Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Tokijas olimpiskās spēles izmaksājušas 13 miljardus – divreiz vairāk nekā sākotnēji plānots

Tokijas olimpiskās spēles izmaksājušas 13 miljardus – divreiz vairāk nekā sākotnēji plānots
Olimpiskie apļi Tokijas krēslā. Foto: AFP/Scanpix

Tokijas vasaras olimpisko spēļu orgkomiteja veikusi aprēķinus un otrdien paziņojusi, ka sporta foruma sarīkošana izmaksājusi 13 miljardus dolāru, kas teju divas reizes pārsniedza sākotnējās prognozes. Lielākā daļa izdevumu segti no nodokļu maksātāju kabatām.

Sākotnējās izmaksu prognozes, kas tika radītas 2012. gadā, pārsniegtas par 80%, liecina apkopotā informācija. Ieguldījumi segti no Starptautiskās olimpiskās komitejas un sponsoru kabatām, Tokijas pašvaldības un Japānas centrālās pārvaldības. 55% izmaksu segs tieši nodokļu maksātāji.

Pārsniegtās izmaksas saistītas gan ar būvmateriālu cenu kāpumu, piemēram, Nacionālā stadiona celtniecība maksājusi par aptuveni 20 miljoniem vairāk, gan ar Covid-19 ierobežojumiem. Sportistu testēšana olimpisko spēļu laikā maksājusi 25 miljonus.

Jāatgādina, ka sākotnēji Tokijas olimpiskajām spēlēm vajadzēja notikt 2020. gada vasarā, taču pandēmijas dēļ tika pieņemts lēmums sacensības pārcelt uz nākamo gadu. Garām gāja plānotie ieņēmumi no biļešu tirdzniecības.

Vienlaikus – 2020. gada decembrī izteiktās prognozes par olimpisko spēļu pārcelšanu un rīkošanu gaidāmajā vasarā bijušas pesimistiskākas nekā realitāte, jo Tokijas spēles izmaksājušas mazāk nekā pandēmijas laika prognoze.

Izmantotie resursi:
https://asia.nikkei.com/Spotlight/T...


, 2022-06-22 19:32, pirms 2 gadiem
Tostarp arī gadu ilgāk bija jāalgo darbinieki un negūtie ieņēmumi no biļetēm. Šķiet, japāņiem šīs spēles sagādāja vairāk galvassāpes kā prieka.
, 2022-06-22 21:22, pirms 2 gadiem
Es domāju ka Valmierā sarīkot olimpiādi sanāktu mazliet lētāk.
, 2022-06-23 10:18, pirms 2 gadiem
Monreāla (1976.g. OS) laikam nesen atmaksāja krītu.
Kāpēc nevar uzbūvēt unificētu infrastruktūru, kur ik pēc 4 gadiem mauc
Spānijā vēl ir tā mirusī pilsēta
, 2022-06-23 11:17, pirms 2 gadiem
nicks rakstīja: Monreāla (1976.g. OS) laikam nesen atmaksāja krītu.
Kāpēc nevar uzbūvēt unificētu infrastruktūru, kur ik pēc 4 gadiem mauc
Spānijā vēl ir tā mirusī pilsēta
Sarajevas Olimpiskie objekti arī tādi "miruši". Par Monreālas kredītu gan nebija dzirdēts.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).