Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Berkulis: "Rastorgujeva sasniegtās vietas PČ sākumā uzskatu par teicamām"

Latvijas izlases vadošā biatlonista Andreja Rastorgujeva treneris Intars Berkulis portālam Sportacentrs.com pastāstīja par Slovēnijā notiekošā pasaules čempionāta pirmo pusi, salīdzinoši veiksmīgo šaušanu un iedzīšanas uzvarētāja Žaklēna iespaidīgo sniegumu.

"Protams, ka pasaules čempionāta sākums ir bijis patīkams, tas ir sezonas galvenais starts, un tas dod papildus pašpārliecinātību, ka izdevies labi sagatavoties tieši uz šīm sacensībām," sacīja Intars Berkulis, komentējot Andreja Rastorgujeva divas izcīnītās vietas "Top15" sarakstā sprintā un iedzīšanā. "Manā skatījumā tās ir patiešām augstas pozīcijas, un vēl jau palikušas divas disciplīnas. Cerēsim arī uz vietu masu startā, kur Andrejs ir pagaidām ir ļoti labā kvalifikācijas pozīcijā."

Berkulis gan piekrita, ka netikšana masu startā šobrīd Rastorgujevam īsti nedraud, jo tas iespējams tikai ļoti lielas apstākļu sakritības gadījumā. Masu startā piedalīsies 15 PK kopvērtējuma līderi un 15 labākie pasaules čempionāta dalībnieki, un pēc pirmajām divām disciplīnām Rastorgujevam ir 57 punkti, kas ir trešais labākais rādītājs, neskaitot PK kopvērtējuma vadošo piecpadsmitnieku.

"Andrejs pats ir ļoti labā noskaņojumā, viņa sasniegtās vietas uzskatu par teicamām, un esam apņēmības pilni turpināt pasaules čempionātu nākamajās disciplīnās," sacīja Rastorgujeva treneris. "Par to, vai var gribēt vairāk... es pats jau svētdien par to sāku domāt, sak, ja nu būtu bijusi viena kļūda šaušanā mazāk? Taču tikpat labi varēja būt arī viena kļūda vairāk – kas tad būtu? Tā ka jāpriecājas par to, kas ir."

Rastorgujevs nesen kļuva par Eiropas čempionu, piedaloties sacensībās, kuras lielākā daļa biatlona elites neapmeklē, tā vietā izmantojot tieši pirms pasaules čempionāta. Berkulis norādīja, ka tieši tāds plāns bijis izvirzīts jau pirms sezonas sākuma un, arī gatavojoties sezonai kopā ar Vācijas izlasi, tika strādāts tieši uz to, lai vislabākos rezultātus varētu sasniegt tieši šajā laikā.

"Protams, vienmēr vajag cerēt, ka var sanākt vēl labāk," Berkulis sacīja, atsaucoties uz faktu, ka abās pirmajās PČ sacensībās Rastorgujevs bez kļūdām tomēr neiztika. "Taču principā šaušana čempionāta pirmajā pusē bijusi laba. Arī iedzīšanā, lai arī sanāca trīs kļūdas, Andrejs ļoti labi tika galā ar spēcīgo vēju, kas tobrīd visiem traucēja. Bet nu iedzīšanā vispār sanāca ļoti interesanti ar tām vietām. Starp sesto un astoto vietu bija gandrīz minūte, kamēr uzvarētājs Žaklēns šāva ļoti ātri un precīzi un pēc pēdējās šaušanas tuvāko sekotāju apsteidza par pusminūti."

Žaklēns šaušanai iztērēja minūti un 25 sekundes, kas bija par sešām sekundēm mazāk nekā tuvākajam sekotājam šajā ziņā par vismaz 15 sekundēm labāk nekā pārliecinošam vairumam pārējo konkurentu, turklāt Francijas biatlonists arī ne reizi nekļūdījās. Ceturtajā šaušanā viņam bija vajadzīgas tikai 17.7 sekundes, lai aizvērtu visus piecus mērķus.

"Es pats to klātienē neredzēju, jo biju trasē, taču, cik nu ar visiem tika pārspriests, tad patiešām tas sanāca kaut kas iespaidīgs," ar apbrīnu balsī izteicās Berkulis. "Pēdējā šaušanā viņš bija tik ātrs, ka TV operators nepaspēja izsekot mērķiem. Minūte un 25 sekundes šaušanā, turklāt viss pa nullēm – sen neko tādu neatceros pieredzējis."

Par pasaules čempionāta organizatorisko pusi Berkulis izteicās atzinīgi, norādot, ka IBU parūpējusies par sacensību noorganizēšanu augstā līmenī pandēmijas laikā: "Covid-19 testi tiek veikti ik pēc trim dienām, visur jāpārvietojas sejas maskās, kā arī katrai komandai jāizmanto savs transports. Arī sacensību norises vietā ir noteikti konkrēti koridori – tā visur, kur vien gribi, nevar staigāt. Viennozīmīgi, ka pietrūkst līdzjutēju tribīnēs, bet nu labi, ka sacensības vispār notiek. Kopējais noskaņojums un atmosfēra visādi citādi ir pozitīva un patīkama, vienīgais negatīvais ir līdzjutēju trūkums tribīnēs."

Treneris gan izvairīgi izteicās par to, vai Rastorgujevs startēs ceturtdien, kad paredzēta jauktā pāru stafete, norādot, ka izlasē par to, kāds sastāvs tiks pieteikts šai disciplīnai, tiks runāts pēc aizvadītajām klasikas sacensībām. Tāpat uz nosacītas jautājuma zīmes varētu būt Rastorgujeva dalība vīriešu stafetē, taču Berkulis to nevēlējās komentēt. Vīriešu stafete paredzēta dienu pirms masu starta sacensībām.

Vairāk par pasaules čempionātiem bobslejā, skeletonā un arī biatlonā tiks runāts jau otrdienas vakarā plkst. 17.30 Sportacentrs.com TV kanālā, raidījumā "Sports tuvplānā".

Pasaules čempionāta kalendārs

DienaLaiksNotikumsZeltsSudrabsBronza
10.02.16:00Jauktā stafete (V+S)NorvēģijaAustrijaZviedrija
12.02.15:3010 km sprints vīriešiemM.PonsiluomaS.DestjēE.Žaklēns
13.02.15:307.5 km sprints sievietēmT. EkhofaA.Ševaljē-BušēH.Sola
14.02.14:1512.5 km iedzīšana vīriešiemE.ŽaklēnsS.SāmuelsonsJ. T. Bē
14.02.16:3010 km iedzīšana sievietēmT. EkhofaL. HauzereA. Ševaljē-Bušē
16.02.13:0515 km individuālā distance sievietēmM. DavidovaH. ĒberjaI. Tandrevolda
17.02.15:3020 km individuālā distance vīriešiem
18.02.16:15Jauktā pāru stafete (V+S)
20.02.12:454x6 km stafete sievietēm
20.02.16:004x7.5 km stafete vīriešiem
21.02.13:3012.5 km masu starts sievietēm
21.02.16:1515 km masu starts vīriešiem

, 2021-02-16 18:05, pirms 3 gadiem
AR Bendiku pāru sacensībās cerams startēs.
, 2021-02-16 18:50, pirms 3 gadiem
Oi, ziņa par jaukto stafeti gan nav laba...

Ja Rastijs nestartēs vīru stafetē, tad ir jāizsauc kādu junioru no IBU kausa. Viņiem rīt mači Slovākijā. Attālums 700 km.
, 2021-02-16 19:04, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Oi, ziņa par jaukto stafeti gan nav laba...

Ja Rastijs nestartēs vīru stafetē, tad ir jāizsauc kādu junioru no IBU kausa. Viņiem rīt mači Slovākijā. Attālums 700 km.
Par vīru stafeti jau nav tik traki,var arī nestartēt nebūs baigais guvums ne no OS kvalifikācijas, ne nāciju ranga.
, 2021-02-16 19:36, pirms 3 gadiem
Kāda jēga startēt stafetē, zinot kāds sastāvs ir mūsu komandai? Tur nav nekādu variantu, uzmaucot jamaikiešiem slēpes un iedalot lokus viņi apsteigtu mūsu talantus!
, 2021-02-16 19:57, pirms 3 gadiem
Taupiet tacu lideri, kada paaru stafete, kada viriesu stafete ? Smiekligi, ka valsts finasets sportists neparstav valsti stafetes.
, 2021-02-16 20:17, pirms 3 gadiem
..vēl jau palikušas divas disciplīnas...

Tad jau stafetes īsti par nopietnu netiek ņemtas, lai gan 1+1 stafetē būtu ļoti reāli pacīnīties par augstām vietām
, 2021-02-16 22:00, pirms 3 gadiem
Dzimmiy rakstīja: Kāda jēga startēt stafetē, zinot kāds sastāvs ir mūsu komandai? Tur nav nekādu variantu, uzmaucot jamaikiešiem slēpes un iedalot lokus viņi apsteigtu mūsu talantus!
Pāru stafete Bendika+Andrejs tur var augstu tikt.
, 2021-02-16 22:21, pirms 3 gadiem
raivis77 rakstīja: Pāru stafete Bendika+Andrejs tur var augstu tikt.
Varētu, ja Bendika kādreiz aizvērtu visus mēŕķus!
, 2021-02-16 23:40, pirms 3 gadiem
Berkuļa viedokli par Rastiju ir patīkami uzzināt.
Man visvairāk interesētu no trenera godīgs un tiešs viedoklis par Patrijuka, Slotiņa un Sabules startiem.
Neesmu nekāds heiteris un uzskatu, ka mans un citu komentētāju viedoklis ir pietiekami subjektīvs, tādēļ prasītos atklāta intervija ar treneri tieši par mūsu biatlona rezervēm un nākotni. Par mūsu līderiem ir jau ļoti daudz runāts un stāstīts gan no treneru, gan no mediju puses. Prasītos kāda informācija par pārējo biatlonistu treniņu apstākļiem un galvenajiem iemesliem esošajiem rezultātiem. Par šo tēmu gandrīz vispār nav stāstīts sabiedrībai.
, 2021-02-17 12:20, pirms 3 gadiem
Teicami bija Žaklēnam nevis šitam fruktam!
, 2021-02-20 21:45, pirms 3 gadiem
Berkuli, tu kàdu zàlìti pīpē ???
Annešs Besebergs. Foto: imago/Sammy Minkoff/Scanpix
8

Bijušajam IBU prezidentam piespriež trīs gadus cietumā par korupciju

LETA--AP. Bijušajam Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidentam Annešam Besebergam piektdien Norvēģijā tika piespriests trīs gadu cietumsods par korupciju un Krievijas aizstāvēšanu dopinga pārkāpumos.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.