Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Teicamā formā esošā Bendika arī pasaules čempionātā tēmē uz medaļām

Teicamā formā esošā Bendika arī pasaules čempionātā tēmē uz medaļām
Baiba Bendika. Foto: Latvijas Biatlona federācija

Latvijas vadošā dāmu biatloniste Baiba Bendika piektdien pirmo reizi kļuva par Eiropas čempioni, un sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņa neslēpa, ka šobrīd ir labā sportiskajā formā. Dalību Vecā kontinenta meistarsacīkstēs viņa ir noslēgusi, bet tuvākajā laikā Itālijā uzsāks gatavošanos pasaules čempionātam, kur arī cer demonstrēt labu sniegumu un pacīnīties par godalgām.

Piektdien Bendika pirmo reizi karjerā tika kronēta par Eiropas čempioni – viņa uzvarēja sprintā, tāpēc sestdien iedzīšanu varēja sākt no pirmās pozīcijas. Šodienas sacensības gan viņai nebija tik veiksmīgas, turklāt pirms ceturtās šaušanas viņa piedzīvoja sāpīgu kritienu un beigās ieņēma 11. pozīciju. Nedaudz traumēts tika arī kreisās rokas īkšķis, bet jācer, ka tas lielas problēmas neradīs.

"Šorīt lija lietus, pēc tam strauji piesala, tāpēc trase saglancējās, turklāt nelīdzeni. Ceturtajā aplī laikam uz rises izsita vienu slēpi, un jau nākamajā brīdī biju uz zemes. Vienā no mazajiem kalniem, kurā pēc nobrauciena jābrauc ar lielu inerci, sanāca braukt ar vienu nūju un bez ātruma. Pazaudēju diezgan daudz laika," atzina Bendika, kurai kalna galā ar savām nūjām izlīdzējuši krievu treneri, bet piektajā aplī beidzot tikusi pie savējās.

Komentējot lielās ātruma atšķirības starp piektdienas un sestdienas sacensībām, Bendika norādīja, ka ir starpība – jādzenas kādam pakaļ vai jānosargā vadošās pozīcijas. "Uz šodienu bija plāns sakārtot šaušanu. Jā, tā nebija slikta, bet katrā ugunslīnijā bija pa vienai mazai kļūdai. Arī cietas, saglancējušās trases man nekad nav bijušas parocīgas. Tādās man vienmēr ir grūti realizēt savu potenciālu, ir grūti nostāvēt uz kājām un es nevaru ielikt tādu spēku un jaudu katrā spērienā, kā to varu izdarīt mīkstākā trasē."

"Protams, šodien bija nedaudz lielāks nogurums. Tomēr nebija tā, ka tā dēļ zaudēju ļoti daudz laika. Trase bija ļoti ātra, tāpēc slēpojuma laiki bija blīvi un vieta reālo situāciju tik labi neataino," uzsvēra Bendika. "Ja nebūtu kritiena un pēdējā šaušana būtu bez kļūdām, varēju mierīgi cīnīties par pirmo sešinieku, varbūt pat par trijnieku."

Bendika piekrita, ka startēt no pirmās vietas sestdien bijusi kā jauna pieredze, tomēr tik un tā viņa jutusies komfortabli un liela satraukuma nav bijis. Vienkārši šoreiz neesot izdevies tik skaists biatlons kā gribētos, taču ir prieks, ka sajūtu līmenī šaušanā ir atgriezusies stabilitāte. Piedzīvotā kritiena dēļ gan cietusi arī šautene, kura esot saliekta diezgan nepatīkamā leņķī. Tuvākajā laikā būs jātaisno un jācer, ka nesalūzīs. Bendikai Eiropas čempionāts ir noslēdzies un svētdien stafetēs viņa nepiedalīsies. Tā vietā kopā ar treneri Ilmāru Brici viņa dosies uz Itāliju, lai gatavotos pasaules čempionātam. Latvijas izlases līderis Andrejs Rastorgujevs kopā ar Aleksandru Patrijuku sestdien jau aizbrauca uz Austriju, tādējādi izlaižot iedzīšanu.

Atskatoties uz piektdien gūto Eiropas čempiones titulu, Bendika to novērtē kā savu labāko sniegumu šosezon. "Protams, lai to nosauktu par perfekto gonku, šaušanā vajadzēja nullītes, bet izdevās parādīt ļoti smuku biatlonu. Trasē atdevu ļoti daudz spēka, lai to paveiktu un uzvaru gūtu arī ar vienu soda apli. Fiziskajā ziņā viss janvāris ir bijis ļoti labs, galvenais bija tikt galā ar šaušanu."

"Bija cilvēki, kuri man pirms sacensībām palīdzēja noskaņoties, un arī pati noticēju, ka es to varu izdarīt. Tā patiešām bija – no rīta pamodos un vienkārši jutu, ka būs laba diena. Sorry, meitenes, bet šī ir mana diena!" zīmīgo dienu atcerējās Bendika, kura ar zeltu Eiropas čempionātā nu nodrošinājusi vietu nākamās sezonas Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) A sastāvā, kā arī saņems 5000 eiro prēmiju no Starptautiskās Biatlona savienības (IBU). Naudas balvu noteikti piešķirs arī Latvijas valdība.

Sezonas svarīgākās sacensībās Bendikai un pārējiem Latvijas biatlonistiem būs pasaules čempionāts, kas no 10. līdz 21. februārim notiks Pokļukā. Sportiste minēja, ka Eiropas meistarsacīkstes ir laba ceļamaize, jo šaušanā atgriezušās pareizās sajūtas. "Stāvus šaušanā ir izdevies atrisināt problēmu un atgriezties pie pozīcijas, kādā esmu stāvējusi iepriekš. Rudenī, nomainot plintes laidi, bijām aizmaldījušies no pareizajām sajūtām. Tagad tās ir atgriezušās. Fiziskā forma ir laba, tāpēc, domāju, pārnest pārliecību un labu noskaņojumu uz pasaules čempionātu nebūs problēmu."

"Pasaules čempionātā mērķi ir tādi paši – cīnīties par medaļu, bet, jā, nekad jau nevari ietekmēt, kā nostartēs citi sportisti. Galvenais ir nostartēt tā, lai zinu, ka esmu gonku nobraukusi perfekti vai tuvu tam. Tad tas atainosies arī rezultātos," pauda Latvijas vadošā dāmu biatloniste.

Bendika piekrita, ka Eiropas čempionātā nestartē visi labākie biatlonisti, taču tik un tā tās esot augsta līmeņa sacensības.

"Vai tajā piedalīties, vienmēr jāskatās no kopējās situācijas – cik saspringts ir sacensību grafiks. Jebkurā gadījumā tas ir un paliek Eiropas čempiona tituls. Tas ir nozīmīgs sasniegums. Katru dienu neesmu Pasaules kausa Top10, tāpēc Eiropas čempionāts ir lieliska iespēja iemācīties uzvarēt un iegūt pārliecību. It sevišķi šogad, jo man nācās izlaist sezonas sākumu un arī pēc tam starti nebija tik veiksmīgi – nepiedalījos kādās iedzīšanas un masu starta sacensībās. Sacensības šajā sezonā man nemaz nav bijušas tik daudz, lai vēl kādas izlaistu un pazaudētu iespēju pacīnīties par uzvaru," skaidroja Bendika. "Biatlonā [LOV] kritērijus nav viegli izpildīt, jo konkurence šajā sporta veidā ir milzīga. Eiropas čempionātā individuālo distanci nobraucu ar otro labāko slēpojumu, bet nevedās šaušana, tāpēc nebiju pat četrdesmitniekā. Tāpēc nevar teikt, ka šeit vispār nebūtu konkurences. Ir ļoti daudz spēcīgu meiteņu."


, 2021-01-30 16:29, pirms 3 gadiem
Beidzat murgot.Šaušana Baiba totalās auzās.pat vakar kļūda,kautgan sporta žurnālisti fantastiski uzcepa virsrakstu kad Baibai Teicama šaušana.Kadu zālīti pīpē šie rakstu cepēji.
, 2021-01-30 16:36, pirms 3 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Kadu zālīti pīpē šie rakstu cepēji.
Zālīte ir ļoti sliktas kvalitātes, tieši tāpat kā viņu skricelējumi sportacentrā
, 2021-01-30 16:41, pirms 3 gadiem
😂😂😂
, 2021-01-30 16:46, pirms 3 gadiem
Gribētos jau ticēt, ka vārdus varētu apvienot ar darbiem, bet........kaut kā neticas, ka Baiba PČ pat 10-niekā iebrauks.
, 2021-01-30 17:01, pirms 3 gadiem
Ja tiks top 50, būs labi.
, 2021-01-30 17:38, pirms 3 gadiem
Autors (Armanda dēls?) laikam nav lasījis iepriekšējo sc gabalu par bendikainītēm. Virsraksts ir aizraujošs:

"Bendikai četras kļūdas un lēns slēpojums Eiropās čempionāta iedzīšanā".
, 2021-01-30 17:46, pirms 3 gadiem
Riebjas tās runas par šaušanas precizitāti!!! Paņemiet parasto gaiseni, noskrieniet vienu apli stadionā uz gandrīz maksimālo savu spēju robežas un tad sašaujiet 5 gaisa balonus (apmēram 20 cm diametrā no kādiem 10 metriem) un tad pļurkstiet!!!
, 2021-01-30 17:50, pirms 3 gadiem
Dirsā kāds negatīvisms...
Lai izdodās!
, 2021-01-30 18:57, pirms 3 gadiem
Oi, tas nu galīgi nav labi, ka kritienā salieca plinti un arī īkšķi savainoja! Zinot, kā Baiba šosezon iet ar šaušanu, tas ir divtik slikti. Bet labi, ka pati ir optimistiska šajā ziņā.

Lai izdodas izcīnīt medaļu arī pasaules čempionātā!
, 2021-01-30 19:14, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Oi, tas nu galīgi nav labi, ka kritienā salieca plinti un arī īkšķi savainoja! Zinot, kā Baiba šosezon iet ar šaušanu, tas ir divtik slikti. Bet labi, ka pati ir optimistiska šajā ziņā.

Lai izdodas izcīnīt medaļu arī pasaules čempionātā!
Pievienojos!
, 2021-01-30 19:14, pirms 3 gadiem
Medaļa jau ir skaļi teikts, bet top10 un dalība masu starta jau būtu labs rezultāts, jo pasaules kausā šogad stipri iepaliek kautvai salīdzinot ar iepriekšējo sezonu.
, 2021-01-30 19:49, pirms 3 gadiem
Kurā sporta veidā..? Varbūt paslēpes spēlēt....ja tāds notiktu PČ...
, 2021-01-31 01:49, pirms 3 gadiem
Vislabākās izredzes Bendikai PČ ir tieši sprintā, jo viņai ir izdevīgāk ja ir tikai 2 ugunslīnijas nevis 4. Bet arī tur būs jāsašauj 0+0 kas šobrīd liekas mazliet neticami. Pie perfektas šaušanas iespējams top 5.
, 2021-01-31 09:33, pirms 3 gadiem
Kad iemācīsies šaut varēs tēmēt!
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.
Juhanness Tinjess Bē. Foto: IBU/Christian Manzoni
3

J.T. Bē pat trīs soda apļi neliek atskatīties, Rastorgujevs noslīd līdz 32. vietai

Pasaules kausa biatlonā pēdējā posmā Kanādas trasē Kenmorā par iedzīšanas uzvarētāju bez pārsteigumiem kļuva Juhanness Tinjess Bē, kura uzvarai šķēršļus nelika arī trīs pieļautās kļūdas. Ar 22. numuru no starta vārtiem izslēpojušais Andrejs Rastorgujevs ieņēma 32. vietu.