Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Semenja zaudē tiesā, IAAF drīkstēs ieviest noteikumus par testosterona līmeni

Agris Suveizda

Semenja zaudē tiesā, IAAF drīkstēs ieviest noteikumus par testosterona līmeni
Kastera Semenja. Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

LETA--DPA. Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) trešdien noraidīja Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vidējo distanču skrējējas Kasteras Semenjas apelāciju par paaugstinātu testosterona līmeni asinīs.

Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā ar 8. maiju, nosaka, ka skrējējām distancēs no 400 metriem līdz jūdzei testosterona līmenim asinīs jābūt mazākam nekā pieciem nanomoliem uz litru. Tādējādi skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, būs jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem, ja viņas atteiktos lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

Līdz ar to divkārtējā olimpiskā un trīskārtējā pasaules čempione 800 metru skrējienā, kā arī olimpiskās bronzas godalgas ieguvēja 1500 metru skrējienā Semenja pret savu gribu kļuvusi par pretrunīgo noteikumu upuri. CAS gan savā trešdienas spriedumā nodēvējusi IAAF noteikumus par diskriminējošiem, tomēr tajā pašā laikā komisija secināja, ka, pamatojoties uz pierādījumiem, šāda rīcība ir nepieciešama, lai konkrētajās disciplīnās saglabātu sieviešu vieglatlētikas integritāti. CAS gan ieteikusi IAAF jaunos noteikumus neattiecināt uz 1500 metru un vienas jūdzes skrējieniem, kamēr nav iegūti papildus pierādījumi.

28 gadus vecā Semenja, kura pēkšņi skrejceļā uzradās 2009.gadā, kad uzvarēja pasaules čempionātā 800 metros, tikusi pakļauta dzimuma pārbaudēm, jo aizdomas radīja gan viņas zemā balss, gan vīrišķīgais izskats. Precīzi dati nav publiskoti, taču testosterona līmenis viņas organismā ir augstāks nekā citām sievietēm. IAAF un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos. IAAF uzsvērusi, ka jauno noteikumu mērķis nav vērsts uz sportisti dzimuma identitātes apšaubīšanu.

Izmantotie resursi:
LETA

  +2 [+] [-]

, 2019-05-01 14:27, pirms 5 gadiem
Tūlīt sarosīsies visi SJW un LGBTQ aktīvisti.

  -1 [+] [-]

, 2019-05-01 14:49, pirms 5 gadiem
Njā, ne katram sportistam par godu īpašus noteikumus pieņem... Ne pārāk ticās, ka paaugstinātais testosterons tiešām dod priekšrocības tikai un vienīgi Semenjas skrietajās distancēs. Un ko darīs, ja parādīsies vīrišķīga paskata 100 m skrējēja vai lodes grūdēja?

  +8 [+] [-]

, 2019-05-01 14:56, pirms 5 gadiem
elements rakstīja: Njā, ne katram sportistam par godu īpašus noteikumus pieņem... Ne pārāk ticās, ka paaugstinātais testosterons tiešām dod priekšrocības tikai un vienīgi Semenjas skrietajās distancēs. Un ko darīs, ja parādīsies vīrišķīga paskata 100 m skrējēja vai lodes grūdēja?
Testosterons priekšrocības dod visās distancēs. Tas ir galvenais vīrišķais hormons, kas nosaka ne tikai to ka vīrietis ir vīrietis, bet arī tieši ietekmē muskuļu masu, kas, protams, uzlabo veiktspēju jebkurā sporta veidā.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-01 14:57, pirms 5 gadiem
elements rakstīja: Njā, ne katram sportistam par godu īpašus noteikumus pieņem... Ne pārāk ticās, ka paaugstinātais testosterons tiešām dod priekšrocības tikai un vienīgi Semenjas skrietajās distancēs. Un ko darīs, ja parādīsies vīrišķīga paskata 100 m skrējēja vai lodes grūdēja?
Es arī nesaprotu kāpēc tik dažās distancēs pieņēma tādu noteikumu. Ja jau aizliedz, tad visās.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-01 15:03, pirms 5 gadiem
un 100m distancē, kur muskuļiem un spēkam ir vislielākā nozīme no skriešanas disciplīnām, testosteronu nemērīs?

  +1 [+] [-]

, 2019-05-01 15:25, pirms 5 gadiem
ak tad sieviešvīriete jeb vīriešsievietis zaudēja gan?! LOL

     [+] [-]

, 2019-05-01 19:19, pirms 5 gadiem
Un ja vīrietim būs zems testosterona limenis, tad šis varēs maukt pie sievietēm?

  +1 [+] [-]

, 2019-05-01 19:46, pirms 5 gadiem
canuks20 rakstīja: Un ja vīrietim būs zems testosterona limenis, tad šis varēs maukt pie sievietēm?
Ja vīrietim būs zems testosterona līmenis, viņš būs resns, nemotivēts un noguris blāķis, kuram piedalīties kādās sporta aktivitātēs vispār nebūs ne mazākās vēlēšanās.