Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2957, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Upenieks: "Ja Bendika nostabilizēs šaušanu, pjedestāls būs"

Upenieks: "Ja Bendika nostabilizēs šaušanu, pjedestāls būs"
Baiba Bendika. Foto: Petr Slavik

Ja Latvijas vadošajai biatlonistei Baibai Bendikai nākamajā sezonā izdosies nostabilizēt šaušanu, viņa augstākā līmeņa sacensībās kāps uz goda pjedestāla, sarunā ar portālu Sportacentrs.com atzīmē Latvijas Biatlona federācijas (LBF) viceprezidents Gundars Upenieks.

Biatlonā augstākā līmeņa sacensību sezona ir noslēgusies. Tās laikā Eiropas čempionu titulus ieguva Andrejs Rastorgujevs un Baiba Bendika, turklāt katrs no viņiem aizvadītajā sezonā spēja sasniegt arī pasaules čempionāta desmitnieku. Sezonu abu mūsu līderu izpildījumā Upenieks sauc par izdevušos, kaut gan Rastorgujeva gadījumā šobrīd ir liela neskaidrība – antidopinga noteikumu pārkāpuma dēļ viņam draud pat divu gadu diskvalifikācija. Līdz ar to secen ietu nākamā sezona, kas būs olimpiskā.

"Forma un rezultāts Andrejam sakrita ar sezonas galvenajām sacensībām – pasaules čempionātu un iepriekš arī Eiropas čempionātu. Viņš pasaules čempionātā parādīja savu augsto klasi, un nevienam neradās šaubas, ka Eiropas čempiona tituls ir godam nopelnīts," akcentē Upenieks.

LBF viceprezidents spriež, ka pēc pasaules čempionāta Rastorgujeva ātrums trasē bija atgriezies līmenī, kādā tas bija pirms trim četriem gadiem – respektīvi, augstā kvalitātē.

"Šosezon bija pāris reizes, kad viņam distancē bija sestais ātrākais solis, arī desmitais, divpadsmitais. Skatoties no tāda viedokļa, pirms sezonas sadarbība ar Vācijas izlasi droši vien atmaksājās. Taču tur vajag sīkāku analīzi un Andreja paša viedokli. Noteikti, ka procesā bija arī kļūdas,” norāda LBF viceprezidents. Arī viņam nav daudz informācijas, kad varētu būt lielāka skaidrība Rastorgujeva antidopinga noteikumu pārkāpuma lietā, taču tūlīt noslēgsies divu nedēļu termiņš, kurā Latvijas sportists jāsniedz savs skaidrojums par radušos situāciju.

Upenieks uzskata, ka labu sezonu aizvadījusi arī Bendika. Pasaules čempionātā distancē ar kopēju startu viņa vēl līdz pēdējai šaušanai reāli pretendēja uz zeltu, taču kļūdas ugunslīnijā lika atkrist uz devīto vietu.

"Baiba līdz pēdējai ugunslīnijai turēja mūs saspringtus. Visiem liels prieks par viņas atkārtoti labāko rezultātu pasaules čempionātā. Protams, viņas apņēmība nākamsezon uzkāpt uz goda pjedestāla nav mazinājusies. Tā ir tikai augusi," Upenieks izceļ, ka aizvadītajā sezonā Bendika slēpošanā kļuvusi ātrāka, taču cietusi šaušana – aizvērti 76%, kamēr iepriekšējā sezonā tie bija 80%. Ar tik sliktu procentu kā šosezon latviete nebija šāvusi kopš debijas sezonas Pasaules kausā.

"Vismaz es Baibu atceros, ka viņa bija vairāk precīza šaušanā un solis distancē bija otrajā plānā. Skaidrs, lai būtu augstas klases biatlonists, abām pozīcijām ir jābūt maksimāli augstām," uzsver Upenieks. "Baiba šogad pacēla ātrumu distancē, bet šaušanas rādītāji nokritās. Ja viņai nākamsezon izdosies nostabilizēt šaušanu 85% robežās, pjedestāls būs."

Noslēdzošajā Pasaules kausa posmā par pārsteigumu parūpējās vien 19 gadus vecā Sanita Buliņa, kura sprintā izcīnīja 32. vietu, pirmo reizi karjerā tiekot arī pie punktiem, un kvalificējās iedzīšanai. Prieku par jaunās sportistes rezultātu neslēpj arī LBF viceprezidents, kurš piebilst, ka biatlonistei nepieciešams uzlabot ātrumu trasē. "Nākamsezon Latvija varēs startēt ar trim dāmām un, iespējams, sezonas otrajā daļā sacensībās regulāri piedalīsies arī sieviešu stafetes komanda," saka Upenieks. "[Jauno sportistu] rezultāti liek domāt, ka spēsim noturēt biatlonu Pasaules kausa apritē ar rezultātiem, kas mūs priecē. Svarīgi, ka mums ir līderi, aiz kuriem sportistiem ir iespēja izaugt un kļūt par līderiem."

Biatlona sezonas rezumē ar Upenieku skaties šovakar pulksten 21:45 Sportacentrs.com TV raidījumā "Sports tuvplānā". Tajā aprunāsimies arī ar nupat Latvijas rekordu telpās uzstādījušo trīssoļlēcēju Rūtu Kati Lasmani, kā arī pārspriedīsim citas aktualitātes sportā.


, 2021-03-23 17:17, pirms 3 gadiem
ja tantei nebūs riteņi....muldām teksts it ka Baiba nemācētu šaut...tur daudz atkarīgs no veiksmes...re, super šāvēja Vīrere brīžiem tā puļī garām, ka varētu domāt - šī gan nemāk šaut...vienkārši vajag, lai zvaigznes pareizajā brīdī ir veiksmē ...nu, ko tur var uztrennēt?...vai tad Doncičs vairāk met bumbu treniņos uz grozu kā tāds Blūms?...Blūms pat varbūt vairāk un centīgāk, kamēr slovēnim zvaigznes palīdz šobrīd...tas pats ar šaušanu...
, 2021-03-23 18:00, pirms 3 gadiem
Ticu, ka Bendika var sakārtot šaušanu, bet par to, ka fiziski būs TOP līmenī, šaubu vairs galīgi nav. Paskatījos dažus materiālus. Radās iespaids, ka Baiba trenējas vismaz divas, ja ne trīs reizes vairāk un mērķtiecīgāk par mūsu vīriem (OK, nezinu, kā viņi trenējas, bet sniegums liek tā domāt), un tāpēc ir progress un rezultātu kāpums.

Intervija pie Valtera: https://www.youtube.com/watch?v=Ad6...

Videosižeti par Baibas sporta gaitām februārī un martā: https://www.facebook.com/bendikabai...

Intervija delfos (maksas...): https://www.delfi.lv/mvp/saruna/bai...
, 2021-03-23 18:07, pirms 3 gadiem
Citāti: " taču cietusi šaušana – aizvērti 76%, kamēr iepriekšējā sezonā tie bija 80%"
 "Ja viņai nākamsezon izdosies nostabilizēt šaušanu 85% robežās, pjedestāls būs."
Jautājums, kā var nostabilizēt šaušanu no 80% uz 86%? Reāli pat no 76%.
Man liekas ka vispirms jāpaceļ, lai kaut ko sāktu stabilizēt.
, 2021-03-23 18:10, pirms 3 gadiem
dakots rakstīja: ja tantei nebūs riteņi....muldām teksts it ka Baiba nemācētu šaut...tur daudz atkarīgs no veiksmes...re, super šāvēja Vīrere brīžiem tā puļī garām, ka varētu domāt - šī gan nemāk šaut...vienkārši vajag, lai zvaigznes pareizajā brīdī ir veiksmē ...nu, ko tur var uztrennēt?...vai tad Doncičs vairāk met bumbu treniņos uz grozu kā tāds Blūms?...Blūms pat varbūt vairāk un centīgāk, kamēr slovēnim zvaigznes palīdz šobrīd...tas pats ar šaušanu...
Zvaigznes palīz atsevišķos brīžos. Ja tas notiek samērā regulāri, tad tas ir visticamāk talants, ja tas nav ieguldītais ilgais darbs treniņos.
, 2021-03-23 19:03, pirms 3 gadiem
Ja Upenieks laicīgāk mācētu uzvilkt slēpes, tad Bendikai jau sen būtu medaļa! 😂
, 2021-03-23 22:25, pirms 3 gadiem
Vienmēr šis - ja...
, 2021-03-24 00:21, pirms 3 gadiem
Diemžēl, ir jau nostabilizējusi, manuprāt.. Bet nu - cerība mirst pēdējā😃
Līsa Vitoci. Foto: IBU/Christian Manzoni
16

Vitoci piesakās Lielajam kristāla globusam, Bendikai iedzīšanā 22. vieta

Pasaules kausa biatlonā sezonas pēdējās iedzīšanas sacensībās Kanādas trasē Kenmorā ievērojamu kāpumu veica Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika, pakāpjoties līdz 22. vietai. Savukārt par Mazā kristāla globusa ieguvēju iedzīšanas disciplīnā kļuva šovakar triumfējusī Līsa Vitoci.
Baiba Bendika. Foto: Petr Slavik
40

Bendika aizrauj garām pēdējiem trīs mērķiem, Tandrevolla nosargā Mazo globusu

Pasaules kausa biatlonā sezonas pēdējais posms Kanādas trasē Kenmorā sākās ar dāmu sprinta sacensībām, kurās par uzvarētāju kļuva Itālijas sportiste Līsa Vitoci. Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika savas izredzes uz iekļūšanu punktos izsēja otrajā šautuvē, paliekot 46. vietā.
Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
5

Žanmonno izcīna sezonas otro uzvaru iedzīšanā, Bendika atslīd līdz 36. vietai

Pasaules kausa priekšpēdējā posmā biatlonā par uzvarētāju dāmu iedzīšanas sacensībās Jūtā kļuva Lū Žanmonno, francūzietei otro reizi sezonā tiekot pie panākuma iedzīšanas sacensībās. Latvijas vadošajai biatlonistei Baibai Bendikai, šaujot ar 75% precizitāti, nācās no 23. vietas atkāpties uz 36. pozīciju sacensību noslēgumā.