Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Bahs: "Olimpiskās spēles nevar būt tirgus laukums visu veidu demonstrācijām"

Bahs: "Olimpiskās spēles nevar būt tirgus laukums visu veidu demonstrācijām"
Tomass Bahs. Foto: AP / usatoday.com

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs akcentē, ka olimpiskās spēles var apvienot visu pasauli ar sportu tikai tad, ja olimpiādē var piedalīties visi.

"Olimpiskās spēles nav par politiku. SOK kā pilsoniska nevalstiska organizācija vienmēr ir stingri politiski neitrāla. Ne spēļu piešķiršana, ne dalība tajās nav politisks spriedums attiecībā uz rīkotājvalsti. Rīkotājvalsts vadītājam ir atļauts pateikt tikai vienu SOK uzrakstīto sentenci, lai oficiāli atklātu spēles. Nevienam citam politiķim nav atļauts spēlēt nekādu lomu pat medaļu ceremoniju laikā," norāda Tomass Bahs. "Olimpiskās spēles ir saistītas ar sportu. Sportisti personificē izcilības, solidaritātes un miera vērtības, tostarp esot politiski neitrāli spēles laukumā un ceremoniju laikā. Spēļu vienojošais spēks var izpausties tikai tad, ja visi izrāda cieņu un solidaritāti viens pret otru. Pretējā gadījumā spēles kļūs par tirgus laukumu visu veidu demonstrācijām, sadalot un nevienojot pasauli."

"Olimpiskās spēles nevar novērst karus un konfliktus. Tās arī nevar risināt visas politiskās un sociālās problēmas mūsu pasaulē. Bet olimpiskās spēles var rādīt piemēru pasaulei, kurā visi ievēro vienus un tos pašus noteikumus. Tās var mūs iedvesmot risināt draudzības un solidaritātes problēmas. Var veidot tiltus, kas ļaus cilvēkiem labāk saprasties. Tādā veidā olimpiskās spēles var atvērt durvis uz mieru."

Aizvadītajās divās diennaktīs tika sasniegti pasaules rekordi Covid-19 jauno gadījumu skaita ziņā (479 482 un 490 021), kā arī Eiropas rekordi (218 635 un 231 395), liecina worldometers.info/coronavirus apkopotie dati. Šobrīd izskatās, ka 2021. gada Tokijas olimpiskās spēlēs būs ārkārtīgi grūti noorganizēt, ievērojot ierastos principus. "Olimpiskās spēles var apvienot visu pasauli ar sportu tikai tad, ja olimpiādē var piedalīties visi," saka SOK prezidents, kurš iepriekš izteicies, ka spēles notiks arī tad, ja koronavīrusa pandēmija turpināsies.

Izmantotie resursi:
chinadaily.com.cn


, 2020-10-24 20:38, pirms 3 gadiem
Olimpiskās spēles ir jau zaudējušas savu vēsti un pārvērtušās par komerciju.Kari apturēti netiek, pat tieši otrādi (2008 Gruzija, 2014 Ukraina), rīkot spēles var nopirkt (Soči) un tā tēlošana, ka nevajag jaukt politiku ar sportu neiztur nekādu kritiku (1980, 1984). Ne jau tāda bija Pjēra de Kubertēna ideja.Vēmiens nāk skatoties tos divkosīgos purnus ar slēptiem kontiem ofšoros.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).