Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Jaunais Jelgavas rekordists maratonā Komass tomēr nestartēs Latvijas čempionātā maijā Rīgā

Jaunais Jelgavas rekordists maratonā Komass tomēr nestartēs Latvijas čempionātā maijā Rīgā
Toms Komass. Foto: Jelgavas Sporta servisa centrs.

Jelgavas Vieglatlētikas kluba un kluba "Folkmaņi" skrējējs Toms Komass pagājušajā nedēļas nogalē Vācijā labojis Jelgavas rekordu maratonā, distanci noskrienot ātrāk par duivām ar pusi stundām - 2 stundās 29 minūtēs un 36 sekundēs. Lai arī pats labprāt gribētu startēt, tomēr iepriekš saplānotais sezonas grafiks un starts jūnija sākumā 107km Rīga-Valmiera neļauj garo distanču meistaram un divkārtējam Rīga-Valmiera uzvarētājam piedalīties maija otrajā svētdienā "Rimi Rīgas maratonā", kura ietvaros arī sadalīs medaļu komplektu Latvijas čempionātā maratonā.

Toms Komass Jelgavas rekordu uzrādīja Hamburgas maratonā, un šis viņam bija pirmais starts maratona distancē. Sportists atzīst, ka līdz šim viņam iekšēji bijis bail no šīs distances, bet izdevies tās pārvarēt, turklāt Toms uz Hamburgu devās tikai un vienīgi ar mērķi labot Jelgavas rekordu. Līdzšinējais Jelgavas rekords maratonā vīriešiem tika uzstādīts 1990. gadā. Tas piederēja Armandam Freidenfeldam un bija 2:34,45 stundas. Toms rekordu laboja apmēram par piecām minūtēm – 2:29,36 stundas. Ar šādu rezultātu viņš kļuvis par sezonas līderi Latvijā, pirmajam šogad no latviešiem noskrienot ātrāk par divām ar pusi stundām, un "Rimi Rīgas maratonā" Latvijas čempionātā varētu pretendēt ne tikai uz medaļu, bet arī uzvaru.

"Protams, vieglāk būtu neiet uz rekordiem, bet skraidīt pa sētas mačiem un priecāties par uzvarām, bet laikam manī ir kas cits. Es skatos uz to visu no citas puses. Iespējams, arī izpratne, ka varu to sasniegt, dod papildu stimulu. Ja zinātu, ka rekordus nesasniegt, tad arī varbūt pat nemēģinātu," norāda T.Komass.

Runājot par pašu Hamburgas maratonu, Toms stāsta, ka iesildījies nedaudz par ātru un starta blokā dabūjis gaidīt apmēram 20 minūtes, bet, par laimi, tas nekādas problēmas nesagādāja. "Sākums bija mierīgs, jo vēlējos, lai organisms pierod pie pienskābēm un elpošana ieiet ritmā. Pie 15. kilometra sapratu: ja vēlos iet uz to, ko spēju, tad skriet kādam aizvējā nebūs risinājums. Tā es, pasmaidot kamerās, sāku skriet savu maratonu, līdz pat finišam noskrienot pilnīgā vienatnē. Trasē bija daudz lēzenu kāpumu, kas daudziem varētu nepatikt. Es to lēzenumu varētu salīdzināt ar Akmens tiltu no centra puses. Laiks bija apmācies, un temperatūra – ideāla maratonam: ap 10 grādiem. Pulkstenī pa īstam es paskatījos pie 40. kilometra un tad arī sapratu, ka laikam izdosies finišēt divarpus stundās," norāda Komass.

Sportists neslēpj, ka viņa mērķos ietilpst arī citu Jelgavas rekordu labošana. Vispirms viņš mēģinās labot rekordu 10 000 metru skrējienā stadionā un pēc tam arī pusmaratonā. "Pusmaratonā no Jelgavas rekorda atpalieku vēl trīs minūtes, un tas ir daudz. Laikam šogad nepaspēšu," nosaka sportists.

Jāpiebilst, ka Jelgavas rekords vīriešiem 10 000 metru skrējienā stadionā uzstādīts 1992. gadā un ir 31:28,00 minūtes, savukārt rekords pusmaratonā uzstādīts 1993. gadā un ir 1:07,54 stundas.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas pašvaldības iestāde
"Sporta servisa centrs"


, 2023-04-25 15:34, pirms gada
Gaidām rakstus par Viesīti, Talsiem un citām apdzīvotām vietām, ciemiem, viensētām, kooperatīviem.
, 2023-04-25 17:07, pirms gada
Es ar gaidu
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
4

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.