Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Mūze sākusi darbu ar psihologu: "Neveiksmes lielajos mačos mani salauza"

Mūze sākusi darbu ar psihologu: "Neveiksmes lielajos mačos mani salauza"
Līna Mūze sacensībās Tokijā. Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada Tokijas olimpiskās spēles Latvijas vadošajai dāmu šķēpmetējai Līnai Mūzei bijis liels psiholoģisks trieciens, pēc kā viņa nonākusi ļoti zemā punktā. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com sportiste atklāj, ka kopš pagājušā gada uzsākusi darbu ar sporta psiholoģi, lai izvairītos no lieka satraukuma tieši atbildīgākajos mačos.

Šo sezonu 29 gadus vecā Mūze sākusi gana sekmīgi – maija vidū viņa sacensībās Vācijā izcīnīja otro vietu ar atzīstamu metienu 62,88 metru tālumā. Tas šobrīd ir astotais labākais rezultāts pasaulē. Vasaras sezonā viņa visās četrās sacensībās šķēpu metusi tālāk par 60 metriem, tostarp arī sestdien, kad izcīnīja uzvaru “Ventspils šķēpos” (60,31 metrs). Pati Mūze tik stabilu sezonas sākuma nemaz neesot gaidījusi.

Mūze pirms augstvērtīgā rezultāta uzrādīšanas Vācijā nesen bija pārlidojusi no tālās Tokijas, turklāt pirmssezonas treniņnometnē viņa bija iedzīvojusies muguras savainojumā, tāpēc tik tāls metiens bijis kas negaidīts. “Redzēt šos rezultātus ir patīkami, jo treniņnometne daļēji bija jāaizvada ar lielām sāpēm un uz 90% no tā, ko biju vēlējusies izdarīt. Šobrīd pakāpeniski eju soli pa solim uz augšu, neskaitot maija beigas Talsos, kur samisējās potīte. Principā teiktu, ka ir labi, un arī Ofenburgas sacensības bija ļoti labi noorganizētas, un man ļoti patīk tur startēt.”

Muguras savainojuma sadziedēšana prasa aptuveni sešas nedēļas, tāpēc Mūze šobrīd darbojas saudzējošākā režīmā un seko dakteru norādījumiem. Arī treniņnometnē viņa bija ierobežota savās kustībās.

“Labāk paklausu dakterus, jo šajā gadījumā nav runas, ka man vajadzētu labi nostartēt mājās vai kādās komercsacensībās, bet tieši pasaules čempionātā. Ļoti koncentrējos uz to un klausīju dakterus. Šobrīd man mugura netraucē. Diemžēl Talsos pastiepu potīti, bet jau esmu tikusi ar to galā,” norāda šķēpmetēja. Šobrīd viņai saudzējošāks režīms ir arī tāpēc, ka līdz sezonas svarīgākajiem mačiem vēl ir kāds laiciņš – pasaules čempionāts ASV (15.-24. jūlijs) un Eiropas čempionāts Vācijā (15.-21. augusts) būs vasaras otrajā pusē. Tieši uz šo laiku Mūze plāno būt savā fiziskās formas pīķī.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas normatīvs ir augsts (64 metri), un līdz tā sasniegšanai Mūzei pagājušajā sezonā pietrūka 58 centimetri. Tomēr rezultātu stabilitāte un šosezon paveiktais, visticamāk, ļaus viņai nokļūt nozīmīgākajās sacensībās pēc ranga, pat ja normatīvs līdz tam netiks izpildīts.

“Svarīgākais ir veselība. Principā par normatīva izpildīšanu nesatraucos. Protams, gribētos to sasniegt, pēc tam būtu psiholoģiski vieglāk, bet arī ar visu rangu man vajadzētu braukt uz pasaules čempionātu,” pārliecību pauž Mūze.

Runājot par šīs vasaras plāniem, šķēpmetēja atklāj, ka ar dalību sacensībās negrasās pārforsēt – viens starts nedēļā. “Iepriekšējos gados esmu kļūdījusies, startējot ļoti daudz. Dažas sacensības arī bijušas tuvu viena otrai, tādēļ arī bijušas traumas. Šobrīd arī fiziskos treniņus neatlaižam, tāpēc pēc sacensībām aizvien esmu ar lielām muskuļu sāpēm un piedzītām kājām. Tas viss tiek virzīts uz pasaules čempionātu, lai to vienu nedēļu, kad būsim tur, varētu palaist vaļā fizisko slodzi augstākā punkta sasniegšanai.”

Bieži tieši sezonas lielākajās sacensībās Latvijas šķēpmetējiem nav izdevies uzrādīt labus rezultātus, pat ja iepriekš sezonā bijuši starp labāko rezultātu īpašniekiem. Šādiem novērojumiem piekrīt arī Mūze, kura piebilst, ka šobrīd satraukumu lielajos startos rada jau neveiksmes, kas piedzīvotas iepriekš.

“No pagājušā gada esmu uzsākusi strādāt ar ļoti spēcīgu sporta psiholoģi [Lāsmu Lapiņu]. Mēs strādājam, lai es lielajos mačos būtu mierīga un pārliecināta. Ka tie nekādi neatšķiras no parastajām komercsacensībām,” atklāj Mūze. “Neveiksmes iepriekšējo gadu lielajos mačos mani ir salauzušas. Līdz tam punktam, ka vienkārši nākas meklēt palīdzību no malas. Cilvēki ir atšķirīgi – vienam sporta psihologs var palīdzēt, bet otrs tādam neuzticas.”

Palīdzību Mūze uzmeklējusi pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm, kur ar rezultātu 57,33 metri palika tikai 26. vietā, kaut gan visas sezonas nogrieznī viņa bija astotā tālākā metiena īpašniece (64,81). Pirms četrgades svarīgākajām sacensībām viņa tika uzskatīta par vienu no Latvijas cerībām.

“Piekrītu, ka lielie mači ir lūzuma punkts lielai daļai vieglatlētu, īpaši tik tehniskā disciplīnā kā šķēpmešana. Jebkura nepareiza kustība vai doma var jebkurā brīdī izjaukt šo tehnisko virknējumu, un uzreiz ir runa nevis par 60 metriem, bet gan 50. Vīriešu gadījumā – ja stabili jūties aiz 80 metriem, tad metieni būs 75 metru robežās. Visiem vajadzētu par to padomāt. Izanalizēt un saprast, kā viņi sev var nodrošināt labu rezultātu. Protams, nevaru garantēt, ka tas izdosies pat ar ļoti augstas kvalitātes psihologiem, bet, ja iepriekš lielās sacensībās nav bijis rezultāts, kaut kas ir jāpamaina,” spriež Mūze.

Šķēpmetēja akcentē, ka pēc sadarbības uzsākšanas ar psiholoģi viņa jūtas labāk, taču darbs pie sevis sakārtošanas joprojām turpinās.

“Sacensībās pirmajos trīs metienos varu labāk noturēt stabilitāti. Šosezon ļoti koncentrējos tieši uz pirmajiem trim metieniem, jo tie ir ļoti svarīgi tieši kvalifikācijā. Ieguldām milzīgu darbu. Ir daudz nianšu, kādās strādājam. Ne tikai, kā uzvesties sacensībās vai kā sevi nomierināt, bet arī izanalizē sevi kā cilvēku. Saproti, kuras personībā ir stiprās un vājās vietas,” stāsta Mūze.

“Protams, analizē arī pagātni – kāpēc bijušas kļūdas tieši lielajos mačos, kāpēc ir sasniegta laba forma sezonas sākumā un kā noturēt motivāciju un sacensību garu visa gada garumā. Ļoti liels darbs ar sevi. Ne tikai treniņos, bet arī ikdienā ārpus tiem. Sevis sakārtošana,” iezīmē sportiste.

  +1 [+] [-]

, 2022-06-06 16:54, pirms 2 gadiem
Labam psihologam vajag modžo

  +1 [+] [-]

, 2022-06-06 18:42, pirms 2 gadiem
dakots rakstīja: Labam psihologam vajag modžo
Līnai vajag vismaz 3 vīrus ar labiem modžo ...

  +2 [+] [-]

, 2022-06-06 19:40, pirms 2 gadiem
Labi, ka psiholoģe spēj palīdzēt, jo ne visiem tā ir. Bija jau Mūzei diezgan neveiksmīga tā trauma - svarīgos mačos un ar ilgu atlabšanu. Pagājušajā gadā pāris labi starti, tostarp Dimanta līgā, bet galvenajās sacensībās neveiksme. Protams, ka tas atstāj iespaidu. Pieļauju, ka arī finansiālais nodrošinājums ir mazāks, tas arī padara ikdienu sarežģītāku.

  +1 [+] [-]

, 2022-06-06 22:08, pirms 2 gadiem
Šaubos vai tiem visiem stabilajiem top klases šķēpmetējiem tagad katram ir psihologs, Lūša laikos noteikti nebija. Bet lai veicas šai vissimpātiskākajai LV šķēpa metējai, gaidam šogad kādu pjedestālu....

  -1 [+] [-]

, 2022-06-07 10:53, pirms 2 gadiem
Tur neko nevar darīt. Latviešiem kalpu un zaudētāju gēni.

     [+] [-]

, 2022-06-09 12:48, pirms 2 gadiem
sveiks rakstīja: Tur neko nevar darīt. Latviešiem kalpu un zaudētāju gēni.
Livoniešiem - teitoņu un letu uzvarētāju gēni !