Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Labots pasaules rekords pusmaratonā vīriešiem

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Labots pasaules rekords pusmaratonā vīriešiem
Džeikobs Kiplimo. Foto: Andrew Boyers/Reuters

Šodien EDP Lisabonas pusmaratonā Ugandas skrējējs Džeikobs Kiplimo laboja pasaules rekordu, finišējot ar rezultātu 57:31.

Pasaules čempions pusmaratonā uzvarēja ar vairāk nekā divu minūšu pārsvaru un par vienu sekundi uzlaboja iepriekšējo pasaules rekordu, ko pagājušā gadā Valensijā (Spānija) uzstādīja kenijietis Kibivots Kandie.

Kiplimo, kurš šogad Tokijas olimpiskajās spēlēs finišēja trešais 10 000 m un piektais 5000 m, pirmos 5 kilometrus veica 13:40 un bija jau atrāvās no pārējiem konkurentiem. Kad viņš sasniedza 10 km atzīmi ar laiku 27:05, konkurenti bija minūtes attālumā. Tobrīd pasaules rekorda labošana izskatījās iespējama.

Kiplimo 15 km veica 40:27, kas ir ātrākais laiks, kāds jebkad reģistrēts šajā distancē un liecināja par finišu zem 57 minūtēm. Tā kā tuvumā konkurentu nebija un bija jāstrādā vienatnē, Kiplimo temps noslēdzošajos kilometros nedaudz kritās, taču viņam izdevās tik un tā finišēt ar labāku rezultātu nekā iepriekšējais pasaules rekords.

Etiopietis Esa Huseidins Mohameds finišēja otrais ar rezultātu 59:39, knapi apsteidzot tautieti Gerbu Bejatu Dibabu, kuram par trešo vietu tika piešķirts tāds pats laiks. Starp citu deviņi labākie vīrieši finišēja 60 minūšu jeb stundas laikā, kas liecina par ļoti līdzīgo cīņu par iekļūšanu trijniekā.

Latvijas rekords pieder Valērijam Žolnerovičam un Dmitrijam Serjoginam, kuri abi ir skrējuši 1:04:43.

Izmantotie resursi:
worldathletics.org