Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Valdība atbalsta katra sasnieguma prēmēšanu paralimpiskajās spēlēs

Valdība atbalsta katra sasnieguma prēmēšanu paralimpiskajās spēlēs
Rihards Snikus. Foto: lpkomiteja.lv

LETA. Līdzīgi kā par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs, arī parasportisti naudas balvas varēs saņemt par katru izcilo sasniegumu paralimpiskajās sacensībās, otrdien lēma Ministru kabinetā.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā par sporta nozari atbildīgā ministrija rosināja grozīt Ministru kabineta noteikumus par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā un noteikt, ka arī par sasniegumiem paralimpiskajās spēlēs, līdzīgi kā par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs, naudas balva par izciliem sasniegumiem sportā var tikt piešķirta par katru no sasniegumiem.

IZM skaidroja, ka pēc Sporta likumā noteiktā Latvijas sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam un attiecīgajām sporta federācijām Ministru kabinets var piešķirt naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā. Likums paredz arī kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru nosaka Ministru kabinets.

Līdz šim regulējums paredzēja ierobežojumu gadījumā, ja sportistam individuālajos sporta veidos, komandu sporta spēļu nacionālajai izlasei vai komandu sporta spēļu valsts izlasei kalendāra gadā ir vairāki sasniegumi, par kuriem saskaņā var piešķirt naudas balvu - sportistam, viņa treneriem, sportistu apkalpojošiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošam personālam un attiecīgajai sporta federācijai -, naudas balvu piešķīra tikai par to sasniegumu, par kuru regulējumā noteikts lielāks naudas balvas apmērs.

Savukārt, ja naudas balvas apmērs ir vienāds, naudas balvu piešķir tikai par vienu sasniegumu. Tādējādi, neatkarīgi no izcīnīto sasniegumu skaita un neatkarīgi no sporta sacensībām, kurās attiecīgi sasniegumi gūti, kalendārā gadā sportistam un valsts izlasei bija tiesības pretendēt uz naudas balvas saņemšanu tikai par vienu sasniegumu.

IZM atgādināja, ka XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos, Krievijā, pirmo reizi vienu olimpisko spēļu laikā Latvijas sportisti izcīnīja vairākus sasniegumus, par kuriem saskaņā ar regulējumu var piešķirt naudas balvu - Andris Šics un Juris Šics izcīnīja trešo vietu kamaniņu divniekā un kamaniņu komandu stafetē, savukārt Oskars Melbārdis un Daumants Dreiškens izcīnīja otro vietu bobslejā divniekiem un piekto vietu bobslejā četriniekiem.

Iepriekš līdzīgas situācijas bija konstatējamas zemāka līmeņa sporta sacensībās. Ņemot vērā, ka olimpiskās spēles ir četrgades nozīmīgākās sporta sacensības un sasniegumi tajās vērtēti visaugstāk, Ministru kabineta noteikumos noteica, ka minētais ierobežojums neattiecas uz gadījumu, kad sportists individuālajos sporta veidos vairākus sasniegumus ir izcīnījis olimpiskajās spēlēs.

Līdz ar to par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs naudas balva sportistam, viņa treneriem, sportistu apkalpojošiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošam personālam un attiecīgajai sporta federācijai var tikt piešķirta par katru no sasniegumiem.

IZM atzīmēja, ka arī šogad notikušajās Tokijas paralimpiskajās spēlēs izcilu sniegumu uzrādīja Latvijas sportisti Diāna Dadzīte un Rihards Snikus, kuri izcīnīja divas paralimpiskās medaļas - Dadzīte izcīnīja otro vietu diska mešanā un trešo vietu šķēpmešanā, savukārt Snikus - otro vietu paralimpiskajā iejādē un otro vietu brīvā stila disciplīnā. Turklāt IZM uzsvēra, ka situācija, kad viens sportists paralimpiskajās spēlēs izcīna vairākas medaļas, ir jau otrās spēles pēc kārtas, jo 2016.gada paralimpiskajās spēlēs Riodežaneiro, Brazīlijā - Dadzīte izcīnīja pirmo vietu šķēpa mešanā un trešo vietu diska mešanā.

Ministrijā norādīja, ka paralimpiskās spēles ir četrgades nozīmīgākās sacensības cilvēkiem ar invaliditāti, kurās 2021.gadā piedalījās vairāk nekā 4400 sportistu no 161 valsts un tika izcīnīti 539 medaļu komplekti 22 sporta veidos. Līdzīgi kā olimpiskajās spēlēs, arī paralimpiskajās spēlēs ir ļoti liels pārstāvēto valstu skaits, kā arī plaša starptautiskā un nacionāla līmeņa rezonanse. Tāpat atzīmējama paralimpiešu sasniegumu pozitīvā ietekme uz cilvēkus ar invaliditāti iesaisti pielāgotās fiziskās parasporta aktivitātēs.

Grozījums noteikumos izskatīts un atbalstīts arī Latvijas Nacionālās sporta padomes 2021.gada 15.septembra sēdē.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2021-09-28 21:04, pirms 3 gadiem
Nu ja tagad kad helikopteru nauda ir tad sevis pašreklamai dod jebkam lai tikai celtu prestižu.Neatceros konkrēti kad bet bija ,kad trūka 45000t lai varētu cilvēkus aizsūtīt uz olimpiādi.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).