Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Bobsleja pilots Bērziņš noslēdzis sportista karjeru

Bobsleja pilots Bērziņš noslēdzis sportista karjeru
Ralfs Bērziņš. Foto: Viesturs Lācis/Bobslejs.lv

Bobsleja pilots Ralfs Bērziņš licis punktu sportista karjerai, portālam Sportacentrs.com atklāja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka rehabilitācijas process pēc muguras operācijas, visticamāk, Pekinas olimpiskajās spēlēs liegs startēt titulētajam Oskaram Melbārdim. Liela neskaidrība līdz šim bija arī ap iepriekšējo sezonu Latvijas otro pilotu Bērziņu, kurš jau kādu laiku netrenējoties kopā ar komandu.

"Patiesībā tas notika jau pirms Oskara traumas. Bija izrunāšanās, un Bērziņš nolēma noslēgt sportista karjeru. Tas bija abpusējs lēmums," neslēpj Ekmanis. "Ralfs to izrunāja ar Sandi Prūsi. Šķīrāmies kā draugi, bet sapratām, ka ir problēmas ar virsotnes sasniegšanu. Viņam jau iepriekš vajadzēja sevi parādīt visaugstākajā līmenī."

Pirms kļūšanas par bobslejistu šomēnes 24 gadu dzimšanas dienu nosvinējušais Bērziņš nodarbojās ar kamaniņu sportu. Bobslejā viņš kļuva par Eiropas junioru čempionu divniekos, bet Pasaules kausā viņa labākais sniegums bija pērn novembrī Siguldā divreiz izcīnīta piektā vieta divniekos. Pasaules čempionātos viņam šajā disciplīnā 17. un 21. vieta, bet četriniekos latvietis nestartēja.

Ekmanis saprot, ka nav reāli sagaidīt Melbārža atveseļošanos līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm, kas notiks jau februārī. "Oskars iepriekš ir parādījis, ka viņš spēj piecelties no smagām situācijām, taču līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm ir atlicis pārāk īss laiks," nosaka Ekmanis. "Vienalga ceram un gaidām, jo Melbārža pieredze ir neatsverama. Viņam nav jābūt fiziski spēcīgākajā formā, to var atsvērt ar meistarību. Vispirms Oskars gan ir jāsagaida atpakaļ parastā dzīvē."

Ekmanis atklāj, ka par Melbārža nākotni un karjeras turpināšanu vai tās noslēgšanu tiks runāts, kad sportists atgriezīsies normālā dzīvē. "Galvenais, ko teiks ārsti. Esam gatavi viņu arī iesaistīt komandas darbā, jo pieredze Melbārdim ir milzīga."

LBSF ģenerālsekretārs uzsver, ka Melbārža un Bērziņa prombūtne ir izdevība citiem mūsu bobsleja pilotiem Dāvim Kaufmanim un Emīlam Cipulim. Šobrīd ir iecere, ka Pasaules kausā divniekos startēs Oskars Ķibermanis un Kaufmanis, kuram gan vēl jākvalificējas četriniekiem. Tieši viņa ekipāžā pārsēdīšoties spēcīgie Melbārža stūmēji.


, 2021-08-23 13:20, pirms 3 gadiem
Vai Ralfs nespēja izturēt Prūša un treneru štāba kritiku? Vieglāk ir padoties, jā.
, 2021-08-23 13:50, pirms 3 gadiem
Bèdìga tà mùsu bobsleja nàkotne sàk izskatìties
, 2021-08-23 14:21, pirms 3 gadiem
Ar to,ka Ralfam devāt paštruntīgus bobus,kādus tad jūs brīnumrezultātus gribējāt sagaidīt
, 2021-08-23 14:22, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vai Ralfs nespēja izturēt Prūša un treneru štāba kritiku? Vieglāk ir padoties, jā.
Drīzāk jau piķa jautājums, alga jau baigā nesanāk.
, 2021-08-23 14:23, pirms 3 gadiem
Henry, esi kādreiz nodarbojies ar bobsleju, braukājis sezonām ilgi un vispār sapratis, kas tas tāds ir? Vai tik cik pa tv esi redzējis. Nenoliedzami, tas ļoti daudz prasa no cilvēka resursus, lai spētu būt elitē, nerunājot jau par to, ilgo būšanu prom no mājām utt. Bobslejā nemaksā tādas naudas kā piemēram, mīksto sportā futbolā utt, kur spēlētāji ir krietni pārmaksāti un treniņu process daudzreiz vieglāk. Smagus štangu cilāt, stumt smagu bobu un braukt pa trasi, kad acis griež ārā, nav nekas tāds kā ir vērts upurēties, ja gadiem ilgi nevari tikt virsotnē. Protams, var cīnīties, bet domāju Ralfs atradīs sev dzīvē citu aizraušanos. Lai veicas!
, 2021-08-23 14:25, pirms 3 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Henry, esi kādreiz nodarbojies ar bobsleju, braukājis sezonām ilgi un vispār sapratis, kas tas tāds ir? Vai tik cik pa tv esi redzējis. Nenoliedzami, tas ļoti daudz prasa no cilvēka resursus, lai spētu būt elitē, nerunājot jau par to, ilgo būšanu prom no mājām utt. Bobslejā nemaksā tādas naudas kā piemēram, mīksto sportā futbolā utt, kur spēlētāji ir krietni pārmaksāti un treniņu process daudzreiz vieglāk. Smagus štangu cilāt, stumt smagu bobu un braukt pa trasi, kad acis griež ārā, nav nekas tāds kā ir vērts upurēties, ja gadiem ilgi nevari tikt virsotnē. Protams, var cīnīties, bet domāju Ralfs atradīs sev dzīvē citu aizraušanos. Lai veicas!
Es neemu trenējies bobslejā, bet līdz 20 gadiem nopietni trenējos kamaniņās, tāpēc, jā, zinu, kā tas ir. Mani tad trenēja pazīstamais SC komentētājs otins.
Slēpts komentārs: Raitcha
, 2021-08-23 14:27, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: Ar to,ka Ralfam devāt paštruntīgus bobus,kādus tad jūs brīnumrezultātus gribējāt sagaidīt
Kvalifikācijā, lai tādam Kaufmanim tiktu uz OS, būs jāiekļūst noteiktā vietā Olimpiskajā rangā, ja? Nekas nav garantēts, ka būs 2 vietas Latvaijai gan 2niekos, gan 4niekos?
, 2021-08-23 14:29, pirms 3 gadiem
Bobsleju un kamaniņas vispār nevar salidzināt. Citas slodzes, cita fiziskā sagatavotība. Bet anyway, pietiekami LV tūristu, kas nemāk no sporta laicīgi aiziet. Tērē bezjēdzīgi finansējumu, dzīvojot ilūzijā, ka 20 vai 50 vieta kādam krata pasaulē. Ja nevari cīnīties pa top 3 konkrētā sportā, tad liela jēga tam visam nav. Tad labāk sev sportot un pienācīgi dzīvot un darīt, to ko tu vēlies, nevis ko liek.
, 2021-08-23 14:31, pirms 3 gadiem
Jo profesionalais sports nav adīšanas pulciņš, kur vienkārši piedalīties. Ir jabūt tik spēcīgam, lai piedalītos cīņā par uzvaru. Viss pārējais ir lirika.
, 2021-08-23 14:38, pirms 3 gadiem
Gaidām Gati Gūtu atgriežamies apritē - elitē kā vadošo valsts bobsleja pilotu, apnikuši jaunie.
Vēlos medicīnas zinātnes maksimālu attīstību un X paaudzes atlētu mūžīgo dominanci sportā ar dažiem (es) izņēmumiem.
, 2021-08-23 14:53, pirms 3 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Henry, esi kādreiz nodarbojies ar bobsleju, braukājis sezonām ilgi un vispār sapratis, kas tas tāds ir? Vai tik cik pa tv esi redzējis. Nenoliedzami, tas ļoti daudz prasa no cilvēka resursus, lai spētu būt elitē, nerunājot jau par to, ilgo būšanu prom no mājām utt. Bobslejā nemaksā tādas naudas kā piemēram, mīksto sportā futbolā utt, kur spēlētāji ir krietni pārmaksāti un treniņu process daudzreiz vieglāk. Smagus štangu cilāt, stumt smagu bobu un braukt pa trasi, kad acis griež ārā, nav nekas tāds kā ir vērts upurēties, ja gadiem ilgi nevari tikt virsotnē. Protams, var cīnīties, bet domāju Ralfs atradīs sev dzīvē citu aizraušanos. Lai veicas!
Es te gadu no gada TV pārraidēs klausos par to, cik bobslejistiem grūti būt prom no mājām, un domāju - bet vai gan viņi vienīgie, kam tādas problēmas? Nerunāsim par jūrniekiem un tamlīdzīgām profesijām, bet turpat no sporta pasaules. Piemēram, daudziem tenisistiem taču arī teju vai katru nedēļu ir turnīrs kaut kur citur, turklāt viņu sezona ir ne tikai pāris mēnešus gadā. Citos sporta veidos, kā F1, reizēm var lasīt, ka ģimene sezonā kādu laiku paceļo sportistam līdzi - naudas jautājums vai bobsleja skarbo veču vidē neietu cauri?
, 2021-08-23 15:02, pirms 3 gadiem
Patrenējaties, kā trenējas bobslejisti un tad sapratīsiet, ka spēka daudz tur nometnēs ģimenei nepaliek. Ir atšķirība starp zhotkiem treniņiem un starp kādiem viegliem kurotu vietās ar lielu attalgojumu. Bobslejs ir īsts veču sports un mūdienās vispār reti kuram ir tāds raksturs, lai to sportu pavilktu. Mūsdienu paaudze ir dahuja mīkstāka par iepriekšējo un tā tas ir visur.
, 2021-08-23 15:11, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kvalifikācijā, lai tādam Kaufmanim tiktu uz OS, būs jāiekļūst noteiktā vietā Olimpiskajā rangā, ja? Nekas nav garantēts, ka būs 2 vietas Latvaijai gan 2niekos, gan 4niekos?
pēc ranga:
2 valstis ar 3 ekipāžam
7 valstis ar 2
10 ar 1...
, 2021-08-23 15:13, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Es te gadu no gada TV pārraidēs klausos par to, cik bobslejistiem grūti būt prom no mājām, un domāju - bet vai gan viņi vienīgie, kam tādas problēmas? Nerunāsim par jūrniekiem un tamlīdzīgām profesijām, bet turpat no sporta pasaules. Piemēram, daudziem tenisistiem taču arī teju vai katru nedēļu ir turnīrs kaut kur citur, turklāt viņu sezona ir ne tikai pāris mēnešus gadā. Citos sporta veidos, kā F1, reizēm var lasīt, ka ģimene sezonā kādu laiku paceļo sportistam līdzi - naudas jautājums vai bobsleja skarbo veču vidē neietu cauri?
Varētu būt interesants skats - no Vinterbergas uz Īglsu brauc busiņš ar bobslejistiem, otrs ar mehāniķiem un personālu, velk līdzi tehniku, un tam aizmugurē tūristu autobuss ar sievām un bērniem
Ceļojošais tabors
, 2021-08-23 15:50, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: pēc ranga:
2 valstis ar 3 ekipāžam
7 valstis ar 2
10 ar 1...
Tad jau brauksim ar divām, ja?
, 2021-08-23 16:02, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: Ar to,ka Ralfam devāt paštruntīgus bobus,kādus tad jūs brīnumrezultātus gribējāt sagaidīt
Pagajusas sezonas sakuma brauca ar svaigu tehniku, vismaz Siguldā. Bija tikpat vai pat atraks par Ķibermani (zaudejot starta), tad sezonas turpinājumā kritums un galvenajos macos fiasko. Kapec? Tas jajauta pašam. Protenciāls bija.

Izskatas, ka augstaka limena tehnika pietiek diviem. Uz olimpiadi tika planotas divas ekipazas - abi oskari. Ralfs maisijas pa kajam. Pec Ralfa aiziesanas, neplanoti satraumejas Melbardis un nu mulka loma nonak visa LV izlase, jo PK var startet 2 vai pat 3 ekipazas, bet 2 no 3 pilotiem ir praktiski bez pieredzes 4-niekā.
, 2021-08-23 16:07, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vai Ralfs nespēja izturēt Prūša un treneru štāba kritiku? Vieglāk ir padoties, jā.
Tas, ka Prūsis, Ekmanis un pārējā bobsleja komanda galvu neglauda un izteicienus neizvēlas, nav nekas jauns. Bet, visticamāk, tieši šāda pieeja arī ir atslēga uz Latvijas bobsleja pastāvīgu atrašanos bobsleja elitē. Kā Prūsis reiz kādā intervijā teica - ja kādam kas nepatīk vai viņa prasītais ir pārāk grūti izpildāms, tad viņam komandā nav ko meklēt. Iespējams, ka tiešām čali nedaudz salauza ar šādu dzelžainu attieksmi.
, 2021-08-23 16:08, pirms 3 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Patrenējaties, kā trenējas bobslejisti un tad sapratīsiet, ka spēka daudz tur nometnēs ģimenei nepaliek. Ir atšķirība starp zhotkiem treniņiem un starp kādiem viegliem kurotu vietās ar lielu attalgojumu. Bobslejs ir īsts veču sports un mūdienās vispār reti kuram ir tāds raksturs, lai to sportu pavilktu. Mūsdienu paaudze ir dahuja mīkstāka par iepriekšējo un tā tas ir visur.
Tu apgalvo, ka pirms 20-30 gadiem sportistu pataisīšana par invalīdiem ir labāka, kā šobrīd "mīksto"sportistu attieksme? Varbūt tie "mīkstie" ir vnk gudrāki, un saprot, ka ir dzīve ārpus un pēc sporta, kurā nevēlas pavadīt atlikušo mūžu kā invalīdi (lai gan tas pats Hokejs, basketbols arī negarantē ka staigās augsti paceltu galvu vēl gados 50).
Es vispār nesaprotu, kas vecākiem ir galvā, kad viņi var aizvest savu pusaugu bērnu, lai šamais mauc pa reni, neamortizētā cietā vannā ar ātrumu kādu pat ar pilnībā aprīkotu, nodrošinātu automašīnu nav atļauts pārvietoties...
, 2021-08-23 16:10, pirms 3 gadiem
yankeezulu rakstīja: Tas, ka Prūsis, Ekmanis un pārējā bobsleja komanda galvu neglauda un izteicienus neizvēlas, nav nekas jauns. Bet, visticamāk, tieši šāda pieeja arī ir atslēga uz Latvijas bobsleja pastāvīgu atrašanos bobsleja elitē. Kā Prūsis reiz kādā intervijā teica - ja kādam kas nepatīk vai viņa prasītais ir pārāk grūti izpildāms, tad viņam komandā nav ko meklēt. Iespējams, ka tiešām čali nedaudz salauza ar šādu dzelžainu attieksmi.
Da labi, tak sen jau ntos Olimpiskos ciklus pēc kārtas ir pierādīts, ka ne jau braucējos ir atslēga.
Atslēga ir tehnoloģijā (naudā). Un braucējs var būt arī diezgan viduvējs, ja kamana/bobs/skeletons slīd, tad kļūdiņas un starta kvalitātes trūkums ir piedodams.
Un dzelžaina attieksme vairāk pasaka par pašiem treneriem, ne sportistiem. Dispciplīnu, attieksmi, atdevi var panākt arī bez pazemošanas un visu vareno tēlošanas.
, 2021-08-23 16:10, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vai Ralfs nespēja izturēt Prūša un treneru štāba kritiku? Vieglāk ir padoties, jā.
Visi jau ir aizmirsusi par tadu U.Zalimu.

PK kopvertejuma skiet pat top 3 ir bijis.

Ari pazuda bez vests.

Minins, Arhipovs, Zalims.

Katram jau savs stasts, bet šķiet pedejie piloti, kas beigusi karjeru Latvijas izlasē sportisku motīvu vaditi ir pats S.Prusis un G.Gūts.
, 2021-08-23 16:11, pirms 3 gadiem
ICE_F2 rakstīja: Pagajusas sezonas sakuma brauca ar svaigu tehniku, vismaz Siguldā. Bija tikpat vai pat atraks par Ķibermani (zaudejot starta), tad sezonas turpinājumā kritums un galvenajos macos fiasko. Kapec? Tas jajauta pašam. Protenciāls bija.

Izskatas, ka augstaka limena tehnika pietiek diviem. Uz olimpiadi tika planotas divas ekipazas - abi oskari. Ralfs maisijas pa kajam. Pec Ralfa aiziesanas, neplanoti satraumejas Melbardis un nu mulka loma nonak visa LV izlase, jo PK var startet 2 vai pat 3 ekipazas, bet 2 no 3 pilotiem ir praktiski bez pieredzes 4-niekā.
toreiz tikai pirmo Siguldas posmu paspēja nobraukt ar jauno tehniku,bet jau nākamajā posmā bija to jānodod Kibim,jo Kibja bobs galīgi neskrēja....un to neskrējošo bobu dabūja Ralfs
, 2021-08-23 16:31, pirms 3 gadiem
yankeezulu rakstīja: Tas, ka Prūsis, Ekmanis un pārējā bobsleja komanda galvu neglauda un izteicienus neizvēlas, nav nekas jauns. Bet, visticamāk, tieši šāda pieeja arī ir atslēga uz Latvijas bobsleja pastāvīgu atrašanos bobsleja elitē. Kā Prūsis reiz kādā intervijā teica - ja kādam kas nepatīk vai viņa prasītais ir pārāk grūti izpildāms, tad viņam komandā nav ko meklēt. Iespējams, ka tiešām čali nedaudz salauza ar šādu dzelžainu attieksmi.
Protams, valsts izlašu specifika (īsti alternatīvas sevi apliecināt nav), vēl jo vairāk mūsu šaurajā sporta sabiedrībā bez konkurējošu sporta klubu sistēmas kā Vācijā vai Šveicē, sevi parādījušam trenerim ļauj būt absolūtam noteicējam pār darba metodēm. Bet neaizmirsīsim, ka labam trenerim būtu jāprot saprast, ka trenējamie cilvēki ir dažādi - vienam paša rezultāta sasniegšanai vajag vairāk pātagu, citam burkānu. Ilgtermiņā būtu lielāka masveidība un potenciāli labāki rezultāti, ja treneri atrastu kopīgu valodu ar lielāku skaitu sportistu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2021-08-23 18:17, pirms 3 gadiem
Jā, pilotam ir jābūt meistarīgam. Taču piekritīsiet, ka mūsdienu bobslejā visu izsaka slidu apstrāde...
, 2021-08-23 20:13, pirms 3 gadiem
emilino rakstīja: Jā, pilotam ir jābūt meistarīgam. Taču piekritīsiet, ka mūsdienu bobslejā visu izsaka slidu apstrāde...
Pilota meistarība 50:50 tehnika
, 2021-08-23 22:33, pirms 3 gadiem
Vismaz viens nācis pie prāta.
, 2021-08-23 22:34, pirms 3 gadiem
Cerams ka kádreiz nākotnē nepabaidīsies izkratīt siridi un kārtīgu visu netīro vešiņu pamazgāt un izkarināt ! Līdzjutējiem ir tiuesības zināt patiesas domas un patiesu redzējumu koknrēta sportista uz visu ... Pēc tam secinajumus jau mēs katrs pats savus izdarīsim
, 2021-08-24 09:14, pirms 3 gadiem
Tu zini labāk, ka esi pilnīgs dalbis
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.