Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Blogs: Eiduka un Vīgants par "Tour de ski" smago pārbaudījumu un rezultātiem

Blogs: Eiduka un Vīgants par "Tour de ski" smago pārbaudījumu un rezultātiem
Jaunus ierakstus Latvijas slēpošanas vēsturē veikusī Patrīcija Eiduka.

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas sporta līdzjutējiem uz ļoti iepriecinošas nots noslēdzās piecpadsmitais vairāku posmu slēpošanas seriāls “Tour de ski”, kur mūsu valsti pārstāvēja vēsturiskos panākumus guvusī Patrīcija Eiduka no Kokneses novada un ļoti labi sprintā nostartējušais madonietis Raimo Vīgants.

Patrīcija Eiduka

Tas bija viņas trešais “Tour de ski”, un pirmais pilnībā veiktais. Patrīcija sasniedza jaunus un vēl nebijušus panākumus gan Latvijas, gan Baltijas valstu distanču slēpošanas mērogā:
- pirmā no Baltijas valstu slēpotājiem (vīriešiem un sievietēm), kura viena “Tour de ski” visos posmos tikusi trīsdesmitniekā;
- pirmā no Baltijas valstu slēpotājiem (vīriešiem un sievietēm), kura “Tour de ski” grūtākajā pēdējā posmā pret Alpe Cermis kalnu ir tikusi desmitniekā;
- pirmā Baltijas slēpotāja sieviešu konkurencē, kura pabeigusi “Tour de ski”;
- pirmā no Latvijas, kas pabeigusi “Tour de ski” trīsdesmitniekā;
- pirmā no Baltija valstu slēpotājām sieviešu konkurencē un pirmā no Latvijas, kura kādā no “Tour de ski” posmiem tikusi desmitniekā;
- pirmā no Latvijas, kas iekļuvusi trīsdesmitniekā “Tour de ski” vairāk nekā vienā posmā;
- pirmā no Latvijas, kas pasaules kausa posmā sprintā klasiskajā stilā pārvarējusi kvalifikāciju un tikusi ceturtdaļfinālā (trīsdesmitniekā);
- pirmā no Latvijas, kas pasaules kausa posmā distancē klasiskajā stilā tikusi trīsdesmitniekā.

Viņa ir ļoti priecīga, ka sanāca nobraukt tūri līdz galam, jo iekšēji bijusi sajūta, ka šogad to varētu paveikt. "Kādreiz biju sapņojusi, ka nobraukšu tūri līdz galam, bet ne jau 20 gados." Lēmumu pieņemšana dienu no dienas par turpināšanu nav traucējusi. Sacensību sākumā, kad vēl nav bijusi skaidrība par ķermeņa reakciju uz tik lielu slodzi, bijis nedaudz grūtāk. Palīdzējis arī poļu speciālistes Justīnas Kovaļčikas atbalsts un ticība tam, ka mūsu slēpotāja šogad spēs aizvadīt visus astoņus posmus. To, ka šoreiz tūri brauks līdz beigām, faktiski sapratusi jau pēc 4.posma (intervāla starts 10km brīvajā stilā).

Visvairāk no visiem Patrīcijai paticis pēdējais posms, kur augstu rezultātu palīdzējusi sasniegt viņas ķermeņa uzbūve, jo slēpotāja no Vecbebriem ir salīdzinoši viegla. Otrā elpa nav atvērusies, bet teicamā rezultāta sasniegšanā lielu lomu nospēlēja tieši trases specifika, kas šoreiz bija parocīga Kokneses novada pārstāvei. “Kad pieslēpojām pie kalna un uzsākām pēdējos pašus grūtākos 3,5km, nedaudz apjuku, jo nesapratu, kas īsti notiek – vairākas pieredzējušākās un titulētākās slēpotājas nedaudz iepaliek, bet es jutu, ka varu slēpot salīdzinoši ātrā tempā. Vienu brīdi nodomāju, vai tik neforsēju, bet nolēmu paļauties uz to, kā jūtas un ko saka ķermenis,” atklāj Patrīcija un turpina: “Stāvajā kalnā kājas jau bija piedzītas, bet tas, ka blakus atradās tādas slēpotājas kā Natālija Ņeprajeva, Krista Permekoski, Terēze Štadlobere, deva papildu stimulu cīnīties. Pateicoties smērētājiem, kas ne tikai lieliski sasmērēja visā “Tour de ski” slēpes, bet arī trasē teica par vietām, sapratu, ka esmu augstā vietā – tuvu desmitniekam. Neraugoties uz nogurumu no iepriekšējiem etapiem, pēdējais posms bija emocijām vispiepildītākais un gandarījumu par paveikto jutu jau uzreiz pēc finiša,” atceras vēsturisku panākumu guvusī kuplās Eiduku ģimenes atvase.

Savukārt par vienu no smagākajiem startiem Eiduka atzina desmit kilometru iedzīšanu klasiskajā stilā, jo viņas ķermenis klasikā vēl nav pieradis strādāt tik ilgi un ar tik lielu slodzi. "Šādās tūrēs visi zina, ka pulss ir pāri visām robežām, tāpēc pēc tā nevadās. Ja sevi vērtē pēc pulsa, tad tūre jānoslēdz jau pēc trim etapiem. Taisījām sirds kardiogrammas, bet visvairāk vadījos pēc iekšējām sajūtām, jo slodzes ietekmē ar kardiogrammas rezultāti var neatbilst patiesībai, " par slodzes apjomu pastāsta Eiduka.

Lielu artavu ieguldījuši un ātrāk atjaunoties palīdzējuši fizioterapeiti. Tāpat talkā nāca limfodrenāžas zābaku "seansi" un regulārs desmit stundu miegs naktī. "Pirms pēdējiem etapiem nedaudz jutu nogurumu, jo brīžiem pazuda asums kustībās un jauda. Piemēram, sprintā, kur tas ir ļoti vajadzīgs. Interesanti, ka sajūtu ziņā muskuļu tonuss pēc Toblahas man pat palika labāks. Arī man pašai man bija interesanti redzēt, kā mans ķermenis adaptējas šādām slodzēm."

"Justīna no treneru korpusa bija tā, kura ar savu lielo pieredzes bagāžu man visu laiku teica, ka viss izdosies, un lai noticu viņai un izdaru visu pēc plāna. Arī tētis klusībā cerēja, ka viss izdosies," par vislielākajiem atbalstītājiem sacensību laikā pastāsta Patrīcija.

Šobrīd Patrīcijai pašsajūta esot laba, jo lielais nogurums no milzīgās slodzes nav pārņēmis. Taču tagad vēl grūti spriest, kā šī tūres pabeigšana ietekmēs viņas sezonas turpinājumu un vai šādu formu viņa spēs sasniegt arī pasaules čempionātā U23 un pēc tam arī pieaugušajiem nākamajā mēnesī, jo šis, kam iet cauri Patrīcjia, ir kaut kas jauns priekš viņas.

Raimo Vīgants

Debitēja “Tour de ski”, aiz Induļa Bikšes un Patrīcijas Eidukas kļūstot par trešo Latvijas slēpotāju, kas piedalījies šajā tūrē. Madonietis nostartēja pirmajos trijos posmos un vislabāko rezultātu uzrādīja pirmajā dienā sprintā – 44.vieta, otro reizi pasaules kausa posmos iekļūstot piecdesmitniekā (pirmo reizi to izdarot sprintā – aut.piez.) un sasniedzot pagaidām augstāko vietu.

Kopumā startus “Tour de ski” Raimo vērtē kā izdevušos, it īpaši sprintu. “Esmu gandarīts par parādīto ātrumu sprintā un par to, ka šajā disciplīnā izdevās labi nostartēt, jo tieši uz sprintu biju licis lielāko akcentu gatavošanās periodā,” pastāta Vīgants, piebilstot, ka Valmisterā juties labāk nekā decembra vidū Davosā. Raimo nenoliedz, ka distancē otrajā un trešajā dienā bija gaidījis augstāku rezultātu. “Distances starti nepadevās tik labi, kā gribētos, it īpaši iedzīšanā. Varēja just augstumu virs jūras līmeņa, jo gatavošanās ciklā pietrūka treniņi augstkalnē. Arī trase nebija parocīga manai ķermeņa uzbūvei,” savus secinājumus izklāsta madonietis, kurš “Tour de ski” juties kā parastā pasaules kausa posmā.

Nobeigumā viņš komentē arī slēpju slīdēšanu: “Brīvajā stilā bija labi, bet klasiskajā stilā pievīla slēpju slīdamība, jo nebiju apmierināts ar to, kā slīdēja slēpes, lai gan pats neesmu tik labs klasiskā stila slēpotājs.”


, 2021-01-15 16:51, pirms 3 gadiem
letiņu smukā meiča ir arī superslēpotāja Baltijas valstu mērogā- trīskārši iepriecina viņa!
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.