Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Federācija: ja nebūs jaunu bobu, lielvalstis vairs nenoķersim

Federācija: ja nebūs jaunu bobu, lielvalstis vairs nenoķersim
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix

Bobsleja un skeletona sezona beigusies, un tā bijusi visai veiksmīga Latvijas atlētiem. Ir uzvaras, ir vietas uz goda pjedestāla pasaules mērogā, taču mūsdienu bobslejā un skeletonā viss attīstās ļoti strauji, un apstāties nedrīkst ne mirkli. Tehnikas nozīme šajos sporta veidos ir krietni vien pieaugusi pēdējos gados un jo īpaši šajā olimpiskajā ciklā, raksta Bobsleja un skeletona federācija.

Nepilns gads līdz ziemas olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā, bet jau tagad redzam, kādas ir daudzu bobsleja lielvalstu investīcijas tehnikā. Pēc fiasko Sočos milzīga attīstība tehnikas jomā – gan bobos, gan slidu apstrādē – ir Vācijai. Par vācu divniekiem ļoti precīzi telefonintervijās no sacensību vietām teicis Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis: "Frančesko Frīdrihs jau ir aiz nākamā līkuma..."

Bobslejs un skeletons pieskaitāmi tehniskajiem veidiem, un bez jaunām investīcijām tehnikā pat grūti noturēties esošajā līmenī, kur nu vēl iet uz augšu. Latvijai atlicis vēl sagatavošanās posms vasarā, lai tiktu pie jauna inventāra un mēģinātu vislabākos iespējamos variantus Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Konkurenti nesnauž, medaļas skaita visi, un šobrīd var pateikt pavisam droši – ar esošo tehniku olimpiskajām medaļām bobslejā var arī nepietikt.

Tas nekas, ka mūsu sportisti kopumā ir ātrākie startā un arī var labi nobraukt. Jau tagad vienas otras mūsu kamanas, lai kā pārtaisītas un uzlabotas, savu mūžu jau nokalpojušas, ap desmit gadiem treniņu un sacensību režīmā jau ir daudz. Izlases galvenais treneris Sandis Prūsis: "Oskara Ķibermaņa četrinieka kamanas, ar ko viņš visbiežāk brauc, ir ražotas 2006.gadā un faktiski uz kopējā fona ir morāli un fiziski novecojušas."

Mums ir lieliski sportisti un treneri, latvieši allaž ir labāko vidū, taču tendences trasē visi varēja vērot jau nesen aizvadītajā sezonā. Īpaši jau Vācijas un Krievijas bobi trases lejas daļās slīd labāk, to pašu var teikt arī par amerikāņu un šveiciešu tehniku, dažkārt arī dažiem citiem. Eksperimenti ar tehniku turpinājās jau visu sezonu, ir sperts solis uz priekšu arī slidu sagatavošanā, piesaistot Šveices speciālistu.

Tiek eksperimentēts arī ar bobiem – gan mūsu pašu rīcībā esošajiem, gan ar sadarbības partneriem Nīderlandes "Eurotech" un BTC. Inženieri un bobu tehniķi meklē labākos risinājumus, bet skaidrs, ka bez jaunu bobsleja kamanu iepirkšanas būs ļoti grūti noturēties elitē.

Pašlaik tirgū ļoti veiksmīga ir Valnera ražotā produkcija, ko pierāda vācu un krievu sportistu ātrumu trasē, un šajā virzienā jau tiek strādāts – faktiski ir iespēja iegādāties kādu jaunu Valnera ražojumu, kas gan ir ļoti dārgs prieks. Taču, izvērtējot mūsu reālās iespējams, – Latvija vienkārši nedrīkst neizmantot savu potenciālu un ir jādara viss, lai mūsējie reāli varētu cīnīties par goda pjedestālu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nākamgad un vēl Pekinā 2022.gadā.

Jau zināms, ka uz jaunajiem Valnera bobiem pretendē arī vēl vairāku citu valstu sportisti. Ja konkurenti iegūst šādu tehniku un mūsējie ne, tas var iedot lielu handikapu pretiniekiem. Kaut bobslejs ir ļoti dārgs veids, jāatzīmē, ka Latvijas bobsleja un skeletona federācija nav iztikusi tikai no valsts dotācijām sportam. Bobslejs ir viens no līderiem valstī privāto sponsoru piesaistīšanā un pēdējos desmit gados no dažādiem sponsoriem piesaistīts vairāk nekā miljons eiro, lai kaut kā nosegtu tehniskās izmaksas.

LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis: "Mēs nevaram visu laiku veikt ieguldījumus tehnikā pamatā no sponsoru naudām. Lai kapitāli atjaunotu kamanu resursus, mums vajadzīga palīdzība daudz nopietnākā līmenī. Galu galā, mēs taču arī regulāri priecējam visus līdzjutējus un visi sapņojam un vēlamies dzirdēt Latvijas himnu nākamajās olimpiskajās spēlēs! Lai vai kas, bet ir jātiek pie finansējuma un jāatjauno kamanu parks, lai mūsu valsts sportisti varētu atkal cīnīties par visaugstākā kaluma godalgām."

Jātiek pie finansējuma, jātiek pie jauniem bobiem, un mūsu valsts sportisti atkal būs gatavi cīnīties par medaļām. Vēsturiski mūsu sportisti jau ir tikuši pie godalgām visaugstākā līmeņa mačos, olimpiskās spēles un pasaules čempionātus ieskaitot. Mums ir izcili speciālisti, tehniķi, paši sportisti un treneri, pašlaik visvairāk vajadzīgas investīcijas jaunā tehnikā.

Ja Latvija to neizdarīs, nākamajās olimpiskās spēlēs dažu citu bobsleja lielvalstu sportisti vairs nebūs ķerami. Bobslejs ir dārgs veids, toties tas ir olimpiskais veids. Bobslejs nekad nebūs masveidīgs un tajā iesaistās fiziski jau nobrieduši sportisti, toties tas ir viens no Latvijas vislabāk attīstītajiem veidiem pasaules līmenī.

Par to liecina mūsu sasniegumi, par to liecina arī mūsu speciālistu novērtējums – kā nekā, daudzi mūsējie strādājuši arī citu sporta lielvalstu izlasēs un turpina to darīt arī šodien. Bobslejs ir tehniskais sporta veids, ar daudziem izmēģinājumiem un eksperimentiem, un tikai šādi testējot un mēģinot var nonākt pie iespējami labākā risinājuma. Bobslejā sīkumu nav, un, ja kādā no komponentiem mūsu galvenie pretinieki ir soli priekšā, apsteigt viņus trasē var kļūt arī neiespējami.

Izmantotie resursi:
Latvijas bobsleja un skeletona federācija |...


, 2017-03-28 16:55, pirms 7 gadiem
toties tas ir viens no Latvijas vislabāk attīstītajiem veidiem pasaules līmenī.

Tieši tā, un tam ir jābūt Latvijas sporta prioritātei Nr1 Ziemas OS sporta veidos + Skeletons + Kamaninas. Ne jau ar slēpēm mēs medaļas kalsim, bet gan ar sliecēm ledus trasē.
Slēpts komentārs: Daniel
, 2017-03-28 17:00, pirms 7 gadiem
Skaidrs kādam mērķim radīts šis raksts un skaidrs, ka piķi vajag.
Tikai neuzskatu, ka valsts budžeta naudu būtu jātērē jauniem bobiem. Mums ir pietiekami daudz lielu, pelnošu uzņēmumu, kuri varētu sponsorēt šo sporta veidu. Šeit jāstrādā bobsleja federācijai. Rezultāti ļauj to darīt. Galu galā, mums ir daudz bankas un nevajag jau uzreiz katram pa ļimakam dot. Var savākt arī pa mazumiņam, bet no daudziem.
, 2017-03-28 17:02, pirms 7 gadiem
Man arī kaut kā nepatīk doma, ka jauns bobs tiek meklēts tikai tagad. Tam bija jābūt pirms šīs sezonas, lai varētu eksperimentēt. Nākošajā to vairs principā nevarēs atļauties. Ļoti riskanta situācija...
, 2017-03-28 17:07, pirms 7 gadiem
Nonjemiet katram kulturas darbiniekam pa 1 eur no algas, sanaks gan bobiem, gan Aldonim premija.
, 2017-03-28 17:32, pirms 7 gadiem
KillerLoop rakstīja: Man arī kaut kā nepatīk doma, ka jauns bobs tiek meklēts tikai tagad. Tam bija jābūt pirms šīs sezonas, lai varētu eksperimentēt. Nākošajā to vairs principā nevarēs atļauties. Ļoti riskanta situācija...
Melbārža sudraba bobs arī tika dabūts neilgi pirms OS sez.
, 2017-03-28 17:32, pirms 7 gadiem
Jocīgi, daudzās trasēs joprojām rekordi pieder Langem, kurš nestartē jau gadus padsmit.. tāpat, Austrija šļūc ar veco Štampfera bobu, un uzrāda labākus ātrumus par dažu vācieti un krievu, par mūsējiem nerunājot. Neesmu baigais spečuks, taču apkopojot visu info no preses ( ne tikai LV), pašiem sportistiem un speciālistiem , slīdēšanas ātrumu trases beigās ietekmē ne tik daudz bobs, cik izsvarojums un GALVENAIS - SLIDAS !!!! Jānopērk pāris labu slidu, un viss būs čikeniekā!
, 2017-03-28 17:37, pirms 7 gadiem
Calvin rakstīja: tāpat, Austrija šļūc ar veco Štampfera bobu,
kā tu zini?
Slēpts komentārs: romans23
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-28 18:14, pirms 7 gadiem
Gribētu ticēt, ka tas nav kārtējais mārketinga triks, lai papildinātu bobsleja funkcionāru un pvn shēmotāju kabatas. Ceram uz godīgumu. Ar trasi tur kaut kas tomēr tīrs nebija!
, 2017-03-28 18:31, pirms 7 gadiem
Re kā bumerangs atgriezies un tieši pa pieri iesities miņina laika tehnika un slidas iet uz galu, kas pirktas par viņa sameklēto sponsoru naudu ha ha trīs gadus itka nebija nau redzams, ka visi maina tehniku, kamanas, eksperimentē, tagad pēdaejā gadā atmodās un taisa rakstus ar mājienu palīdzēt. Nu ko SP, Tava kārta skraidīt naudu meklēt nevis presē čīkstēt. Atceros, ka kādam to pārmetāt... konkrētākā laža un facepalms bobsleja cilvēkiem, hahaha
, 2017-03-28 18:34, pirms 7 gadiem
Atkal shēmo...vispār jau riktīgi bezjēdzīgs sports, jo neviens ierindas pilsonis ar bobu vīkendā nebrauks sportot..ar kalnu un distanču slēpēm brauks, - gan veci, gan jauni, bet ar bobu nebrauks! ...tā kā kaut kādi panākumi mums ir tajā krāniņu mērīšanā, tad lai jau puikas cīnās, bet shēmot ar valsts budžetu nevajag!
, 2017-03-28 18:46, pirms 7 gadiem
romans23 rakstīja: es to valdiibas huin@ radio5(peedejaa vietaa reitingaa)pa 500k gadaa slegty ciet un reaali bobiem iedoty
avoti?
, 2017-03-28 18:47, pirms 7 gadiem
Kamēr atklāti neparādīs algu sarakstus, naudas izlietojumu - šis viss ir viena liela shēmošana un nekas vairāk. 10 gados iegrūduši vairāk par miljonu (no sponsoriem), bet tehnika, kas ir galvenā bobsleja sastāvdaļa (arī dārgākā) - ir no 2006. gada. Kur tad viss paliek? Hokejam naudas nav, izglītībai nav, ceļiem nav, nekā nav, tai pat laikā no miljonu aiz slēgtām durvīm apgrozās...un pazūd.
, 2017-03-28 18:47, pirms 7 gadiem
fire rakstīja: Re kā bumerangs atgriezies un tieši pa pieri iesities miņina laika tehnika un slidas iet uz galu, kas pirktas par viņa sameklēto sponsoru naudu ha ha trīs gadus itka nebija nau redzams, ka visi maina tehniku, kamanas, eksperimentē, tagad pēdaejā gadā atmodās un taisa rakstus ar mājienu palīdzēt. Nu ko SP, Tava kārta skraidīt naudu meklēt nevis presē čīkstēt. Atceros, ka kādam to pārmetāt... konkrētākā laža un facepalms bobsleja cilvēkiem, hahaha
pa pa,kurš ta Korejas atšūto Šīsu piesaistīja??

bez viņa palīdzības, es domāju,ka mēs nemaz neiekļautos šosezon TOP-6
, 2017-03-28 18:48, pirms 7 gadiem
Labāk 100 000€ bobos, nekā Kiviča Rampas ugunij!
, 2017-03-28 18:52, pirms 7 gadiem
WreckLV rakstīja: Kamēr atklāti neparādīs algu sarakstus, naudas izlietojumu - šis viss ir viena liela shēmošana un nekas vairāk. 10 gados iegrūduši vairāk par miljonu (no sponsoriem), bet tehnika, kas ir galvenā bobsleja sastāvdaļa (arī dārgākā) - ir no 2006. gada. Kur tad viss paliek? Hokejam naudas nav, izglītībai nav, ceļiem nav, nekā nav, tai pat laikā no miljonu aiz slēgtām durvīm apgrozās...un pazūd.
ja nemaldos, agrāk tos Valnera bobus nemaz nevarēja iegādāties...viņus būvēja tikai priekš krieviem...
, 2017-03-28 18:58, pirms 7 gadiem
Tāda dīvaina čīkstēšana. Kas tam visam ir apakšā? Cerība uzspiest uz jūtām, tā patukšojot valsts tukšo kabatu? Varbūt var aizstaigāt uz Latvijas Gāzi un Itera, paklanīties Jura priekšā un turpināt būt lojāliem pret Krievijas dopingu sērgu?
Jau šosezon bija jābrauc ar olimpiskajiem bobiem. Ja to nav, ir jādomā, ka kāds ir nopampis uz lauriem... Prozit!
, 2017-03-28 19:45, pirms 7 gadiem
Njā, Dukuri laikam priekšā bobistiem tehnikā.
, 2017-03-28 20:16, pirms 7 gadiem
romans23 rakstīja: es to valdiibas huin@ radio5(peedejaa vietaa reitingaa)pa 500k gadaa slegty ciet un reaali bobiem iedoty
Rokas nost no LR5. Vienīgais klausāmais radio Latvijā, visas tās statistikas tāpat ir bijušas kaķim zem astes

Kā jau te teica, sponsori jāmeklē pašiem, ja tas nestrādā, tad gan valstij būtu jāpalīdz
, 2017-03-28 20:47, pirms 7 gadiem
Ok, medaļas viņi ņems olimpiādēs, bet vai tas ir jauniešiem paredzēts sports? Kā redzams, tad tur pārsvārā bijušie vieglatlēti.
, 2017-03-28 21:02, pirms 7 gadiem
Lai paprasa manam kaimiņam Žoržikam, Tam lūžņu pilna sēta. Pāris polšus un varēs izvēlēties vajadzīgo armatūru.
, 2017-03-28 21:21, pirms 7 gadiem
rudy_Latvija rakstīja: Njā, Dukuri laikam priekšā bobistiem tehnikā.
Visiem zināms, ka Stradivāri bungas ir vislabākās bungas vēsturē!
, 2017-03-28 21:37, pirms 7 gadiem
Es teiktu, ka 2020 gads būs lielāki kapu zvani bobslejam. ES pēdējais lieldotāciju periods būs beidzies, biotopi būs saskaitīti un Latvija paliks par superrezervātu.

Zinti, sāc klauvēt pie zemniekiem, tie vēl pērk auto pa x0 000 gadā pēc lietainām vasarām...
, 2017-03-28 23:11, pirms 7 gadiem
Psec ko Jūs tur vāvuļojat. Mostaties.
Kam ir žēl naudas lai neziedo no saviem privātajiem.

Labāk valsts naudu tērēt šādi, kā deputātu kvotās. Tāpat no valsts atpakaļ neko nedabūsi. Vismaz pašapziņu var pacelt. Sarauj!

p.s. un sen vajadzēja prioritāto valsts atbastīto sportu veidu sarakstu, kam naudas pietiek, un tos arī aktīvi attīstīt. Pārējie par savu naudu beisbolu u.c. lai laiž. I nah sestj i ribku sjestj nesanāks.
, 2017-03-28 23:13, pirms 7 gadiem
Nu, nafig to bobsleju! ...nelaime, ka mums tur iestrādes vēl no CCCP laikiem, medālis Sočos un lepojamies kā pàvi!
Bobslejs NAV normāls sporta veids!
Bobslejs tika izdomāts lai VIPi varētu piedalīties olimpiādē - vipi nevar ne ar slaloma slēpēm, ne ar distanču slēpēm, ne, pasarg dievs, nolekt no tramplīna...bobslejs bija priekš vipiem līdz sākās aukstais karš un lielvalstis sāka mērīties ar krāniņiem - kuram vairāk medāļu , un tad vipus izmeta no bobiem un tur sasēdināja bijušos vieglatlētus, lai ātrāks ieskrējiens un medāļi lielvalstīm, jo bobslejam nav ne mazākās daļas gar sporta masveidību un tautas masu dalību tajā...
Bobslejs ir dzirnakmens Latvijas sportam kaklā...ok, kamēr tur ir olimpiskie medāļi, nevienam roka necelsies to izbeigt, bet par to ir jādomā!
, 2017-03-28 23:19, pirms 7 gadiem
Dakots ko tu tur vāvuļo kāds akmens.
Tu ko domā ka sports saņems vairak naudas, ja bobslejam naudu nedos.
Varbūt Tev uz konta visa summa.

Kā domā vai no 0 šādu sporta veidu būtu spējīgs kads šeit attīstīt līdz vērā ņemamiem rezultiem? varbūt Tu ?
, 2017-03-28 23:22, pirms 7 gadiem
Jādomā ir ko darīt ar idiotiem kas sēž biezā slānī visapkārt un ar komuņagu peņčiem kas pārvalda valsti.
sorry par spam.
, 2017-03-28 23:27, pirms 7 gadiem
Es par to, ka valsts atbalsts tikai klasiskajiem sporta veidiem - vieglatlētika, peldēšana, vingrošana, cīņas sporta veidi , smagatlētika ...visi pārējie - basketbols, bobslejs, hokejs utt ir privāta lieta.... Siguldas trasi, ja nepārņem privātais ar visām izmaksām - uzspridzināt kā Skrundas lokatoru!
, 2017-03-29 00:27, pirms 7 gadiem
Dakot tu esi nereāli stulbs cilvēks.. Neesi gadienā HMB tēvs?
, 2017-03-29 01:11, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: pa pa,kurš ta Korejas atšūto Šīsu piesaistīja??

bez viņa palīdzības, es domāju,ka mēs nemaz neiekļautos šosezon TOP-6
Kāds sakars par šīsu?
, 2017-03-29 07:16, pirms 7 gadiem
Pirms dažiem gadiem bija runas, ka ir Jāņa Skrastiņa kantoris, kas ražo teicamus bobus. Kur tas viss palicis?
, 2017-03-29 08:58, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Es par to, ka valsts atbalsts tikai klasiskajiem sporta veidiem - vieglatlētika, peldēšana, vingrošana, cīņas sporta veidi , smagatlētika ...visi pārējie - basketbols, bobslejs, hokejs utt ir privāta lieta.... Siguldas trasi, ja nepārņem privātais ar visām izmaksām - uzspridzināt kā Skrundas lokatoru!
Atbalsts sportam jāvirza divos virzienos:
1.Tiem, kuri palīdz uzlabot sabiedrības veselību;
2.Tiem, kuriem ir augsti sasniegumi.

Bobslejam un skeletonam augstu sasniegumu netrūkst, tāpēc viņiem rindā pēc valsts un lielo valsts uzņēmumu (Latvenergo, LVM) atbalsta jābūt pirmajiem!
Cita lieta, ka arī vislabākajiem sportistiem inventāra iegādes lietas jārisina savlaicīgi un bez šantāžas elementiem!
, 2017-03-29 09:57, pirms 7 gadiem
Atņemt naudu olimpiskajiem tūristiem un piešķirt Ekmanim tik, cik prasa! Galu galā ietaupījums uz hokeja izlases nebraukšanu jau tāpat nodrošināts.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.