Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Sestdien "Stirnu bukā" noskaidros Latvijas čempionus taku skriešanā 70km distancē

Sestdien "Stirnu bukā" noskaidros Latvijas čempionus taku skriešanā 70km distancē
Foto: Jānis Ukass / Stirnubuks.lv

Sestdien, 13. augustā, "Stirnubuka" distancē "Vilks" trešo gadu pēc kārtas tiks noskaidroti pašmāju labākie taku skrējēji. Pērn izcīnīto čempiones titulu 70 kilometru gleznainā maršrutā no Līgatnes līdz Strīķupei Cēsu pusē mēģinās aizstāvēt Ilze Limanāne, taču aktuālais čempions Gvido Kalniņš atrodas Monblāna pakājē un gatavojas 100 kilometru startam Alpu augstākajā kalnu masīvā mēneša beigās.

Aktīvajā skriešanas sezonā "Stirnubuka" rīkotāji teju katru mēnesi taku cienītājiem piedāvā dažāda garuma distances, sākot no bērniem piemērotām, līdz 30 kilometriem izturībniekiem. Augusta vidū skrējēji trešo reizi tiek iepriecināti ar "Vilka" distanci, kas šoreiz būs 70 kilometru gara un vedīs dalībniekus pa takām gar Līgatnes, Amatas un Gaujas upēm, līdz taku skrējēji nokļūs sacensību centrā, lai veiktu noslēdzošo loku Strīķupes krastos.

Tā kā sacensībās noskaidrotie Latvijas čempionāta (LČ) uzvarētāji tiks pieteikti dalībai nākamā gada pasaules čempionātā (PČ) Austrijā, tad likmes ir augstas un gaidāma spraiga cīņa, kurā iesaistīsies virkne vadošo taku skrējēju. Artūrs Vadzis būs vienīgais, kuram UTMB (skrējiens apkārt Monblānam) reitingā ir vairāk par 800 punktiem (815), kas nopelnīti, pateicoties jūlija sākumā izcīnītai 2. vietai 100 kilometru sacensībās Velsā. Drustu pārstāvis tikai dažas dienas pirms starta ieradies no Šamonī Francijā, kur trenējās kopā ar Gvido Kalniņu un Pēteri Grīviņu, kas pēc pāris nedēļām skries apkārt Monblānam kopā ar pasaules vadošajiem šī sporta veida meistariem. Artūrs Vadzis vēlēsies atgriezties uzvarētāja statusā, jo pirms diviem gadiem pirmajā "Vilka" sacīkstē triumfēja pie Zvārtes ieža, īsi pirms finiša pārspējot Ģirtu Dakšu, savukārt pērn Siguldā noslēdza pirmo piecinieku.

Tumšais zirdziņš ar augstu potenciālu būs Latvijas izlases orientierists Artūrs Pauliņš, kurš pagājušā nedēļā startēja Igaunijā Eiropas čempionātā un kurš šopavasar Riekstukalna "Stirnubukā" Baldonē tikai pēc tiesnešu lēmuma un fotofiniša izpētes "Lūša" distances 26 kilometros piekāpās šābrīža vadošajam pašmāju taku skrējējam Kristapam Magonem, kam jaunie ģimenes pienākumi ierobežo šābrīža startus. Starptautiskās taku skriešanas asociācijas (ITRA) reitingā Artūram Pauliņam (768 punkti) vistuvāk atrodas Andris Ronimoiss (745 punkti) un Jānis Kūms (739 punkti). Iepriekšējo gadu reitinga līderis Andris Ronimoiss pēc pagājušā gada traumas atgriežas sacensību apritē un labprāt tiktu pie otra čempiona titula. Ja izdosies atkārtot 2018. gada Siguldas kalnu maratona (SKM) 70 kilometru distances panākumu ar LČ zelta medaļu, tad daudzu skrējēju treneris kļūs par pirmo divkārtējo Latvijas taku čempionu. Šāda iespēja šoreiz būs vēl tikai jau pieminētajam Artūram Vadzim, kam gan ir izcīnīta bronzas medaļa pašā pirmajā LČ, kas risinājās pirms pieciem gadiem Cēsu "Eco Trail" (CET) ietvaros. Tikmēr Jāņa Kūma kontā ir divas bronzas medaļas, kas izcīnītas pirms diviem gadiem "Vilkā" un pirms četriem gadiem SKM.

Četriniekam uz papēžiem mīs un varbūt pat kādā brīdī pa priekšu skries vēl vairāki medaļu pretendenti. Abos iepriekšējos gados "Vilka" distancē Konstantīns Biktimirovs (ITRA 696 punkti) nav bijis augstāk par 7. vietu, taču pirms tam trijos gados SKM un CET divreiz palicis uzreiz aiz medaļniekiem. 2018. gada skrējiena Rīga-Valmiera uzvarētājam šis gads iesācies veiksmīgi ar uzvaru 64 kilometru takās Serbijā un 2. vietu "Vilkaču" maratonā. Pirms četriem gadiem, kad čempiona tituls tika Andrim Ronimoisam (ITRA reitingā tad bija 871 punkti), viņa komandas biedrs Dainis Limanāns (ITRA 688 punkti) palika pirmais aiz medaļu ieguvējiem. Šogad Gruzijā izcīnītā 5. vieta 62 kilometru skrējienā motivēs pacīnīties par vietu trijniekā.

Pērnā gada "Vilka" distances vicečempions Toms Komass pēc šogad Rīga-Valmiera trasē atkārtotās uzvaras nolēma gatavoties novembrī gaidāmajam PČ taku skriešanā. Tāpēc starp dalībniekiem ar augstāko sniegumu no pagājušā gada skrējējiem būs Raivis Reinfelds (ITRA 681 punkti), kurš izcīnīja bronzu un sestdien, 13. augustā, gribēs vismaz tikpat augsta kaluma medaļu.

Neizpaliks arī cīņa par TOP10, kur var atzīmēties no Zakopanes treniņnometnes nupat atgriezies Alvis Danovskis (ITRA 675 punkti), kurš pirms trim gadiem CET izcīnīja 2. vietu. "Vilka" distancē sesto un septīto vietu abos pēdējos gados sacensības noslēdzis Jevgeņijs Stepanovs (ITRA 672 punkti). Par noslēdzošo uzvarētāju pēdējā rīkotājā CET pirms diviem gadiem kļuva Sergejs Ļeta (ITRA 661 punkti), kurš pirms gada "Vilka" distancē izcīnīja 6. vietu, pakāpjoties par 20 pozīcijām, salīdzinot ar veikumu aizpērn. Tikpat ITRA punktu ir Aleksejam Butem, kurš pērn izcīnīja 2.vietu "Vilkaču" maratonā un pēdējā laikā uzlabojis savu treniņu sniegumu. Valmierietim Artūram Kažmeram (ITRA 652 punkti) pērn izdevās "Vilka" distancē noslēgt TOP 10 un pēc tam SKM kāpt uz trešā augtākā pakāpiena. Orientierists Rubens Šulcs (ITRA 641 punkti), kas pērn palika pirmais aiz "Vilkaču" maratona trijnieka un LČ takās "Vilka" distances finišā iesāka otro desmitu, šogad varētu demonstrēt labāku sniegumu, liecina treniņos un Slovēnijas kalnu takās iespētais.

Pērnvasar Rīga–Valmiera bronzas skrējējs Gatis Pūcītis (ITRA 636 punkti) demonstrēja vienmērīgāko sniegumu pēdējo gadu laikā un to pašu varētu parādīt šoreiz "Vilka" trasē. Skarbajā "Vilkaču" maratonā trešo vietu pirms gada ne bez pūlēm izcīnīja Miks Pētersons (ITRA 627 punkti), savukārt Matīss Haritonovs (ITRA 641 punkti) nepārsteigs, ja finišēs ātrāk par augstāk minētajiem, jo spējis ne tikai savulaik paspīdēt ar uzvaru CET pirms trim gadiem un trešo vietu SKM pirms pieciem gadiem, bet pavisam nesen vasaras saulgriežos sezonu noslēdzošajā Gaiziņkalna "Stirnubukā" 32 kilometru "Lūša" distancē izcīnīja 3. vietu, aiz sevis atstājot gaidāmā čempionāta galveno favorītu Artūru Vadzi, kā arī pērno medaļnieku talsenieku Raivi Reinfeldu, kā arī jau pieminētos Jevgeņiju Stepanovu, Rubenu Šulcu, Artūru Kažmeru, Konstantīnu Biktimirovu, Gati Pūcīti, Daini Limanānu, Miku Pētersonu un daudzus citus.

180 dalībnieku vidū netrūkst arī skrējēju, kuri nav izlikto favorītu sarakstā, piemēram, šogad Rīga-Valmiera otro vietu izcīnījušais Artis Šauriņš (ITRA 580 punkti) no Jaunciema, kā arī pirmais Latvijas čempions taku skrējienos Dmitrijs Ničipors (ITRA 549 punkti) no Kocēniem, kuram nav problēmu pēc 100 kilometriem sākt septiņu kilometru ātrumposmu četru minūšu tempā.

Sešos no rīta Līgatnē kopā ar pārējiem trasē dosies jēkabpilietis Aivars Bondars, kuram nākammēnes Grieķijā gaidāma debija vēsturiskajā 246 kilometru Spartatlonā. Tikmēr valmierietis Ritvars Kalniņš šajā nedēļas nogalē Igaunijā startēs "Heavy Metal Ultra", kur daļēji takās mēģinās sevi apliecināt "pagalma ultras" izaicinājumā ar kaimiņvalsts spēcīgākajiem pārstāvjiem, kuru priekšā pērn nācās piekāpties.

Dāmu konkurencē viss ir krietni interesantāk, jo rezultāti takās ir vēl neprognozējamāki. Tuvo Monblāna startu un citu iemeslu dēļ starta sarakstā nav redzamas pašmāju vadošās skrējējas. No LČ dalībnieču starta saraksta visaugstāk ITRA reitingā atrodas Elīna Kabaļina (573 punkti) no Iecavas, kura pēdējos divus gadus startējusi tikai ārzemēs un rudenī spēja izcīnīt trešo vietu Kanārijās 81 kilometra sacensībās ar 3700 augstummetriem. Pirms diviem gadiem pirmajā "Vilkā" skrējēja ierindojās 6. vietā, savukārt "Vilkaču" maratonā bija trešā ātrākā dāma no astoņām, kuras spēja pieveikt distanci, pamanoties par dažām minūtēm apsteigt arī pašreizējo taku čempioni. Vēl gadu iepriekš Elīna Kabaļina bija vistuvāk medaļai LČ, paliekot ceturtā SKM.

Ar teju vienādiem ITRA reitinga rādītājiem sestdien, 13.augustā, startēs piecinieks Linda Meirēna (541 punkti), Ilze Limanāne (538), Laura Čakle (538), Liene Allere (537) un Lita Dzelme (534). Līdz iepriekšējam posmam Gaiziņkalnā Linda Meirēna startēja vien naskajā "Zaķa" distancē, kas ir aptuveni sešas reizes īsāka par "Vilka" 70 kilometriem. Taču nedēļu vēlāk, jūnija izskaņā, Monblāna maratona 43 kilometros Francijā izcīnīta vieta piecdesmitniekā.

Pašreizējai čempionei Ilzei Limanānei varētu nākties ņemt vērā Lauras Čakles iespēto trasē, jo "Lūša" trases ventspilniecei bijušas sekmīgākas pēc atgriešanās sacensību apritē kopš ģimenes papildinājuma. Pērn Laura Čakle pie medaļas netika, ierindojoties 4. vietā, taču šogad kopā ar Ilzi Limanāni cīnīsies par otro čempiones titulu, jo pirms pieciem gadiem izcīnīja uzvaru CET 114 kilometros, kas bija pirmais LČ taku skrējienos Latvijas vēsturē. Laura Čakle ir ne tikai vairākkārtēja pirmo "Stirnubuku" sezonu kopvērtējuma uzvarētāja, bet arī pārstāvējusi valsti nacionālajā izlasē pasaules čempionātos.

Plānus var patraucēt dāmu tumšais zirdziņš Amanda Krūmiņa, kurai nav ITRA reitinga punktu, taču pagājušā gada nogalē gūta uzvara Haanja 100 taku skrējienā Igaunijā, par ko joprojām nav aprēķināti un publicēti reitinga punkti.

Pagājušajā mēnesī skrējēja triumfēja LČ pusmaratonā Liepājā un pirms nedēļas taktiski izcīnīja 3. vietu Kuldīgas pusmaratonā. Divas nedēļas pēc "Vilka" distances Amanda Krūmiņa pārstāvēs Latviju PČ 100 kilometru sacensībās Vācijā.

Liene Allere iepriekšējos divos "Vilkos" izcīnīja piekto un devīto vietu, šoreiz piesakoties starp medaļu pretendentēm. Tāpat pirms diviem gadiem ar septīto vietu TOP 10 atzīmējās Lita Dzelme, arī šoreiz piesakoties cīņai par medaļām. 2021. gada "Vilkaču" maratonā uzvaru dāmu konkurencē izcīnīja Inese Otomere (ITRA 524 punkti), kurai šī būs jauna pieredze tik garā skrējienā. Virs 500 ITRA punktiem vēl ir Elīnai Jokumai (510) un Ivitai Šalei (510), no kurām pirmā Gaiziņkalna "Stirnubuka" laikā atzīmējās Stokholmas "Eco Trail" ar 5. vietu dāmu konkurencē. Tuvu 500 reitinga punktiem ir vairākas skrējējas, piemēram, Dana Mačtama (483 punkti), kura savulaik Amsterdamas maratonu pieveikusi 3 stundās 12 minūtēs.

Infromāciju sagatavoja
Matīss Vecvagaris/LSM


, 2022-08-12 17:42, pirms 2 gadiem
Izskatās, ka vīru konkurencē cīņa būs ļoti nopietna. Vairāki dalībnieki ar augstiem reitinga punktiem, bet man šķiet, ka Ronimoiss un Kūms būs ļoti konkurētspējīgi šādā trasē. Orientierists Pauliņš arī, bet nezinu, kā viņām iet ultrās. Dāmas mazāk zinu, tur man grūtāk kaut ko prognozēt.
, 2022-08-12 18:15, pirms 2 gadiem
Lieku likmi ka uzvarēs tas kurš bildē,izskatās jaudīgs čalis!
, 2022-08-12 18:59, pirms 2 gadiem
Madzigais rakstīja: Lieku likmi ka uzvarēs tas kurš bildē,izskatās jaudīgs čalis!
piekrītu, ka jaudīgs un visu cieņu viņam, bet viņš neuzvarēs
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.