Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Biatlonisti un orientieristi izceļas "Stirnu buka" pirmajā posmā Smiltenē (video)

Biatlonisti un orientieristi izceļas "Stirnu buka" pirmajā posmā Smiltenē (video)
Baiba Bendika. Foto: Jāni Ukass, Stirnubuks.lv

Sestdien, 24.jūlijā, vairāk nekā pusotrs tūkstotis taku skrējēji Smiltenes apkārtnes mežos ņēma dalību sezonas pirmajās Stirnubuka sacensībās. Uz starta līnijas stājās ne tikai olimpiete Baiba Bendika, bet arī viens no orientēšanās izlases līderiem Artūrs Pauliņš, titulētais biatlonists Ilmārs Bricis, kā arī daudzsološās dvīņu māsas Sanita un Sandra Buliņas.

Phjončhanas olimpiete un pēdējos divos pasaules čempionātos desmitniekā tikusī Baiba Bendika un viņas treneris, divu bronzas medaļu īpašnieks pasaules čempionātos Ilmārs Bricis izvēlējās straujo 22 kilometru skrējienu, kur Latvijas vadošā biatloniste neatstāja cerības konkurentēm un vienatnē izcīnīja uzvaru (1:49:16), sacensību beigu daļā apsteidzot vairākus vīrus. Divās stundās neizdevās iekļauties Aigai Taulīnai (2:01:57) no Saldus, taču izdevās apsteigt Inetu Jerofejevu (2:03:26) no Jēkabpils.

Spraigas cīņas risinājās vīru konkurencē, kur vadību nenoturēja Rīga-Valmiera rekordists Pēteris Grīviņš (1:37:13), palaižot garām vēsturiskā skrējiena 2016.gada uzvarētāju Uldi Kļaviņu (1:35:44), kas ātro taku skrējienu iesāka aiz līderu trijnieka, kurā bija Dzintars Skrundenieks un triatlonists Oskars Cimermanis. Viens finišu sasniedz piektais, kamēr otrs noslēdza pirmo duci. Tikmēr no sestās līdz trešajai pozīcijai veiksmīgi aizcīnījās blakus Smiltenei dzīvojošais ģeogrāfs Uldis Klepers (1:41:51).

34 kilometru garās trases izturībniekiem pusi Lūša distances bija iespēja skriet kopā ar 22 kilometru Bukiem. Šeit cerības konkurentiem neatstāja Latvijas orientēšanās izlases pārstāvis Artūrs Pauliņš (2:28:51) no Grundzāles, par minūti apsteidzot teju vietējo Gvido Kalniņu (2:29:52), kurš skrējiena sākumā uzņēmās līdera pienākumus. Trases otrajā daļā par vicelīderi kļuva Kristaps Magone (2:32:29) no Cēsīm, taču noslēdzošajos kilometros atkāpās atpakaļ uz trešo pozīciju.

Taku skrējienu čempione Anete Švilpe (2:54:50) spīdēja sieviešu konkurencē, vienīgā pie Tepera ezera atgriežoties ātrāk par trim stundām. Otro vietu izcīnīja rogaininga lielmeistare un pasaules čempione veterāniem orientēšanās sportā Irita Puķīte (3:03:46) no Saulkrastiem. Jau sacensību pirmajā posmā apsteidzot Lindu Boldāni, trešo vietu izcīnīja vēl viena eksčempione taku skrējienos Veronika Viviāna Kirilova (3:05:23). Visas četras vadošās pašmāju taku skrējējas pēc trim nedēļām nestartēs šī gada Latvijas čempionātā, jo gatavosies startiem starptautiskās arēnās.

13 kilometru “Gjensidige Zaķis” trakulīgā skrējienā traucās pustūkstotis dalībnieki, kas solīja neprognozējamu cīņu un rezultātus. Sākumā vadībā izrāvās Ainārs Drozds, Edijs Dzalbs un Artis Dude, tomēr tikai viens no viņiem finišēja labāko trijniekā. Nepilnas stundas laikā no septītās vietas līdz uzvarai aizcīnījās Arnis Pašķevičs (0:55:57), apsteidzot traumu sadziedējušo Jāni Kūmu (0:56:12), kurš skrējiena vidusdaļā bija izrāvies līdera godā. Trijnieku noslēdza startu izcēlušais Ainārs Drozds (0:56:40).

Dramatiska cīņa izvērtās arī dāmu konkurencē, kur vadību uzņēmās alūksniete Sandra Buliņa (1:02:31), taču visu atlikušo distances daļu cīnījās plecu pie pleca ar Diānu Liepiņu (1:02:22), kura izšķirošajā nogrieznī bija pārāka par biatlonisti. Tikmēr cīņā par trešo vietu Klinta Lauska (1:03:44), aiz sevis atstāja otru dvīņumāsu Sanitu Buliņu (1:06:09), kura pavasarī pēdējā pasaules kausa posmā biatlonā pirmo reizi iekļuva 40-niekā un ieguva 32.vietu.

Visu triju distanču trases veda cauri nepilnu kilometru garajam “Salomon Kalnu karaļa un Kalnu karalienes” sprinta etapam, kurā spēkiem mērojās 916 taku skrējēji. Kāpumam sekoja šķēršļots noskrējiens un vēl otrs straujš pacēlums, kur uzvaras laurus 146 sekundēs pirmo reizi plūca liepājnieks Edgars Sprūds (0:02:26). Divarpus minūtēs neiekļāvās viņa komandas biedrs Jevgēņijs Stepanovs (0:02:31) un Artūrs Blūmiņš (0:02:35). Par nopietno attieksmi pret šo izaicinājumu liecina tas, ka ātrāko kvartets nepārstāvēja īsāko un piemērotāko Zaķa distanci.

Kalnu karalienes titulu izcīnīja Baiba Bendika (0:03:01), kurai treniņi un sacensības reālos kalnos ir daudz ikdienišķākas nekā pārējām taku skrējējām. Otro un trešo vietu sadalīja arī jau pieminētās Diāna Liepiņa (0:03:14) un Sandra Buliņa (0:03:21).

6,5 kilometru LVM skolu jauniešu taku čempionātā startēja ceturtdaļtūkstotis dalībnieki, no kuriem ātrākie bija Siguldas valsts ģimnāzijas pārstāvis Lukass Pušņins (0:25:38) un Cēsu valsts ģimnāzijas audzēkne Estere Volfa (0:26:23). Šajā pašā trasē devās nepilni trīssimts “EJ Vāvere” veselības skrējiena dalībnieki. Pirms nedēļas aizvadītā Rīga-Valmiera jaunais čempions Toms Komass (0:24:22) pēc 107 kilometriem izvēlējās šo Stirnubuka distanci, kurā piekāpās Marekam Zālītim (0:23:31), taču apskrēja citu Rīga-Valmiera finišētāju Gunti Peļņu (0:25:55), kas 16 reizes garākā distancē palika aiz ceturtās ātrākās dāmas, bet Smiltenes īsājā taku skrējienā noslēdz trijnieku.

Dāmu konkurencē ātrākā bija maratona čempione Karīna Helmane-Soročenkova (0:28:15), aiz kuras palika Lāsma Bauska (0:28:25), Una Pērkone (0:29:03) un distances nosakumam atbilstošā vārda dienas gaviļniece Kristīne Vāvere (0:30:04).

Komandu cīņā iesaistījās 37 apvienības un draugu grupas. Smiltenē vadībā izvirzījās “Scott Running Latvia”, “Marienburgas Vilki” un “Rieksti”.

Taku skriešanas seriāla Stirnubuks otrais posms norisināsies 14.augustā Siguldas gleznainajā apkārtnē. Savu Latvijas čempiona titulu gaujmaliešu maršrutā Cēsis-Sigulda mēģinās aizstāvēt Artūrs Vadzis, kurš pirms nepilna mēneša Itālijas dolomītos izcīnīja 16.vietu “Lavaredo Ultra Trail” 120 kilmetru trasē ar 5800 augstummetriem. Viņam konkurenci 83 kilometru taku skrējienā “Vilks” sastādīs jau pieminētais Toms Komass, kurš ir atgriezies no Vācijas uz dzīvi Latvijā, un jelgavnieks ir gatavs cīnīties par augstākajām vietām ultragarajās distancēs Latvijas čempionātos. Lieliskā sportiskajā formā būs arī Gvido Kalniņš un citi taku skrējēji.

Informāciju sagatavoja
Matīss Vecvagaris


, 2021-07-26 22:07, pirms 3 gadiem
Biatlonisti normāli noskrējuši! Bricis (14. vieta) mazliet ātrāks par Bendiku (19 sekundes) un divas minūtes ātrāks par Misi. Mūsu jaunajiem biatlonistiem vēl daudz jātrenējas...

Interesanti, ka skriešanā Sandra Buliņa ir jūtami ātrāka par māsu, bet uz slēpēm labāka ir Sanita. Sandrai pat augstāks temps nekā Bendikai, bet, protams, īsāka un droši vien tehniski vieglāka distance.

Vai ir tā, ka Briča grupā tagad trenējas Bendika, māsas Buliņas un Mise?
Foto: Reuters/Scanpix
6

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.