Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...

Labi, to jau es esmu pieņēmis, ka drīz Eiropas čempionātu finālturnīros iekļūs visi, kas pieteiksies. Jo starptautiskais sports valsts izlašu līmenī sen kļuvis par komerciju, kur likums vienkāršs – ja ar lielāku dalībnieku skaitu iespējams vairāk nopelnīt, tad tikai gāzi grīdā! Kā tas, protams, notiek arī 2021. gada Eiropas basketbola čempionātā. Piesakoties 41 valstīm, vairāk nekā puse - 24 spēlēs finālturnīrā!! Vairākām no tām, kas ieļuvušas 32 labāko pulkā, pirms tam gan izejot... triju posmu kvalifikāciju. Lai pašā pēdējā kvalifikācijā noskaidrotu pa sliktākajai izlasei kādā no astoņām grupām.

Vienā no tām – H grupā – kopā ar Grieķiju (7. vieta FIBA rangā), Bosniju/Hercegovinu (45.) un Bulgāriju (51.) spēlē arī Latvija (28.), starp citu, pirmā Eiropas čempionāta uzvarētāja. Pirmajās divās spēlēs dabūjot pa muti no rangā zemāk esošajiem bosniešiem (61:62) un bulgāriem (104:110). Radot pamatīgu sašutumu vētru pirmo Eiropas čempionu zemē. Nu, kā tas var būt, ka Latvija – viens no šā brīža Eiropas basketbola flagmaņiem, zaudē otrā un pat trešā līmeņa konkurentiem. Mēs, kam NBA ir četri, nu labi, trīsarpus milžu – lielais Kristaps, latvju lāzeris Dāvis, varenais Anžejs un vecākais no brāļiem Kuruciem, zaudējam kaut kādām sētas izlasēm?...

Saprotams, ka maitas ir gan FIBA, gan ULEB, kas noštopējušas vēl vismaz piecu mūsējo līdzdalību mums svarīgajā Eiropas čempionāta kvalifikācijā – Piemaskavas “Himki” piebremzēja Jāni Timmu un Dairi Bertānu, CSKA – Jāni Strēlnieku, “Barcelona” – Rolandu Šmitu, ASVEL – Rihardu Lomažu. Nekādu aizspriedumu pret to mūsu puišu un veču duci, kas piekāpās bosniešiem un bulgāriem, bet basketbola laukumā tā bija Latvijas otrā izlase. Pēc spēka un varēšanas! No iepriekšējā specīgākā turnīra – 2017. gada Eiropas fināla, kad palikām piektie (vai izcīnījām 5. vietu, iespējama interpretācija) šoreiz ierindā bija tikai trīs – Aigars Šķēle, Mārtiņš Meiers un Jānis Blūms. Labi, ceturtais – Kristaps Janičenoks savai bumbai jau izlaidis gaisu, bet astoņu (!!) labāko mums nebija... Porziņgis, brāļi Bertāni, Timma, Strēlnieks, Šmits, Lomažs, Peiners un Gražulis.

Veidojoties pamatīgam sporta neloģiskumam – jo labāki mums bsaketbolisti, jo mazākas iespējas viņiem spēlēt Latvijas izlasē! Ja ar NBA un pirms tam ar NHL jau bijām apraduši, ka sezonas laikā, vai tad, ja viņiem pašiem vajadzīgs mūsu Ozoliņš vai Irbe, Latvijai ir tikai otrā roka, bet tepat Eiropā... Nu kāds gan muskuļu zaudējums radīsies “Himkiem”, CSKA vai Barselonai, ja palaidīs latviešu puikas uz izlasi? Bet! No otras puses – es saprotu arī CSKA, “Himki” un “Barcelona” - mēs tiem letiņiem maksājam labu piķi, galu galā tas ir viņu pamatdarbs, mums svarīgi ir uzvarēt Eirolīgā. Latvija? Vai tad nu viņi netiks galā ar FIBA 45. un 51. izlasi? Visticamāk, ka Himkos, Maskavā vai Barselonā neviens vispār nedomā par tādu Latvijas izlasi. Jo klubs un pamatdarbs ir pāri visam. Un daļēji es pat šo klubu īpašniekus un trenerus saprotu: nu kas tas par turnīru, kur svarīgākais ir nepalikt pēdējiem?! (Zinu, zinu, ka četrās grupās, kur spēlē Eiropas finālturnīra saimnieki, var nepietikt ar 3. vietu.)

Un tāpēc, spēlējot bez labākajiem Eiropā pieejamajiem basketbolistiem, FIBA ranga 2. vieta Spānija zaudē Polijai (13.) – 69:80, ranga 6. vieta Serbija – Gruzijai (36.) – 90:94, ranga 8. vieta Lietuva – Beļģijai (39.) – 65:86, bet Turcija (15.) jau pamanījusies zaudēt gan Nīderlandei (44.) – 65:72, gan Zviedrijai (56.) – 80:87. Dažs sporta līdzjutējs, kurš varbūt vēl nav kļuvis par fanu, varētu arī sajūsmā sist plaukstas: “Re, ku forši! Kas var būt skaistāks, ja pirms spēles nav zināms uzvarētājs!” Bet tie, kas seko Armanda Krauliņa norādēm, piebalsotu basketbola metra pirms pusgadsimta teiktajam, ka tagad jau Eiropā basketbolu prot spēlēt visi! Kaut principā tā nemaz nav.

Vai mums izeja būtu – spēcīgs vietējais klubs, nu tāds kā Latvijas izlases bāzes klubs, kurš spēlē gan Latvijā, gan Eiropā un uzstājas kā Latvijas izlase, kad tas Raimondam Vējonim un tautai vajadzīgs? Varam jau sapņot, jo Lietuva beļģiem zaudēja... bez Kauņas “Žalgira” spēlētājiem sastāvā. Eirolīga... Kas 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru pārvērš par valstu otro vai pat trešo izlašu turnīru.


, 2020-02-25 11:57, pirms 4 gadiem
No vienas puses - jā, var piekrist.
No otras puses - šāds otro izlašu turnīrs parāda dziļumu, respektīvi, cik nopietni valstī šis sporta veids ir attīstījies, ja noņem nost pašu virsotni.
Vienīgi saukt šādu turnīru par "Eiropas čempionātu" gan ir kaut kā ne pārāk forši.

Hokeja gadījumā, piemēram, būtu diezgan interesanti paskatīties, ko iespētu mūsu izlase bez NHL/AHL/KHL un Čehijas klubu spēlētājiem. Nevis pārbaudes spēlēs, bet nopietnākā turnīrā.
, 2020-02-25 12:45, pirms 4 gadiem
Tas vis izskatās tizli, pie mums aug jauni talantīgi puiši, ar cerību kad tie izaugs spēs pārstāvēt mūsu valsti un cīnīsies par augstām vietām Eiropā, bet tas vis ir ilūzijas, jo labāki viņi kļūs jo spēcīgākos klubos viņi tiks un izlasi viņi neparstaves, neredzu jēgu no fiba eurobasket, ceru ka lielās izlases apvienosies un boikotēs šo turnīru vai izveidos kaut kādu alternatīvu turnīru kaut ko līdzīgu euroligai protams ar mazāku komandu skaitu, lai tas fiba iet d..
, 2020-02-25 14:10, pirms 4 gadiem
Prasījās nedaudz analītiskāks raksts, nevis tikai faktoloģija, par kuru visi tāpat zin! Kādēļ šajā izlasē netika pat apsvērta ACB 2 spēlējošo letiņu klātbūtne? Vai Štālbergs PATIEŠĀM ir labāks ģ.menedžeris, teiksim, par mani, jo arī es nesarunātu nevienu spēlētāju no Eirolīgas, utt.
, 2020-02-25 19:45, pirms 4 gadiem
Jāveido kāda Eiropas basketbola federāciju apvienība (līdzīgi kā futbolā UEFA), kas tad varētu arī nodarboties ar Eiropas čempionāta un Eiropas sacensību (kausu) organizēšanu, sadarbībā ar Eirolīgu. Nešaubos, ka tādā gadījumā tiktu drīzāk rasts visus apmierinošs risinājums izlašu un klubu sacensību sabalansēšanai. FIBA savā spītībā lai nodarbojas ar citu pasaules daļu sacensībām un vismaz kārtīgu Pasaules kausu noorganizē.
, 2020-02-26 11:47, pirms 4 gadiem
Manā skatījumā viena liela problēma mūslaikos ir tā ka jaunie, augošie basketbolisti neattīsta smadzenes nopietni mācoties piem. augstskolās, bet attīsta tikai muskuļus. Tjipa sila estj uma nenado. Un tad brīnamies ka uz laukuma nespēj domāt ar galvu un nespēj pareizi pieņemt momentālus lēmumus atbilstošus situācijai. Ir protams arī izņēmumi.
, 2020-02-26 17:26, pirms 4 gadiem
par turnīra kvalitāti pilnībā piekrītu! Vienīgi, kā Krauliņš ir teicis;"Ja zaudē galotnē, tad vainīgs ir treneris!" Divi zāģi galotnēs...
, 2020-02-26 17:38, pirms 4 gadiem
sjamba rakstīja: par turnīra kvalitāti pilnībā piekrītu! Vienīgi, kā Krauliņš ir teicis;"Ja zaudē galotnē, tad vainīgs ir treneris!" Divi zāģi galotnēs...
100%!
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...