Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Severs: "Daliņa stadiona atjaunošanā galvenais uzsvars bija uz vieglatlētiku"

Severs: "Daliņa stadiona atjaunošanā galvenais uzsvars bija uz vieglatlētiku"
Edgars Severs. Foto: Dmitrijs Suļžics/f64

LETA. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasība un galvenais fokuss Valmieras Jāņa Daliņa stadiona atjaunošanas darbu plānošanā bija atbilstība vieglatlētikas sacensībām, aģentūrai LETA atzina IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Tas gan neizslēdza iespēju pašvaldībai stadionu pielāgot arī citu sporta veidu vajadzībām. Pēc Severa sacītā, Valmieras novads turpina darbu ar sporta federācijām, tostarp lai pielāgotu stadionu starptautisku futbola sacensību norisei.

Jau ziņots, ka atjaunotajā stadionā nepieciešami uzlabojumi, lai tajā varētu notikt augsta ranga futbola spēles.

Kā skaidroja IZM pārstāvis, slēdzot līgumu par stadiona atjaunošanas darbiem, tika piešķirts valsts budžeta finansējums, kam sekoja piebilde, ka izstrādes laikā ir jākonsultējas ar sporta veida federācijām, īpaši fokusējoties uz vieglatlētiku, lai atbilstu starptautiskajiem standartiem. Stadiona atbilstību šiem standartiem apliecina starptautiskās vieglatlētikas federāciju apvienības "World Athletics" (WA) atzinums.

Severs norādīja, ka IZM no Valmieras pašvaldības gaida pieteikumu, vai Jāņa Daliņa stadions vēlas iegūt nacionālās sporta bāzes statusu. Iepriekš stadionam bija šis statuss, taču pēc atjaunošanas un būvniecības darbiem tas ir jāpiesaka no jauna. Lai saņemtu šo statusu, ir nepieciešams starptautisko sporta veidu federāciju atzinumi.

IZM pārstāvis norādīja, ka attiecībā uz futbolu Valmieras pašvaldība ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) jau sadarbojas, lai veiktu pielāgošanas darbus.

Vienlaikus Severs piebilda, ka pašvaldība pielāgošanu varēja veikt atjaunošanas darbu izstrādes procesā.

Kā ziņots, komentējot izskanējušās bažas par atjaunotā stadiona futbola laukuma neatbilstību augsta līmeņa sacensībām, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") pirmdien preses konferencē stāstīja, ka jūnijā Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) speciālisti veikuši pirmssertifikācijas pārbaudi, apsekojot visu infrastruktūru.

"Ar viņiem pārrunājot lietas, mēs sapratām, kas jāizdara nedaudz savādāk, nekā iepriekš bija plānots. Tās ir pavisam sīkas lietas, tai skaitā inventārs, kas mums vēl nav piegādāts," sacīja domes priekšsēdētājs.

Viņš uzskata, ka rudens laikā stadionu izdosies sertificēt atbilstoši starptautiskajām prasībām, un tajā varēs aizvadīt arī starptautiskus mačus.

"Ja mēs runājam par Latvijas mēroga čempionātiem, tad tos var rīkot kaut rīt," teica Baiks.

LFF Infrastruktūras nodaļas vadītājs Haralds Gudermanis atzina, ka LFF stadiona tapšanā iesaistījās, 2017.gadā, kad federācijas pārstāvji viesojās Valmierā kopā ar Latvijas Vieglatlētikas savienības pārstāvjiem.

"Daudz ko no mūsu teiktā toreiz uzklausīja un ņēma vērā, bet sākumā bija pat neatbilstoši futbola laukuma izmēri," sadarbības vēsturi atgādināja Gudermanis.

"Otrdien, 10.augustā brauksim uz Valmieru, skatīsimies vēlreiz. Rekomendēsim, kas jāmaina, lai stadionā, piemēram, varētu aizvadīt Latvijas kausa finālspēli," atklāj Gudermanis.

Pēc viņa teiktā, arī UEFA pārstāvji ir bijuši uz sarunām ar Valmieras novada pašvaldību, un stadiona vadība ir informēta par to, kādām jābūt izmaiņām, lai tajā varētu notikt UEFA ranga spēles, līdz kurām šosezon pirmoreiz ir ticis futbola klubs "Valmiera", spēlējot UEFA Konferences līgā.

Kā vēstīts, šā gada 1.jūnijā Ministru kabineta sēdē tika lemts par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu 27 miljonu eiro apmērā 21 augstas gatavības projekta īstenošanai valstī. Valdība lēma no minētās summas 2,673 miljonus eiro piešķirt arī Jāņa Daliņa stadiona un vieglatlētikas manēžas pārbūves projektam. Projektu būtiskākie kritēriji bija to augstā gatavība un īstenošanas uzsākšana vai pabeigšana šogad. Tāpat vērā tika ņemta projekta īstenošanas rezultātu ilgtspējas nodrošināšana pēc administratīvi teritoriālās reformas.

Tādējādi valsts finansējuma daļa Daliņa stadiona pārbūvē palielinājusies no 6,1 miljona eiro līdz 8,773 miljoniem eiro.

Ņemot vērā, ka objekts ir nacionālas nozīmes sporta būve ar valsts finansējumu, no projektēšanas sākuma procesā aktīvi piedalījās Latvijas Vieglatlētikas savienība. No 42 vieglatlētikas disciplīnām, stadionā un manēžā Valmierā būs iespēja trenēties un sacensības organizēt 24 disciplīnās. Turklāt stadions un stadiona labiekārtotā teritorija būs brīvi pieejama ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2021-08-10 19:44, pirms 3 gadiem
Aunu bars. Nevarēja visu uzreiz kārtīgi izdarīt, daži miljoni šurpu vai turp un viss labi būtu.
, 2021-08-10 21:01, pirms 3 gadiem
Cik var tirst? Nekompetence spraucas pa visām vīlēm. Protams, tas zaļais, kurš atrodas iekšpusē skrejceliņiem ir tenisam, nevis futbolam. Vēmiens nāk no šādiem darboņiem.
, 2021-08-10 21:29, pirms 3 gadiem
Bez dažu kompetentu cilvēku bļaušanas un ņemšanās, stadions nederētu arī vieglatlētikai starptautiskiem mačiem. Lai Severa kungs nemēģina te izlikties pūkains.
, 2021-08-10 22:26, pirms 3 gadiem
tā sajūta kad idiiotu ieceļ par direktoru..un pat acīs tas redzams
, 2021-08-10 22:45, pirms 3 gadiem
Vai uz naudas atmazgāšanu?
, 2021-08-10 22:47, pirms 3 gadiem
Uzsvars bija uz naudas izsaimniekosanu
, 2021-08-10 23:42, pirms 3 gadiem
Ar Severu viss ir kārtībā, bet kas tur saimnieko Valmierā, ibio rio. Viss caur vienu vietu... Vēlēšanu dienā ir iespēja piemeklēt labāku saimnieku. Ko arī novēlu.
, 2021-08-11 08:04, pirms 3 gadiem
svans rakstīja: tā sajūta kad idiiotu ieceļ par direktoru..un pat acīs tas redzams
Man sen ir interesējis, kurš un kad ir šo zēnu ielicis atbildīgā direktora amatā? Viņam kāds sakars ar sportu?
, 2021-08-11 11:34, pirms 3 gadiem
Skumji, kā jau LV galvenais miljonus pārdalīt savējiem. Lai jau grāb, bet vismaz sabiedrībai, lai kāda vērtība paliek! LV tik nožēlojama situācija ar futbola laukumiem, par stadioniem vispār labāk neizteikties.
, 2021-08-11 13:11, pirms 3 gadiem
Vai tad 2017. gadā kāds varēja paredzēt, ka "Valmierai" uzradīsies burbuļinvestors, un "Valmierai" būs gan melņi, gan eirokausi? Ja es pareizi atceros, tad pēdējo divdesmit gadu laikā Valmieras futbola reālais pieraksts bija kaut kur pirmajā līgā.
Foto: Reuters/Scanpix
6

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.