Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Latvijas sporta profesionālie amatieri

Latvijas sporta profesionālie amatieri
Laura Ikauniece-Admidiņa un Madara Palameika Rio olimpisko spēļu ciematā.
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas čempioni basketbolā un futbolā, pasaules čempioni bobslejā un skeletonā, Eiropas un pasaules čempionātu medaļnieki vieglatlētikā un svarcelšanā. Kurš gan iebildīs, ka ar šādiem sasniegumiem var palepoties tikai profesionāli sportisti? Taču par spīti profesionālajai attieksmei pret savu darbu, Latvijā sportisti juridiski ir tikai amatieri.

Kad skriešanas entuziastei Kristīnei Kuzņecovai tika piespriesta četru gadu diskvalifikācija par aizliegto vielu lietošanu (mildronāts), zvanīju Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentam Guntim Zālītim, kurš sarunas laikā izmeta frāzi, kas pirmajā brīdī mazliet apstulbināja, bet tad lika aizdomāties. „Nav tāda amatieru un profesionālā sporta. Ir tikai sports,” uzsvēra Zālītis. Iemetot aci Latvijas Republikas Sporta likumā, guvu tam apstiprinājumu. Sports tiek definēts, kā visu veidu individuālas vai organizētas aktivitātes fiziskās un garīgās veselības saglabāšanai un uzlabošanai, kā arī panākumu gūšanai sporta sacensībās. Nekāda dalījuma profesionālajā un amatieru sportā.

Turpat, rindiņu augstāk tiek definēts arī sportists – fiziska persona, kas nodarbojas ar sportu un piedalās sporta sacensībās. Bet Sporta likuma 19. pantā ir sniegta profesionāla sportista definīcija – tā ir fiziskā persona, kas uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās. Tātad – nav sacensību, nav arī sportista, bet vienīgā atšķirība starp sportistu un profesionālu sportistu ir darba līgums un samaksa. Taču – kuram sportistam Latvijā ir noslēgts darba līgums?

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs norāda, ka jau saknē definīcija nav pareiza, jo sportā darba līgumu nav vispār. Tie neatbilst sporta specifikai, kas ir, piemēram, netipisks un nenormēts darba laiks, nepieciešamība operatīvi reaģēt uz sportista sportiskās formas kritumu un operatīvi pārtraukt savstarpējo sadarbību, atvaļinājuma neesamība, atlīdzības noteikšanas un maksāšanas specifika. Severs skaidro, ka precīzāk būtu rakstīt – uz līguma pamata. Tomēr Latvijas sportā arī uz līguma balstītu darba attiecību nemaz nav tik daudz.

Saprotams, ka nekādu līgumu nav individuālo sporta veidu pārstāvjiem. Profesionāļu statusam neatbilst pat Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportisti. „LOV ar sportistiem slēdz sadarbības līgumu, nevis pasūta darbu, tādējādi mūsu starpā nav darba attiecību,” skaidro LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis. Tiek segtas sportistu treniņu procesa izmaksas un sniegti medicīniskie pakalpojumi, bet atalgojumu pabalsta veidā sportistiem un treneriem maksā Latvijas Olimpiešu sociālais fonds.

Arī komandu sporta veidos procentuāli līguma attiecību nav daudz, jo visās līgās spēlētāji pārsvarā ir amatieri. Klubi atrod iespējas likuma ietvaros mazināt nodokļu nastu, tādējādi spēlētāji tiek noformēti kā pašnodarbinātie vai mikrouzņēmums, tiek slēgti arī autoratlīdzības līgumi. Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas izpilddirektors Indriķis Putniņš atzīst, ka savulaik kopīgi ar Finanšu ministriju tikuši meklēti risinājumi, lai sportā būtu vairāk oficiālu darba attiecību, taču tam bijis daudz pretargumentu, tostarp no Valsts Ieņēmumu dienesta puses.

No likuma burta izriet tā – ja „OlyBet” amatieru basketbola līgā kāds spēlētājs uz līguma pamata par maču saņem kaut vai 20 eiro, viņš ir profesionālis, turpretī Oskars Melbārdis un Laura Ikauniece-Admidiņa tādi amatieri vien sanāk. Fogelis tā arī pasaka – Latvijā profesionālu sportistu nav. Tam vienkārši nav nekādu priekšnosacījumu, jo sports Latvijā nav bizness. Klubi ar televīzijas translācijām un atribūtiku nevis pelna, bet gan gluži pretēji – tērē. Tikmēr profesionāla sportista definīcija Sporta likumā ir nepieciešama tikai tādēļ, lai varētu tikt piemērotas citos normatīvajos aktos ietvertās normas, kuras attiecas uz profesionālajiem sportistiem, piemēram, ļaujot apvienot ieņemamo amatu un profesionālā sportista statusu. Vienkāršoti izsakoties, lai Juris vai Pēteris var būt gan policists, gan karatists.


, 2016-11-29 09:26, pirms 7 gadiem
Palameika fotogrāfijā zemapziņas līmenī izraudzīta tāpēc, ka kārtējos lielajos mačos jeb OS izskatījās pēc amatieres?
, 2016-11-29 09:33, pirms 7 gadiem
Kas par kopīgām saitēm tam Freimanim ar Kuzņecovu, ģimene vai?! neredzēti uzcepies un pārvērš visu par absurdu. Tas nemaina būtību - nelikumīga DOPINGA lietošana, sods 4 gadi. Lai priecājas, ka LV nav kriminālatbildība..
, 2016-11-29 10:07, pirms 7 gadiem
Ka'dēļ isti nekur pat nepiemin ka Kristine minetajaas sacensibaas un vairakaas citaas ari patiesiba pelna ari naudu.. jo sajas sacensibaas par augtsam vietam maksa ari pieklajigas naudas premijas....
un tad velreiz uzdosu so jautajumu vai mineta persona tiesam pieskaitama amatieriem ja ar so nodarbi pelna naudu un cik zinu vairums sada limenja sportisti trenejas 2x dienaa...

Cik - par konkretaajam sacensibam kopsumma (naudas premija+citas balvas) sanema aptveni tik cik veikala pardeveja labi ja sanem par 2 menesu darbu
, 2016-11-29 10:17, pirms 7 gadiem
Turklat Kristinei vel paveicies ka tikai diskabels... zinu sporta veidu kura papilduis diskabelim vel piemero loti lielu naudas sodu (4ciparu summa) un saja sporta veida gan varetu teikt ka ir totali amatieri.. jo vairums atletu kas starte un kurus pieker trenejas tiesam tikai ta - labi ja 4-5x nedeljaa.. un saja sporta vel atskitriba no sktriesanas tadas lietas a naudas premijas tikpatka vispar nepastav
, 2016-11-29 10:17, pirms 7 gadiem
Vot te varetu daudz vairak piemerot so niansi ka diskvalificee totalu amatieri..
, 2016-11-29 10:44, pirms 7 gadiem
Mixes rakstīja: Palameika fotogrāfijā zemapziņas līmenī izraudzīta tāpēc, ka kārtējos lielajos mačos jeb OS izskatījās pēc amatieres?
nē, tādēļ, ka ir skaista vaigā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-11-29 11:31, pirms 7 gadiem
Diezgan interesanta tēma, nemaz nebiju par to aizdomājies. Vienmēr liekas, ka svarīgi, lai esi profesionāls sportists galvā un darbos, bet beigu beigās uz papīra nemaz tāds neesi.
Latvijā vispār esam diezgan tālu no vienotas sporta sistēmas. Tā teikt, katrs par sevi.
, 2016-11-29 12:04, pirms 7 gadiem
Profesionālis vai profesionāļu sistēma: Cilvēki,cilvēks, kuram ir regulāra auditorija! Auditorija ir investori, sponsori, skatītāji.
Ja vienam jārunā, ka viņam ir auditorija un tāpēc no valsts jāpiešķir nauda, tad otrs to nopelna tirgū, jo viņam tiešām ir auditorija!
Ar daudziem sporta veidiem ir tā: Paši uzvar, paši velk, jo no 8000 sporta veidiem- tikai 100-150 būtu jāatbilst kādam profesionālam statusam, tas pats ir ar iedzīvotāju skaitu/pelnošiem uzņēmumiem!

PM: Futbols piemēram ir Microsoft, bet daudzi OS sporta veidi ir valsts uzņēmumi!
, 2016-11-29 12:20, pirms 7 gadiem
Cilvēks saka, ka Latvijā profesionālais sports nav, tad viņš izklaidē nav gatavs ieguldīt naudu, bet pats gan saņem naudu par to, ka sportisti izklaidē tautu.(OS, PČ)
Daudzi OS sportisti- ir valsts apmaksāti profesionāļi!
Citiem vēl ir sponsori un auditorija!

1. Auditorijas apmaksāti profesionāļi(futbols, basketbols, hokejs u.c.)
2. Valsts/auditorijas apmaksāti profesionāļi(vieglatlētika, peldēšana u.c.)
3. Valsts apmaksāti profesionāļi.(vairāki OS sporta veidi)
4. Pusprofesionāļi
5. Amatieri
, 2016-11-29 12:49, pirms 7 gadiem
Ivo_Šteinbergs rakstīja: Diezgan interesanta tēma, nemaz nebiju par to aizdomājies. Vienmēr liekas, ka svarīgi, lai esi profesionāls sportists galvā un darbos, bet beigu beigās uz papīra nemaz tāds neesi.
Latvijā vispār esam diezgan tālu no vienotas sporta sistēmas. Tā teikt, katrs par sevi.
vai miljardieris golferis Tiger Woods ir profesionālis? ar ko viņam darba līgums?
, 2016-11-29 13:13, pirms 7 gadiem
Tiger Woods ir līgums ar Excel Sports Management
, 2016-11-29 14:25, pirms 7 gadiem
Trakais bobis rakstīja: Turklat Kristinei vel paveicies ka tikai diskabels... zinu sporta veidu kura papilduis diskabelim vel piemero loti lielu naudas sodu (4ciparu summa) un saja sporta veida gan varetu teikt ka ir totali amatieri.. jo vairums atletu kas starte un kurus pieker trenejas tiesam tikai ta - labi ja 4-5x nedeljaa.. un saja sporta vel atskitriba no sktriesanas tadas lietas a naudas premijas tikpatka vispar nepastav
Lai trenējas 7 reizes nedēļā, tad varbūt varēs iztikt bez dopinga.
Ja jau tik labi pārzini skriešanas maču balvu fonda jautājumu, tad, lūdzu, pastāsti, cik tieši Kuzņecova ir nopelnījusi pēdējo divu gadu laikā!

P.S. Paskatījos, ka Valmierā maratonā par 1.-6.vietu bija 500-300-200-150-100-50 eur, bet pusmaratonā 300-200-150-100-70-50. Vispār jāpiekrīt, ka tīri pieklājīgi.
, 2016-11-29 15:22, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Lai trenējas 7 reizes nedēļā, tad varbūt varēs iztikt bez dopinga.
Ja jau tik labi pārzini skriešanas maču balvu fonda jautājumu, tad, lūdzu, pastāsti, cik tieši Kuzņecova ir nopelnījusi pēdējo divu gadu laikā!

P.S. Paskatījos, ka Valmierā maratonā par 1.-6.vietu bija 500-300-200-150-100-50 eur, bet pusmaratonā 300-200-150-100-70-50. Vispār jāpiekrīt, ka tīri pieklājīgi.
Ja papētītu padziļinātāk redzētu ka šis Tevis nosauktās prēmijas nav vienīgās un pastāv arī citas balvas...
Papildus šīm nosauktajām prēmijām sportosti vēl cīnās par sezonas kopvērtējumu kur top6 arī ir naudas prēmijas 500-400-300-200-100-70 .... + katrās sacensībās (vismaz šim sacensību seriālam) par top3 saavā vecuma grupā ir dāvanu kartes pārdesmit eur vērtībā ... +sīkākas mantiskās balvas .... + ja nemaldos arī par kopvērtējuma top3 sava vecuam grupā ir dāvanu kartes.... + nezinu vai tieši Kristīnei tā ir bet zinu ka daziem labākajiem ir sri dazi sponsori kas nodrosina daleji vai pilniba ar ekipejumu (botes, terps, sporta pulksteni utt).....

Attiecigi ja runajam par tieis so skrejienu uzvarot to sanem kpsumaa gan naudaa gan davanu kartes gan manstiakas baalvas ~uz 600-650 eur balvas + cinies vel ari par kopvertejumu....

Un sadas sacensibas ar lidzigu balvu fondu Lv nu jau ir pie 20
, 2016-11-29 15:25, pirms 7 gadiem
Labi pazistu dazus labakos... dazi labi starte pat pie 15-20 sacensibam sezona kur visas ir lielakas vai mazakas naufdas premijas... un si kopeja summa ko var savakt pa gadu ir jau 4ciparu skaitlis.. protams n ta vien izdzivot prakstiski nevar bet nu ka piepelnisanas veids ir loti labs ja regulariu skrien top3 .... ja regulari vinee atseviskas svarigakas sacensibas un ikdiena maz teree tad var ari meginat no ta vien izdzivot
, 2016-11-29 22:11, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Cilvēks saka, ka Latvijā profesionālais sports nav, tad viņš izklaidē nav gatavs ieguldīt naudu, bet pats gan saņem naudu par to, ka sportisti izklaidē tautu.(OS, PČ)
Daudzi OS sportisti- ir valsts apmaksāti profesionāļi!
Citiem vēl ir sponsori un auditorija!

1. Auditorijas apmaksāti profesionāļi(futbols, basketbols, hokejs u.c.)
2. Valsts/auditorijas apmaksāti profesionāļi(vieglatlētika, peldēšana u.c.)
3. Valsts apmaksāti profesionāļi.(vairāki OS sporta veidi)
4. Pusprofesionāļi
5. Amatieri
Eināram nepatiks
, 2016-11-29 22:13, pirms 7 gadiem
Rauj viņu kaķis, bet profesionālisma amatieru sportā bieži vien ir vairāk nekā profesionālā.
Tā ir problēma, bet ceru, ka Severs ar ko par šo domā un prāto, jo Rio bija jau labs kapu zvans ASM sasniegumiem.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Pirmo trīs vietu ieguvēji maratonā 2023. gadā. No kreisās: R.Roze, A.Raščevskis, K.Vējš-Āboliņš.
4

Paziņots Rimi Rīgas maratona naudas balvu fonds

Rimi Rīgas maratonā 18. – 19. maijā naudas balvas tiks nodrošinātas visu distanču uzvarētājiem – gan DPD jūdzei, gan 5 km, 10 km, pusmaratona un maratona distanču godalgoto vietu ieguvējiem. Visās distancēs gan vīriešiem, gan sievietēm balvu fonds ātrākajiem finišētājiem būs vienāds, nodrošinot pilnīgu dzimumu līdztiesību, ziņo organizatori.