Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Olimpiskā uguns nodziest Tokijas spēļu lāpas stafetes pirmajā dienā

Olimpiskā uguns nodziest Tokijas spēļu lāpas stafetes pirmajā dienā
Foto: Kim Kyung-Hoon/AFP/Scanpix

Japānā šodien sākās Tokijas olimpisko spēļu lāpas stafete. Jau pirmajā dienā gadījās kļūme - olimpiskā uguns nodzisa.

Atgādinām, ka olimpiskā uguns Grieķijā tika iedegta jau 2020. gada martā. Drīz vien to nogādāja Japānā, tomēr pēc četrām dienām koronavīrusa pandēmijas dēļ Tokijas olimpiskās spēles tika pārceltas uz 2021. gadu. Visu šo laiku olimpiskā uguns turpināja degt.

Stafetes pirmajā dienā gadījās kļūme - uzpūta spēcīgāks vējš, un olimpiskā uguns nodzisa. Izmantojot rezerves lukturi, problēma tūlīt tika atrisināta, un stafete varēja turpināties. Organizatori skaidroja, ka uguns nodzisa degļa defekta dēļ.

.

Kā jau ziņots, iepriekš uguns daudzas reizes nodzisa Soču ziemas olimpisko spēļu lāpas stafetē. Tas gadījās arī Kremlī, un tad izlīdzēja apsargs ar šķiltavām.

Tokijas spēļu lāpas stafete šodien sākās futbola treniņu centrā "J-Village", kas atrodas Fukusimas prefektūrā. Stafetē tiek ievēroti piesardzības pasākumi, lai novērstu koronavīrusa izplatīšanos. Katru lāpnesi drošā attālumā pavada apmēram desmit organizatoru komitejas darbinieki, notiekošajam seko arī policijas pārstāvji. Noteikta īpaša procedūra stafetes nodošanā nākamajam lāpnesim - iepriekšējais paiet malā, organizatoru komitejas koordinators no kolēģiem saņem informāciju par aktuālo situāciju, un tikai tad nākamais lāpnesis pārņem stafeti.

Organizatori brīdina, ka stafete var tikt apturēta, ja ceļmalās pulcēsies pārāk daudz skatītāju. Skatītājiem ir jālieto sejas maskas, tiek aicināti drīzāk plaukšķināt, nevis klaigāt. Katrs lāpnesis veic apmēram 200 metru distanci. Lāpneši tiek aicināti neieturēt maltītes kopā ar citiem, ir jāreģistrē savas veselības stāvoklis. "Gribēju skaļi uzmundrināt skrējējus, bet palika mazliet skumji, ka tik daudz ierobežojumu. Zinu, ka bija daudz diskusiju par to, vai olimpiāde jārīko, bet esmu ļoti priecīga, ka tā notiks. Tagad beidzot jūtu, ka tuvojas olimpiskās spēles," saka lāpnese Akiko Jokoe, kura veica vienu no garākajām distancēm pirmajā dienā.

Olimpiskās uguns nešanas stafete turpināsies 121 dienu, lāpa tiks ienesta 859 pašvaldībās visās 47 prefektūrās. Stafetē piedalīsies apmēram 10 tūkstoši cilvēku. Tokijas olimpiskās spēlēs risināsies no 23. jūlija līdz 8. augustam.

Izmantotie resursi:
apnews.com
kyodonews.net


, 2021-03-25 15:16, pirms 3 gadiem
Tāpēc lāpnešiem vajadzētu skriet ar papirosu zobos, lai vajadzības gadījumā varētu piepīpēt lāpu.
, 2021-03-25 15:19, pirms 3 gadiem
lāpas nodošanā līdzi jādod arī šķiltavas, lai pēc tam nav jānervozē!
, 2021-03-25 15:51, pirms 3 gadiem
nnoo rakstīja: lāpas nodošanā līdzi jādod arī šķiltavas, lai pēc tam nav jānervozē!
Bet šķiltavas jau nav no grieķijas olimpa, tā vairs nav olimpiskā lāpa, bet šķiltavu lāpa, kurai ar olimpisko kustību nav nekāda sakara. Zippo laba reklāma būtu.
, 2021-03-25 15:59, pirms 3 gadiem
M rakstīja: Tāpēc lāpnešiem vajadzētu skriet ar papirosu zobos, lai vajadzības gadījumā varētu piepīpēt lāpu.
Haha! Šitas labs!
, 2021-03-26 17:27, pirms 3 gadiem
Izskatās pēc baltrutēņu nacionālistiem .
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).