Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Traģiskais maratons Ķīnā, pēc kura apsūdzēti tika izdzīvojušie

Traģiskais maratons Ķīnā, pēc kura apsūdzēti tika izdzīvojušie
Glābšanas dienesti Baijinas maratona trasē meklē nepārnākušos sportistus. Foto: imago images/Xinhua/Scanpix

BBC šodien publicējis ziņojumu par 2022. gada olimpisko spēļu mājvietā Ķīnā ar traģiskiem rezultātiem rīkotajām ultramaratona sacensībām, pēc kurām kritiku un apsūdzības Ķīnā saņēma tieši izdzīvojušie sacensību dalībnieki. Materiāls tiek pārpublicēts pilnā apjomā.

Žanga Čiaotao sasalušais un bezsamaņā esošo ķermeni atrada garāmejošs gans, kurš ietina viņu segā un ar rokām aiznesa drošībā. Žangs bija viens no tiem, kuriem paveicās. Šī gada maijā 21 sportists aizgāja bojā skriešanas sacensībās Ķīnas ziemeļos, kurās tika pieredzēti smagi laikapstākļi – krusa, spēcīgs lietus un vētra lika temperatūrai kristies, un izskatās, ka neviens tam nebija sagatavojies. BBC norāda, ka tikai daži sacensību dalībnieki bija gatavi par notikušo runāt, un daži no viņiem par šo uzdrīkstēšanos saņēmuši draudus.

Sacensību diena Baijinā, Ķīnā, sākas ar sauli pie debesīm. Apmēram 170 sportistiem bija paredzēts veikt 100km garu distanci pa vietējo nacionālo parku. Sacensību organizētāji gaidīja labus laika apstākļus, līdzīgi kā bija iepriekšējos trīs gados, kad norisinājās šis skrējiens. Organizētāji pat bija parūpējušies, ka sportistu sagatavotais apģērbs aukstākam laikam tika nosūtīts uz priekšu, lai dalībnieki to varētu paņemt vēlāk pa ceļam.

Taču, kad Žangs gatavojās startēt, sāka pūst auksts vējš. Daži citi skrējēji bija patvērušies netālajā suvenīru veikaliņā, drebinoties savos šortos un sporta krekliņos. Žangs distanci sāka ātri, viņš bija starp pirmajiem, kurš sasniedza pirmo kontrolpunktu kalnainajā trasē. Taču ap 20km atzīmi viss kļuva sliktāk.

"Es biju kalna vidū, kad sāka krist krusa," Ķīnas sociālajos medijos vēlāk rakstīja Žangs. "Manu seju uzreiz sasita ledus gabaliņi, palika grūti redzēt, kur man jādodas." Žangs turpināja skrējienu, pa ceļam apsteidzot Huangu Guanjunu, 2019. gada Ķīnas paralimpisko spēļu čempionu kategorijā sportistiem ar dzirdes traucējumiem, kuram tobrīd klājās pavisam grūti. Žangs skrēja kopā ar Vu Panrongu, ar kuru kopā uzturēja tempu jau kopš sākuma.
Panrongs tobrīd pamatīgi drebēja un viņa balss bija vāja. Žangs aplika roku viņam ap pleciem un abi turpināja sacensības kopā, taču drīz vien vējš kļuva pārāk spēcīgs un zeme pārāk slidena, tad nu abi pašķīrās.

Žangs turpināja kāpumu pa sacensību distanci, taču vējš, kura ātrums brāzmās sasniedza 25m/s, viņu pieveica. Žangs vairākkārt nokrita un piecēlās, taču aukstuma dēļ drīz vien zaudēja sajūtu rokās un kājās. Temperatūra nokritās apmēram piecus grādus zem nulles, un Žangs pēc nākamā klupiena vairs nespēja piecelties. Viņš aptvēra, ka jārīkojas, un apklāja sevi ar termoizolācijas segu, izvilka savu GPS raidītāju, nospieda ārkārtas situācijas pogu un krita bezsamaņā.

Nedaudz aizmugurē cits skrējējs Ļuluo Nanfangs piedzīvoja ļoti aukstu lietusgāzi, ko raksturoja kā lodes savā sejā. Skrienot augšā kalnā, viņš sastapās ar kādu citu sportistu, kurš devās pretējā virzienā, sakot, ka ir pārāk auksts, ka viņš nevar izturēt un izstājas. Taču Nanfangs izlēma turpināt. Jo augstāk viņš kāpa, jo spēcīgāks kļuva vējš un jo aukstāks palika. Viņš redzēja vēl vairākus sportistus kāpjam lejā, kamēr viņam pašam viss apģērbs bija kļuvis slapjš.

Kad Nanfangs beidzot saprata, ka viņš nevar turpināt, viņš sameklēja sev patvērumu un centās uzturēt siltumu. Arī viņš apklāja sevi ar termoizolācijas segu, taču vējš to uzreiz aizpūta prom, jo aukstuma dēļ viņš nevarēja pakustināt pirkstus un noturēt segu. Viņš ielika pirkstu mutē, cenšoties to sasildīt, taču arī tas nepalīdzēja. Viņš centās doties lejā no kalna, taču gandrīz neko neredzēja, kā arī nesaprata notiekošo, bet apzinājās, ka vienkārši jāiet uz priekšu.

Pusceļā Nanfangs sastapa glābšanas brigādi, kas bija nosūtīta pēc laikapstākļu pasliktināšanās. Viņš tika nogādāts koka būdiņā, kur jau bija apmēram desmit sportisti, kas bija izstājušies. Stundas laikā viņu skaits pieauga līdz 50. Viņi apmainījās runām, un daži teica, ka redzējuši citus sacensību dalībniekus saļimušus ceļmalā ar putām uz lūpām. "Kad viņi to stāstīja, viņiem pašiem acis bija sarkanas," sociālajos tīklos vēlāk rakstīja Nanfangs.

Tikmēr Žangu izglāba kāds gans, kurš aiznesa viņu patvērumā alā, novilka viņam slapjās drēbes un ietina viņu segā. Viņš nebija vienīgais, kuru šis gans izglāba. Kad Žangs pēc kādas stundas pamodās, patvērumā viņš redzēja vairākus izglābtos sportistus, kuri gaidīja viņu pamostamies, lai varētu kopā doties lejā.

Kalna lejā jau gaidīja mediķi un bruņoti varas iestāžu pārstāvji. Tonakt glābšanas darbā tika iesaistītas vairāk nekā 1200 personas, vēstīja Ķīnas valsts mediji, norādot, ka sportistu meklēšanā tika izmantoti droni ar termālajiem sensoriem. Nākamajā rītā Ķīnas varas iestādes apliecināja, ka bojā gājis 21 sacensību dalībnieks, ieskaitot Huangu un Vu.

Vēlāk tika publicēts ziņojums, ka sacensību rīkotāji nebija ņēmuši vērā brīdinājumus par gaidāmo laikapstākļu pasliktināšanos. Ķīnas sociālajos tīklos tika uzdoti jautājumi, kā šāda situācija varēja tikt pieļauta, un daži sportisti kā Žangs un Nanfangs dalījās ar saviem iespaidiem publiski.

Taču Žanga ieraksts no sociālajiem tīkliem drīz vien pazuda. Viņš vēlāk no sava profila publicēja aicinājumu medijiem un citiem sociālo tīklu lietotājiem likt mierā viņu un viņa ģimeni. Vēlāk atklājās, ka Žangs dzēsis savu profilu pēc tam, kad viņa stāstu sāka apšaubīt. Viņš saņēma pārmetumus par dižošanos ar savu izdzīvošanu, kā arī tika saņemti nāves draudi.

"Mēs negribam būt interneta slavenības," rakstīja Žangs, norādot, ka arī viņu izglābušais gans izjutis spiedienu no medijiem un "citām vietām". Žangs lūdza medijus, lai viņu vairs netraucē un neuzdod jautājumus.

Taču izdzīvojušie sportisti nebija vienīgie, uz kuriem tika izdarīts spiediens. Sieviete, kura šajās sacensības zaudēja tēvu, tika kritizēta un izsmieta Ķīnas sociālajos tīklos, kad viņa publiski vaicāja, kā varēja pieļaut, ka viņas tēvs iet bojā. Viņa tika apsūdzēta baumu izplatīšanā un darbošanos "ārzemju spēku" labā, lai izplatītu negatīvus stāstus par Ķīnu.

Citu sievieti Huangu Jinženu, kuras brālis nomira šajās sacensībās, vietējās varas iestādes izsekoja un, kā viņa apgalvoja "NY Times", centās panākt, lai brāļa radinieki nesarunātos. Viņa intervijā Ņujorkas medijam norādīja, ka policija uzmanījusi viņas darbības, lai nepieļautu sazināšanos ar citiem radiniekiem vai medijiem.

BBC norāda, ka Ķīnā šādas situācijas ir tipiskas. Kad bijis traģisks notikums, kurā vaina jāuzņemas arī varas iestādēm, mirušo personu tuvinieki izjūt spiedienu klusēt, kā arī nepievērst notikušajam papildu uzmanību sociālajos tīklos.

Mēnesi pēc sacensībām 27 vietējo varas iestāžu darbinieki saņēma sodu. Savukārt Li Zuobi, Komunistiskās partijas sekretārs šajā reģionā, tika atrasts miris. Viņš bija izkritis no sava dzīvokļa. Policija izslēdza, ka būtu notikusi slepkavība.

Baijinas maratons un citas skriešanas sacensības piedzīvoja savu popularitātes uzplaukumu Ķīnā. Ķīnas sporta organizāciju dati liecina, ka 2018. gadā tika sarīkoti 40 reizes vairāk maratoni nekā 2014. gadā. Savukārt 2019. gadā tika sarīkoti gandrīz 2000 maratoni. Pirms pandēmijas sākuma vairāki Ķīnas reģioni centās šo skriešanas popularitātes vilni izmantot, rīkojot sacensības un reizē piesaistot tūristus.

Ķīnas Komunistikās partijas centrālā komisija pēc Baijinas maratona apsūdzēja vairākus sacensību rīkotājus, ka viņi par prioritāti izvirza pasākuma finansiālos ieguvumus, nevis dalībnieku drošības nodrošināšanu. Ķīna, kas pēc dažiem mēnešiem gatavojas uzņemt ziemas olimpiskās spēles, tagad ir uz laiku apturējusi sacensības vairākos ekstrēmajos sporta veidos, kamēr tiek pārstrādāti reglamenti. Tiek saņemti ziņojumi, ka pat šaha turnīriem tagad jānopauzē, gaidot zaļo gaismu no varas iestādēm par drošības reglamentu ieviešanu.

Taču tiek norādīts arī uz aizliegumu pretējo efektu, proti, sportisti palikuši bez sacensībām un distances mēģina veikt pēc pašu iniciatīvas, kas rada vēl lielāku risku viņu veselībai.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/59038194


Slēpts komentārs: oxa
Slēpts komentārs: oxa
, 2021-11-17 16:40, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: BBC is labi zināms Anti-Ķīnas propagandas avots, jau sen aizliegts Ķīnā!
Es domāju galīgi neuzticams avots! Darbojas UK valdības interesēs!
Pareizi domājat ,biedri ! Partejiski !🚀udarim avtoprobegom po razgiļdjaistvu !
, 2021-11-17 18:06, pirms 2 gadiem
Sū-ds politika, bet autors pat tik nopietnu rakstu, kas neprasa momentānu publikāciju, nevīžo pārlasīt... "pieci grādi zem Celsija", manuprāt, pretendē uz gada stulbākā joka balvu... sasmējos pat pie tādas traģēdijas...
, 2021-11-17 18:09, pirms 2 gadiem
Ulllis rakstīja: Sū-ds politika, bet autors pat tik nopietnu rakstu, kas neprasa momentānu publikāciju, nevīžo pārlasīt... "pieci grādi zem Celsija", manuprāt, pretendē uz gada stulbākā joka balvu... sasmējos pat pie tādas traģēdijas...
Pats sākums jau ir daudzsološs:
"Žangs Čiaotao sasalušais un bezsamaņā esošo ķermeni..."
, 2021-11-17 21:41, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Problēma ir tā - ka BBC un SC cenšas iztaisīt ziloni no mušas - Tas bija Nelaimes Gadījums, Ķīna darīja visu ko varēja lai glabtu cilvēkus, iesaistīja tūkstosiem cilvēku - Bet Rietumu Masu mēdiji to cenšas izmantot Propagandas nolūkos -Redz, Redz! - kad Londonā nodega daudzstāvu debesskrapis - diez vai par to kladzina Ķīnas un Z-Korejas mediji!
Arī PSRS nerakstīja avīzēs par Lieliem Nelaimes gadījumiem - ar to nodarbojas Atbildīgie Dienesti - Policija, Mediķi, Valdība - nevis čakarē nervus un satrauc parastus cilvēkus.
Ja, nu, notika Nelaimes Gadījums, ko man tagad darīt?! Plēst sev matus no galvas nost?!
Tik apsēsts ar pretrietumu propagandu, ka pat lasīt nemāki? Cepiens nevis par gadījumu, bet par to, ka cietušie vēl pēc tam tiek terorizēti no varas iestādēm.
Tas, ka pašu gadījumu izceļ tikai tāpēc, ka Ķīnā - tā ir tikai tava paranoja. Notiktu Itālijā, stāstītu par Itāliju.
, 2021-11-18 06:52, pirms 2 gadiem
Briesmīga nelaime
Pasaulē ultramaratonu kustība ir ļoti populāra,taču tur drošības noteikumi paredz obligāto ekipējumu un tā pārbaudi pirms starta.
Nesaprotu kā redzot tuvojošos nelaimi viņi neapvienojās.
PS komjauniešu propogandoni,jūs drīkstat aizvērties un pamest šo vietu. Kaut vai aiz cieņas pret mirušajiem
, 2021-11-18 09:49, pirms 2 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Briesmīga nelaime
Pasaulē ultramaratonu kustība ir ļoti populāra,taču tur drošības noteikumi paredz obligāto ekipējumu un tā pārbaudi pirms starta.
Nesaprotu kā redzot tuvojošos nelaimi viņi neapvienojās.
PS komjauniešu propogandoni,jūs drīkstat aizvērties un pamest šo vietu. Kaut vai aiz cieņas pret mirušajiem
sportists-amatieris, pēc būtības muļķis-profesionālis, atkal māca citiem, ko darīt? )))
, 2021-11-18 16:26, pirms 2 gadiem
Paši dalībnieki jau nu arī ar galvu nedomā. Ja jau tā sliktos laika apstākļos kaut kur peries augšā kalnā un priekšējie nāk lejā un saka, ka augstāk ir pilnīgā ellē ratā, tad ej lejā, nevis turpini kāpt augšā. Droši vien cerēja, ka tiks visiem lejā kāpējiem un slēptuvēs nolīdušajiem priekšā un būs čempiņi, bet beigās ar tādu stulbumu tikai iedzina pēdējo naglu savā zārkā. Ko tad tiem organizētājiem vajadzēja darīt? 100 km garumā trasē salikt cilvēkus, kas iesaka domāt ar smadzenēm?
, 2021-11-18 16:55, pirms 2 gadiem
Ķīnas sportā negadījumi principā nenotiek. Visi bojāgājušie to ir darījuši tikai, lai apzināti kaitētu valsts un tās vadības prestižam.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.