības, kur katrā disciplīnā ceram uz mūsu sportista iekļūšanu labāko sešiniekā un pacīnīšanos par trijnieku."

Šosezon kamaniņu sportā varētu būt novērojama spēku samēru pārkārtošanās, jo vasarā starptautiskā federācija lēma par vairākām izmaiņām tehniskajos noteikumos. "Visvairāk tas skars divniekus. Galvenā doma šīm izmaiņām ir sniegt plašākas iespējas mazajām nācijām sagatavot konkurētspējīgas kamanas, kamēr bagātās valstis tiek nedaudz ierobežotas. Citādi šī lielākā brīvība jau deva to, ka lielo valstu sagatavotajām kamanām pārākums pār mazajām valstīm bija gandrīz vai nepieklājīgs, it īpaši divniekos. Līdz ar to mums šovasar bija daudz darba arī tehnikas ziņā, lai pieskaņotos jaunajiem noteikumiem, taču tas jau skar visas valstis, ne tikai mūs."

Norādot, ka mērķi un ambīcijas ar izlases sastāva atjaunināšanos nav mazinājušies, Mauriņš gan atzina, ka brāļu Šicu pienesums komandai bija daudz lielāks nekā tikai viņu izcīnītās medaļas un panākumi: "Viņi ir tādi cilvēki, kas nekad neatsaka padomu, it sevišķi jaunajiem sportistiem. Gan par trasi, gan tehnikas niansēm. Bez viņu klātbūtnes ikdienā būs grūtāk, noteikti. Komandā ir Mārtiņš Bots un Roberts Plūme, kuri jau apbružājušies lielajās sacensībās, ir Kristers Aparjods ar vairāku gadu pieredzi, un tagad viņi nāks talkā jaunajiem. Bet brāļu Šicu aiziešana komandas darbā kopumā ir mīnusiņš, ar ko mums jārēķinās un jāakceptē."

Pasaules kausa posmus arī šosezon varēs vērot portāla Sportacentrs.com un TV4 kanāla tiešraidēs.


, 2022-09-07 22:54, pirms 2 gadiem
Lieliski, ka PK posmus atkal varēs skatīties SC un TV4. Laba ziņa par tehniskajiem ierobežojumiem divniekiem. Veiksmi visiem mūsējiem!
, 2022-09-08 09:08, pirms 2 gadiem
Oi, sanāk, ka Latvijas komanda būs gandrīz uz mazākskaitlīga nekā pierasts. Tikai divi vīri (Aparjods, Bērzinš), trīs dāmas (Aparjode, Vītola, Bērziņa). Ir starp junioriem un juniorēm tādi un tādas, kas varētu iekļauties PK apritē? Divnieki divi, junioriem nomainot Šicus.

Kāpēc dāmu divniekos PK nebrauks arī juniores?
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.