Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Kols: "Ar jauktajām ekipāžām bobslejs zaudēs pievilcību"

Kols: "Ar jauktajām ekipāžām bobslejs zaudēs pievilcību"
Zintis Ekmanis un Jānis Kols
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Jānis Kols (55) sarunā ar žurnālu "Sports" atklāj, ka nav sajūsmā par pārmaiņām, kas notiek bobslejā - šajā sezonā būs jauktās ekipāžas četriniekos, drīz varēs startēt arī piecpadsmitgadīgie, tiek domāts par paralimpiskā bobsleja attīstību...

"Laikam esmu konservatīvs, uzskatu, ka šie nav bijuši un tiem arī nevajadzētu būt masveidīgiem sporta veidiem. Tie ir elitāri. Un elitārs nekad nav plaši izplatīts. Tāpat kā autosporta pirmā formula - F1. Tā nekad nebūs masveidīga. Tikt šajā klubiņā - tas vien jau ir augsts sasniegums," norāda LBSF prezidents Jānis Kols. "It kā būtu apsveicami tas, ko tagad dara Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija. Ir vēlme piesaistīt gados jaunus sportistus, paplašināt auditoriju. 2016. gadā II Jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs jau varēs startēt piecpadsmitgadīgie. Ar šo sezonu četrinieku cīņās var iesaistīties jauktās ekipāžas. Šie jauninājumi ieviesti, lai piesaistītu uzmanību. Manuprāt, notiks otrādi - bobslejs tiks devalvēts un zaudēs savu ekskluzīvo vērtību. Līdz šim bija skaidrs: bobslejs - tie ir kārtīgi veči, jau gados, kas apzinās, ar ko viņi riskē, kādu fizisko un mentālo slodzi šis sporta veids prasa."

Jauktajā ekipāžā sieviete droši vien būs pilote, šajā sezonā vīri gatavojas iestumt divkārtējo olimpisko čempioni Keiliju Hamfrīsu... "Man grūti iedomāties, ka trīs sievietes stumtu vienu veci. Tas būtu apkaunojums jebkurai nācijai, jo apliecinātu, ka šajā valstī kārtīgu vīru vairs nav. Neviens taču neliedz daiļavām cīnīties savā dāmu konkurencē," saka Kols. "Domāju, ka ar šādām jauktajām ekipāžām, arī monoboba ieviešanu un piecpadsmitgadīgu jauniešu iesaistīšanu bobslejs zaudēs savu pievilcību un dinamiku. Bobslejs ar savu ātrumu un riska faktoru ir bīstams, tieši tāpēc arī aizraujošs sporta veids."

Pēc panākumiem 2014. gada olimpiskajās spēlēs LBSF par sponsoru trūkumu nevar sūdzēties. "Šķiet nevienas citas federācijas bobi un sportistu tērpi nav tik raibi mazām reklāmām kā mūsējie. Tas liecina, ka Latvijā abus mūsu sporta veidus mīl un ciena. Pēc Sočiem sponsoru skaits īpaši palielinājies nav, ir daži mainījušies," informē prezidents.

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sports"


, 2014-11-28 18:47, pirms 9 gadiem
Tieshi taa....
, 2014-11-28 18:55, pirms 9 gadiem
lai nu kā, bet ar jauktajām ekipāžām bobslejs piesaistīs papildus uzmanību!
, 2014-11-28 19:07, pirms 9 gadiem
Ziemeļamerikas kausa pirmie braucieni jau ir parādījuši, ka šis variants ir stipri garām. Ja cilvēki vēlas izklaidi, tad cita lieta
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-28 19:45, pirms 9 gadiem
Kas tas Kols ir, ka šim dāmas nepatīk?
, 2014-11-28 20:31, pirms 9 gadiem
Ir sporta veidi, kur sievietes un vīrieši tiek kopā. Nepateikšu precīizi, bet jāšanas sporta disciplīnās, laikam teniss, nu varbūt vēl kaut kas. Bet bobslejs? Nūuuu, tas neiet kopā ar meitenēm. Nezinu piloti, kura testos varētu uzrādīt konkurētspējīgus rezultātus ar večiem. Reklāmas šovs, finansu piesaiste, tas ir iespējams. Plus vēl gods būt pilotei veču ekipāžā. Tas nekas, ka vieta 25 no 26, jo vieni apgāzās. Bet ne man noteikt bobsleja federācijas (starptautiskās) domu gājienu.
, 2014-11-28 20:52, pirms 9 gadiem
vēl vajag transvestītu un pediņu jauktās komandas...trijniekus,vieniniekus.skeletona divniekus,jauktos...bobsleja stafete...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-28 21:41, pirms 9 gadiem
dakots rakstīja: Kas tas Kols ir, ka šim dāmas nepatīk?
Tas kuram pateicoties bobslejs Latvijā turpina pastāvēt.
, 2014-11-29 00:08, pirms 9 gadiem
Kolam nevar nepiekrist. Dāmas lai sacenšas savā starpā, tāpat kā citos sporta veidos. Pārāk lielu putru nevajag vārīt, ilgtermiņā tas par labu nenāks.
, 2014-12-01 22:05, pirms 9 gadiem
finkelstains rakstīja: vēl vajag transvestītu un pediņu jauktās komandas..
Tad, jau tu būsi mūsu cerība
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.