Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Lasmane: "Tāllēkšanā ieskrienies, atsperies un bedre, trīssolī ir izaicinājums"

Lasmane: "Tāllēkšanā ieskrienies, atsperies un bedre, trīssolī ir izaicinājums"
Rūta Kate Lasmane. Foto: Guntis Bērziņš/LVS

Ar pirmdienu Minhenē sāksies nedēļu garais Eiropas čempionāts vieglatlētikā. Debitantes statusā uz Vecā kontinenta meistarsacīkstēm dodas Latvijas trīssoļlēcēja Rūta Kate Lasmane, kura pēdējā treniņu nedēļā pirms sacensībām veltīja laiku sarunai ar Sportacentrs.com.

No 15. līdz 21. augustam Latviju Eiropas vieglatlētikas čempionātā pārstāvēs astoņi sportisti. Jaunākā to pulkā būs ventspilniece Rūta Kate Lasmane, kura piedzīvos savu debiju kādā no lielajiem pieaugušo forumiem. Eiropas U-20 un U-23 čempionātos bronzas medaļas izcīnījusī trīssoļlēcēja kvalifikācijas sacensībās startēs 17. augustā, bet pamatsacensības trīssolī norisināsies divas dienas vēlāk.

21 gadu vecā Lasmane neslēpj patīkamu satraukumu pirms gaidāmajām sacensībām: "Gaidot Eiropas čempionātu, sajūtas ir patīkamas. Ir patīkami apzināties, ka esmu pietuvojusies jau tam nākamajam līmenim, lai vispār izcīnītu ceļazīmi uz turieni braukt. Par to vien jau ir prieks, bet no otras puses ir arī tas mazais satraukums, jo eju iekšā, ja ne gluži nezināmajā, tad jaunā līmenī, kurā man sevi vēl ir jāpierāda. Manuprāt, tāds pozitīvais satraukums ir vajadzīgs, lai varētu aizsniegties līdz mērķiem, kurus vēlos."

"Gatavošanās ir gana ilga, jo pati sezona man sanāk ļoti gara. Jāmin, ka kārtīgi trenējos un ASV, pārstāvot Teksasas Tehnisko universitāti, startēju jau kopš janvāra. Jūnija vidū atbraucu mājās un kopš tā brīža jau mērķtiecīgi gatavojos Eiropas čempionātam, dzīvojoties dažādās nometnēs," atklāja vieglatlēte, kura pēdējās nedēļas pirmo pusi pirms Eiropas čempionāta pavadīja Valmierā, bet pirms došanās uz Vāciju atgriezās dzimtajā Ventspilī, lai tur veiktu noslēdzošos treniņus pirms izlidošanas.

Vasaras periodā trīssoļlēcēja pēdējoreiz startēja Latvijas čempionātā, kur tika iegūts zelts trīssolī un sudrabs tāllēkšanā. Lasmane stāstīja, ka pauzīte sacensību grafikā ieturēta apzināti: "Startēt jau kopš janvāra nav nekāds joks. Ķermenim ir jādod arī kāda atpūta. Faktors, ka čempionāts notiek visai vēli sezonā - augusta otrajā pusē, man arī nāca par labu. Tas deva iespēju atgūties pēc sezonas Amerikā un lēni, koncentrēti sagatavoties uz Eiropu. Tādēļ arī pieņēmu lēmumu pēc Latvijas čempionāta nekur citur nestartēt, lai sataupītu atlikušās enerģijas un spēka rezerves, kas pēc garās sezonas vēl ir palikušas."

"Šobrīd treniņi rāda, ka esmu gatava izdarīt visu maksimālo uz ko šobrīd esmu spējīga. Būšu ļoti priecīga, ja izdosies uzrādīt sezonas labāko rezultātu. Iešu ar apziņu, ka cīnīšos līdz pēdējam un izdarīšu visu, ko varu izdarīt. Treniņos jūtos labi. Esmu vesela un viss ar mani ir kārtībā. Redzēsim, ko sacensības rādīs," izteicās sportiste, kura savu personīgo rekordu 14,20 metri sasniedza pērnā gada maijā.

Ventspilniece par savu pamatdisciplīnu izvēlējusies vienu no tehniski sarežģītākajiem vieglatlētikas disciplīnu veidiem: "Trīssolī nav viena vai divas lietas, kas izšķir rezultātu. Šī disciplīna ir tās spēju kopums, kurā jāspēj salikt kopā ātruma īpašības, tehnisko izpildījumu un dažādas sīkas nianses, lai šis lēciens izdotos. Protams, ir jāspēj sakopot domas, jo lēciens vispirms sākas galvā. Ja galvā esi emocionāli atslābinājies un gatavs rezultātam, tad tas arī atnāks. Trīssoļlēkšanā ir jāspēj šīs lietas salikt kopā, bet, protams, ka ļoti liela nozīme ir ātrumam un ieskrējiena precīzam izpildījumam, lai vispār trāpītu precīzi uz dēļa un tiktu pie ieskaitīta mēģinājuma. Pēc tam jau turpinās virkne ar niansēm, lai tādā tehniskā disciplīnā sasniegtu labi rezultātu. Tā kā nav viena vai divas galvenās lietas trīssolī, ir daudz dažādu faktoru, kas ir ļoti, ļoti svarīgi."

"Šajā disciplīnā piesaista tas, ka tā ir izaicinoša un interesanta. Tāllēkšanā ieskrienies, atsperies un esi jau bedrē. Trīssolī laiciņš līdz bedrei ir nedaudz ilgāks un arī ir tehniski sarežģītāk. Man patīk atklāt un strādāt pie visādām niansītēm, kas dienu dienā ļauj kļūt labākai. Priekš manis ir tas izaicinājuma faktors, kas lika izvēlēties trīssoļlēkšanu," atklāja Lasmane.

Nonākšana vieglatlētikā Lasmanei gan nebija nejauša, jo priekšzīmi lēkšanas sektoros jau agrā vecumā rādija Lauma un Māra Grīvas. Pati sportiste klāstīja: "Līdz vieglatlētikai aizveda tas, ka manas māsīcas ir vieglatlētes. Jau no bērna kājas skatījos vieglatlētiku - visus pasaules čempionātus kopā ar tēti, kurš ir ļoti liels sporta fans. Zināju, ka tas ir tas ko gribu darīt. Ar tādu nodomu sākotnēji gāju sporta vingrošanā, lai jau kā mazs bērns sagatavotu koordināciju, ķermeņa lokanību un pēc tam, kad pienāks attiecīgs vecums dotos vieglatlētikā. Var teikt, ka tā bija manis pašas iniciatīva un vecāki ļoti atbalstīja."

Šobrīd Lasmane pabeigusi otro no četriem studiju gadiem ASV: "Pašlaik studēju psiholoģiju Teksasas Tehniskajā universitātē. Sanāca mainīt skolas [pirmo gadu ASV pavadīja Floridas Štata universitātē], bet mācību ziņā viss ir kārtībā. Ir forši un interesanti manis izvēlētajā mācību virzienā. Esmu iemācījusies daudz un dažādas lietas gan psiholoģijas lauciņā, gan arī dzīves lauciņā - ikdienas sadzīvē. Studējot Amerikā nu jau angļu valoda ir uzlabojusies tā, ka īsti vairs nav jāpiedomā latviešu valodā. Ir daudz ko esmu jau apguvusi un noteikti vēl daudz iemācīšos atlikušajos divos studiju gados. Arī sektorā psiholoģijas mācības ļauj būt sakoncentrētākai un atpazīt savas domas, lai tās pareizi sagrupētu un būtu nosvērtāka."

"Konkurence Amerikā ir milzīga. NCAA studentu čempionātu rezultāti bieži vien finālos mēdz būt ļoti līdzīgi arī pasaules čempionātu rezultātiem. Sportiskais līmenis ir ārkārtīgi augsts un interese par vieglatlētiku Amerikā ir liela. Cilvēki nāk uz sacensībām, skatās un atbalsta savas skolas. Apstākļi tur ir iespaidīgi. Viss ir jauns un liels. Manēžas un stadioni tur ir perfekti, lai varētu trenēties visaugstākajā līmenī," atzina Lasmane, kuras lielais mērķis ir kvalificēties 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Rūtas brālis Kārlis Pauls Lasmanis ir olimpiskais čempions 3x3 basketbolā, iegūstot zeltu Tokijas spēlēs. Uz jautājumu, kādi solīši vēl jāveic, lai nokļūtu Parīzē, Lasmane atbildēja: "Ceļojums uz olimpiskajām spēlēm katram ir savādāks. Lai tur nokļūtu noteikti ir jāiziet cauri ļoti smagam treniņu procesam, jo visa pamatā ir darbs. Maznozīmīgs nav arī apkārtējo ieguldījums tevī. Jāatrod to ceļu un lietas, kas tev kā atlētam vislabāk strādā, lai sasniegtu labāko formu un izcīnītu biļeti uz olimpiādi un piepildītu savu sapni."

Latvijas sportistu kalendārs Eiropas čempionātā

DatumsLaiksDisciplīnaSportisti
15.08.20:35400 m priekšskrējieni sievietēmVaičule
16.08.14:00400 m pusfināla skrējieni sievietēmVaičule (?)
17.08.13:35Trīssoļlēkšanas kvalifikācija sievietēmLasmane
23:02400 m fināla skrējiens sievietēmVaičule (?)
18.08.10:00/11:15Šķēpmešanas kvalifikācijas sievietēmMūze / Palameika
19.08.11:00/12:15Šķēpmešanas kvalifikācijas vīriešiemGailums / Štrobinders / Čakšs
21:55Trīssoļlēkšanas fināls sievietēmLasmane (?)
20.08.9:3020 km soļošana vīriešiemSaulgriezis
21:25Šķēpmešanas fināls sievietēmMūze / Palameika (?)
21.08.20:50Šķēpmešanas fināls vīriešiemGailums / Štrobinders / Čakšs (?)

Citi interesanti raksti:

Vaičule: "Eiropas čempionātā gribu sezonas labāko rezultātu"
Gailums: "Besī jau to stāstīt, bet katrs čempionāts ir jauna pieredze"
Rumbenieks: "Šķūnītī mēģinām uzbūvēt raķetes"


, 2022-08-14 11:24, pirms 2 gadiem
Viens no labākajiem komentiem ko esmu te lasījis ir - tāllēkšana jau tas pats kas 800m , tikai beigās ar palēcienu.
Tas bij koments par vieglatlētikas veida izvēli bērnam.Sen jau
, 2022-08-14 12:44, pirms 2 gadiem
smukulīte
, 2022-08-14 20:44, pirms 2 gadiem
kas ar Velveri? trama? te skatoties sast;avu visār skumīgi..
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.