Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Vācijas riteņbraucēju komandas sporta direktors rasisma dēļ spiests pamest Tokiju

Vācijas riteņbraucēju komandas sporta direktors rasisma dēļ spiests pamest Tokiju
Foto: AFP/Scanpix

LETA--DPA. Vācijas Olimpiskā sporta federācija (DOSB) nolēmusi no Tokijas olimpiskajām spēlēm priekšlaikus sūtīt mājās Riteņbraukšanas federācijas (BDR) sporta direktoru Patriku Mozteru, kurš sacensībās ar atsevišķu startu rasistiski aizskāra pretinieku sportistus.

"Esam pārliecināti, ka viņa vakar paustā publiskā atvainošanās par rasistiskiem izteikumiem bija no sirds," paziņoja DOSB prezidents Alfonss Hermans. "Tomēr šāda Moztera kunga kļūda ir olimpisko vērtību pārkāpums. Vācijas komandā nav kompromisu attiecībā uz godīgumu, cieņu un iecietību," viņš piebilda. DOSB norādīja, ka Mozters Tokijas olimpiskajās spēlēs vairs nebūs riteņbraukšanas komandas sporta direktors un drīzumā atgriezīsies Vācijā.

Vācijas nacionālā televīzijas kanāla ARD pārraidē no riteņbraukšanas sacensībām trešdien bija dzirdams, kā Mozters no atspirdzinājumu punkta trases malā, izmantojot rasistiskus vārdus, mudina Nikiasu Arntu panākt Azedinu Lagabu no Alžīrijas un Amanuelu Gebrezgabihiru no Eritrejas.

"Mirkļa karstumā un vispārēja stresa apstākļos, kādos pašlaik šeit dzīvojam, es nepareizi izvēlējos vārdus. Man ir ļoti žēl, es varu tikai no visas sirds atvainoties. Es negribēju nevienu aizskart," Mozters sacīja ziņu aģentūrai DPA. "Mums ir daudz draugu ar Ziemeļāfrikas izcelsmi, kā jau teicu, man žēl," viņš piebilda.

Pārraidē bija dzirdams, kā 54 gadus vecais Mozters mudina Arntu "panākt kamieļu jājējus".

Organizācija "Team Africa Rising", kas nodarbojas ar riteņbraukšanas attīstību Āfrikā, aicināja Mozteru atkāpties no amata, uzstājot, ka vācieša atvainošanās nav pietiekama. BDR prezidents Rūdolfs Šarpings Moztera izteikumus nodēvēja par nepieņemamiem. Izteikumus nosodīja arī Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (ICU).

Alžīrietis Lagabs notikušo centās pārvērst jokā, "Twitter" rakstot, ka "kamieļu jāšanas sacensības nav olimpisko spēļu programmā, tādēļ es ierados uz riteņbraukšanu. Vismaz biju 2020. gada olimpiskajās spēlēs Tokijā". Savukārt Arnts "Twitter" ierakstā distancējās no sporta direktora, uzsverot, ka tādi izteikumi nav pieņemami.

"Olimpiskās spēles un riteņbraukšana nozīmē iecietību, cieņu un godīgumu. Es pilnībā aizstāvu šīs vērtības un noņemu cepuri visu to lielisko sportistu, kuri ieradušies Tokijā no visām pasaules malām, priekšā," rakstīja vācu riteņbraucējs, kurš šosejas riteņbraukšanā ar atsevišķu startu ieņēma 19. vietu. Gebrezgabihirs bija 33., bet Lagabs ierindojās 36. vietā 38 finišējušo sportistu konkurencē.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

Izmantotie resursi:
LETA


, 2021-07-29 22:22, pirms 3 gadiem
Hmm, ja pat šādi izteikumi tiek uzskatīti par rasistiskiem, tad kancelēšanas kultūra sasniegusi jaunas virsotnes.
Kas vainas "kamieļu jājējiem", it īpaši velobraukšanas sacensībās? Tad jau pusi lietuviešu vajag atbrīvot no amata par savām "žirga galvām" un visus latviešus par "lēnajiem igauņiem".
Aizvien mazāk paliek prieka dzīvot šādā ačgārnā pasaulē.
, 2021-07-29 22:27, pirms 3 gadiem
Man gan šķiet, ka vārda "jājējiem" vietā, bija lietots cits darbības vārds
, 2021-07-29 22:39, pirms 3 gadiem
šitas labs - kamieļu jājēji malacis! kad treneris šitā uzsauc, braucējs uzreiz vizualizē priekšā braucošos jājam kamieli un saprot, ka tādi jājēji ir apsteidzami - sportiski pilnīgi attaisnojams uzmundrinājums
, 2021-07-29 22:43, pirms 3 gadiem
neko rasistisku neredzu. pasaule iet uz īso.
, 2021-07-29 22:50, pirms 3 gadiem
Ludvigers rakstīja: Man gan šķiet, ka vārda "jājējiem" vietā, bija lietots cits darbības vārds
Drāzās kā vējš xD. Bet jā, diez vai bija lietots nekaitīgais jājēji (riders). Garlaicīga pasaule, kurā visi tik nopietni un jūtelīgi, tik daudz ārišķību.
, 2021-07-29 22:58, pirms 3 gadiem
Witcher rakstīja: Drāzās kā vējš xD. Bet jā, diez vai bija lietots nekaitīgais jājēji (riders). Garlaicīga pasaule, kurā visi tik nopietni un jūtelīgi, tik daudz ārišķību.
tagad dūdiņu periods - visa treneru verbālā motivācija tiek pašcenzēta, nekādu "mātes jākļu", "melno pakaļu", "saņemās taču beidzot, mīkstie! " utt tikai pozitīva uzmundrināšana, varavīkšnu aproču nēsāšana, mešanās uz viena ceļa, galvas noliekšana un piedošanas lūgšana (būtība - padošanās pirms spēle vispār sākusies), ja mana komanda pārāk balta vai pretinieku komandā daudz citas rases pārstāvju
, 2021-07-29 23:06, pirms 3 gadiem
SNIEGPĀRSLIŅAS, paši to pataisa par rasismu, par to sodot
Negribēja aizvainot, saprotiet un piedodiet.
, 2021-07-29 23:06, pirms 3 gadiem
adrock rakstīja: tagad dūdiņu periods -
Tā ir. Rezultātā izaug mīksto pūkaino sojas puiku paaudze, kuri grib visu viegli un skaisti un bez probēmām (pretēji evolūcijai, kas norūda/sagatavo grūtībās).
, 2021-07-29 23:26, pirms 3 gadiem
Witcher rakstīja: Tā ir. Rezultātā izaug mīksto pūkaino sojas puiku paaudze, kuri grib visu viegli un skaisti un bez probēmām (pretēji evolūcijai, kas norūda/sagatavo grūtībās).
evolūcija turpinās, bija acteki, faraoni ... nebūs arī āriešu vairs
, 2021-07-30 04:48, pirms 3 gadiem
Ufo&Fredis -humānisti ļoti ļoti cīnījās pret nāves sodu sastrīdējās sakāvās viens aiz bēdām pakārās
, 2021-07-30 07:07, pirms 3 gadiem
Tie jau nebūs latvieši kas neaizstāvēs rasistus.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).