Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Millere-Uibo starp kandidātēm uz 2022. gada pasaules labākās vieglatlētes balvu

Millere-Uibo starp kandidātēm uz 2022. gada pasaules labākās vieglatlētes balvu
Šona Millere-Uibo. Foto: worldathletics.

LETA. 2019.gada pasaules vicečempiona Igaunijas desmitcīņnieka Maicela Uibo sieva Bahamu salu sportiste Šona Millere-Uibo ir desmit 2022.gada pasaules labākās vieglatlētes balvas kandidātu skaitā, trešdien paziņoja Pasaules Vieglatlētikas savienība (WA).

Millere-Uibo šogad kļuva par pasaules čempioni 400 metru skrējienā, kā arī uzvarēja šajā disciplīnā pasaules čempionātā telpās.

Tomēr Bahamu salu sportistei būs grūti iegūt gada labākās vieglatlētes balvu, jo konkurenšu rindās ir vieglatlētes, kurām pa spēkam bijis arī pasaules rekorda labojums.

Nigērietei Tobijai Amusanai izdevās labot pasaules rekordu 100 metru barjerskrējienā, hronometru pasaules čempionāta pēdējā dienā ASV pilsētā Jūdžinā apturot pēc 12,12 sekundēm. Viņa par astoņām sekundes simtdaļām laboja amerikānietes Kendras Herisones pirms sešiem gadiem sasniegto rezultātu un kļuva par pasaules čempioni. Tāpat viņa uzvarēja arī Dimanta līgā, Nāciju sadraudzības spēlēs un Āfrikas čempionātā.

Pasaules rekords pa spēkam bija arī amerikānietei Sidnijai Maklaflinai, kura par pasaules čempioni 400 metru barjerskrējienā kļuva ar jaunu pasaules rekordu (50,68 sekundes), par 0,73 sekundēm labojot savu pirms nepilna mēneša turpat Jūdžinā sasniegto rekordu. Maklaflinai tas bija ceturtais pasaules rekords divu sezonu laikā. Viņa kļuva arī par pasaules čempioni 4x400 metru stafetē.

Pasaules rekordu laboja arī venecuēliete Julimara Rohasa, kura martā Belgradā sasniedza jaunu pasaules rekordu trīssoļlēkšanā - 15,74 metri, savu iepriekšējo Tokijas olimpiskajās spēles sasniegto rekordu labojot par septiņiem centimetriem. Par pasaules čempioni Jūdžinā viņa kļuva ar rezultātu 15,47 metri. Tāpat viņas kontā šogad arī pasaules meistarsacīkšu uzvarētājas tituls telpās un uzvara Dimanta līgā.

Jamaikas vieglatlēte Šellija Anna Freizere - Praisa ar jaunu sacensību rekordu kļuva par pieckārtēju pasaules čempioni 100 metru sprintā, kā arī uzvarēja Dimanta līgā un sasniedza sezonas labāko rezultātu pasaulē (10,62) un rekorda vērtas septiņas reizes sezonā 100 metrus veica ātrāk par 10,70 sekundēm.

Viņas tautiete Šerika Džeksone kļuva par pasaules čempioni divreiz garākā distancē, liedzot šo iespēju otro vietu ieņēmušajai Freizerei-Praisai. Džeksone kļuva arī par Dimanta līgas uzvarētāju un sasniedza sezonas labāko rezultātu pasaulē 200 metros - 21,45 sekundes-, kas ir otrais visu laiku labākais rezultāts šajā disciplīnā aiz amerikānietes Florensas Grifitas - Džoineres (21,34 sekundes), kura ar šādu rezultātu uzvarēja 1988.gada olimpiskajās spēlēs Seulā.

Kenijiete Feita Kipjegona kļuva par pasaules čempioni 1500 metru skrējienā, kā arī uzvarēja Dimanta līgas sacensībās un sasniedza sezonas labāko rezultātu pasaulē šajā disciplīnā ar jaunu Kenijas rekordu - trīs minūtes un 50,37 sekundes, tikai par sekundes trim desmitdaļām atpaliekot no pasaules rekorda.

Ukrainiete Jaroslava Magučiha kļuva par pasaules čempioni augstlēkšanā telpās un pasaules meistarsacīkšu sudraba medaļas ieguvēju stadionā, uzvarēja Eiropas čempionātā, kā arī sasniedza sezonas labāko rezultātu pasaulē - 2,05 metri, atkārtojot valsts rekordu.

Kimberlija Garsija no Peru kļuva par pasaules čempioni 20 kilometru soļošanā, izcīnot savai valstij pirmo pasaules vieglatlētikas čempionātu medaļu, kā arī svinēja panākumu arī pasaules meistarsacīkšu 35 kilometru soļojumā ar jaunu Dienvidamerikas rekordu un pasaules komandu soļošanas čempionātā ieguva bronzas medaļu 20 kilometros.

Visbeidzot ASV lodes grūdēja Čeisa Īlija uzvarēja pasaules čempionātā un izcīnīja sudraba medaļu pasaules čempionātā telpās, uzvarēja Dimanta līgas sacensībās un sasniedza sezonas labāko rezultātu pasaulē (20,51 m).

Desmit balvas nominantes izvēlējās starptautiska vieglatlētikas ekspertu žūrija, kurā bija pārstāvji no visiem sešiem kontinentāliem.

Finālisti tiks noteikti trīskāršā balsošanā.

WA balsos e-pastā, bet līdzjutēji var balsot tiešsaistē, izmantojot WA sociālo mediju platformas. Šonedēļ "Facebook", "Twitter", "Instagram" un "YouTube" tiks publicēti katra nominanta sasniegumi, par vienu balsi uzskatot “Patīk” "Facebook", "Instagram" un "YouTube" platformās vai "retvītu" vietnē "Twitter".

Līdzjutēju balsojums veidos 25% rezultāta.

Balsošana par gada sportistiem noslēgsies 31.oktobra pusnaktī.

Balsošanas procesa noslēgumā WA paziņos piecus finālistus sieviešu un vīriešu konkurencē.

Uzvarētāju vārdi tiks paziņoti WA sociālo mediju platformās decembra sākumā.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2022-10-12 18:31, pirms 2 gadiem
Millere-Uibo, Maklaflina, Freizere-Praisa droši vien ir starp favorītēm, bet es novērtēju arī soļotājas Garsijas sasniegto. Lai kļūtu par gada vieglatlēti, nepietiek tikai ar sasniegumiem, tāpēc teiktu, ka visdrīzāk dabūs kāda no sprinterēm. Popularitāte arī spēlē lomu
, 2022-10-12 19:54, pirms 2 gadiem
Es par Maklaflinu, nu ļooti iespaidīgs rezultāts.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.