Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Nākums attīsta privāto biatlona klubu: "Tādu ceļu Latvijā neviens vēl nav gājis"

Nākums attīsta privāto biatlona klubu: "Tādu ceļu Latvijā neviens vēl nav gājis"
Jēkabs Nākums tiesneša darbā Eiropas čempionātā junioriem. Foto: Agris Veckalniņš

Latvijas biatlonā ir ierakstītas vairākas spožas lappuses, un par vairākām no tām atbildīgs ir Jēkabs Nākums, viens no mūsu leģendārā stafetes četrinieka dalībniekiem. Nākumam pieder otrais labākais Latvijas biatlona sasniegums olimpiskajās spēlēs, 1998. gadā iegūstot piekto vietu Nagano OS. Šobrīd viņš attīsta savu privāto biatlona skolu Ogrē un kā tiesnesis palīdz EČ junioriem noorganizēšanā Madonā, kur sarunā ar portālu Sportacentrs.com pastāstīja par savām iecerēm biatlonā un dalījās viedoklī par sporta veida pašreizējo situāciju Latvijā.

Jēkabs Nākums iepriekšējā nedēļā darbojās Eiropas čempionātā junioriem, kur viņš darbojas kā viens no tiesnešiem. Konkrēti viņa atbildība ir par materiālu kontroli, ieskaitot ieroču kontroli un pārbaudi, piemēram, lai nospiešanas mehānisms būtu kārtībā, lai šautenes svars ir attiecīgs, lai ir attiecīgie numuri utml.

"Šī man ir pirmā reize biatlonā kā tiesnesim," smaidīja Nākums. "Es arī neesmu tas, kurš pats īpaši organizē sacensības. Šoreiz, Gundara Upenieka pamudināts, noliku starptautiskā tiesneša eksāmenu, lai varētu palīdzēt šajos mačos Madonā. Jo mums tiesnešu trūkst, tad nu, lai nevajadzētu tagad saukt no ārzemēm, bija svarīgi pašiem kaut ko darīt lietas labā."

Nākums jau iepriekš sevi uzsvēris kā personu, kas pēc biatlona karjeras beigām nevairījās no darba arī citās nozarēs. Šobrīd gan viņš ir atkal iegrimis biatlonā, kur izveidojis sporta klubu Ogrē.

"Jau četrus gadus mums ir vienīgais funkcionējošais biatlona klubs Latvijā," teica Nākums. "Tas domāts bērniem, trenējamies tikai un vienīgi ārā, viss šobrīd tikai no vecāku atbalsta, bet nu ceram nākotnē arī vienoties par sadarbību ar pašvaldību. Mums variē 50-60 audzēkņu klubā, vecumā no 7 līdz 18 gadiem."

Vai šis tiek uzskatīts par biznesa vai sociālu projektu? "Atbildēšu, bet nedaudz plašāk," teica bijušais biatlonists. "Var mētāties pa dažādiem darbiņiem šur un tur, nosacītiem pagaidu termiņiem, bet esmu novērojis, ka panākumus tomēr var gūt tikai tur, kur esi meistars, kur tu jūties kā zivs ūdenī. Tad arī man radās doma, ka jāpamēģina tomēr atkal biatlonā, taču šoreiz privātajā sfēra. Idejas autori satikās un "saslima" ar ideju, tad nu arī viss notika. Man tas šobrīd ir atalgots darbs, par biznesu to nesaukšu. Protams, meklējam arī sponsorus un atbalstītājus, bet arī šobrīd varam nodrošināt divus trenerus ar atalgojumu."

Nākums šo nosauca kā ilgtermiņa projektu, kurā rezultāti šobrīd nemaz nav galvenie: "Uz rezultātiem sāksim strādāt, kad bērni būs sasnieguši 16 gadu vecumu, un ar tiem, kuriem būs vēlme šos rezultātus parādīt. Principā projekta ideja radās, kad pats izkritu no izlases treneru aprites, līdz ar to mēģināju atrast sev jaunu nišu savā nozarē. Man, šķiet, Latvijā tādu ceļu neviens vēl gājis. Esmu pionieris ar savu reāli funkcionējošu privātu biatlona klubu."

Aicināts nosaukt biatlona kluba ilgtermiņa mērķus, Nākums norādīja, ka šajā sakarā domā par to, kāds būs sportists kā cilvēks brīdī, kad viņš beigs sportot: "Vienu dienu sports beigsies, tā tas vienkārši dzīvē ir. Ja cilvēks būs izaudzināts kā zvaigzne, nevis sportists, tad būs grūti - mēs zvaigznes neaudzinām. Mums vajag vienkāršus un foršus cilvēkus, kuri prot komunicēt un nestāv citiem pāri. Neuzstādu mērķi par nākotnes olimpiskajām medaļām, taču, piemēram, izveidot nosacītu balstu un pamatu Latvijas biatlonam, jā, domāju, ka to mēs darām."

Piesaucot Latvijas izlasi, Nākums tika aicināts padalīties viedoklī par Latvijas profesionālo biatlonu šobrīd. Ieturējis krietni pauzi, divreiz OS sešiniekā iekļuvušais Nākums atbildēja, ka "šobrīd viņam viedokļa laikam nemaz nav". "Kopš 2018. gada vairs neesmu izlasē, un tagad nemaz nezinu, kas tur īsti notiek. Tā sacensībām jau vēl pasekoju, dažreiz tieku uzaicināts uz LTV7 studiju, tad nu kopējās aktualitātes jau pamanu."

"Jā, ir tādas domas par mūsu izlasi, ka - no vienas puses - kāda jēga te kaut ko atbalstīt? Bet tad prātā ienāk nākamā doma, sak, paga paga, jāatbalsta arī šie sportisti, pat tad, ja viņi šobrīd par to pašu Top60 necīnās. Noteikti, ka nāks nākamie sportisti, kuri tad arī pacels stafetes līmeni, un tāpēc nevajag tagad padoties un beigt atbalstīt mūsu sportistus," teica Nākums. "Ļoti svarīgi, ka mums tomēr gan sieviešu, gan vīriešu izlasē ir spēcīgs sportists - Baiba Bendika un Andrejs Rastorgujevs -, kuri nes šo smagumu uz saviem pleciem. Viņus aizvietot šobrīd nevar. Ja vaicā par nākotnes cerībām, tad kungiem ir acīmredzams uzvārds man atbildē - Renārs Birkentāls. Jācer, ka viņš nepadosies to grūtību priekšā, kurām tagad iet cauri, neuzmetīs lūpu uz kaut kādu sistēmu, bet gan ies savu ceļu caur visām grūtībām."

Nākums šobrīd ar Latvijas Biatlona federāciju oficiāli saistīts tikai tā, ka viņa klubs ir viens no federācijas biedriem. LBF iepriekšējā gadā nomainījās vadība, kas šoziem saskārusies ar publiskiem konfliktiem un arī saņēmusi pārmetumus par cenšanos iegūt dubultu finansējumu par dalību starptautiskās sacensībās. Nākums par federācijas darbu gan norādīja, ka visiem nekad neizdosies izpatikt.

"Nāks nākamais federācijas vadītājs, arī atradīsies grupa, kurai viņš nepatīk. Visiem mīļš nekad nebūsi," teica Nākums. "Tā jau saka - suņi rej, karavāna iet tālāk. To es novēlu katrai federācijas vadībai. Manuprāt, jāļauj strādāt viņiem. Kāpēc tieši tagad saradušies publiskie konflikti? Es teiktu, ka tas konflikts jau brieda. Pastāstīšu savu viedokli. Ja pie sportistu vadības atnāk cilvēks ar galējībām, kurš sportistus jau sāk uztvert kā privātīpašumu, tad man arī gribas teikt: "Paga, paga, vecīt, tu te esi ieberzies. Tas, ka tu esi iedabūjis viņus zem militārās struktūras ar finansiālo atalgojumu, tomēr nedod tev tiesības rīkoties ar viņiem kā ar privātīpašumu." Šeit es runāju par treneri Māri Čakaru."

LBF šosezon nolēma neturpināt sadarbību ar Čakaru, kurš attiecīgi nesaņēma akreditāciju starptautiskajām sacensībām, un tam sekoja arī palikšana bez Nacionālo bruņoto spēku atbalsta. Par šo tēmu un abu pušu skaidrojumus šosezon plašāk piedāvāja portāls Delfi. Savukārt Latvijas biatlona izlase sezonu aizvada bez galvenā trenera, ko federācijas prezidents Sakniņš rudenī mūsu portālam skaidroja kā kopēju lēmumu, norādot, ka lielos lēmumus vai strīdīgos gadījumus izskatīs LBF valde.

"Šim konfliktam kaut kad bija jāiziet uz āru, manuprāt, tā ka tagad te notika vienkārši pašattīrīšanās. Skatos kaut vai uz savu piemēru - es kādam nepatiku kā treneris, un viss, biju prom no izlases darba," turpināja Nākums. "Izlases trenerim tomēr jārēķinās, ka tas ir pagaidu darbs un ka to nevar sev ierēķināt uz visu atlikušo mūžu. Tas ir risks, un, kad tevi izmet no darba, tad tev pašam bija jāzina, ka tas bija kaut kad gaidāms. Protams, atkarīgs no rezultātiem un izlases kolektīva. Bet nu es uzskatu, ka vienam galvenajam trenerim tomēr būtu jābūt un izlasei uz kopējām nometnēm tomēr būtu jāsavācās. Tagad viņi visi tā kā pašķīduši uz vairākām pusēm, trenerim tad jāuzmin katram sava individuāla pieeja."


, 2023-02-20 13:18, pirms gada
Ješka, lai izdodas viss iecerētais!
, 2023-02-20 16:43, pirms gada
Pievienojos - LAI IZDODAS!
, 2023-02-20 19:06, pirms gada
Varu tikai parakstīties zem katra Nākuma vārda intervijā. Tas, ka, citēju: "LBF iepriekšējā gadā nomainījās vadība, kas šoziem saskārusies ar publiskiem konfliktiem un arī saņēmusi pārmetumus par cenšanos iegūt dubultu finansējumu par dalību starptautiskās sacensībās" gan ir ļoti, ļoti, ļoti slikti, tas liecina par cilvēku, kuri šobrīd LBF ir pie teikšanas, elementāro ētisko principu zemo latiņu. Bet Nākumam, lai izdodas! Cik saprotu, tad Ogres treniņgrupai ir saistība arī ar sporta skolu, jo ar 50 audzēkņiem, pat ja vecāki par katru bērnu maksā 50 eiro mēnesī, pat vienam trenerim alga nesanāk.
, 2023-02-20 20:21, pirms gada
Nav nekādas ticības ka būs pacietība ilgtermiņā.

Bija jau savulaik viens no lielā 4nieka kas klajā nāca ar ļoti skaļiem paziņojumiem par olimpisko čempionu audzināšanu, bet... čuššš vien sanāca.. toreiz šos skaistos stāstus stāstija Oļegs Maļuhins.

Šis ir apsveicami protams, bet nu tas nav 1 un pat ne 5 gadu darbs, tas ir 'ļooti ilgs darbs jo brīnumi tur nebūs un būs jāstrādā ilgi un ļoooti pacietīgi!

To arī Ješkam var novēlēt - pacietību.
, 2023-02-20 22:04, pirms gada
sandis444444 rakstīja: Nav nekādas ticības ka būs pacietība ilgtermiņā.

Bija jau savulaik viens no lielā 4nieka kas klajā nāca ar ļoti skaļiem paziņojumiem par olimpisko čempionu audzināšanu, bet... čuššš vien sanāca.. toreiz šos skaistos stāstus stāstija Oļegs Maļuhins.

Šis ir apsveicami protams, bet nu tas nav 1 un pat ne 5 gadu darbs, tas ir 'ļooti ilgs darbs jo brīnumi tur nebūs un būs jāstrādā ilgi un ļoooti pacietīgi!

To arī Ješkam var novēlēt - pacietību.
ok, bet pag, vai tad tas Dpils čalis, kas bija otrais labākais aiz Birkentāla Eiropas junioru čempī nav bijis Maļuhina audzēknis vai arī Oļegs nav saistīts ar Dpils biatlonu vairāk?
, 2023-02-20 22:13, pirms gada
Jēkabs mīl, ko viņš dara. Pirmajos gados nē, bet nākamie olimpieši nāks tieši no viņa skolas
, 2023-02-21 06:39, pirms gada
skotijs rakstīja: ok, bet pag, vai tad tas Dpils čalis, kas bija otrais labākais aiz Birkentāla Eiropas junioru čempī nav bijis Maļuhina audzēknis vai arī Oļegs nav saistīts ar Dpils biatlonu vairāk?
Oļegs toreiz sapņoja ka izaudzinās olimpisko čempionu nevis biatlonā, bet... slēpošānā.

Tas bija šķiet kkur ap Turinas OS laiku, 2006 gads. Kas atcerās tie zin par ko runāju.
Annešs Besebergs. Foto: imago/Sammy Minkoff/Scanpix
8

Bijušajam IBU prezidentam piespriež trīs gadus cietumā par korupciju

LETA--AP. Bijušajam Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidentam Annešam Besebergam piektdien Norvēģijā tika piespriests trīs gadu cietumsods par korupciju un Krievijas aizstāvēšanu dopinga pārkāpumos.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.