Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

LVS: "Mūsu šķēpmetējiem ir problēmas ar psiholoģisko sagatavotību"

LVS: "Mūsu šķēpmetējiem ir problēmas ar psiholoģisko sagatavotību"
Madara Palameika
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) valde atzinīgi novērtējusi Latvijas vieglatlētu startu olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro, taču arī publiski norādījusi uz atsevišķu neveiksmju vai nepiepildīto cerību iemesliem.

LVS valde uzskata, ka komanda kopumā nostartējusi labi. Lauras Ikaunieces-Admidiņas izcīnītā 4. vieta ir lielisks panākums. Madarai Palameikai 10. vieta un 12. vieta Jeļenai Prokopčukai un Paulam Pujātam arī vērtējami ļoti atzīstami. Pārējie komandas dalībnieki nostartēja savās spēju robežās jeb cik vien labi varēja konkrētajā brīdī. Diemžēl dažas dienas pirms kvalifikācijas sacensībām nelielu traumu guva Rolands Štrobinders. Traumas dēļ uz starta nedevās arī Valērijs Žolnerovičs.

Negatīvi tiek vērtēts tas, ka Dmitrijs Miļkevičs kā vieglatlētikas komandas vadītājs nevarēja ierasties sacensību norises vietā vairākas dienas pirms sacensību sākuma ierobežoto oficiālo personu skaita dēļ. Tiek saskatītas problēmas sportistu psiholoģiskajā sagatavotībā tādās atbildīgās sacensībās kā Olimpiskās spēles. Runājot par treneriem, jāatzīmē, ka daži treneri nemācās no citiem augstas klases speciālistiem. LVS valde uzskata, ka treneriem formāli jākļūst atbildīgākiem. Pirms ikviena nozīmīga starta – Eiropas, pasaules čempionāta vai Olimpiskajām spēlēm – trenerim ar audzēkni būtu jāaizpilda anketa un jāinformē federācija par sportista vispārējo sagatavotību un mērķiem sacensībās. Pēc sacensībām individuāli analizēt – kas traucēja, kas palīdzēja un ar kādām problēmām sportists saskārās.

Papildus tam ir vērojama tendence, ka vairāki vieglatlēti dodas uz sezonas atbildīgām sacensībām (Eiropas, pasaules čempionāts un Olimpiskās spēles) ar jau esošām traumām, neinformējot par to Latvijas Olimpisko vienību (LOV). Ļoti iespējams, ka šāda svarīga informācija pietrūkst komandas ārstiem un fizioterapeitiem. LVS valde uzskata, ka LOV un sportistiem pirms sacensībām būtu jāinformē federācija, lai vieglatlētikas skatītājiem nebūtu pārsteigums, uzzinot par sportistu nestartēšanu traumas dēļ, tikai neilgi pirms sacensībām.

Vieglatlētikas komanda Riodežaneiro bija gandrīz divas reizes mazāka nekā Londonas Olimpiskajās spēlēs pirms četriem gadiem. Normatīvi ir krietni augstāki, taču mums ir četri sportisti, kuri spēja izcīnīt vietu starp 12 pasaules labākajiem atlētiem

LVS Valdes veiktie secinājumi pēc OS beigām

# Mūsu šķēpmetējiem ir problēmas ar psiholoģisko sagatavotību. Olimpiskajai komandai trūkst psihologu, kas varētu palīdzēt sportistiem gan pirms atbildīgiem startiem, gan treniņu periodā.

# Tiem sportistiem, kuru treneris nav klāt sacensību laikā, ir jāņem vērā tie norādījumi, kurus sniedz par konkrēto disciplīnu atbildīgais treneris sacensībās.

# Sportistiem nepieciešams savlaicīgs finansējums no Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Olimpiskās vienības, lai pilnvērtīgi sagatavotos sacensību sezonai. Diemžēl finansējumu, kas piešķirts martā, vieglatlētiem ir grūti mērķtiecīgi izmantot, jo treniņnometnes tiek plānotas jau iepriekšējā gada rudenī.

# Pirms nozīmīgām izlases sacensībām komandas sastāvam jābūt maksimāli uzraudzītam no federācijas puses, lai sportistiem un treneriem nekas netrūktu un viņi būtu pēc iespējas labāk sagatavojušies šiem startiem.

LVS prezidenta Gunta Zālīša individuāls vērtējums katra Latvijas vieglatlēta startam Rio spēlēs

Laura Ikauniece-Admidiņa.Rezultāts vērtējams kā izcils. Prieku aizēnoja trenera psiholoģiskā nenoturība visu spēļu laikā un izteikumi publiskajā telpā pēc Olimpiādes.
Jeļena Prokopčuka. Ļoti labs rezultāts, ņemot vērā sportistes grūto pielāgošanos karstumam.
Madara Palameika. Sevi pilnībā nerealizēja. Divi iemesli - lielo sacensību sindroms un psiholoģiskā nenoturība.
Gunta Latiševa-Čudare. Kaut arī sportiste sasniedza sezonas labāko rezultātu, tomēr, ņemot vērā jauno vecumu, sportiskajiem rezultātiem bija jāprogresē. Kļūdas sagatavošanās posmā varēja būt par iemeslu parādītajam sniegumam distances beigu daļā.
Ilona Marhele. Sportiste nostartēja vidējā līmenī. Gatavojoties gada garumā, tomēr varēja sasniegt personisko rezultātu.
Sinta Ozoliņa. Sevi pilnībā nerealizēja. Psiholoģiskie šķēršļi vai sportiskās formas kritums.
Mareks Ārents. Labs starts, bet pietrūka tehniskās gatavības lekt augstāk par 5,50m.
Arnis Rumbenieks. Labs starts atbilstošs sportista līmenim. Lai cīnītos par kaut ko augstāku, nepieciešams nopietns finansējums.
Zigismunds Sirmais. Bez trenera klātbūtnes sportists nespēja sevi realizēt.
Rolands ŠtrobindersTā kā sportistu traumas moka jau gada garumā, žēl ka LOV personāls nespēja palīdzēt sportistam pilnībā sevi realizēt.
Agnese Pastare. Gaidījām vairāk un labāku rezultātu. Pieredzējusi sportiste, bet atkal pievīla tehnika, jo pēc distances sākumā saņemtajām divām piezīmēm nācās samazināt tempu.
Ariana Kira Hilborna Sportiste nostartēja vāji. Tā kā normatīvs tika izpildīts samērā vēlu, ne uz ko īpašu arī nebija cerību
Valērijs Žolnerovičs Otrās Olimpiskās spēles, uz kurām sportists aizbrauc ar traumu. Sportistam un trenerim jāizdara secinājumi, jo sportistam otrās Olimpiskās spēles ir ar traumu.

LVS savā vērtējumā uzsver, ka vieglatlētikā starp Skandināvijas un Baltijas valstīm vienīgo medaļu izcīnīja tikai Dānijas sportiste. Arī tuvajiem kaimiņiem baltkrieviem tikai viena medaļa. IAAF oficiālajā vērtējumā, kurā vērtē sacensību finālistus (TOP 8), Latvijas vieglatlēti ir 51. vietā (vienādi ar Zviedriju) un esam priekšā Somijai, Norvēģijai un Lietuvai. Neviens no Lietuvas vieglatlētiem neiekļuva labāko astotniekā. Līdz ar to mums priekšā ir tikai Igaunija, Dānija un Zviedrija.

Vietu sadalījums starp Skandināvijas un Baltijas valstīm, ņemot vērā sportistu ieņemto vietu starp TOP 8.

Vieta pasaulēValstsPunktiIedzīvotāju skaits
27.Igaunija151 315 000
45.Dānija75 673 000
51.Zviedrija59 858 794
51.Latvija51 979 000
59.Somija45 475 000
59.Norvēģija45 194 000
-Lietuva02 906 000

Izmantotie resursi:
LVS | Latvijas Vieglatlētikas savienība sniedz...


, 2016-08-30 17:45, pirms 8 gadiem
Nu 6.50 Ārents toč nekad nepārleks
, 2016-08-30 17:52, pirms 8 gadiem
man liekas ka mūsu treneru līmenis nespēj izmantot sportistu potencialu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-08-30 17:55, pirms 8 gadiem
Vienu sportistu, kas šeit nav pieminēts- var noraksturot Edijs!
, 2016-08-30 18:13, pirms 8 gadiem
Kā tajā anekdotē par daudzbērnu ģimeni. "Ko darīsim, mazgāsim galvas šiem pašiem vai taisīsim jaunus?"
, 2016-08-30 18:16, pirms 8 gadiem
Pilnigi precizi!!! Problema ir tikai un vienigi galva!!!!
, 2016-08-30 18:40, pirms 8 gadiem
Indiv.Zālīša vērtējumā Pujātu nav vērts pat pieminēt?
pāris gadi atpakaļ dzirdēts gadījums, kad sportists nevēlas braukt uz čempionātu vai OS, jo pēc traumas nav pienācīgi sagatavojies, bet LOV saka jābrauc...sazin kāpēc domāju tā mēdz gadīties arī tagad un pēc tam tēlo muļķīšus...
, 2016-08-30 18:43, pirms 8 gadiem
A Pujāts laikam nestartēja ja nav pieminēts!
, 2016-08-30 18:56, pirms 8 gadiem
vājprātīga analīze - vainīgi sportisti, treneri, LOK, LOV, ārsti, mediji, valsts un pašvaldības ... ko dara LVS? iedod katram novērtējumu 1 teikumā. Valdes secinājumi un atklājumi pirmklasnieka līmenī.
, 2016-08-30 19:13, pirms 8 gadiem
Sintai jau nu gan nebija formas kritums...RIO sameta SB
, 2016-08-30 19:15, pirms 8 gadiem
Top klases sportistiem, kuri ir visi olimpieši, nav vajadzīgs vecās skolas treneris...tie laiki ir pagājuši, tagad vajag motivatoru vai guru vai sensei utt...var jau smieties par jūtūbesšķēpmetēju, bet šajā laikā tiešàm var atrast visas tehnikas nianses utt...galvenais, lai ir gudra galva, kura spēj to izmantot...
Un kaut kāds ierindas psihologs ar svaigi izceptu diplomu ar diez vai līdzēs...tur vajag personību, diez vai LVS tam atradīsies nauda..
, 2016-08-30 19:16, pirms 8 gadiem
Boston United rakstīja: A Pujāts laikam nestartēja ja nav pieminēts!
autorelis nav iekopejis
Pauls Pujāts
"Patīkams pārsteigums par iekļūšanu finālā. Sacensību finālā pietrūka lielo sacensību pieredze, jo šīs bija sportista pirmās lielās sacensības.
, 2016-08-30 19:21, pirms 8 gadiem
Ha! Plakanā paura īpašnieks pamodies no Rio pohmeļa un atkal sācis zākāt sportistus!
, 2016-08-30 19:24, pirms 8 gadiem
zviedri gan galigi palaidushies....par vienu parstavi tik vairak kvalificejas nekaa LAT un no tiem neviena reala medalju pretendenta viniem shobriid nav
, 2016-08-30 19:38, pirms 8 gadiem
Pateica to, ko visi jau zinām. Palameika tam ir labākais piemērs, turklāt pat vēl priecājās, ka aizmetusi pāri 60 m un tikusi 10. vietā. Drausmas...
, 2016-08-30 19:55, pirms 8 gadiem
Kurš trenēs Lauru?
, 2016-08-30 20:15, pirms 8 gadiem
Idiotiem idjotisks vērtējums.Vairāk nav ko teikt.Ilgi domāju,kas tā par tabulu,kamēr pieleca,ka īpaši izcelta vieglatlētika.Lietuvas brāļukiem mēs varam pienest tikai dvielīšus arī vieglatlētikā,ja kas.
, 2016-08-30 20:19, pirms 8 gadiem
Viņš vēl atļaujas kko vērtēt un komentēt, neko nav izdarījis vieglatlētikas labā na.uj to Zālīti lai dod vietu Milkevičam,tam vairāk rūp vieglatlētika
, 2016-08-30 20:54, pirms 8 gadiem
Neesmu LVS valdē,bet pateikšu ko domāju par to ko saka Zālītis.Tukšu salmu kulšana,jeb negatīvisma nokratīšana no saviem pleciem.
, 2016-08-30 21:25, pirms 8 gadiem
dakots rakstīja: Kurš trenēs Lauru?
treneris Rolands Admidiņš. mamma palīdz, tāpat Palameiki vienmēr blakus

Personāls « Olimpiskā delegācija
, 2016-08-30 22:12, pirms 8 gadiem
Kur var redzēt pilnu tabulu par Rio TOP-8 iekļuvušajiem atlētiem.
, 2016-08-30 22:34, pirms 8 gadiem
Kāds tur brīnums ja svarīgāk ir braukt pašiem atvaļinājumu izbaudīt, nekā palaist trenerus un psihologus līdz..
, 2016-08-30 23:09, pirms 8 gadiem
Madarai jau vajag psihoterapeita palīdzību!!!
Jo ātrāk, jo labāk!!!
, 2016-08-31 03:45, pirms 8 gadiem
Varbūt lieciet mani mierā, ar savu psiholoģisko sagatavotību! Treneris nevar nozombētu sportisti sagatavot startam! Par Zālīti - ļoti labi, ka viņš atzīst savas kļūdas! Dimam bija jābūt pirms starta Riu - tas nākamajām sacensībām!
, 2016-08-31 09:03, pirms 8 gadiem
Vai tiešām Zālītis pēc šāda raksta virsraksta publiskošanas cer, ka šķēpmetēju psiholoģiskā sagatavotība uzlabosies??? Tagad papildus starta drudzim, viņiem pirms metiena būs jāpiedomā arī pie zālīša publiskās reakcijas un spriedelējumiem.
Vēl jautājums: vai tad zālīties, kā LVS virsfunkcionārs Dimas vietā nevarēja pakontrolēt un mainīt Lauras PB pirms skrējienu sadales???
Vēl - zālītim: Sirmais bez trenera klātbūtnes uzvarēja EČ, tapēc spriedelējums galīgi garām.
Pieļauju, ja sportistiem būtu jāizvērtē savs starts OS, tad lielākā daļa par traucējošo faktoru minētu zāliša klātbūtni...
, 2016-08-31 09:45, pirms 8 gadiem
Vienreiz beidziet apcelt funkcionārikus! Viņiem bija jābūt spēlēs, tikai neizdarīja savu darbu līdz galam! Zālītim pluss par kļūdu atzīšanu, Dimam paldies, diemžēl par vēlu! Vēl ieteikums Zālītim - nebāzt savu snuķi trenera darīšanās! Var atrauties!
, 2016-08-31 22:28, pirms 8 gadiem
kļuška rakstīja: Vēl - zālītim: Sirmais bez trenera klātbūtnes uzvarēja EČ, tapēc spriedelējums galīgi garām.
Pieļauju, ja sportistiem būtu jāizvērtē savs starts OS, tad lielākā daļa par traucējošo faktoru minētu zāliša klātbūtni...
Cik atceros Sirmais pirmo pasaules juniora rekordu arī uzmeta bez treneres!
Kā teica Eiduka ,,Treneris nav psihologs"!
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Pirmo trīs vietu ieguvēji maratonā 2023. gadā. No kreisās: R.Roze, A.Raščevskis, K.Vējš-Āboliņš.
4

Paziņots Rimi Rīgas maratona naudas balvu fonds

Rimi Rīgas maratonā 18. – 19. maijā naudas balvas tiks nodrošinātas visu distanču uzvarētājiem – gan DPD jūdzei, gan 5 km, 10 km, pusmaratona un maratona distanču godalgoto vietu ieguvējiem. Visās distancēs gan vīriešiem, gan sievietēm balvu fonds ātrākajiem finišētājiem būs vienāds, nodrošinot pilnīgu dzimumu līdztiesību, ziņo organizatori.