Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Matulis prāto par handbolu un latviešiem

Matulis prāto par handbolu un latviešiem
Latvijas Handbola federācijas sacensību direktors Renārs Līcis (no kreisās), prezidents Mārtiņš Bičevskis un ģenerālsekretārs Guntis Ciematnieks
Foto: Paula Čurkste, LETA

Ja žurnālists sešus gadus vismaz reizi mēnesī “prātojis”, tad laikā, kad vairs it kā nav lielas vajadzības to darīt, šķiet, ka kaut kā tomēr pietrūkst. Kaut pats savu rubriku “Sporta Avīzē” sarunās biežāk saucu par Matuļa murgiem. Ja nenotiks kaut kas neparedzēts un no manis neatkarīgs, tad turpmāk reizi mēnesī šāds prātojums (murgojums) būs atrodams “Vienos vārtos”. Tā kā mans pirmais publicētais raksts 1983. gada 1. aprīlī bija par handbolu un pirmais kolēģis, kuru iepzinu sporta zālē, bija Anatolijs Kreipāns, tad tikai loģiski, ka arī “VV” debitēšu handbola druvā.

Negribu apgalvot, ka esmu handbola cilvēks, bet Dzintars Kurmis, Andris Gulbis, Indulis Krūmiņš, Andris Ķipēns, Jānis Vilsons utt. man nav nezināmi cilvēki. Gana daudz ir skatītas “Celtnieka” spēles PSRS čempionātos. Lai gan šajā prātojumā būtiskas nav ne zināšanas, vai handbola kā sporta veida pārzināšana, tur es joprojām varētu būt tikai Kreipāna skolnieks. Bet! Kopš agras jaunības man ir skaidrots un mācīts, ka sportā vienmēr galvenais ir rezultāts, ko parasti mēra metros, centimetros, sekundēs, nosacītajos punktos jeb ballēs un šie visi rādītāji summējas sportista vai komandas izcīnītajā vietā. Kā likums – pēc sacensībām vienīgajā Latvijas sporta laikrakstā “Sports” bija ne tikai emocionāli pastāstīts, kā, piemēram, brīvajās kustībās gājis Natālijai Laščonovai, bet raksta sākumā vai statistikas daļā skaidri un saprotami uzrakstīts, kāda tad viņai/viņam šajā sporta forumā (PSRS čempionāts, olimpiskās spēles, Eiropas un pasaules čempionāts) bijusi izcīnītā vieta.

Uzmanīgi pārlasu trīs Latvijas lielās dienas avīzes, bakstos latvju interneta portālos, bet... nekur nav atrodams, kāda vieta ir Latvijas handbola izlasei 2020. gada Eiropas čempionātā. Dažs kolēģis ir analizējis pat katra handbolista veikumu trijās spēlēs, bet vismaz pagaidām visi kautrējušies, vai arī tā vienkārši ir neprofesionalitāte un nolaidība, kaut ar pušplēstu vārdu pieminēt, ka 2019. gada Latvijas labākajai komandai komandu sporta veidos šajā Eiropas čempionātā ir... 24. vieta. 24 finālturnīra dalībnieču konkurencē. Zinu, ka viens otrs sava sporta veida žurnālists-fans sofistiski būt gatavs skaidrot, ka tā rēķināt nedrīkst. Jo Latvijai Tronheimā grupā pretiniekos bija divi no Eiropas grandiem (Spānija, Vācija), bet... rēķinot Eiropas handbola izlašu rangu, visas 24 izlases tiks strikti saliktas pa vietām, ņemot vērā papildrādītājus. Kuri Latvijai no sešu grupu pēdējām komandām ir paši sliktākie. Visu sešu grupu ceturtās vietas zaudēja visās trijās spēlēs, tāpēc vietas Eiropas 2020. gada čempionātā no 19. līdz 24. tiek vētītas pēc vārtu starpības. Ukraina virs Serbijas, jo vairāk gūto vārtu.

19. Ukraina -9 74-83
20. Serbija -9 72-81
21. Polija -12 73-85
22. Krievija -15 76-91
23. Bosnija -17 73-90
24. Latvija -20 73-93

Vai mums būtu jākaunas par 24. vietu Eiropā? Drīzāk jau nē. Jo reāli “Eiropas rangā Latvija stabili ieņem pozīcijas no 21. līdz 25. vietai”, jau pirms Eiropas čempionāta bija aprēķinājis Latvijas izlašu direktors Renārs Līcis. Līča domai, ka Latvija būtu kvalificējusies arī tad, ja “finālturnīrs būtu iepriekšējā sešpadsmit komandu formātā”, atļaušos nepiekrist. Jo mēs nekādi nevaram vairs pārbaudīt, kā kvalifikācijā spēlētu Nīderlandes izlase, kura sešpadsmit modelī paliktu ārpusē, bet, ja kvalificējas 21 izlase, tad ar to viņiem pietika. Taču šis nav uzbrauciens Līcim, bet gan mums, latviešiem, kopumā. Kas dažbrīd uz pasauli un notikumiem skatās caur stipri rozā brillēm.

Droši vien tie “VV” lasītāji, kas skatījās Gada balvas sportā pasākumu, atceras, ka par 2019. gada sporta spēļu komandu t.s. sporta eksperti atzina Latvijas handbola izlasi, balvu svinīgajā pasākumā saņemot federācijas prezidentam Mārtiņam Bičevskim. Mēģināju iebilst, ka mazliet par ātru, ka varbūt citu pretendentu padarītais Eiropas/pasaules kontekstā bijis nozīmīgāks. Pretī saņemot: “Jā, bet handbols ir kvalificējies Eiropas čempionātam un tas ir olimpiskais sporta veids!” Nelīdzēja mani iebildumi, ka potenciālo laureātu prezentācijā pirms balsojuma varbūt ģeldēja pierakstīt, ka šoreiz pirmo reizi finālturnīrā spēlēs 24 un nevis 16 valstis, kā tas bijis iepriekš. Nē, sporta spēļu izlases kvalificēšanās Eiropas čempionātam olimpiskajā (!!) sporta veidā esot liels panākums.

Izskatās, ka tā domāja ne tikai t.s. ekspertu grupa, bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kurai šķita, ka handbols Latvijā netiek novērtēts, bet arī Latvijas Handbola federācijas vadība. Kas nesekmēja valsts izlases pienācīgu gatavošanos debijai Eiropas čempionāta finālturnīrā. Jo galveno – spēli pret Nīderlandi mēs (Latvija) izgāzām. Uz ko skaidri norāda Rīgas “Celtnieka” vadītājs Normunds Blome: ”..Izgāzām spēli pret Nīderlandi. Kad spēlējām pret viņiem kvalifikācijā Valmierā, bija redzams, ka komanda ir sagatvota konkrētajam pretiniekam, bet šoreiz tas nebija jūtams, lai gan uz finālturnīru taču braucām uzvarēt tieši viņus.”

Runājot visām mājsaimniecēm saprotamā valodā: izgāzām čempionāta svarīgāko spēli. Kurā sāncenši perfekti nosedza... Eiropas labāko handbolistu Daini Krištopānu. Ļaujot viņam iemest tika tad, kad viss bija izšķirts... Sajūsma par minimālo zaudējumu Vācijai (27:28) ir tikai lirika, bet pavisam dziļi demagoģijas džungļos mūs aizved it kā patiess prātuļojums, ka “vai kāds pirms EHF EURO prognozēja, ka LV handball nospēlēs vienā līmenī ar Franciju un Dāniju?” Jā, arī Dānijai un Francijai Eiropas čempionāts beidzās pēc trim spēlēm, bet mums līdz viņu līmenim... Piedodiet! Kā līdz Marsam.


, 2020-01-22 22:13, pirms 4 gadiem
Ja nu šo netīšām lasa mans pirmais īstais sporta zurnālistikas skolotājs J. Matulis. 1. Piekrītu par komandas nepelnīto nomināciju - tā reāli pienācās TTT, bet Eiropas labākajam handbolistam ( kurš reāli uztaisīja mačus gan lai Vardar kvalificētos Final Four, gan pusfinālā, gan arī finālā, izšķirošajos brīžos gan pašam iemetot vārtus, gan nokārtojot aizsardzību). Diemžēl visi, ieskaitot žūriju vērtēja nevis gada panākumus, bet gan pēdējo nedēļu panākumus pirms balvas pasniegšanas. 2. Par 24 vietu - diemžēl nesanāca spēle ar Norvēģiju. Izskatījās, ka bijām pārdeguši. Bet arī nevarēju saskatīt nevienu īstu kombināciju, kura būtu darbojusies pret oranžo aizsardzību. 3. Par spēlēm pret grandiem: ar Vāciju vienkārši - viņiem derēja arī zaudējums ar 9 golu starpību. Tāpēc baigi nepārpūlējās. Taču cepuri nost mūsējiem, žēl, ka neizdevās dabūt to 1. punktiņu par neizšķirtu, tā ka pietrūka 1. vārtu, lai būtu 21. vietā. Par Spānijas spēli - apmēram 45 minūtē pie rezultāta -5 sākām spēlēt ar 7 uzbrucējiem, un dabūjām pa muguru ar 11 goliem. Riskējām, jo skaists zaudējums (4-6 goli) mūs būtu ierindojis 23. vietā. Kamēr varbūt kaut vai neizšķirts - varēja šo to izšķirt (lasi - dot cerības tikt tālāk). Diemžēl izskatījās, ka risks bija avantūrisks, jo, lai šādi spēlētu (ar tukšiem vārtiem), jābūt ļoti tehniskiem un morāli noturīgiem izpildītājiem. 3. Paldies Jānim par īsu, korektu un profesionāli veiktu analīzi.
, 2020-01-23 05:54, pirms 4 gadiem
Kā var pirms Eiropas čempiona nebūt Pārbaudes spēles. Normāla gatavošanās no federācijas puses.
, 2020-01-23 09:12, pirms 4 gadiem
Jāni, jautājumu sadaļa atkal uzkārusies.
Kaut kāds ļoti nenopietns tas tehniskais nodrošinājums šai vietnei, jo tā notiek regulāri. Tas ir diezgan nekorekti, jo tomēr šī ir maksas vietne.
, 2020-01-23 11:40, pirms 4 gadiem
zzk rakstīja: Jāni, jautājumu sadaļa atkal uzkārusies.
Kaut kāds ļoti nenopietns tas tehniskais nodrošinājums šai vietnei, jo tā notiek regulāri. Tas ir diezgan nekorekti, jo tomēr šī ir maksas vietne.
Tā ir, maksas vietnei ir jādarbojas normāli.
, 2020-01-24 13:17, pirms 4 gadiem
Jā. Mans viens eiro pagalam, spirtacentra krāpnieki!
, 2020-01-24 14:28, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Jā. Mans viens eiro pagalam, spirtacentra krāpnieki!
Viens vai ne viens, bet tas ir nekorekti.
Es, piemēram, tikai dēļ Jāņa jautājumu sadaļas vispār šito abonēju.

P.S. uzreiz uz 3 mēnešiem pa 8
, 2020-01-24 15:17, pirms 4 gadiem
zzk rakstīja: Viens vai ne viens, bet tas ir nekorekti.
Es, piemēram, tikai dēļ Jāņa jautājumu sadaļas vispār šito abonēju.

P.S. uzreiz uz 3 mēnešiem pa 8
Protams, ka nekorekti. ne jau tajā eiro ir fiška.
, 2020-01-25 07:38, pirms 4 gadiem
zzk rakstīja: Viens vai ne viens, bet tas ir nekorekti.
Es, piemēram, tikai dēļ Jāņa jautājumu sadaļas vispār šito abonēju.

P.S. uzreiz uz 3 mēnešiem pa 8
Es arī principā tikai Jāņa jautājumu sadaļas pēc abonēju. Rakstu maz, un principā nekā ekskluzīva, ko vajadzētu maksas daļā.

Jāni, kad salabosiet, jautājumu atbilžu sadaļu???
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.