Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Par pusminūti labots pasaules rekords sieviešu pusmaratonā

Par pusminūti labots pasaules rekords sieviešu pusmaratonā
Ruta Čepngetiča. Foto: World Athletics

Kenijas vieglatlēte Ruta Čepngetiča šodien Stambulā notikušajās sacensībās veica pusmaratona distanci stundā, četrās minūtēs un divās sekundēs, iepriekšējo pasaules rekordu labojot par iespaidīgām 29 sekundēm.

Kopš 2020. gada februāra oficiāli atzītais pasaules rekords pusmaratonā bija 1:04:31, un tas piederēja Etiopijas skrējējai Ababelai Ješanehai, kamēr visu laiku ātrākais reģistrētais rezultāts pusmaratonā bija 1:04:28, ko Bridžiga Kosgeja no Kenijas paveica pirms diviem gadiem, taču rekorda prasībām neatbilstošā trasē.

Šodien visi līdzšinējie pusmaratona rekordi tika satriekti, un par to parūpējās Ruta Čepngetiča, 26 gadus vecā Kenijas skrējēja, kura pirms diviem gadiem kļuva par pasaules čempioni maratonā. Viņas personīgais rekords pusmaratonā bija 1:05.06, bet šodien Stambulā tas tika uzlabots par vairāk nekā minūti.

Čepngetiča ļoti tuvu nonāca pie stundas un četru minūšu atzīmes, un, lai arī to nepārsniedza, uzrādīja vēsturisku rezultātu, labojot iepriekšējo pasaules rekordu par 29 sekundēm.

Šis arī bija pirmais sieviešu pusmaratons, kurā viss labāko trijnieks izskrēja no 65 minūtēm. Otro vietu ieguva Etiopijas skrējēja Jamelzerfa Jehualava (1:04:40), kamēr trešā bija Hellena Obiri, Kenijas vidējo distanču skrējēja, kura ir pasaules čempione 5km distancē, bet šodien debitēja pusmaratonā, paveicot to ar izcilu rezultātu 1:04:51.

Vīriešu konkurencē uzvaru svinēju pasaules rekorda īpašnieks Kibivots Kendijs ar rezultātu 59:35 minūtes. Viņš finišā par trim sekundēm apsteidza Benāru Ngeno, nosargājot savu iepriekš iekrāto pārsvaru.

Izmantotie resursi:
https://www.worldathletics.org/comp...


Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.