Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišs Upenieks

Palameika un Iļjins iegūst gada labāko sportistu balvu Talsos

Palameika un Iļjins iegūst gada labāko sportistu balvu Talsos
Dagnis Iļjins
Foto: Marta Rake Lasmane

17. decembrī svinīgā apbalvošanas ceremonijā tika noskaidroti šā gada Talsu novada izcilnieki sportā jeb Sporta laureāti 2016.

Titulu “Labākā sportiste” 2016. gadā iegūst Latvijas rekordiste šķēpa mešanā Madara Palameika. Piedalījusies divās olimpiskajās spēlēs, vairākos Pasaules un Eiropas čempionātos (augstākā vieta 2014. gada Eiropas čempionātā ieņemtā 4. vieta). 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Madara ierindojās 8. vietā, 2015. gada vasarā Madara uzvarēja Dimanta līgas posmā Londonā, kopvērtējumā ieņemot 3. vietu. 2016. gadā – Eiropas čempionātā Amsterdamā 7. vieta, Dimanta līgas sezonā izcīnītas trīs uzvaras. Sestajā posmā iegūta uzvara ar sezonas labāko rezultātu pasaulē. Olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro Madara iekļuva finālā un ieguva 10. vietu. Pēc olimpiskajām spēlēm gūta uzvara vēl vienā Dimanta līgas posmā, nostiprinoties vadībā kopvērtējumā. 2016. gada Dimanta līgas pēdējā posmā Briselē atkal izcīnīta uzvara, šoreiz labojot arī Latvijas rekordu un tādējādi nodrošinot uzvaru sezonas kopvērtējumā. Tas ir Latvijas vieglatlētu augstākais sasniegums šajās sacensībās.

Par 2016. gada “Labāko sportistu” atzīts Dagnis Iļjins, kas guvis panākumus kanoe airēšanā. Dagnis ir bijušais Talsu novada sporta skolas audzēknis, kurš turpina savas aktīvās sporta gaitas Ventspils olimpiskajā centrā. Dagņa un arī Talsu novada lepnums ir 2012. gadā Eiropas U-23 izcīnītā sudraba medaļa 500 m distancē. 2013. gadā Pasaules U-23 čempionātā izcīnītā sudraba medaļa 1000 m distancē. 2013. gadā Eiropas čempionātā pieaugušo sacensībās izcīnīta 5.vieta 1000 m distancē. Par Latvijas čempionu Dagnis ir kļuvis vairākkārt. Šogad kvalificējās Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, kurās ieguva 12. vietu C1 grupā 1000 m distancē, un 22. vietu C1 grupā 200 m distancē.

Nominācijā “Sporta atbalstītājs” šajā gadā apbalvots motokluba “Stende” vadītājs Guntars Žigats. Četru gadu laikā, pateicoties Guntara neatlaidībai un atbalstam, Stendes pilsēta kļuvusi par novada motosporta galvaspilsētu. Vēl tikai 2010. gadā tiek noskatīta vieta un radīta iecere moto trasei un jau 2014. gadā trasē notiek pirmās sacensības “Motori rūc Stendē”. Divus gadus vēlāk trasē notiek jau Latvijas kauss un Latvijas čempionāts “Enduro Cross Country” posms, kā arī Retro seriāla kārtējais posms, neaizmirstama novadnieku atmiņā ir palikusi arī Stendes rudens balvas izcīņa.

Par 2016. gada “Entuziastu sportā” atzīts Andris Krišjānis – daudzpusīgs sporta amatieris, bet lielākā no viņa kaislībām ir futbols. Lai atdzīvinātu veterānu futbola tradīcijas un popularizētu Talsu novadu, Andris organizēja pirmās starptautiskās futbola veterānu draudzības spēles, kurās piedalījās ne vien futbolisti no Talsu un Kandavas novadiem, bet arī sportisti no Dānijas pilsētas Lejres. Tieši Andra un viņa domubiedra roka pielikta, lai reiz Talsu novada Sporta skolā tiktu izveidota Futbola nodaļa.

Šā gada “Cerība sportā” – Luīze Katrīna Zeļģe. Luīze, lai arī gados jauna, ir sportiste, no kuras var mācīties daudzi. Ar savu neatlaidību un mērķtiecību viņa ir augsti novērtēta ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Īpaši uzteicama ir 3. vietas iegūšana augstlēkšanā IV Latvijas Olimpiādē Valmierā, kā arī sportistes iekļūšana Latvijas izlases kandidātu sarakstā.

Balvu nominācijā “Labākais sporta skolotājs” ieguva Tamāra Plivna. Tamāra ir īsta profesionāle savā jomā – sporta pedagoģijā, kur darbojas ar lielu aizrautību. Prasīga, korekta un iejūtīga darbā ar skolēniem. Prot atbalstīt un iedvesmot, kad jauniešiem zūd apņēmība un griba trenēties. Katram audzēknim atrodot īpašu pieeju, ieguldītais kopdarbs vainagojies augstiem sasniegumiem augstlēkšanā, bumbiņas mešanā, kā arī dažādās skriešanas disciplīnās. Tamāra ir ļoti atsaucīga, izpalīdzīga ar labu humora izjūtu, norāda viņas darba kolēģi.

“Labākais treneris” 2016. gadā ir Gints Palameiks. Daudzus gadus nostrādājis par Talsu novada Sporta skolas direktoru, šobrīd Gints ir Latvijas šķēpmetēju kluba prezidents un šķēpmešanas treneris. Tētis, treneris un goda vīrs, šīs ir trīs īpašības, kuras Gintu Palameiku raksturo visprecīzāk. Un arī viņa labākie audzēkņi neprasa komentārus – Madara Palameika, Mārcis Štrobinders un Rolands Štrobinders.

Par “Mūža ieguldījumu” sportā apbalvojumu saņēma Georgs Lukjanovičs, kurš kā sporta skolotājs Talsu Valsts ģimnāzijā ir strādājis 45 gadus. Iepriekšējais mācību gads skolotājam bija pēdējais darba gads skolā. Georgs ir pazīstams ar sasniegumiem volejbolā un boksā, ko viņš prasmīgi iekļāva arī mācību saturā, padarot sporta stundas par visgaidītākajām starp pārējiem priekšmetiem.
Skolotāju vienmēr raksturojusi kaislīga aizraušanās gan ar jautru aerobiku 80. gadu mūzikas ritmos, gan ar atlētisko vingrošanu, kas darba gados bijusi viņa sirdslieta. Georgs Lukjanovičs jeb vienkārši mūsu Džordžs ir bijis svarīgs atbalsts arī tiem skolēniem, kuri sportā nesniedz augstus sasniegumus, viņa bagātība slēpjas vienkāršībā un spēja parādīt, ka sports ir nepieciešams ikvienam un ka sportošana rada patiesu prieku gan ķermenim, gan garam.

Balvu nominācijā “Gada notikums” ieguva sacensības “Rally Talsi”. Pirmo reizi autorallijs Talsos sarīkots 1966. gadā un nu jau 50 gadus savās mājās sagaida rallija ekipāžas, rallija draugus un medijus. Talsu rallijs šogad bija īpašs ne tikai ar to, ka tas tradicionāli iezīmēja pavasara tūrisma sezonas sākumu, bet arī ar to, ka šogad atzīmēja savu 50. gadskārtu. Novadnieki lepojas, ka tieši Talsu rallijs ir kļuvis populārs ne tikai Latvijas mērogā, bet, pateicoties čempionu sacīkstēm, plaši zināms arī starptautiskā līmenī un attīstās kā stabila vērtība!

Balvu nominācijā “Labākā komanda” ieguva “TKK/ Blumberga Bremanis” – vadošā Talsu kērlinga kluba Jauktā pāra komanda. Izcīnīta 1. vieta Latvijas čempionātā 11 komandu konkurencē, iegūtas tiesības pārstāvēt Latviju 2017. gada Pasaules čempionātā, kas norisināsies aprīlī Kanādā un kur notiks cīņa par pēdējo ceļazīmi uz 2018. gada Ziemas olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā. Tāpat šī gada aprīlī komandai izdevās izcīnīt bronzas medaļas Latvijas čempionātā 13 komandu konkurencē.

Balva nominācijā “Labākais tehnisko sporta veidu sportists” pasniegta rallija stūrmanim Reinim Vilsonam. Lai arī sākotnēji šķiet, ka svarīgs ir pilots, jāatzīst, ka vēl svarīgāks ir stūrmanis, kas spēs izvest no jebkuras vietas un nesajaukt virzienus. Spējīgs orientēties apkārtnē, ātri un precīzi reaģējošs un atbalsta plecs grūtākos brīžos. Rallijā brauc kopš 2012. gada, bet tieši šis gads Reinim izrādījās veiksmīgākais – kopā ar Mārtiņu Sesku, kļuvis par Latvijas čempionu autorallijā, LRC3 klasē.

Pasākuma gaitā pasniegta arī Latvijas sporta veterānu (senioru) savienības balva, kas šajā gadā tika LSVS 53.sporta spēļu cienīgākajam dalībniekam Kārlim Reimartam – ikgadējam Latvijas rekordistam lodes grūšanā.

Sporta laureāta titula pretendentus ik gadu ieteikt aicināti ir iedzīvotāji, pēcāk saņemtos pieteikums 11 nominācijās vērtē konkursa vērtēšanas komisija. Šajā gadā komisijā darbojās Talsu novada domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras, sporta, sociālajos un veselības jautājumos Daiga Feldmane, Talsu novada Kultūras, sporta un tūrisma centra speciālists Kārlis Pētersons, biedrības “Basketbola klubs Talsi” valdes loceklis Mārtiņš Ziediņš, Talsu novada Sporta skolas direktora vietniece administratīvajā darbā Anda Bajāre. Pirmo gadu uzvarētājs nominācijā “ Gada notikums” tika noteikts, ņemot vērā arī iedzīvotāju balsojumu.

Talsu novada pašvaldība pateicas pasākuma rīkotājiem – Talsu novada kultūras, sporta un tūrisma centram! Paldies dalībniekiem, kas kuplināja pasākumu: modes deju studijai “Elfas” – vadītājai Evai Fricbergai, paldies Rinis one & Daf, paldies Dinārai Rudānei un grupai; Paldies vērtēšanas komisijai un šā gada sporta laureātiem; Paldies SIA “Artistic” un personīgi Jānim Pētersonam; SIA “ViSound”, personīgi Agnim Vicinskim; SIA “Talsu Namsaimnieks” kolektīvam; SIA “Nārone” kolektīvam; Paldies Talsu sporta halles kolektīvam par viesmīlību!

Informāciju sagatavoja:
Ivonna Vicinska
Talsu novada pašvaldības
Komunikāciju speciāliste


, 2016-12-19 23:26, pirms 7 gadiem
Ok, Talsos - a Grobińā? Mazpisānos? Ainažos? Kāpēc to vietu gada sportisti tiek slēpti!?!
Foto: Reuters/Scanpix
6

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.