Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

PK posmā uzvarējušais Švecovs: "Mans brieduma laiks tikai sākas"

PK posmā uzvarējušais Švecovs: "Mans brieduma laiks tikai sākas"
Pāvels Švecovs uzvar PK posmā. Foto: UIPM

Marta beigās Latvijas modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs parūpējās par pārsteigumu un Ungārijā uzvarēja Pasaules kausa posmā. Kā viņš norāda portālam Sportacentrs.com, atlēta brieduma laiks šajā sarežģītajā sporta veidā tikai sākas, taču cīņā par ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm nelaikā iejaucies Covid-19.

Pēc sacensībām Budapeštā sekoja divi Pasaules kausa posmi Bulgārijā, taču Švecovs piedalījās tikai pirmajā, turklāt startēja pieticīgi – nepārvarēja kvalifikāciju, kaut iepriekšējā etapā bija izcīnījis uzvaru. Savukārt pagājušās nedēļas posmā viņš nestartēja pozitīva Covid-19 testa dēļ.

“Uz pirmo Pasaules kausa posmu Bulgārijā atbraucu ar negatīvu Covid-19 testu, bet jutu, ka kondīcija nav laba, un netiku finālā. Pēc tam divas trīs dienas patrenējos, sāku justies sliktāk, un bija paaugstināta temperatūra. Sapratu, ka kaut kas nav kārtībā – nodevu testu, un tas bija pozitīvs,” uzreiz pēc tam Švecovu izolēja viesnīcas istabiņā, kur viņš atrodas vēl joprojām. Cerēt uz atgriešanos Latvijā sportists varētu tikai nedēļas nogalē, kad tiks veikts atkārtots Covid-19 tests. Šobrīd viņam saslimšanas simptomu gan neesot.

Domājams, šāda nīkšana viesnīcas numuriņā atstās ietekmi uz Švecova fizisko formu, taču jau 13.-16. maijā Ungārijā notiks Pasaules kausa finālsacensības, kurām kvalificējies ir arī Latvijas sportists. Tur tiks dalīti svarīgi olimpiskās kvalifikācijas ranga punkti. Savukārt pasaules čempionāts, kurā arī varēs iegūt ceļazīmi uz Tokiju, notiks jūnija pirmajā pusē Ēģiptē.

“Nezinu, kāda Covid-19 būs ietekme uz manu fizisko formu. Pirms saslimšanas tā bija laba – iepriekšējās sacensībās bija labs rezultāts. Man ir jādzer antibiotikas, un tas par vienu vai diviem soļiem atmetīs atpakaļ. Labāk būtu bijis saslimt pirms sezonas, lai varētu pilnvērtīgi trenēties un sacensties,” nosaka Švecovs.

Olimpiskajās spēlēs startēs 36 sportisti. No olimpiskā ranga tiks sadalītas astoņas ceļazīmes, taču jau šobrīd daudzi vadošie atlēti ir kvalificējušies Tokijai, jo ieguvuši šādas tiesības, piemēram, Eiropas un pasaules čempionātos. Savukārt šī gada planētas meistarsacīkstēs tiks sadalītas vēl trīs ceļazīmes.

Švecovs neslēpj, ka martā izcīnītā uzvara Pasaules kausa posmā Budapeštā arī viņam bijis pārsteigums. “Pandēmijas laikā pilnvērtīgi trenējos, braucu uz nometnēm. Jau pirms Pasaules kausa posma turpat Ungārijas atklātā čempionāta sacensībās man bija ļoti labs rezultāts. Savukārt Pasaules kausā visu izdevās paveikt ļoti augstā līmenī un parādīt labāko rezultātu.”

“Regulāri uzrādīt šādus rezultātus nav viegli. Nevari iespaidot to, kāds sacensībās būs zirgs, taču visu laiku vari būt augstā fiziskā sagatavotībā. Tā regulāri būsi desmitniekā vai piecpadsmitniekā. Kad izcīnīju uzvaru, izdevās sevi ļoti labi parādīt, varbūt arī konkurentiem kaut kas nedaudz nesanāca,” atzīmē Švecovs.

Sportistam septembrī apritēs 27 gadi, un viņš norāda, ka modernajā pieccīņā brieduma laiks viņam tikai ir sācies.

“Šajā sporta veidā nepieciešams laiks, kamēr augstā līmenī apgūsti visas disciplīnas. Visiem pieciem veidiem jābūt atstrādātiem,” par savām iecienītākajām disciplīnām Švecovs sauc paukošanu un jāšanu, bet stabilākā esot peldēšana. “Skriešana arī kļūst labāka, tāpēc rezultāti uzlabojas.”

“Ja nekvalificēšos Tokijas olimpiskajām spēlēm, trenēšos tālāk un tēmēšu uz Parīzi. Nākamajā sezonā modernā pieccīņa gan atkal mainīsies, būs jauns formāts. Tiks saīsināta skriešana. Ja šobrīd ir jāskrien 4x800 metri, tad nākamgad būs 4x600 metri. Varbūt manā kontekstā tas tieši ir labi, jo skriešana nav mana stiprākā puse,” regulāras formāta maiņas modernajā pieccīņā saistītas ar vēlmi popularizēt šo sporta veidu un padarīt pievilcīgāku televīzijas acīs. Tāpat ir nodoms saīsināt sacensību ilgumu, lai uzvarētājs tiktu noskaidrots vien pāris stundu laikā.