Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Olimpietim Švecovam pēc Covid-19 izslimošanas radušās problēmas ar redzi

Olimpietim Švecovam pēc Covid-19 izslimošanas radušās problēmas ar redzi
Pāvels Švecovs. Foto: UIPM

Latvijas vadošais modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs pēc Covid-19 izslimošanas saskārās ar nepatīkamām blaknēm – ārsti viņam izrakstīja brilles un konstatēja nelielu plaušu iekaisumu. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com atlēts gan ir apņēmības pilns līdz Tokijas olimpiskajām spēlēm atgūt optimālo sportisko formu.

Švecovs ar Covid-19 saskārās pavasarī, kā rezultātā viņam nācās izlaist divus Pasaules kausa posmus un ilgu laiku Bulgārijā atrasties pašizolācijā viesnīcā. Sekoja ievērojams sportiskās formas kritums, kas atsaucās uz Pasaules kausa finālu un pasaules čempionātu. Par laimi, olimpisko spēļu rangā izdevās nosargāt pozīcijas, lai kvalificētos Tokijai.

“Jau iepriekš bijām gana droši, ka esam ieguvuši ceļazīmi. Protams, pēc oficiāla paziņojuma ap sirdi kļuva nedaudz vieglāk,” norāda Švecovs, kurš aptuveni turpmākās trīs nedēļas pavadīs treniņnometnē Šveices kalnos. “Veselība lēnām atjaunojas, bet ne strauji.”

“Joprojām ir grūti. Sportisko formu zaudēju pamatīgi. Līdz Tokijai mēģināsim atkal atgūt labāko gatavību. Nav variantu. Domāju, ka tas ir iespējams, tāpēc arī braucam uz kalniem. Līmenim vajadzētu atnākt atpakaļ,” optimistiski noskaņots ir sportists.

Pasaules kausa finālā Švecovs bija spiests samierināties ar 31. vietu, kamēr pasaules čempionātā nespēja pārvarēt kvalifikāciju.

“Pasaules kausa finālā vispār neko nevarēju parādīt – tur ar jāšanu nedaudz nepaveicās. Televīzijas operators pēc devītā lēciena stāvēja tieši pretī šķērslim un ļoti ātri ar kameru pagriezās pret manu zirgu, kurš nobijās un aizskrēja uz citu pusi. Gribēju uz labo, viņš skrēja uz kreiso, un nokritu no zirga. Sākumā nesapratu, kas ar zirgu noticis, tikai pēc tam sapratu, ka operators pie vainas,” atminas Švecovs.

“Savukārt pasaules čempionātā Ēģiptē bija ļoti karsti – ap 42 grādiem. Šādiem apstākļiem nespēju aklimatizēties. Trase skriešanai arī nebija parocīga, jo viss kross bija pa smiltīm – kā pa jūru,” pauž Latvijas sportists. “Arī veselība pēc Covid-19 izslimošanas nebija atgriezusies. Bet ar to visu pietika, lai varētu tikt uz Tokiju. Konkurenti, kuri vēl rangā varēja mani apsteigt, arī pasaules čempionātā neko neparādīja.”

Švecovs apzinās, ka arī Tokijā būs ļoti karsti laikapstākļi, taču tā jau būs citādāka situācija nekā pavasarī, kad no vēsākas temperatūras jābrauc uz karstu.

“Tur, kur notiks olimpiskās sacensības, 2019. gadā esmu jau bijis. Bija normāli. Nebija tik traki kā Ēģiptē. Turklāt šajā laikā visur ir karstums, arī Rīgā, tāpēc var pierast. Tas nav tā, ka no aukstuma brauc uz karstumu,” saka Švecovs. “Nekādu mērķi uz vietām pirms Tokijas neesmu uzstādījis. Galvenais ir parādīt vislabāko rezultātu. Kāda ar to būs vieta, tāda arī būs.”

Tokijas olimpiskajās spēlēs modernās pieccīņas sacensības vīriešiem notiks 7. augustā. Atšķirībā no Pasaules kausa formāta, šoreiz jau uzreiz būs fināls ar 36 sportistu līdzdalību.

“Divus gadus mums bijusi ļoti grūta atlase, tāpēc Tokijā uzreiz būs fināls. Jābūt gatavam. Tokijā ieradīsimies ātrāk, lai varam piecas dienas aklimatizēties. Šo procesu sākšu jau Latvijā – došos agrāk gulēt un agrāk celšos,” atklāj Švecovs.

Tiesa, Covid-19 izslimošana atstājusi sekas ne tikai uz sportisko formu. “Man bija neliels plaušu iekaisums, pēc izslimošanas izrakstīja arī brilles, jo sāku sliktāk redzēt. Neviens nezina, kādas Covid-19 slimībai būs sekas, katram cilvēkam ir citādāk. Man tagad ir nelielas problēmas ar acīm. Ārsti teica, ka pēc kāda laika redzi atgūšu. Šaušanā sākumā bija lielas grūtības, tāpēc tagad šauju ar kontaktlēcām vai brillēm. Citādāk lāgā neredzu mērķi un tēmekli.”


, 2021-06-25 18:33, pirms 3 gadiem
Nez vai redzēsim šeit komentārus no teim, kuri kliedza, ka jāļauj sporta zālēm darboties caur visam covid, jo veseliem cilvēkiem no tā ne silts ne auksts!
, 2021-06-25 21:42, pirms 3 gadiem
Kovids ir briesmīgs. Švecovam novēlu atgūt formu un labi nostartēt OS.
, 2021-06-26 01:40, pirms 3 gadiem
Skarbi, bet iemesls folijniekiem nedaudz muti aizvērt.
, 2021-06-27 00:51, pirms 3 gadiem
rihardilio rakstīja: Nez vai redzēsim šeit komentārus no teim, kuri kliedza, ka jāļauj sporta zālēm darboties caur visam covid, jo veseliem cilvēkiem no tā ne silts ne auksts!
Realitāte ir tāda, kamēr, paši nesaskaras tēlo varoņus.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).