Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Olimpietis Babris: "BMX ne vienmēr uzvar spēcīgākais"

Olimpietis Babris: "BMX ne vienmēr uzvar spēcīgākais"
Helvijs Babris. Foto: LRF

BMX riteņbraucējs Helvijs Babris šobrīd Valmierā intensīvi gatavojas savai olimpisko spēļu debijai, kas būs tieši pēc mēneša. Kaut arī vieta uz goda pjedestāla no 23 gadus vecā sportista netiek gaidīta, sarunā ar portālu Sportacentrs.com latvietis uzsver, ka šajā sporta veidā var gadīties viss, un ne vienmēr uzvar spēcīgākais.

BMX olimpiskajā programmā ir kopš 2008. gada, un pirmajos divos sporta forumos Pekinā un Londonā par zeltu Latvijai parūpējās Māris Štrombergs. Tomēr pēdējos gados ar augstvērtīgiem rezultātiem bieži nevaram priecāties. Maija pašās beigās par karjeras labāko sasniegumu pieaugušo konkurencē parūpējās Babris, kurš Kolumbijā bija trešais Pasaules kausa posmā, un drīz pēc tam kļuva skaidrs, ka viņš kopā ar Vinetu Pētersoni pārstāvēs Latviju pēc nepilna mēneša gaidāmajās olimpiskajās spēlēs.

Uz Tokiju mūsu BMX braucēji dosies 21. jūlijā, bet trīs dienas vēlāk olimpiskajā trasē sāksies treniņi. Sportisti labprāt piedalītos arī atklāšanas ceremonijā. Līdz tam Babris trenēsies Valmierā un uz nometni ārzemēs nedosies. “Uz vietas ir viss nepieciešamais – trases, treniņu iespējas. Neko vairāk pat neprasās, lai tā dēļ brauktu uz ārzemēm. Cenšamies izmantot katru dienu. Ceļošana tomēr arī aizņem laiku un izsit no ritma. Tepat Valmierā mums ir sporta bāze, lielie starta kalni – tādi paši, kādi būs Tokijas olimpiskajās spēlēs.”

Tokijas olimpisko spēļu programmā BMX sacensībām atvēlēts 29. un 30. jūlijs.

Nākamās nedēļas otrajā pusē Beļģijā notiks Eiropas čempionāts, taču Babris nolēmis uz to nedoties, jo treniņi olimpiskajām spēlēm esot svarīgāki. Savukārt Pētersone uz Vecā kontinenta meistarsacīkstēm brauks un plāno startēt U-23 vecuma grupā.

“Olimpiskajās spēlēs gribu sevi parādīt pēc iespējas labāk. Protams, tur visi būs maksimāli labā sportiskajā formā, un būs ļoti grūti, bet mēģināsim paveikt maksimumu. Šobrīd strādājam pie tā, lai arī es būtu maksimāli labā gatavībā. Lai kārtīgi sagatavotos, vēl atlikušas dažas nedēļas. Domāju, viss būs ok,” cerību pauž Babris. “Šī būs mana pirmā olimpiskā pieredze, tāpēc emocijas gan jau arī būs augstā līmenī. Varbūt nebūs tik forši kā citas reizes, jo Covid-19 dēļ nebūs tādas atmosfēras – režīms būs teju tikai viesnīca-trase-viesnīca, bet redzēsim.”

Olimpiskās spēles Tokijā nevarēs apmeklēt ārvalstu līdzjutēji, turklāt arī vietējie sacensībās tiks ielaisti ierobežotā skaitā. Savukārt pašiem sportistiem Japāna jāatstāj 48 stundu laikā pēc sacensību beigām, tāpēc lielākā daļa nemaz nevarēs piedalīties spēļu noslēguma ceremonijā.

Vērtējot šī brīža situāciju, iekļūt finālā Latvijas BMX sportistiem būs ļoti sarežģīti, taču Babris uzsver, ka šajā sporta veidā var notikt neprognozējamais. “BMX var notikt viss. Nav tā, ka šajā sporta veidā vienmēr uzvar stiprākais. Viss neizšķiras tikai startā, pēc tam arī trasē ir iespējas apdzīt. Domāju, man noteikti ir iespējas tikt pusfinālā.”

“Tokijas trases pirmā taisne man ir diezgan parocīga. Ja viss labi saslēdzas, var iebraukt godalgoto trijniekā, bet tad apstākļiem, protams, ir baigi jāsaliekas. Visi džeki tur būs ļoti spēcīgi,” pārliecināts ir Babris.

Olimpisko spēļu BMX trasē Babris nav braucis. Pirms diviem gadiem tur citi sportisti piedalījās testa sacensībās, kuras gan ietekmējuši slikti laikapstākļi. Turklāt pēc tam trasē veiktas izmaiņas.

“Pluss/mīnuss zinu, kāda ir šī trase un kādas ir atslēgas vietas. Domāju, nevajadzētu būt nekādām problēmām. Ļoti svarīgs būs tieši starta kalns – tā varbūt ir pat mana stiprā puse. Trase ir salīdzinoši gara – izmēģinājuma sacensībās apli veica ap 40 sekundēm, un tas ir daudz. Nekur trase nav tik gara. Strādājam pie tā, lai uzlabotu izturību, jo garākā trase līdz šim bijusi 36 sekundes. Tās četras sekundes varbūt nešķiet nekas daudz, bet trasē to ļoti jūt,” skaidro Babris.

Vasarā Tokijā ierasti ir karsti laikapstākļi, taču BMX sportā liela nozīme ir vējam, kas var izmainīt sacensību gaitu un padarīt tās grūti prognozējamas. “Izskatās, ka vieta ir diezgan atklāta, un vējš varētu ieskrieties. Arī izmēģinājuma sacensībās sānu vējš patraucēja, džekiem bija diezgan grūti. Taču tas bija rudenī.”


Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).