Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Rašmane: "Tokijas šautuve ir līdzīga Baku, kur notika pirmās Eiropas spēles"

Rašmane: "Tokijas šautuve ir līdzīga Baku, kur notika pirmās Eiropas spēles"
Agate Rašmane. Foto: no LTV video

LETA. Pirmie atvērtie treniņi šaušanā Tokijas olimpiskajās spēlēs aizvadīti svelmainos apstākļos, taču tagad šautuvē klimats ir krietni labāks un arī atgriezušās ierastās sajūtas, sarunā ar medijiem teica Agate Rašmane.

Latvijas vienīgā pārstāve šaušanas sportā Rašmane olimpiskajām spēlēm kvalificējās jau marta izskaņā. Viņa 24.martā Pasaules kausa posmā Deli vingrinājumā ar mazkalibra pistoli 25 metru distances finālā izcīnīja ceturto vietu. Šāds sniegums sportistei ļāva uzlabot pozīcijas pasaules rangā, un trīs dienas vēlāk Starptautiskās Šaušanas sporta federācija (ISSF) nosūtīja Latvijas Šaušanas federācijai (LŠF) vēstuli, kurā sveica sportisti ar izcīnīto ceļazīmi.

Pirmās dienas Rašmanei Tokijā pagāja īpaši karsti, jo sportisti ar pneimatisko pistoli treniņus aizvadīja turpat blakus pusatvērtajai šautuvei. Telpā darbojās gaisa kondicionieri, taču tas nedeva cerēto efektu.

"Pirmie treniņi bija ļoti karsti, bet šodien ceturtdien viss jau bija iekārtots sacensību režīmā. Pusatvērtā šautuve bija aizvērta, tāpēc bija krietni labāk," sarunā ar medijiem olimpiskajā ciematā teica Rašmane. "Šodien viss bija kārtībā. Karstums vairs nebija tik liels."

"Pēc Covid-19 laika jau ir iestrādājies sacensību režīms. Šautuvē jūtos kā parasti," skaidroja šāvēja.

Būtiskākais bijis Tokijā ierasties laicīgi pirms gaidāmajiem startiem, jo olimpisko spēļu šautuve vēl nav izbaudījusi kārtīgu sacensību slodzi.

"Es teiktu, ka Tokijas šautuve ir līdzīga Baku, kur notika pirmās Eiropas spēles. Augsta līmeņa šautuves pēc ISSF un olimpiskajiem noteikumiem ir visai līdzīgas. Labi piemērotas krāsas, arī apgaismojums ir ļoti labs. Tehniskajā ziņā, manuprāt, šeit viss ir ļoti labi," šāvēju "darba vietas" priekškaru pavēra treneris Vilnis Celmiņš.

"Šodien aizvadījām savu pirmo oficiālo treniņu. Tagad apstākļi bija cilvēcīgāki, bet iepriekšējās dienas bija patiešām karsts," iepriekš sportistes teiktajam piekrita Celmiņš. "Pirmie treniņi bijuši ļoti labi. Parīt Agate aizvadīs pēdējo treniņu pirms starta desmit metru distancē. Piestrādāsim pie nobeiguma. Iepriekš trīs brīvajos treniņos iepazināmies ar šautuves apstākļiem."

Sportistes treneris Celmiņš uzsvēra, ka pēdējās dienās pirms starta svarīgākā ir mentālā gatavība.

"No 30 sportistēm Tokijā nav izteiktu favorīšu. Jebkura var cīnīties par medaļu. Viss atkarīgs no veiksmes, mentālās gatavības un kā sakritīs zvaigznes," konkurentes novērtēja speciālists. "Nav tā, ka ir divas vai trīs izteikti spēcīgākas sportistes. Līdzvērtīgas ir kādas 20. Viņas visas var cīnīties par iekļūšanu finālā, kur startēs tikai astoņas labākās."

2014.gadā Rašmane jaunatnes olimpiskajās spēlēs izcīnīja desmito vietu, bet gadu vēlāk Eiropas spēlēs bija augstajā septītajā pozīcijā. Tās sportistei bija pirmās lielās starptautiskās sacensības. Atmiņas no tiem startiem nav zudušas, tāpēc jau pirms ceļojuma uz Tokiju bijis iespējams iztēloties, kas gaidāms olimpiskajās spēlēs.

"Pirmo sporta festivāla pieredzi guvu jaunatnes olimpiskajās spēlēs, bet pēcāk arī abās Eiropas spēlēs. Olimpiskās spēles noteikti ir grandiozāks un lielāks pasākums, bet Covid-19 dēļ to nevar izjust tik izteikti, kā iepriekš," neslēpa olimpisko spēļu debitante.

Rašmane atklāja, ka pēc ceļojuma pirmā nakts viņai vienmēr ir grūta. Pat tad, ja pārbrauciens bijis dzimtenes robežās.

"Viegli pierodu pie laika maiņas, bet pirmais rīts iesākās agri. Tā man ir regulāri," blakus faktori Rašmanei netraucē. "Jā, ir karsts, bet arī Latvijā tā bija. Istabiņā ieslēdz gaisa kondicionieri un dzīvo tālāk."

Sportiste Tokijas olimpiskajās spēlēs startēs divās disciplīnās - šaušanā ar mazkalibra pistoli 25 metru distancē un vingrinājumā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē.

"Svarīgas ir abas, bet parasti viens bērns ir mīļāks par otru," smejoties teica Rašmane. "Mazkalibra šaušana man liekas interesantāka, jo sacensības noris divās dienās. Pneimatiku aiziešu, izšaušu, un pēc stundu gara darba viss ir beidzies."

Šaušanā kļūdas sportistiem izlabot tikpat kā nav iespējams, bet treneris Celmiņš savus audzēkņus vienmēr uzmundrina ar visai atjautīgu vēstījumu.

"Saviem sportistiem, ne tikai Agatei, arī puišiem, saku, lai ņem par piemēru Juseinu Boltu. Viņš četrus gadus gatavojas sacensībām, kurās dotas vien 8-9 sekundes. Mums ir stunda, tātad mēs varam kaut ko izlabot. Tas ir ar nosacījumu, ja spēj sadalīt koncentrēšanos visai stundai. Boltam tas jāpaveic vien uz deviņām sekundēm," optimisma trenerī netrūkst.

"Pneimatikā vingrinājums noris stundu un 15 minūtes. 25 metros ir ātršaušana, kur šāviens 45 grādu pacēlumā jāizpilda trīs sekundēs. Agatei patīk, ka ir kaut kāda kustība, bet desmit metros dominē statiska stāja un muskuļu atmiņa," disciplīnas salīdzināja Celmiņš. "Tāpēc audzēkņiem saku, ka attiecībā pret Boltu, esam uzvarētāji. Kas neizdevās pirmajā sērijā, iespējams labot nākamajās. Mums ir vairāk iespēju, bet jāprot noturēt koncentrācija, jāpaspēj relaksēties un atkal savākties uz nākamajiem šāvieniem."

Gan Rašmanes, gan viņas trenera sejā sarunas laikā staroja smaids. Latvijas delegācijā valda pozitīva gaisotne. Rašmanei citu sporta veidu pārstāvji nav sveši, jo jaunatnes olimpiskajās spēlēs iepriekš iepazītas pludmales volejbolistes Anastasija Kravčenoka un Tīna Graudiņa, kā arī tenisiste Aļona Ostapenko.

Svētdien Rašmane ne agrāk kā plkst.3 pēc Latvijas laika sāks dalību vingrinājumā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē. 29. un 30.jūlijā paredzēts starts otrā disciplīnā.

Izmantotie resursi:
LETA


Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).